Jump to content

Featured Replies

U vezi vatikanskih muzeja,dodao bih da mozete i preko interneta rezervisati kartu i tako izbeci redove ispred zidina.Muzej je ogroman, treba natenane jedno 3 sata da bi se iz svake prostorije nesto videlo i da bi se izbegle organizovane ture kojih ima na svakom koraku..

Ja savetujem sto raniji dolazak u muzej barem pre 9....jeste da morate ranije da se probudite ali je tada manja guzva i vise cete videti.

pozz i lep provod u vecnom gradu  :)))

• 3 months later...

Ima li neko preporuku za hotel u Rimu, pristojan i blizu centralnih atrakcija pošto putujemo sa bebom?

• 4 weeks later...

Imaš ih "mali milion" na webu. Samo ukucaj koji ti muzej treba - pojaviće se. Logično je da su karte najjeftinije na oficijelnim sajtovima u odnosu na posredničke. Pre neki dan sam na sajtu http://www.opapisa.it/en/tickets/buy/ kupio ulaznice za krivi toranj u Pizi.

• 2 months later...

Nisam pročitala sve, ali bih podelila svoje iskustvo u vezi sa Rimom. Išla sam u privotnoj režiji privatno-poslovno. Dakle, bez grupe. Na preporuku sam se "nakačila" na vođene ture i malo je reći oduševila. 
Radi se o dvoje vodiča sa naših prostora - Marija i Stevan. Marija je za Vatikan apsolutni šampion. Toliko znanja i ljubavi. Stevan je za "ostatak" tog prelepog grada.
Srećan je onaj kome su oni vodiči. Rade za dosta naših agencija. Sve preporuke :smile:

• 5 months later...

Aко букирам карте за Vatican Museums и Sistine Chapel (20е) месец дана раније са тачно одређеном сатницом и даном када ћу посетити, колико се чека за улаз ?

Ako kupis karte preko neta, ne cekas na ulazu, ides preko reda.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Ja sam bio u septembru prosle godine, nista nisam kupovao i rezervisao unapred, dosao, stao u red i za nekih 20ak minuta vec uzeo karte i usao. Tako da, nije ni da je smak sveta da se priceka malo. Dok smo stajali tamo u redu, saletali su nas razni likovi, nudeci nam da udjemo odmah, naravno, ako platimo nekih 30-40 evra, jer se navodno ceka sat-dva. Cak i oni koji kupe unapred i za njih postoji poseban red, ipak moraju da popricekaju par minuta. Ne znam da li sam imao srece ili sta, ali, mislim da cak i nema potrebe kupovati unapred. Inace, mislim da je bila subota kad sam isao.

• 3 weeks later...

Zdravo svima.... Sledece nedelje sam u Rimu, solo rezija. Apartman vec rezervisan u blizini Vatikana, 500m. Tacnije, razlog je Roma Open u tenisu. Ima li jos koga da putuje za Rim iz istog razloga da razmenimo saznanja kako to sve tamo funkcionise?

Jos neki predlog za videti?? Kolima smo i da li je bolje obilaziti grad autom ili metroom?? 

Jos neki predlog za walking distance jer volim da pesacim i tako najbolje upoznajem grad...

hvala...

I da, zna li ko koliko se ukupno placa putarina Bg-Rim.. Kojim putem?

Kako mislis Rim kolima da obidjes? Pa da zivis u centru Rima ima da platis ogromnu sumu da bi usao i parkirao blizu svog stana. Rim je ceo pesacka zona, prakticno, i pesak sme da predje gde god hoce. Nece ga policajci mrko pogledati. 

Metro kosta 1.5 evra i vazi 100 minuta, s tim da ne smes da napustis metro inace moras da kupis novu kartu. Ista cena je i za bus. 

Uzmi kartu grada i setaj po gradu, obidji "najvaznija" turisticka mesta i lokacije. Posle toga lutaj, ceo grad je muzej. 

• 2 weeks later...

Da da Severac, u pravu si. Ipak sam avionom, onda bus do Vatikana u cijoj blizini sam smestena. Perfektna lokacija ko ide zbog tenisa (Rome Open) ili fudbala mozda :smile: jer se za 15 minuta stize pesaka do stadiona Foro Italico. Metro st.  je u blizini i vrlo lako se stize bilo gde u Rimu. Lako se kombinuje Metro i pesacenje da bi se obisla sva ta mesta o kojima govoris. Metro je kao u svim velikim gradovima, pratis kartu grada i nema greske. 

Hvala puno Severac :smile:

Pozdrav

• 4 weeks later...

