Jump to content

Featured Replies

Ehhh

Po meni finansijki ti je to tu negde ali zbog ne cekanja u redovima mislim da se ipak isplati. Sve zavisi koliko ces muzeja posjetiti. Za Vatikan naravno Roma Pass ne vazi.

Postoji i opcija da kupis karte preko neta za dvije znamenitosti i tako izbegnes guzve a prodjes mozda malo povoljnije.

I ja sam razmišljao da je najbolje kupovati karte online. Da traje sedam dana, pass bi bio odličan...

A koliki su popusti nakon prva dva besplatna ulaza?

Nadam se da su 40-50%, a ne manje.

Ne znam da li je neko imao slicno iskustvo sa Roma pass ali je moj prestao da radi drugi dan. Morao sam na Terminiju da nadjem info desk sa kojeg su me opet poslali na info desk kod Koloseuma.  Ehh, tu sam uz puno muke i objasnjavanja uspeo da dobijem drugi na koji mi je ona upisala datum od onog pokvarenog.

Naravno ja sam datum prepravio i koristio ga dan duze nego sto je trebalo. ;D

I ja sam razmišljao da je najbolje kupovati karte online. Da traje sedam dana, pass bi bio odličan...

A koliki su popusti nakon prva dva besplatna ulaza?

Nadam se da su 40-50%, a ne manje.

Razlikuje se od muzeja do muzeja. Cini mi se da je vecinom 50 % ali da ima i od 20 %. Moj ti je savjet da besplatne iskoristis za koloseum forum i galeriju borghese. Ako ostajes dovoljno dugo onda ti se isplati prva tri dana isforsirati ova mesta koja se placaju a posle lagano obilaziti ostatak.

Nazalost, istina je. Ministarka kulture je izjavila da oni u godini krize ne mogu vise sebi da priuste  da omoguce besplatan ulaz u muzeje u prolece, kada je i najveca poseta turistickim destinacijama.

• 1 month later...

Malo nam je zamrla tema o Rimu, što je nedopustivo.

Podijeliću svoje ovogodišnje rimsko iskustvo.

Kao što sam već pisao ovdje, djevojka i ja smo u Rimu boravili od 16.4. - 26.4.

Rim je, kao što posjetioci ove teme uglavnom znaju, stvarno poseban grad.  :) Teško je izdvojiti nešto što me je posebno oduševilo, ali ako moram - izabraću Fontanu di Trevi koja mi je ipak najdraže mjesto u gradu. Obišli smo je nekoliko puta, jednom i po noći (u nadi da će biti manja gužva, ali je na kraju bilo još više ljudi  :().

Koristili smo Roma Pass, obišli sve što se moglo obići u gradu, ali i van njega. Bili smo i na obali Tirenskog mora, u mjestu gdje Rimljani običavaju da idu vikendom na šetnju sa porodicom. Bili smo i u Tivoliju, obišli Villu d'Este i Villu Adriana. Jedan dan smo izdvojili i za zabavni park - Rainbow Magicland, jugoistočno od Rima.

U Rimu smo bili u Koloseumu, Forumu, Kvirinalskoj palati, Castel Sant'Angelu, svim mogućim trgovima, vidikovcima, Vatikanu (muzejima, sikstinskoj kapeli, na kupoli...).

Večeri smo koristili za noćne užitke. Piće jeste skupo, ali je atmosfera stvarno opuštena i prijatna gdje god da smo bili. Ništa slično ovdašnjim prilikama.

Toliko mi se dopalo da je sljedeći let već rezervisan - ovaj put u avgustu.

Samo jedan je Rim!  klanj::

idem juli-avgust.....i pored poznavanja Rima...imteresuje me na koje si vidikovce mislio.....hvala unapred :)

Npr. Vidikovac sa Vittoriana (7 EUR penjanje), nezaobilazni vidikovac sa bazilike Sv. Petra (opet 7 EUR), lijep je pogled i sa terase Castel Sant'Angela.

idem juli-avgust.....i pored poznavanja Rima...imteresuje me na koje si vidikovce mislio.....hvala unapred :)

Imaš lep vidikovac sa kruznog toka Piazze Giussepe Garibaldi gde se nalazi i istoimeni spomenik  (Bus nr. 115). Izadjes na kruznom tokom a posle se spustis u Trastevere ponovo istim busom ako te mrzi pešačiti.
  • 3 months later...

Da li neko zna da nam preporuci najjeftiniju avio kombinaciju Beograd - Rim? Da li alitalita jos uvek deli one kupone od 25% i kako doci do njih?

Hvala veliko!

Mislim da je u ovom trenutku najjevtiniji Easyjet do Milana, pa onda da trazis neku jevtiniju varijantu za voz - ako kupis na vreme, mozes naci supereconomy za 19 evra, intercity.

