Jump to content

Featured Replies

Sta ste radili vi koji ste preko wizz-air isli u Rim kad stignete tamo? Posto vidim svi letovi su u 22:20 a ne verujem da ce mi dati da se cekiram u hostelu u 11 uvece. Il ste spavali na aerodromu?

Provjeri cekiranje u hostelu..vecina hostela ima 0/24 check in, sto znaci da mozes doci kad god hoces.. Ako tek od sutra imas placeno, ostavi stvari u hostelu pa direkcione u grad, nocni obilazak a ako u hostelu postoji bar onda je sve rijeseno.. :pij:

Po meni bolja opcija od nocenja na aerodromu..

Provjeri cekiranje u hostelu..vecina hostela ima 0/24 check in, sto znaci da mozes doci kad god hoces.. Ako tek od sutra imas placeno, ostavi stvari u hostelu pa direkcione u grad, nocni obilazak a ako u hostelu postoji bar onda je sve rijeseno.. :pij:

Po meni bolja opcija od nocenja na aerodromu..

Ali ima li prevoza sa aerodroma u to vreme? A da nije taxi

Imate wizz autobus u 23:00 i u 00:30 .Karta je oko 8 evra valjda (jeftinije nego da rezervisete preko wizz sajta :D ) Mesta je bilo bas dosta dakle ne treba se brinuti.

Sto se tice vracanja iz grada do aerodroma postoji nacin da se za 1.20 evra dodje do fiumicina (potrebna je roma pass za metro i voz koji ide do ostije odakle ima bus za fiumicino za 1.20 evra)

Imam dilemu pa bih voleo da cujem vase komentare. Da li ici u julu u Rim s obzirom na vrucincine koje su moguce u to vreme ili ostaviti Rim za sredinu/kraj Oktobra kada cu opet biti u mogucnosti da putujem? Ukoliko bih isao u julu imao bih opciju da vec krajem Oktobra skoknem do Belgije tacnije do Brisela mada tamo zna da bude lose vreme u tom periodu. Sta vi mislite ocija 1- Rim u julu i Belgija krajem Oktobra ili opcija 2- samo Rim krajem Oktobra? Unapred se zahvaljujem na odgovrima.  klanj::

Ja bih obje opcije. :) Ako misliš da će ti smetati vrućina, možeš u Belgiju u julu (iako zna i tamo biti dosta vruće, ali ne kao u Italiji doduše), a u Rim u oktobru. Ali ja bih definitivno oboje ako si možeš priuštiti.

Definitivno Rim krajem oktobra. Em je jos uvek toplo, oko 20-22 stepena, em nema mnogo turista pa ces svuda brzo uci i neces cekati u kilometarskim redovima. Ja sam isao pocetkom novembra i bilo je, isto tako, super vreme i malo turista.

• 2 weeks later...

Putijem sredinom jula u Rim (vodim cerku u skolu italijanskog). Intreresuje me da li je neko isao do mora, isplati li se ici po podne (posle casova), koliko kosta prevoz i za koliko se stize.

Putijem sredinom jula u Rim (vodim cerku u skolu italijanskog). Intreresuje me da li je neko isao do mora, isplati li se ici po podne (posle casova), koliko kosta prevoz i za koliko se stize.

Ja sam pre par godina isao vozom (http://wikitravel.org/en/Ostia_Antica) i ovde imas manje vise sve informacije. Karta je 1eu u pravcu. Ja sam hvatao liniju B do EUR MAGLIANA i onda hvatao ovaj voz. Koliko se secam putovao sam oko 1:20h do stanice Colombo (koja je poslednja) do stanice Termini.

Da li se isplati - to ostavljam na tebi da procenis :)

Hvala na odgovoru. Putovanje traje oko 3 sata u oba pravca, tako da se ima vremena i za plazu.

Kakva je obala, moraju li se iznajmiti suncobrani  ili mozda ima prirodnog hlada?