Вратио сам се из Италије јуче. 
Мој први утисак је да је Рим превише прецењен и да је то град великог контраста.Импресивна историја (римски форум) која се види у одређеним деловима града, импресивни тргови и прљаве гето улице у ширем центру града, где људи седе у кафићима, а на два метра од њих је тона смећа и онда тако у круг ... и то на мање од 2км од колосеума, a канте за отпад  су заправо вреће које њишу на ветру, јер им је тако лакше да их испразне, али и то слабо раде. 
Просјаци и сиротиња на сваком кораку, црнци чим ти улове поглед покушавају да ти увале неку глупост и поприлично су упорни. 
Римски метро је слабо развијен, добар део града уопште не покрива, јер они имају само три метро линије.
Рецимо Трастевере су тотално одсечене од метроа, па чак и тај централни део где је Пантеон и Piazza Navona су удаљени 2,5км од најближе метро станице.
Аутобуски саобраћај им је тотално неорганизован и најбоље је држати се трамваја, јер њих не могу да редукују, имају своје шине и знаш да или иду или не иду.

Није потребно више од 5 дана да се све види и то опуштено.
Али ипак листајући 4 гигабајта слика, подсетио сам се да има нешто у Риму што је и тек како вредно видети.
DSC06352.jpg
Vicolo di Febo
DSC05919.jpg
Parrocchia Sacro Cuore di Gesù in Prati
Као и скоро сваки град у западној европи и Рим као и остали градови Италије нису тоалет-френдли, али зато Рим носи титулу ''пријатеља воде'' зато што чесме можете наћи на сваком ћошку и вода је одличног квалитета.
Пошто јавних тоалета скоро да нема, тако да је најбоље користити Мек или улазити без питања посебно у Венецији где дају само гостима, без обзира што њихови закони их обавезују да свима дозволе коришћење, баш због недостатка истих.
Што се тиче супермаркета за све буџет туристе најбољи је Conad, где за 3 евра можете узети пола печеног пилета и разна кувана јела за мање пара.
Што се тиче остале куване хране, повољни су орјентални ресторани брзе хране и не закидају на порцијама као домаћи.

Део града који бих издвојио, то би био наравно ЕУР и тамо бих живео да сам Римљанин.
DSC06028.jpg
Еур
DSC06248.jpg
Villa Borghese такође препоручујем, баш занимљив парк.

Трастевере је део Рима у коме би требало да препознамо ''Фиренцу'' у Риму, али ја сам био углавном равнодушан, што доводи до закључка да је Фиренца била град по мојој мери, али о том граду ћу у посебном посту.
Венеција је испунила очекивања, јер је ипак специфичан град, али и о тамној страни тог острва ћу у посебном посту.

Zanimljivo, na mene Firenca i nije ostavila neki utisak dok je Rim ispunio moja ocekivanja. 

Za prljavstinu se uglavnom slazem kao i za uvaljivace svega i svacega. 

• 3 weeks later...

Ja sam bio u tom Palma residence. Meni je bio sasvim ok, cisti kreveti, kupatilo, meni vise nista i ne treba. Dorucak je standardni kroasan, ne ocekujte nista vise od toga. I da znate da je hotel zapravo 2-3 bloka dalje, srocice vam pricu da ima samo jedna slobodna soba i odvesti u tu drugu zgradu. U sustini, imali smo ok iskustvo, nista spektakularno, ok za tu cenu. Nisam video nikakav problem u tome sto je u kraju kod zeleznicke stanice. Zapravo, nije bas toliko blizu, a ima dosta lokala gde se moze pojesti i popiti. Bukiraj preko ovog linka i imas 40$ popusta :wink: http://www.secretflying.com/posts/promo-40-off-80-hotel-spend-booking-com/

• 8 months later...

Dugo sam izbegavala Rim, budući da nisam ljubitelj gradova sa gomilama turista i smeća, ali ispalo je da ću provesti tamo nedelju dana početkom aprila.

Zanima me da li neko ima neke nestandardne predloge za šta obići? Mesta na koja idu lokalci i gde može da se diše. Npr. neki malo poznati vidikovac i sl. Dalje, da li je neko posetio neku lepu/interesantnu pijacu u Rimu? Ili groblje? Ili neku low profile vinariju gde se može jefitno degustirati vino?

Edited by golosina

Pre dve godine sam bio u delu grada Testaccio - ima super pijacu gde mo'eeš kupiti sireve i šunku ali se i tući oko garderobe za 1 EUR :biggrin: I superkul kafanice sa finim lipim vinima :wink: Ima dobar streetart i malo brdašce sa baštom Giardino degli Aranci - bašta pomoNaradži. Tu jedino bude gužva oko ključaonice kroz koju se ravno vidi kupola bazilike Sv. Petra u Vatikanu (niš' posebno). I za klopu Pizzeria da Remo, savet lokalca (AirBnB "gazde").