Jump to content

Featured Replies

Хмм, Шпицберген? Због неких уговора из 1920. и неке?

Сад сам и ја мало изгуглао, скроз симпатична причица :)

Da nije onaj čudni četverokut ničije zemlje uglavljen u pustinji između Iraka i Saudijske Arabije?

Nije ni to. Sva fiksna kopna su vec bezecovana od Islanda, Rusije, Kanade, SAD,  Norveske ili Grenlanda (tj. Danske). Severni pol jeste neutralan, ali to su tehnicki gledano samo sante leda koje se krecu..

Pomoc: teritorija se nalazi na jednom od kontinenata (dakle: nije ostrvo)

Ono kod Kuvajta? Nije ni to..

Mislim da toga vise nema, negde tamo od prvog rata u zalivu.

Al znam, i u mom starom atlasu je nacrtano.. :)

Hahaha, to, i ja se sjećam sa starih atlasa :) A onda jedino čega se još mogu sjetiti je rubno područje Egipta i Sudana; i jedna pokrajina koja će tek slijedeće godine na referendumu odlučiti hoće li pripadati Sudanu ili Južnom Sudanu, zaboravio sam ime. ?

OK,

ajde dovoljno je blizu; priznaje se. :)

Radi se o zanimljivoj situaciji da izmadju Egipta i Sudana postoje dve "zvanicne" linije razgranicenja, iz doba britanske administrativne podele; jedna pravolinijska koja prati 22 paralelu skroz do crvenog mora, i druga, novija, koja krivuda i to tako da preseca ovu pravolinijsku. Logicno i Egipat i Sudan zvanicno priznaju samo onu granicu koja ih ostavlja sa tim drugim, mnogo atraktivnijim parcetom zemlje koji izlazi na more (Halaib trougao, koji si spomenuo); tako da se i jedni i drugi namerno odricu ovog manjeg parceta pustinje (Bir Tawil) sa druge strane ukrstanja:

http://g.co/maps/48egr

susjed nastavlja

Da ostanemo u regionu.

Jedan holivudski glumac je dao ime svojoj kcerci po nasoj  reci.

Po kojoj reci i cija je kcerka?

Jedno za rubriku "vjerovali ili ne". :)

Koje je jezero u Bosni proglaseno spomenikom prirode i kao takvo je zasticeno, a nemarom ljudi je zamalo (ili cak i jeste) istrebljenja endemska vrsta tritona (vodozemca) iz njega?