Ja sam isao do mora kad sam bio u aprilu u rimu,cisto da vidim kako izgleda :D

Brzo se stize...od Terminija se ide plavom linijom metroa do stanice Piramide,odakle se hvata voz Roma-Lido.Ja sam sisao na stanici Castel fusano(predzadnja) i odatle ima par stotina metara do mora.Od stanice Piramide do mora ima nekih 45 minuta ,mozda malo vise.

Hvala Zarebg! 

Da li je neko pesacio  duz Via Appia?  Ili mozda imate jos neku preporuku za setnju po vrelom julskom danu ( sve muzeje i vecinu crkava sam vec obisla)

Ja sam od avgusta prosle godina bila u Rimu 3 puta, pa mislim da sam upucena  :) Sto se tice turista ima ih uvek, hladno, toplo, kisno, snezno..Ali uvek. A do mora moze za 3.6e u jednom pravcu npr Civitavecchia, Santa Marinela itd. Mala mesta ali ima dosta B&Ba, put traje oko sat vremena. Ako nekom treba neki savet sta i kako samo neka pita.

I glavna stavka: Ne stavljajte vredne stvari u koferu koji predajete na check in-u. Meni su ukrali Channelov parfem sto sam uzela mami. Oni na skeneru vide sta ima pa ako im se svidja, oni proberu. I to Italijani rade, ne nasi,ccc...

Ja sam od avgusta prosle godina bila u Rimu 3 puta, pa mislim da sam upucena  :) Sto se tice turista ima ih uvek, hladno, toplo, kisno, snezno..Ali uvek. A do mora moze za 3.6e u jednom pravcu npr Civitavecchia, Santa Marinela itd. Mala mesta ali ima dosta B&Ba, put traje oko sat vremena. Ako nekom treba neki savet sta i kako samo neka pita.

I glavna stavka: Ne stavljajte vredne stvari u koferu koji predajete na check in-u. Meni su ukrali Channelov parfem sto sam uzela mami. Oni na skeneru vide sta ima pa ako im se svidja, oni proberu. I to Italijani rade, ne nasi,ccc...

Mene zanima kakva je situacija sa dzeparosima na ulicama, cuo sam neke horor price o bacanju beba u narucje da bi vas mali cigancici opljackali, autobusu 64 i laznim policajcima.. Zanima me, generalno koliko je bezbedno ? OD vecih gradova sam za sada bio samo u Parizu i Milanu, neznam da li se Berlin racuna, tamo je situacija bila "onako", mada Berlin  je bio super bezbedan, mnogo opusetnije sam se tamo osecao nego u Beogradu..

Mozda je pitanje malo cudno, ali ja se trudim da obratim paznju na dosta stvari pre nego sto krenem.. Takodje, malo savet za sve koji putuji, kada putujete u neku zemlju obavezno naucite rec za "vatru" na jeziku te zemlje, jer nece ljudi uvek da reaguju na rec pomoc, ali kada se cuje vatra, ljudi instinktivno odgovaraju i trce da vide o cemu se radi..

OD vecih gradova sam za sada bio samo u Parizu i Milanu, neznam da li se Berlin racuna

offtopic

Milano se računa, a Berlin ne  :LOLLL:!

Inače, Berlin po pitanju sigurnosti nije uopšte naivan...

/off

Sto se tiche bezbednosti, Rim je ok. Poslednji put sam bila aprila i na svakom cosku si Indijci i slicno za kisobranima i ruzama (posto je stalno padala kisa). Mnogo napinju, ti samo odmahuj glavu i ne gledaj ih. Nisu opasni samo smaraju.

Na Trastevere (to je vozom od aerodroma 20-30) imate tramvaj gde niko ne gleda karte, nikad nisam ni kupovala, kao u bg. On ima jedan jedini pravac koji je oblika cirilichno G i ne mozete da pogresite. Zadnja stanica je Argentina, to joj ime i to je centar. Odatle pesaka moze da se ode do Koloseuma i prolazi se pored zgrade Vittorio Emanuele(a tu je piazza venezia), zgrada je ogromna i prelepa. Od te zgrade suprotnim pravcem u odnosu na Koloseum, ide se dugaaaackom ulicom Corso gde su najskuplje prodavnice, do Piazze del Popolo pored koje je brdo Pinchio na kom ako se ide gore nalazi imanje Villa Borgesse. Ako se ide Corsom, u jednoj ulici desno se skrene i dodje do Spanskih stepenica, do kojih moze da se dodje i preko brda Pinchio. Tu je blizu i Vatikan, ali mora da se predje most koji je s leve strane a moze i vozom, gde se opet retko gledaju karte.

