Jump to content

Featured Replies

Ni jednu evropsku prestonicu nisam obišla jeftinije od Rima. Wizzairom povratna karta 50 eura, smeštaj u samom centru 60 i neki euro dvokrevetna soba sa doručkom u centru. Obilazak grada, veliki deo pešaka a do Vatikana metroom.

Mislim da je jako bitno imati smeštaj na dobroj lokaciji, odakle se pešaka može obići veliki broj atrakcija. Preporučila bih hotel Hiberia koji je na par minuta hoda od Koloseuma, Spomenika Viktoru Emanuelu, Fontane di Trevi, Quirinale...

Veliki broj atrakcija koje treba videti, njihove opise i fotografije možete pogledati na sledećem linku koji je meni puno koristio

http://www.trivago.rs/rim-44337/atrakcije

Hvala vam puno na dobrim savetima :)

Pošto smo kasno uspeli (nas dvoje putujemo) da se izvučemo iz poslovne gužve, pokušavamo sada da nađemo smeštaj u Rimu na 7-8 dana. Leteli bi WizzAir-om ili 21. ili 24. i u planu je da ostanemo 7-8 noći.

Ako imate savet gde odsesti, kako doći do stana... bio bih vam veoma zahvalan, pošto već tri dana gledam po booking.com  i još par sajtova i nikako da odaberem. Odgovara nam i opcija da smeštaj bude blizu centra ili varijanta stan koji je blizu metro stanice. Svaki savet dobrodošao :)

Nas 4 smo isle i rezervisale smo stan preko booking.com

u pitanju je Le Residenze Romane. E sad oni konkretno imaju vise stanova na vise lokacija..ali nisam sigurna da li imaju dvokrevetne. Cini mi se da je uglavnom za vise osoba... Zasto ne pogledas hotel koji je Mikica preporucila..  :)

Mogu ti reci moje iskustvo... stan nam je bio ogroman,dvosoban u delu San Giovani. na 20m od metro stanice tako da nam nije bio problem sto smo malo dalje od centra. Metro svaki dan radi do 23:30h a petkom i subotom do 01:30h. eto Vatikan nam je bio najudaljenija tacka i trebalo nam je svega 8min do tamo  ;D

E sad posto vidim da idete drugom polovinom meseca moj ti je savet da iskoristite besplatan ulaz u vatikanske muzeje (poslednja nedelja u mesecu).za obilazak samog rima nama je bilo dovoljno 5 dana tako da smo isle u Tivoli jedan dan koji ti svakako preporucujem. Vila d'este je prelepa (adrianu nismo obisli jer nas je uhvatio pljusak  :(  )  Sto se tice klope cene se krecu od 6-12eur pizza, 10-14eur pasta, meso je 15-22eur... mada imas i restorane koji nude obrok meni za 10-15eur sto obuhvata predjelo,glavno jelo (pizza ili pasta) i pice. sto se sladoleda tice preporucujem gelateriu della palma. jela sam sladoled na svakom cosku sto se kaze,ali oni definitivno imaju najbolji! valjda ce ti ovo biti od neke koristi  ;) ako imas nekih pitanja...

• 3 weeks later...

Pozdrav svima!

Treba mi jedan savet. Ovog leta prvi put putujem u Rim, putovacu sama i  provescu tamo mesec dana tako da nosim sa sobom gomilu prtljaga.Razmisljam o tome koji bi bio najjednostavniji i najbezbedniji nacin da dodjem do svog odredista (stan se nalazi u zoni Prati, jako blizu Vatikana). Ako bih isla do Terminija (bilo vozom ili busom) morala bih da presedam na metro liniju A, sto mi izgleda kao prilicno cimanje s obzirom na kolicinu prtljaga, a i kao sto rekoh, prvi put sam u ovom gradu. Da li je neko imao iskustva sa shuttle van prevoznicima tipa http://www.airportshuttleexpress.it/ koji nude ''door to door service'' za samo 20 eur, sto mi iskreno deluje malo sumnjivo  :)

Hvala unapred!

