Jump to content

Featured Replies

Moja porodica i ja(muz i sin od 8god),od rodjaka smo dobili garantno pismo i placeno zdravstveno osiguranje za Nemacku ,n.nameravamoovih dana da predamo za vizu,skupili smo papire,oboje radimo na neodredjeno,u javnim i drzavnim ustanovama...

Prvi put apliciramo za Nemacku Vizu i nemamo nijedan shengen do sada ,obzirom da smo putovali na grupne vize u Grcku..Nadamo se najboljem,Medjutim zanima me da li neko zna kada  Nemci daju turisticku vizu da li je daju tacno na onoliko dana koliko trazis ili malo duze,na mamalo duze nam ne odgovara jer bismo pre odlaska u Nemacku trazili Grcku vizu od 01.08.U Nemackojo bi smo bili 12-15 dana i odmah po povratku u Bgd pravac Grcka kolima i treba nam individualna viza,pa postoji problem da ako nam Nemci daju vizu na duzi period od 15 dana (trazimo vizu od 15.07.),nemozemo da trazimo Grcki shengen za vrema trajanja Nemacke vize,a sve moramo da odradimo pre puta za Nemacku(bas sam sigurna da cemo dobiti vize :P)

Da li da trazimo kada predajemo papire da nam daju vizu samo za broj dana koji trazimo ili da trazimo multi vizu i da objasnimo zasto,sta je pametno ciniti,dane napravimo gresku pa ostanemo u Beogradu citavo leto...

Pomozite,savetujte....

Ovo je kompleksna situacija kada cela porodica trazi vizu.

Velike su sanse da viza odbije ili daje selektivno.

Slican primer koji znam. Covek planirao da poseti rodjenog brata u Nemackoj.

On, zena i cerka od 13 godina. Hteli da idu u junu kada cerki pocne raspust.

Imali su sve sto treba, garanciju, osiguranje, izvode sa bankovnih racuna brata u Nemackoj, roditelji su zaposleni za stalno u dobrostojecoj privatnoj firmi, potvrde, uverenja, trisa cuda. U ambasadi su im odmah rekli da posto ide cela porodica mozda planiraju da ostanu tamo jer nemaju zbog cega da se vrate, itd. Receno im je da ce biti tesko da svi dobiju vize ili da biraju ko ce da ide tipa jedan roditelj moze a drugi da ostane sa detetom. Znaci dete da bude kako neki talac ili nesto. Oni su odlucili ili svi ili niko kao prava prodica (a tako i treba) i bilo je niko. Vize su im odbijene sa obrazlozenjem da posto cela porodica putuje postoji mogucnost da ostanu tamo. Bas kako su im i rekli.

Ja sam nesto sigurna da cemo dobiti vizu,ostaje stariji sin u Beogradu on ima 19 god.

Menae zanima ,posto mi stvarno hocemo da ostanemo samo 15dana,jer posle bi smo u Grcku,za koju nam treba shengen takodje i koji moramo da vadimo pre put u Nemacku,da insistiramo da viza nije duza od 15 dana tj.da se zavrsava do 31.07.2009 da bi smo od Grka trazili vizu od 02.08.to je ono sto me brine.

Nemam nesto nameru da ostajem tamo ,a i ovaj odlazak je tako poceo da mi komplikuje zivot,papiri,nemogu da planiram nista dok nevidim sta ce biti sa vizom....

Predacemo u utorak pa kako bude.

Molim za jos neka iskustva,znacilo bi nam..

Opet ce oni da tumace tipa "sin ima 19 godina, punoletan, svoj covek, roditelji mu nisu potrebni, itd" pa ce opet da razmisljaju o ostanku tamo.

Za duzinu vize moje iskustvo je sledece:

- trazio na mesec dana, dobio sam na tri nedelje

- trazio na "oko dve nedelje", dobio na 15 dana

- trazio na 10 dana, dobio na 10 dana

To je bilo u periodu 2000.-2004. sada ne znam kakva je situacija

Da li je neko vadio nemacki sengen a da nije ulazio u Nemacku?

Moj plan je da trazim nemacku vizu a da idem direktno u Svajcarsku i posle u Francusku.

Druga opcija je da eventualno samo prodjem kroz Nemacku ( autobusom ili vozom, na putu do Ciriha), bez zadrzavanja.