Ima jos 300 cuda, al po meni je ovo must see i sve je u istom delu grada i pesaci se, jest malo vise ali se dosta vidi iz prve ruke.

Mogu da kazem da nisam imala nikakvih neprijatnih situacija za 7meseci u Rimu koliko sam bila tamo,i da je bezbednost sasvim ok. Naravno, ne treba ici sa otvorenim novcanikom u centru grada uvece,ali ta prica o dzeparosima mi je nova i niko od mojih prijatelja nije imao tih problema,mislim i na lokalce i na strance koji su ziveli tamo..

Sta obavezno videti u Rimu-od piazze venezia krenuti glavnom ulicom koja se zove via del corso-u njoj su oznake gde treba skrenuti za panteon,spanske stepenice i fontanu di trevi,a sve je to na desetak minuta hoda od via del corso,kada se obidje znamenitost vrati se u glavnu ulicu i nastavi dalje..na kraju ulice je simpaticna piazza del popolo od koje se moze uhvatiti metro do bilo kog dela rima,i super je konektovano..koloseum je lep,ulazak unutra nije ostavio nikakav poseban utisak na mene,lepse izgleda nocu kada upale svetla..vatikan,piazza san pietro i castel di sant angelo..

za provod i pice uvece,nezaobilazni deo-Trastevere koji je u centru i super konektovan,simpaticno je njihovo pice Sambuka,mada se vino pije jako,jako cesto u it.. :music:

lep provod svima koji idu

Ljudi, moze li pomoc. Znate li nekog sa CS ko bi primio mene i drugaricu svi nas odbise naprosto ne mogu da verujem da niko ne moze da nas primi. Planiram pocetkom Jula da idem za Rim. Zaista bi mi znacilo ukoliko biste mi pomogli. Javite se na pp ako ne zelite ovde da ostavljate bilo sta od podataka. Plasim se da nam ne propadne putovanje zbog budzeta kojim raspolazemo.

Pa, zato sto je to Rim i zato sto horde turista dolaze tamo svakodnevno i zato sto je CSerima hostovanja verovatno preko glave! I jos plus svega, jul je mesec kad i oni vecinom koriste svoje odmore. Realno, tesko da bi i ti nekog ugostio pod takvim okolnostima, zar ne?

I ja sam imao slicno iskustvo pre oko 2 godine, poslao mali milion mejlova i nijedan pozitivan odgovor. I onda, pukom srecom, poslednje vece pred odlazak, jedan CSer koji je obecao da ce se potruditi da pomogne, nam nasao smestaj kod nekih nasih ljudi, koji inace i nisu na CSu, ali, eto, hteli su da probaju, pa, 'ajde, za pocetak, nije lose da nekog iz svoje zemlje udome. I bili su super!

Savetujem ti da probas da kontaktiras neke novije clanove, kojima je CS jos nova i zanimljiva stvar.

Mene zadesila ista sudbina, ali ja mislim da nije to zbog Rima. Ima i drugih turistickih destinacija, Pariz, Barsa i td. pa ljudi nadju smestaj. Rec je o Italijanima i na CSu je bila polemika o tome. Jednostavno ljudi hoce da hostuju samo lepe devojke. Bila je cak i inicijativa da ih bojkotujemo i da mi njih ne primamo. Ali odaljavamo se od teme ... dakle RIM!

Dragance, hvala na predlogu. Pokusacu nekako da se snadjem za smestaj. Ukoliko budete imali neki ingeniozni plan ili znas nekoga, nemoj da se ustrucavas da mi posaljes poruku.  ;)

Ima li negde na netu raspored buseva iz Rima ka Napulju.

Treba mi neki nocni bus da se ne cimam po Rimu do ujutru.