Ako u Rim putuješ Wizz airom , preko njihovog sajta možeš odmah uplatiti i njihovo vozilo sa aerodroma direktno do hotela , a u  tvom slučaju do tog smeštaja u blizini Vatikana. Nisam odavno proverava cenu , ali mislim da je prošle godine u ovo vreme koštalo 8e. Proveri. Inače metroom sa Terminija do Vatikana nije problem , jedino ako baš imaš više torbi onda te razumem i možda je Wizzov prevoz najbolja opcija za tebe.

Ako u Rim putuješ Wizz airom , preko njihovog sajta možeš odmah uplatiti i njihovo vozilo sa aerodroma direktno do hotela , a u  tvom slučaju do tog smeštaja u blizini Vatikana. Nisam odavno proverava cenu , ali mislim da je prošle godine u ovo vreme koštalo 8e. Proveri. Inače metroom sa Terminija do Vatikana nije problem , jedino ako baš imaš više torbi onda te razumem i možda je Wizzov prevoz najbolja opcija za tebe.

Ovaj vid prevoza putem Wizz-a je samo do Terminija i mislim da nije isplativ pošto u jednom smeru možeš do Terminija da ideš sa Terravision-om za 4e.Tu ima mnogo taksista ali neznam njihove tarife pošto sam koristila isključivo metro.Ako ti je baš veliko cimanje metroom(meni nije bilo ni sa dve torbe,( i odatle u pravcu platiš samo 1e)) mislim da bi dobra solucija da dodješ do Terminija i tu uzmeš taksi do smeštaja.

torbe zaista mogu da budu problem kad je u pitanju metro kod terminija, jer se tu ukrstaju linije metroa i ume da bude bolno po ruke, tako da, kao sto rece tara, najbolje terravision do terminija i pogledaj na njihovoj lokalnoj stranici za autobuse koji voze do tvog hotela, tako da je manje cimanja

Hvala na brzim odgovorima :)

Za sada mi se kao najbolja opcija cini taxi od Terminija, ili mozda da smanjim prtljag :)

Pozdrav.

Vodi racuna kad budes planirala taksi. Nemam licno iskustvo, ali, po logici stvari, taksisti kod Terminija=taksisti kod Zeleznicke u BGu! Siguran sam da ima kojekakvih hohstaplera, pa mozda bolje gledaj da nabavis broj telefona nekog taxi servisa i nekako unapred ugovoris transfer.

A ponajbolje od svega je-smanji prtljag :)

Da, cula sam a i citala na netu o raznim taxi prevarama u Rimu, mada je tako verovatno i u ostalim delovima sveta...treba biti oprezan u svakom slucaju, jedina mi je prednost sto znam jezik, ali nadam se da do neke  prepirke nece doci :)

• 2 weeks later...

Procitah celu temu konačno. E, sad, ono što mene interesuje, je sledeće. Naime, morao sam ovo i ovde postaviti osim u temi sa PRESS karticama.

Da li novinari imaju pravo da preskacu red?  ;D

Moj savet ti je da putem interneta kupiš karte jer ti je cena ista a čekanja nema,odnosno se svodi na minimum(npr.ako kupiš kartu preko interneta za vatikanski  muzej čeka se 10-tak min a ako kupuješ na licu mesta čeka se po 2h i više).

za koloseum, forum i palatine se kupuje ulaznica na jednom mestu i iako je red veliki, brzo prolazi, neces cekati vise od 10 minuta. Za vatikanske muzeje vazi isto, red brzo ide - ja sam cekala prve nedelje u mesecu kad je besplatan ulaz  oko 1 sat iako mi je red izgledao ogroman. Ne znam da li mozes preko reda.

