Jump to content

Featured Replies

verovatno misli da se forum može odlično videti i sa kapitolinija i sa palatina pa ne mora da ulazi u njega.

hahahahah :P

oki , znaci prvo koloseum , pa forum...

ja jedva cekam da vidim forum, meni je to potpuno fascinantno stvarno,

ali dobro ja se bavim slicnim stvarima, pa mi je mozda zato i zanimljivo...

ali potpuno razumem da nekome to mozda i nije woow, woow ;)

zna li neko pravi sajt za online rezervisanje karte za vatikanske muzeje?

posto ima milion nekih sajtova

svakako Kika,u pravu si, niko i ne treba da gleda rusevine :) predlazem da pokrenemo akciju za rusenje Palmire, Persepolisa, Gamzigrada, sve su to rusevine, i na mestu toga podici Lidl, Tesco, Aldo. Slazete se ?  ::crazy:

@ kika

hvala za link :)

mislim da cu da dam tih 4 evra ipak, ne zvuci mi puno,

za preskakanje te gnjavaze cekanja i svega :)

sada gledam jedino je sranje sto moras da naznacis i dan i vreme... ne ocekuju valjda da se pojavis bas u toliko i toliko sati  :-\

koji su snobovi primaju samo, ocito iskljucivo kreditne kartice :P za rezervaciju za vatikanske muzeje

jel bio nekad neko u Vatikanskim bastama?

ja sam mislila da mozes slobodno da se setas tamo, ispade da se i tu naplacuje ulaz...stvarno deru!

jos samo jedno pitanje i stvarno cu da prestanem da smaram sa ovim Rimom  :)

Hocu sa ovim Cotral busom :P da idem od Fiumicina do Rima, centra ili blizu centra...gde god...imam vremena , slecem preko dana, nigde ne zurim , slece se na Terminal 2

sajt im je uzasan by the way

anyway gde se kupuju karte za taj bus? i gde staje na aerodromu? jel staje negde blizu terminala 2?

neko je napisao da ide do EUR Magliana, tu mogu da ispadnem i da idem na metro?

ako tu staje onda pretpostavljam da i u povratku mogu da ga uhvatim tu, nazad za Fiumicino?

hvala, i to je to!! ne pitam vise  clap.gif' alt=':clap:'>

svakako Kika,u pravu si, niko i ne treba da gleda rusevine :) predlazem da pokrenemo akciju za rusenje Palmire, Persepolisa, Gamzigrada, sve su to rusevine, i na mestu toga podici Lidl, Tesco, Aldo. Slazete se ?  ::crazy:

Ne znam sto si sarkastican. Kad sam ja pomenuo da treba podizati te soping molove umesto antickih rusevina? Samo sam rekao da su meni dosadne i da ih ne kapiram. Meni se u Rimu vise svidjaju neke druge stvari. Ljudi su razliciti i razlicitosti treba postovati. No dosta o tome, drzimo se teme. Sve naredne postove ne vezane za temu cu obrisati.

@ angie. Sto se tice vatikanskih basti, nisam bio u njima. Interesovao sam se za njih ali sam video da se tamo moze samo u organizovanoj grupi sa vodicem i da je cena poprilicna. Ako se dobro secam cena karte je bila 30tak evra. Siguran sam da se o bastama mogu cuti zanimljive price. Medjutim, kad odes u vatikanski muzej, sidji do restorana/kantine. Jedan deo restorana je napolju, u delu vatikanskih basti gde se odrzavaju prijemi i kokteli. Tu mozes osetiti deo atmosvere. Zatim se popni na kupolu st Petra i odatle pogledaj vatikanske baste, i na kraju ako ti se to sto si delom osetila i sto si videla sa kupole st Petra svidi, tek onda plati tih 30+ evra. To je moja preporuka. Kao sto sam ranije naglasio, rusevine ne kapiram i meni su dosadne, ali Vatikan je nesto na sta treba odvojiti vreme. Meni je nekako mistican. Preporucujem ti da o crkvi st. Petra procitas nesto sa neta pre nego sto odes. Postoje neki detalji koje covek previdi. Gradili su je i oslikavali najveci umetnici koji su ikada hodali ovom planetom. Podignuta je na mestu crkve koju je sazidao nislija car Konstantin. Ispod crkve su papske grobnice ... meni je to interesantno. Ja volim mistiku. Mozda da jos jedanput pogledas/procitas "DaVincijev kod" da obratis paznju na te detalje? Sikstinska kapela je prelepa ali tamo je uvek guzva i svi gledaju u plafon ... a meni je najzanimljivije bilo da gledam u vrata koja spajaju sikstinsku kapelu i crkvu sv Petra. Zamisljam kardinale kako dolaze da biraju novog papu. Pa kad ta slika izbledi onda se u mojoj glavi stvorila slika Mikelandjela kako lezeci na ledjima slika plafon sikstinske kapele dok ga Rafaelo zadirkuje. Rafaelo je u isto vreme slikao Papine odaje. Pokusaj dakle da se spremis, moze da bude bas zanimljivo.

Redovi za ulazak u crkvu sv. Petra i muzej su ogromni. Bukvalno kilometarski. Moras da odvojis jedan dan za crkvu i jedan dan za muzej. Ulaz u crkvu je naravno besplatan ali penjanje na kupolu se naplacuje 5e ako ides pesice ili koji evro vise ako ides liftom. Moze da bude klaustofobicno pri vrhu. Preporucujem da i u crkvu i u muzej nikako ne ides vikendom vec iskljucivo radnim danom. Tada su manje guzve. Ja sam do sada bio u vatikanskom muzeju dva puta i uvek sam nasao grupu kineza, zapricao sa se nekim od njih i tako preskocio veliki deo reda. Naravno, ima ljudi koji negoduju ali ti se ili pravis da ih ne cujes, ili da ih ne razumes ili pokusas da im objasnis da si vec bila tu. :-) Mnogo se raspish ...