Alitalia ovih dana prelazi definitivno u ruke AirFrance-a/KLM, mislim da sad nema nikakvih promocija... Addio Alitalia! Eutanazija...

Ili Wizz Temišvar-Rim,

ili Witt Temišvar-Bologna, te voz do Rima za ? eura.

...

To mi nikako nije previse...ali ja ni u jednom trenutku nisam naisao na cenu nizu od 150-160 evra, za relaciju Beograd - Rim - Beograd. Je l si siguran da je ta cena?

Na italijanskom edreamsu daje 88.61 evra povratna - ja sam gledala za datume 16.10 - 23.10. Jatov let u 7 a.m. iz Beograda, u 9.30 a.m. iz Rima.

Ne secam se vise koliko je provizija, cini mi se 18 + kreditna... Trebalo bi opet da te izadje manje od 140 koliko je na JATovom sajtu ili 168 Alitalia (njihov let).

(Hehe, i jedna i druga kompanija vise prakticno ne postoje - jedna je promenila ime, druga vlasnika...  :) )

To mi nikako nije previse...ali ja ni u jednom trenutku nisam naisao na cenu nizu od 150-160 evra, za relaciju Beograd - Rim - Beograd. Je l si siguran da je ta cena?

Izgleda da su cijene naglo porasle. Meni prijatelj dolazi u posjetu, Rim - BG - Rim ga je došlo 104 EUR Alitalijom u periodu 18.10. - 27.10, kupio karte 12.9.

• 1 month later...

Ja nekako reših da konačno posetim Rim u aprilu 2014. godine i kupih kartu kod easyjeta do Milana dok ne skoči cena (60 evra povratna) i ne predomislim se, pa bih dalje vozom do Rima. Avion sleće u 17.30h, a poslednji voz za Rim kreće sa centralne stanice u Milanu u 20.15h. Ovaj voz je jeftin ako ranije kupim kartu, pa se pitam da li da to radim, jer ne znam da li od Malpense mogu da stignem do Milano Centrale na vreme. Ima li neko iskustva sa ovim?

Pošto mi je prvi put da putujem u Rim (ne računam presedanja pri odlasku u Teheran) ne znam odakle da počnem, sve mi se čini nekako bogato i nepregledno. Ostaću sedam dana, nadam se da je dovoljno. Imam nekoliko pitanja:

1. Gde da odsednem jeftino i prijatno? Preliminarno sam na bookingu rezervisao ovaj hotel http://www.letsbookhotel.com/en/italy/rome/hotel/i-verdoni.aspx za 50 evra za noć sa doručkom, ne znam da li je dobar deal. Izmešten je iz centra, a ja baš više i nisam za nightlife. Ima li neko neki bolji predlog?

2. Da li je dobra investicija da kupim dva puta Roma Pass? Ionako bih visio po muzejima, a kako mi je hotel 5km od centra verujem da bi se isplatilo, jer moram bar jednom dnevno do centra i nazad, plus ulaznice, plus ostali transport.

3. Najvažnije, preporuke:šta da posetim, šta da propustim, šta da ne propustim...

Hvala unapred!!!!!!!!!!!

Ako, ako - Rim je najlepši grad na svetu.  :D

Na stanicu ceš stići, osim ako Easy ne kasni baš mnogo. Kupi kartu za 9 evra (trebalo bi da je nadjes, osim ako taj u 9.15 nije "frecce"), pa ako i propustiš voz, nije strašno. Ali zaista imaš dosta vremena.

1. Kraj mi se ne svidja ni malo: daleko je i loše povezan, a malo i ružan i depresivan. Ja bih tražila više na drugu stranu i svakako na liniji metroa. Rimski saobraćaj je užasan.

2. Na to ne znam da ti odgovorim, nisam bila u Rimu turistički, imala sam mogućnosti da razgledam lagano.

3. Sedam dana je ok. Vidi sve!  ;D Puno ima da se vidi i sve vredi i sve će ispuniti očekivanja. Ja više volim stari Rim, imperijalni, pa bih ti rekla obavezno Fori Imperiali, ali to ćeš posetiti svakako, kao i Koloseum i Circo Massimo, ali ne propusti ni Terme di Caracalla i Via Appia. Obavezno i Campo de' Fiori, Trastevere, Jevrejski geto... Ma sve, sve... Grad se lako obidje šetajući, ne moraš ni da pratiš mapu, hodaj i nabasavaj. :)

Slažem se sa Tashi. Ajd' lagano razgledaj booking.com, venere.com i airbnb.com, pa i bedandbreakfast.it. Isplati se biti bliže centru, možda i u malo lošijem smeštaju. Kraj oko Terminija je neki standard, nije najlepši ali je odlično saobraćajno povezan. Meni je super i Trastevere, podseća recimo na Košutnjak. Ceo neki kraj oko srednjeg toka Tibra je širi centar.