Procitah celu temu konačno. E, sad, ono što mene interesuje, je sledeće. Naime, morao sam ovo i ovde postaviti osim u temi sa PRESS karticama.

Da li novinari imaju pravo da preskacu red?  ;D

Druze, za novinare neznam, ali znam da ako kupis Roma Pass karticu (3 dana sav prevoz osim od i do aerodroma) mozes besplatno da udjes na DVA lokaliteta i to da necekas u redu :) Ja jesam znao za besplatni ulazak, ali nisam znao da moze preko reda, to sam se veoma lepo iznenadio u Koloseumu :D

Ulazak u Koloseum ,tj.kupovina karte kad sam ja bio je trajala jako dugo ,red je bio kilometarski,tako da Roma pass mnogo znaci jer se ne ceka u redu.Za Vatikan se ulaz ne ceka ,jer moze svako da udje,jedino se ceka kratko za Baziliku Svetog Petra i Siksinsku kapelu.

Ulazak u Koloseum ,tj.kupovina karte kad sam ja bio je trajala jako dugo ,red je bio kilometarski,tako da Roma pass mnogo znaci jer se ne ceka u redu.Za Vatikan se ulaz ne ceka ,jer moze svako da udje,jedino se ceka kratko za Baziliku Svetog Petra i Siksinsku kapelu.

Kada si spomenuo Sikstinsku kapelu, moram da priznam da sam bio vrlo razocaran ponasanjem turista. Galama, slikanje, nepostovanje, bez obzira ko koje vere bio u pitanju je "verski prostor" i treba postovati bar neka osnovna pravila ponasanja, mada opet sa druge strane isto toliko me je sokirala i prodavnica na krovu bazilike svetog petra :D he he he

Onaj prvi deo gde se ide liftom, pa onda peske..

Najsmesnije mi je sto redari u Sikstinskoj kapeli vicu "No foto" i kao svi prestanu da slikaju jedno tri sekunde i onda opet skljocaju aparati i tako sve vreme :D

Preporucujem da se na vrh Bazilike Sv.Petra koristi lift ,mada on ide samo do pola ako se dobro secam,tako da se mora ici stepenicamado samog vrha.Uzasan osecaj s obzirom da su stepenice jako uske,nema vazduha i svetla ,a u koloni se penje stotinak ljudi :D

gde se kupuje roma pass?

i jel mislite da se isplati s obzirom da je prevoz kako sam cula jeftin u italiji,

tipa nesto preko jednog evra...?

gde se kupuje roma pass?

i jel mislite da se isplati s obzirom da je prevoz kako sam cula jeftin u italiji,

Ima na Terminiju da se kupi,uglavnom u nekim prodavnicama ili trafikama.

Ako nista drugo isplati se jer ne moras da cekas u redu da bi usla u Koloseum i ne moras da kupujes svaki put kartu za metro.

gde se kupuje roma pass?

Moje licno misljenje je da se svakako isplati jer ti samo ulaznica za Koloseum kosta oko 20 eura, a Roma Pass je 25 sa dva besplatna lokaliteta bez cekanja. Takodje, veoma je prakticno imati samo jednu kartu :) Karte su dosta skupe u Rimu, recimo da bi neki drugi lokalitet platila nekih 15 eura za ulaz. Roma Pass mozes da kupis na Aerodromima i Turistickim Info Centrima.

a taj praznik 2 juna (idem baš tada) znali neko nesto više o tome,sem parade sta još ima ,jel nešto za dž u muzejima npr,rade li radnje po centru?

Mislim da radnje ne rade taj dan,bar sam tako nasao na internetu.Takodje,Vatikan nije zatvoren taj dan,odnosno njegovi muzeji.

znaš li pouzdanije rade li neki glavni supermarketi (po centru)s obzirom da planiram ishranu tu i kako izglea taj dan i veče da li je pustoš ili su naproziv večeri žive ,rade li brze hrane poslastičarnice itd,butici i sl me ne zanimaju sada.?