Ima li neko slicno iskustvo? Ili savet?

Unapred hvala :)

Mozes da uradis tako nesto bez problema. Svakako ces u sengen zonu uci ili u Madjarskoj ili u Sloveniji a posle granica vise nema, a i sengen viza nije viza za jednu drzavi vec viza za celu sengen zonu! Cooliraj.

Pa da, to je i meni logicno, al ja reko' da ipak pitam posto se nacitah svakakvih prica ovde na forumu.

Super, hvala!  ;D

Idemo sutra da predamo za nemacku vizu,pa kada je najbolje da budemo tamo u 4h,5h,6h mada kazu da ih tada ima vec 150.

Ako je neko skorije isao,ili ima neku informaciju plizzz.. :D

Ja sam poslednji put vadila nemacku vizu u februaru prosle godine, otisla oko 7-pola 8 ujutru i bez problema stigla na red.

Ali posto je sada "sezona" verovatno su vece guzve pa treba ici ranije. Barem je tako bilo ranijih godina tokom leta. Pretpostavljam da je dovoljno da budes tamo oko 6-7. Mada, nema pravila, nikad se ne zna. Ja sam pre 4 godine otisla tamo u 3 ujutru i jedva stigla na red. Ali ipak je sada mnogo bolja situacija.

Aj javi kako je, da li su guzve i to, posto i mene uskoro ceka isto...

I srecno  ;)

Muz i ja planiramo da u 5h budemo tamo,pa cemo valjada uspeti da predamo...

Javi cu svakako kava je situacija.

Posto kazes da si vadila vizu prosle godine,kakve su nam sanse mi imamo garanciju,placeno osiguranje za nas troje i to placeno u Nemackoj na mesec dana ,inace trazimo vizu samo na 15 dana,jer bi smo nazad u Bgd pa u Grcku.Oboje radimo ,poslovi za stalno( prosveta i aerodrom),klinac je prvi razred.Sve smo pokupili papire ali bi nam ovo bio prvi shengen,mada mislim da ce biti ok. :)

I ja mislim da hoce, nisu tako rigorozni kao sto su bili nekad. Moj brat je, recimo, dobio nemacku vizu bez problema, iako je bio nezaposlen, bez stalnih primanja, neozenjen itd a pritom mu je to bio prvi sengen. Svi smo bili ubedjeni da mu nece dati a on je dobio iz prve i bez dodatnih dokumenata, i to na onoliko koliko je trazio, mesec dana. Tako da, ako je on dobio, ne vidim nijedan razlog zasto ne biste i vi. Nadam se da je prosla era "nema pravila kad je viza u pitanju".

Mozda cak u razgovoru na salteru nije lose da pomenete, ako se ukaze prilika, da posle putujete u Grcku, sta znam...

Srecno u svakom slucaju!

Svakako hvala ;),ako neko ima jos neki savet nebi bilo lose da javi.

Sve bi mi koristilo ,iskustva od dolaska do ambasade do saltera unutra gde te nesto pitaju(da li suprug i ja mozemo zajedno posto imamo jedno original garantno pismo,mislim na razgovor sa salterskim sluzbenikom),vec se nerviram a treba da prezivim sutra..Lepo sam ja rekla putuj samo tamo gde izdaju vize na aerodromu-granici,ili ti viza uopste netreba,ali prevarise me i udjo u kolo  :(

Juce smo predali za vizu,pa imam po neki savet.Idite rano ujutru da stanete u red da bi ste se prijavili na spisa k,recimo budite tamo oko 5,vec oko 5i 15 stizu kombici sa ljudima iz unutrasnjosti(N.Pazar,Tutin...)i bude ih mnogo..Mi smo bili u 5 i 10 i bili smo 30.-ti.

Rekli su nam da cemo stici na red oko 9 i 30,naizmenicno prozivaju turisticke i poslovne vize.Unutra smo usli u 10 i 15,a u 10 i 45 bili napolju..Sve u svemu nista strasno .

od 7 kada su napravili spisak pa do 9i30 pili smo kafu,citali novne u kaficu..