U Rimu imaš turistički "must-see" za jedno tri-četiri dana, a ostatak treba potrošiti na čisto bazanje, c00liranje, blejanje, ispijanje kapućina i lizanje đelata. Zapravo, u njega se valja vratiti bar jednom godišnje radi opšteg telesnog i duhovnog prosperiteta, i čistog hedonizma. Dakle, pravi merak je zaputiti se bilo gde i dopustiti sebi da se zagubiš. Sve je dobro. Mene lično bi smorila ta količina obilaženja muzeja (dva do pet-šest muzeja nedeljno bi bio neki maksimum), ali naravno, svi imamo svoje afinitete. S obzirom na to, smeštaj daleko od centra pruža dosta ograničenja s obzirom na vreme povratka i radijus kretanja, ali i to zavisi od odnosa raspoloživih para i telesne energije za komutaciju i cimanje (koji u mom slučaju favorizuje ono prvo).

Ja nekako reših da konačno posetim Rim u aprilu 2014. godine i kupih kartu kod easyjeta do Milana dok ne skoči cena (60 evra povratna) i ne predomislim se, pa bih dalje vozom do Rima. Avion sleće u 17.30h, a poslednji voz za Rim kreće sa centralne stanice u Milanu u 20.15h. Ovaj voz je jeftin ako ranije kupim kartu, pa se pitam da li da to radim, jer ne znam da li od Malpense mogu da stignem do Milano Centrale na vreme. Ima li neko iskustva sa ovim?

Pošto mi je prvi put da putujem u Rim (ne računam presedanja pri odlasku u Teheran) ne znam odakle da počnem, sve mi se čini nekako bogato i nepregledno. Ostaću sedam dana, nadam se da je dovoljno. Imam nekoliko pitanja:

1. Gde da odsednem jeftino i prijatno? Preliminarno sam na bookingu rezervisao ovaj hotel http://www.letsbookhotel.com/en/italy/rome/hotel/i-verdoni.aspx za 50 evra za noć sa doručkom, ne znam da li je dobar deal. Izmešten je iz centra, a ja baš više i nisam za nightlife. Ima li neko neki bolji predlog?

2. Da li je dobra investicija da kupim dva puta Roma Pass? Ionako bih visio po muzejima, a kako mi je hotel 5km od centra verujem da bi se isplatilo, jer moram bar jednom dnevno do centra i nazad, plus ulaznice, plus ostali transport.

3. Najvažnije, preporuke:šta da posetim, šta da propustim, šta da ne propustim...

Hvala unapred!!!!!!!!!!!

Kao upravo vrativši se iz Rima da ti prenesem svoja zapažanja.

1. Bio sam smeštem uz samu stanicu Termini. To smatram prednošću jer je sve dostupno na max 4-5km. Ako želiš da koristiš javni prevoz tu je čvorište svih gradskih prevoza. Na tu stanicu ćeš i stići iz Milana i sa nje krenuti na aerodrom.

2. Nisam kupio ni jedan Roma pass. Uglavnom sam išao peške ili bih metroom otišao da izabrane destinacije i polako se vraćao ka svom smeštaju. To da li ćeš kupiti Roma pas zavisi od tvog interesovanja i onoga šta ta kartica pruža.

Cene prevoza po Rimu su sledeća:

Biglietti

BIT (€ 1,50) valido per 100 minuti dalla prima timbratura

BIG (€ 6,00) valido fino alle ore 24.00 del giorno di timbratura e per un numero illimitato di viaggi nel territorio di roma capitale

BTI (€ 16,50) valido per 3 giorni dalla data della prima timbratura, ovvero fino alle ore 24.00 del terzo giorno compreso quello della timbratura, e per un numero illimitato di viaggi nel territorio di roma capitale.

CIS (€ 24,00) valido per 7 giorni dalla data della prima timbratura, ovvero fino alle ore 24.00 del settimo giorno compreso quello della timbratura, e per un numero illimitato di viaggi nel territorio di roma capitale.

3. Šta posetiti, odgovorili ti predhodnici.

Ono što prilikom ove posete nemoj propustiti je Vatikanski muzej a u čijem je sklopu Sikstinska kapela. Ovo naglašavam iz tog razloga jer je najavljeno ograničenje posete zbog prevelikog broja turista koji svojim prisustvom utiču na propadanju kapele.

(Ja sam došao na kasu za kupovinu karte u 11:00 i nikog nije bilo).

Za Vatikanski muzej Roma pass ne važi.

Da li je Rim baš najlepši grad na svetu, ne znam, ali znam da bih u njemu rado živeo i rado ću se tamo vratiti.