Jump to content

Featured Replies

Freethe nastavlja ;)

Inace, za one koji mozda ne znaju kolika je ljudska glupost i nemar evo malo detaljnije price...Prokosko jezero je posije rata postala atraktivna lokacija za vikend naselje, pa ljudi poceli graditi vikendice na mjestu gdje voda istice iz jezera, uredjivali su obalu jezera bagerima i tako doveli do produbljenja otoke sto je uslovilo da se trajno smanji obim jezera i ukupna kolicina vode u njemu... Slag na torti je bilo ubacivanje kalifornijske pastrmke u jezero. :( BizMismeni koji su izgradili vikendice odlucili su da bi im godio "privatni" ribnjak, pa su u jezero ubacili pastrmku koja je pojela pojela tritone (endemicne vodozemce)...

Sto bi rekao Ajnstajn "Ljudska glupost i svemir su beskonacni, ali za ovo drugo nisam siguran".

Necemo daleko, ostajemo u okolini Sarajeva.

Koja je prva pritoka reke Bosne?

Жељезница?

Bravo Relja

Није било тешко, некад сам се и купао тамо :)

Значи сад ја... кад смо већ у Босни, како се звало насеље/тврђава које је постојало на месту данашњег Сарајева пре доласка Турака?

Делимично тачно, али постоји још једно место/назив које се генерално сматра "претходником" Сарајева чешће него Ходидјед :)

Врхбосна

За идентификацију Сарајева и Врхбосне нећу се позивати на онакве изворе у којима се Врхбосна спомиње тако да се не зна тиче ли се име жупе или мјеста. Узећу у помоћ само два извора из којих се јасно види да је Сарајево постало у близини старе тврђавице Врхбосне.

Јасно и разговијетно каже путник Курипешић, који је прошао овуда 1530, шта је и гдје је Врхбосна. Из његових се навода види да је Врхбосна исто што и Сарајево. Он вели овако: "Am Mittichen den vierzehenden Septembris von Khovaza (село Ковачи под Игманом) uber das Verchbossen weit veldt und durch die stat Verchbossen...", па даље: "Heut morgen wie wir zu der stat Verchbossen eingezogen... ". Под крај 16. вијека Лукаревић овако идентификује Врхбосну и Сарајево: "Il castello di Varch-Bosna, da cui crebbe la citta di Saraio". Сумње нема, дакле Врхбосна и Сарајево су исто.

Послије ове констатације лакше је одредити онај ужи локалитет гдје су Турци основали прво своје насеље на територији данашњега Сарајева. Нема разлога тражити га негдје далеко од тврђаве, те према томе отпада свака комбинација по којој би почеци Сарајева могли бити у западном, незаштићеном дијелу. Против тога су и географски разлози. Познато је да, ако нема каквих јачих разлога, привредне природе, грађанска насеља постају на мјестима јачега промета, нарочито на раскршћима.

(Владислав Скарић, "Прилози за историју Сарајева")

Ромеос, твој ред :)

Ромеос, твој ред  :)

е да)))

значи, питање  је оакво:

Како се зове место у Црној Гори у ком Сунце излази 2 пута дневно током равнодневнице?

Cetinje,

Savnik,

Zabljak,

Pljevlja,

Berane,

mogu nabrajati do prekosutra jer stvarno nemam pojma a ima mnogo naziva sa 6 slova :D

Savnik
,

погођено је, Шавник је био у питању.

a ima mnogo naziva sa 6 slova

али Сунце излази два пут дневно само у Шавнику ;)

CCra  настављаш :)

Da li bi bio toliko ljubazan da nam objasnis jos, kako to Sunce izlazi dvaput dnevno i zasto bas kad je ravnodnevnica :) Pretpostavljam da u nekom trenutku zadje za planinu, pa se opet pojavi? Samo, ne mogu jos sve to da povezem i sa ravnodnevnicom.

то сам једном прочитао у "Политикином забавнику"

текст је гласио овако:

... у Шавнику, варошици у Црној Гори, у данима око равнодневице Сунце излази и залази два пута у току дана. Ујутро се појављује иза брда Кравица и око 14 сати залази за брдо Градац; сат касније појављује се у кањону Буковице да би на крају дана зашло за планину Војник.

баш јутрос сам проверавао,  пре него што поставим питање, да ли је то  специфично само за Шавник и на основу линкова који ми је понудио гугл, испада да јесте, барем у Црној Гори :)

тј твоја је претпоставка  у вези планина  тачна. 

Зашто баш кад је равнодневница, па током равнодневнице сунце стоји у зениту и такав положај  омогућује ову појаву са два изласка, другим даним угао између видљивог положаја Сунца и линије хоризонта је друкчији и ова појава постаје немогућа

Šavnik

тачно је, али CCra је био први, признеј му се , иако је и сам рекао да није имао појма :D

Posto nemam pametniju ideju u ovo doba, evo glupog pitanja:

U kojoj americkoj drzavi se nalaze dva grada od kojih jedan ima ime evropske drzave a drugi ime evropske prestonice? (mada sad vidim da ih ima vise, ali neka bude ovako)

Nije Dzordzija. Grad Albany bi valjda bio naziva Albania, znaci bas kako se pise na engleskom naziv evropske drzave...