Svi sluybenici su bili korektni,posto je garantno pismo glasilo na supruga ,a klinac i ja putujemo sa njim,sva tri pasosa su zajedno uzeli u obradu,sluzbenica u kabini mi je rekla da mogu da ostanem a mogu i da izadjem ako hocu.Postavili su inmu pitanja,ipa kada je poslednji put bio u  Nemacku,svrha putovanja,kada sam ja bila u Nemackoj i u kakvom je srodstvu sa osobom koja mu je poslala garanciju,uzela mu 105e za sve troje i rekla da dodjemo u utorak po pasose..i to je to.

Mozda dobijemo vize,a mozda nas i otkace..sto ne bi bilo dobro jer onda nemozemo u Grcku :(,a to mi je mnogo bitnije o Nemacke,ali videcemo....

Nazalost da,oko 30-ak ljudi je ostalo, nisu ih primili,iskreno neznam kada su dosli.Dnevno obrade 200 zahteva za sve vrste viza(Turisticke,poslovne,spajanje porodice..)i to na spisak upisuju i decu,znaci prave spiskove po pasosima,a kasnije jedan sluzbenik obradjue one koji putuju zajedno.

Zasto ne zakazuju telefonom?Mislim da bi bilo jednostavnije...

Naravno da bi bilo, ni meni nikad nije bilo jasno zasto rade ovako.

Hvala na savetu!

On 5/20/2009 at 12:51 PM, alexaa said:

Zasto ne zakazuju telefonom?Mislim da bi bilo jednostavnije...

Zato sto bi u tom slucaju dobila termin tek za 3 meseca (ili kasnije) s obzirom da je u nemackom konzulatu najveca navala za vize. Vec su davali neka obavestenja o tome po novinama i objasnili da se ne isplati. Sta ako ti se cefne da putujes sledece nedelje? Sa telefonskim zakazivanjem bi to bilo nemoguce.

Inace ja sam 2000. cekao 9 sati u redu i tada nije bilo nikakvih spiskova vec se guranjem dolazilo do ulaza konzulata. Budite zahvalni sto su bar doveli neke stvari u red. :P

Da znam, secam se i ja tih dana...

I dalje tvrdim da je to sto nisu uveli telefonsko zakazivanje pokazatelj toga da ih boli uvo. Sve se moze lepo organizovati kad se hoce. Nemoguce je da savremena tehnologija usporava rad birokratskih sluzbi, naprotiv, ona je zbog ovakvih stvari i izmisljena, da se laicki izrazim  ;D

U italijanskoj ambasadi npr. se zakazuje telefonom, i isto je velika guzva, zakazivanja se vrse mesecima unapred, ali barem te iole tretiraju kao coveka, ne gurajuci te u onaj tor zatvoren lancima i katancima...

Inace nema vise lanaca i katanaca :),i sluzbenici su vrlo pristojni,bilo je ljudi koji nisu doneli sve papire ili nisu kopirali sve sto treba,omogucili su im da to zavrse i dodju do kraja radnog vremena i udju preko reda.

Doneli su cetiri klupe za sedenje ispred,a to sto su ljudi kojima je receno da ce stici na red u 1h bili sve vreme tu nisu oni krivi,to smo mi,cini nam se da ce se nesto desiti a mi necemo biti tu :?

On 5/20/2009 at 6:36 PM, gnomo said:

Nemoguce je da savremena tehnologija usporava rad birokratskih sluzbi, naprotiv, ona je zbog ovakvih stvari i izmisljena, da se laicki izrazim  ;D

HAHAHAHA e ovakvav pametan rezon prevazilazi cak i moje lepo vaspitanje, da se ne ubacim sa sarkasticnom primedbom...

nadam se samo da ti ipak zivis na planeti zemlji, ako si vanzemaljac, onda izvini :bang:

On 5/20/2009 at 7:53 PM, alexaa said:

Inace nema vise lanaca i katanaca :),i sluzbenici su vrlo pristojni,bilo je ljudi koji nisu doneli sve papire ili nisu kopirali sve sto treba,omogucili su im da to zavrse i dodju do kraja radnog vremena i udju preko reda.

