Jump to content

Featured Replies

Слушате ли "борбену музику"? 

Моје занимање за стране државе укључује занимање за њихову географију, историју, политику и тренутна дешавања. У оквиру ово последње двоје, волим да чујем неку "водећу" патриотску песму одређене земље/народа/покрета, нађем текст и превод на интернету.

У последње време послушам стару јерменску песму, "Хај Хаџир", која говори о "Храбрим Јерменима" (превод наслова) који су изашли на глас као планински лавови јер су спасили девојке које су отели непријатељи/турски аскери. Омиљене су ми две изведбе:

1.

(у публици је рецимо председник Јерменије, Роберт Саргасијан или како)

2. 

Баш јуче причам с братом о овоме, и он каже, хеботе, ови певају а ови позади машу пушкама, ко неко индијанско племе које игра и маше копљима... међутим ја се не слажем, то је живот тих људи, нешто што им се дешава, нешто о чему певају... дал је моралније и нормалније певати о томе или о бесним колима и добрим рибама као што су наши музичари деведесетих, док је около јад и беда...  уосталом, и Хомер је певао о рату, нека од највећих уметничких дела су о рату или у вези с ратом, зар не? :)

Неколико актуелнијих, о Пешмергама, војницима ирачког Курдистана:

и о ЈПГ YPG, народној одбрани сиријских Курда

Видим да ње има у више верзија, наслов је "Живио живио ЈПГ" :)

• 2 months later...

Коначно сам нашао времена да послушам "Буковину", румунску фолк/паган метал групу... феноменално ми је, језик је страшно мелодичан, а песме су ми скоро епске, занимљиво ми је кад препознам словенски утицај, рецимо речи стража, дух, могуће је да су и песме неке изворне уствари.

Не могу да престанем да слушам песму "Страја" што значи "Стража" :)

Cântă cucul, bată-l vina
De răsuna Bucovina

Како пева кукавица, одјекује Буковина... само да се нека крајишка клапа дочепа ових речи :D

• 3 weeks later...

Samo da se nadovežem na Reljin predlog. Poljaci su u pitanju, rade staroslovensku muziku. Ima i nekih obrada pjesama sa ovih prostora.
Jako zanimljivo i atmosferično. Volio bih npr da ovo počujem uživo, u nekom planinskom ambijentu.

Edited by uzdomir

• 3 months later...

Zemlja: Kanada
Šta: Film
Naziv: One Week
Autor: Michael McGowan

Opis:  Ben Tajler (Joshua Jackson) se suocava sa svojom bolescu i smrtnoscu, pod utiskom kupuje old-tajmer i zapocinje svoj put na zapad, od Toronta do Tofina. Jedna duhovita i dirljiva prica, vredi pogledati.

Zemlja: USA (California)
Naziv: Sideways
Autor: Alexander Payne

Opis: Majls, neuspesni, razvedeni pisac odlucuje da casti svog najboljeg prijatelja Dzeka jednonedeljnim putovanjem, kalifornijskim putevima vina, pre Dzekovog vencanja. Majls je inace dobar poznavalac vina, tako da nam je jasno odakle mu takva ideja. Na putovanju obojica upoznaju dve devojke, dobre poznavateljke vina. I tu pocinju njihove dogodovstine. 
Film kao film nije nesto posebno gledano sa strane putovanja i upoznavanja novih kultura. Ali pogledao sam ga odmah posle gore navedenog filma, pa eto ubacih i njega ovde.

Zemlja: Francuska - Spanija
Naziv: The Way
Autor: Emilio Estevez

Opis: Danijel, oftamologov sin, odlucuje da krene na hodocasce " Camino de Santiago", zeli da mu se otac pridruzi na tom putu. Ali otac odbija, nerazumevajuci uopste potrebu za tako necim, smatrajuci to gubljenjem vremena. Danijel odlazi sam i na samom pocetku ga hvata oluja u Francuskoj u Pirinejima, koja se zavrsava smrtnim ishodom. Otac ubrzo saznaje, odlazi u Francusku, saznaje sve planove njegovog sina. Odlucuje da kremira sina i da podje sa njegovim pepelom putem Santijaga. Taj put na koji se odlucio smatra kao obavezu i u pocetku uopste ne uziva u njemu. Usput upoznaje i druge hodocasnike, koji su krenuli iz razlicitih razloga. 
Mene je film odusveio, pokazujuci upravo veikim delom smisao putovanja. :) Ko nije pogledao, msm da se nece pokajati. :)