Ja bih ti preporucio da ides vozom. Brze se stize i ima vise polazaka. Ovde ti je timetable za vozove od aerodroma do zeleznicke stanice Termini (glavne zeleznicke stanice u rimu). Cena karte je 14e.

http://www.lefrecce.it/B2CWeb/search.do?parameter=outPutAdvanceSearch

Za 8e mozes do Roma Trastavere odakle posle mozes koristiti metro. Timetable ti je ovde:

http://www.lefrecce.it/B2CWeb/search.do?parameter=outPutAdvanceSearch

I na kraju, nikoga ne smaras i nemoj prestajati sa pitanjima. Zato forum i sluzi. Pitaj sve sto ti nije jasno. Ustvari, prvo probaj da nadjes na forumu pa ako ne nadjes pitaj, da se pitanja ne bi ponavljala.

@kika,

hvala na iscrpnom odgovoru,super ti je ovaj savet za vatikan da sidjem do restorana i da smeknem malo atmosferu vatikanskih basta...tako cu uraditi, jer def nemam 30 eu da dam na to, a i necu... meni je 30 evra jos jedan ceo dan u nekom gradu :D

a i rim ima jos milion prelepih parkova villa ada, borgeze, pa ce mi to nekako nadomestiti

za ceo vatikan planiram jedan dan da odvojim, neki ce reci da je malo...ali ja volim na putovanju i da blejim prosto  sa ljudima, i po parkovima...pa i ne moram bas "sve" da vidim :) treba ostaviti u svakom gradu neke stvari i za sl put :P

to sto kazes da je red za crkvu sv petra ogroman, jel ogroman  red za penjanje na vrh ili uopste postoji red za sam ulazak u crkvu?

ne znam, mrzim da cekam u redovima na putovanju, nekako mi je to gubljenje vremena...toliko me to smara da sam npr u barseloni propustila pikasov muzej upravo zbog tog reda (a studiram istoriju umetnosti i on mi je jedan od omiljenih umetnika ikada)...tako da  cu rezervisati kartu za vatikanske muzeje, a u sv petra cu samo uci ako je vec toliki red za penjanje za vrh...

sto se tice prevoza od aerodroma do grada, ipak hocu Cotral busem :P haha, ali zato sto je jeftiniji, pa ako znas one informacije koje mi trebaju, koje sam gore napisala, ti ili neko drugi, javite... :)

Hocu sa ovim Cotral busom :P da idem od Fiumicina do Rima, centra ili blizu centra...gde god...imam vremena , slecem preko dana, nigde ne zurim , slece se na Terminal 2

sajt im je uzasan by the way

anyway gde se kupuju karte za taj bus? i gde staje na aerodromu? jel staje negde blizu terminala 2?

neko je napisao da ide do EUR Magliana, tu mogu da ispadnem i da idem na metro?

ako tu staje onda pretpostavljam da i u povratku mogu da ga uhvatim tu, nazad za Fiumicino?

hvala, i to je to!! ne pitam vise  clap.gif' alt=':clap:'>

ovo :)

Pa kad ta slika izbledi onda se u mojoj glavi stvorila slika DaVincija kako lezeci na ledjima slika plafon sikstinske kapele dok ga Rafaelo zadirkuje. Rafaelo je u isto vreme slikao Papine odaje.

Mislis Mikelandjela? :(

@ angi. Ne znam za taj bus, i mislim da nije mnogo jeftiniji i izgubices mnogo vremena. Sto se st Petra tice ja i Acketa smo cini mi se otisli rano ujutru u ponedeljak ili utorak i tamo nije bilo nikoga. Bili smo prvi u redu. Otisli smo oko 8 ako se dobro secam. Inace red je isti.

@ angi. Ne znam za taj bus, i mislim da nije mnogo jeftiniji i izgubices mnogo vremena. Sto se st Petra tice ja i Acketa smo cini mi se otisli rano ujutru u ponedeljak ili utorak i tamo nije bilo nikoga. Bili smo prvi u redu. Otisli smo oko 8 ako se dobro secam. Inace red je isti.

i ja cu najverovatnije u ponedeljak :) , jedino je smor sto je taj red isti

a za bus, pa bas sam citala na ovoj temi i neko je napisao da je cotral taj bas jeftin tipa 2 evra??

angie ,dosao sam terravisionom nazad ali su drugari došli par dana kasnije i ti cotral-om i situacija ti je ovako:košta 2e redje ide a tacno da ima linija od eur magliana ali i metro ih koštao(dal beše 1,2e ne znam) znači 2+1,2=3,2e a bus od terminija4e (ako ćemo da sitničarimo ima neka firma za 3,9e video sam reklamu). pa dal se isplati cimanje ako jedino nisi tu negde oko cotrala smešten

hvala, mislim da cu ipak probati tim busem, ne zurim ,a i ne deluje mi mnogo komplikovano :)

Pre neki dan gledam nesto na sajtu Aerodroma Fiumicino i vidim da Wizz slece na terminal 3 ,a koliko se secam ranije je bilo na terminal 2 ? Jel zna neko nesto o tome?

pogledaj na sajtu aerodroma red letenja pa ces videti, gledaj po broju leta