Doneli su cetiri klupe za sedenje ispred,a to sto su ljudi kojima je receno da ce stici na red u 1h bili sve vreme tu nisu oni krivi,to smo mi,cini nam se da ce se nesto desiti a mi necemo biti tu :?

boze kako su divni ti italijani....nemoj da pricas da cak dozvole ljudima i da se vrate ponovo ako su nesto od onih milion papira zaboravili da fotokopiraju.......

pa oni su stvarno zasluzili nase divljenje klanj::

@bam-bam

U zemljama gde funkcionise e-goverment ta papiroloska procedura je pojednostavljena do te mere da neka vazna dokumenta mozes dobiti na kucnu adresu jednostavnim popunjavanjem formulara online, tako da primedba stoji.

Zasto takve tehnicko-organizacione finese ne primenjuju ovde, treba njih priupitati.

Licno mislim da ih boli cena usluge i pomalo cosak za nas i nasu Telekom zaostalost:-)

@bam-bam

Znam ja vrlo dobro u kakvom sistemu zivim i nemam bas nikakvih iluzija po tom pitanju, sto ne znaci da ne smem da ga kritikujem i prizeljkujem nesto bolje. Procedura za izdavanje viza je toliko rutinska i uvezbana stvar ( u tehnickom smislu), u 90% slucajeva, da je sve ovo definitivno moglo da se sprovede drugacije. A zasto nije? U te razloge uopste necu da ulazim jer su potpuno druge prirode od prirode ovog foruma, a ticu se pre svega drustva ciji smo deo. Uostalom, alexaa je vec nagovestila: "a to sto su ljudi kojima je receno da ce stici na red u 1h bili sve vreme tu nisu oni krivi,to smo mi,cini nam se da ce se nesto desiti a mi necemo biti tu".

Naravno da je u italijanskoj ambasadi tek haos, imam iskustva sa tim, i ne kazem da su oni odradili posao kako treba, naprotiv, ali to ne znaci da je telefonsko zakazivanje a priori gora varijanta od visesatnog cekanja u redu. Ne verujem da postoji argument kojim bi me ubedio/ la u to. To sto se taj sistem rada nije primenio kako treba-pa, mi smo zemlja treceg sveta, i moze im se. Da nismo, vize ne bi ni postojale. A nas izbor je-uzmi ili ostavi. Ja biram ovo prvo jer zelim da putujem i ne pitam za cenu, samo kazem sta mi smeta.

Mada, braker je sve rekao.

Nadam se da sam tvoju reakciju dobro razumela, posto nisi bio eksplicitan/ na. U protivnom, ubaci slobodno sarkasticnu primedbu, stvarno nemam nista protiv. Pa sarkazam nije nuzno odlika loseg vaspitanja  :)

On 5/20/2009 at 7:53 PM, alexaa said:

Wow, pa ovo je fin pomak!

Javi rezultate, kad dobijete pasose.

E ovako.. Nova sam na forumu i nemam iskustva sa vadjenjem shengen viza ( imala sam do sada samo grupne vize). Elem, juce sam aplicirala za nemacku vizu. Nezaposlena sam jer sam nedavno diplomirala pa sam im od dokumenata donela sve sto mi je palo na pamet: Potvrdu sa biroa, garantno pismo, potvrdu roditelja da me izdrzavaju i garantuju moj povratak, njihove potvrde o zaposlenju i primanjima i sl, stanje na deviznom racunu... Cak sam donela i povratnu avionsku kartu. Vizu inace trazim na 11 dana.

Kada sam sve to predala sluzbenici na salteru postala je jako neprijatna. Pitala me je sta ja mislim, da ona ima vremena da sve to gleda i cita. Kada je videla avionsku kartu rekla mi je sta ja mislim, da ce oni zbog toga biti sigurni da cu se ja vratiti u zemlju. Kada sam joj na to rekla da pored toga imam i garantno pismo i izjavu roditelja ona me je samo pogledala i osro rekla: Jesam li ja Vas ista pitala?!

Zaista nemam komentar na ovakvo ponasanje. Smatram da se sve moze reci na pristojan nacin i da nema potrebe za omalovazavanjem ljudi koji apliciraju za vizu da bi ostavili pare u istoj toj zemlji. Rekli su mi da dodjem da predam papire u 13h a prozvali su me tek u 15h. U medjuvremenu je uslo bar 30ak ljudi koji prethodno nisu bili na spisku vec su se u njega upisali pre samog ulaska u konzulat.

Sada se uopste ne nadam da cu dobiti vizu. Ako je neko imao neko slicno iskustvo molim vas da se javi.

Izvinjavam se na dugackom postu i unapred hvala.