Jump to content

Featured Replies

sta je sa najvecom gradjevinom od kamena??? To niko ne odgovara. Zar nije Keopsova piramira, ne znam da li je trazena najvisa ili najveca ali ovo se uklapa.

Nije Keopsova piramida. Ova je 2 metra visha. Kad su je gradili bila je i najvisa gradjevina na svetu...

:mrgreen:

da nije mozda obelisk predsedniku Dzordu Vasingtonu koji je visok 169 metara i izgrdjen je tokom 19 veka a kasnije je unutar obeliska postavljen lift

• Author

:-o

.....hmmmmmm; pretvoriste mi sigricu u kviz iz opsteg znanja  :wink:

Al, dobro mozda smo mi svi ovde ipak prepametni za klasicnu zanimljivu geografiju  :-D

ne znam kamenu gradjevinu, a ni najsuncanije mesto, a mrzi me da kopam po netu...,

javim vam se drugi put  :smoke:

Ok, da ne smaram. Izgleda da sam preterao  :-)

Najvisa gradjevina od kamena je katedrala u Kelnu

"K?lner Dom" posvecena sv. Petru i Mariji  :|

Zidali su je vishe od 600 godina... za neverovati  :-D

eto, visina je 157m ...

nastavite dalje...

e, da, btw, ovo je 2000-ti post... :lol:

• Author

e, da, btw, ovo je 2000-ti post... :lol:

joj imenjace, znaci sedis u potaji i ponovo cekas trenutak za jubilarni ...  :evil:  :evil:

:spot:

Hej, ima li koga :party:

Ja sa velikim nestrpljenjem ocekujem odgovor za mesto na y sa najvise suncanih sati na svetu??

Hajde,neko,iko,bilo ko,da zan,ili...

da pozovemo internet upomoc

• Author

E, da, pitanje. Grad sa najvise suncanih sati godisnje, na slovo Y?

Da nas? poteram malo ovde opet :)

Gugl je odmah izbacio za "sunniest place on earth" - Yuma , u Arizoni? -It experiences an average of 4,055 hours of sunshine each year (out of a possible 4,456 hours).?  :shockkk:

Ex-yu nacionalni park na P ? (a da nisu Plitvice)

Eto, cim je Sunrise "projahao" Poljskom, odmah je i aktivirao post.

Ex-Yu Nacionalni park je Paklenica, i bas me interesuje da li je neko bio tamo? Gledao sam neke dokumentarce odatle, i cela oblast izgleda fenomenalno.

Pitanje - arheolosko nalaziste na S, na Severnom Kipru?

• Author

Jaaoooooo pa ovo je lako? :potty:

- Salamis? :banana:? ?(sreca da su na sajmu turizma bile da se uzmu mape Kipra :roll:)

Sad da vidimo.... jezero na Z

Manastir Dobrićevo  :-D

Gde si ga na?ao, zbog njega sam morao da konsultujem dve knjige?

Ajde imena sva tri ostrva koja čine Maltu...

• Author

Malta , Gozo & Komino  :-)      ...cini mi se da je ovo bilo na nekom kvizu?  :wink:

vulkan u Evropi na S

E, Acketa, kada ti je zena hercegovka (iz Trebinja) onda sve lako naucis :party:. Bez zezanja, istocna Hercegovina predstavlja pravi, neotkriveni dragulj. Pocev od fantasticnog Trebinja, hercegovacke Gracanice koja ga "cuva" sa susednog brda Crkvina, pa preko manastira (Tvrdos, Zavala, Dobricevo...), starih crkava, Popovog polja, netaknute i prelepe prirode... Ako vas put ikada nanese na tu stranu, ne oklevajte - idite. By the way, od samog Trebinja, Dubrovnik je udaljen samo tridesetak kilometara, postoji redovna autobuska linija gde karta u jednom pravcu kosta 5 KM, odnosno 2,5 EUR...

...a, da, vratimo se na temu. Drzavu Maltu cine: Malta, Comino i Gozo. Ne znam da li ste posecivali ovu zemlju, ali ona je na mene ostavila veoma jak utisak. Proveo sam dve nedelje u obilasku, i bilo mi je malo. Bukvalno, na svakom kvadratnom metru nalazite neku interesantnu stvar. Toplo preporucujem ovaj mediteranski dragulj.

Pa, da ostanemo kod Malte. Najveci grad na pomenutom ostrvu Gozo? ?

Slobodane, Slobodane, mnogo si bre brz. Uleces sa odgovorima preko reda clap.gif' alt=':clap:'>. Nego, da odgovorimo na tvoje pitanje. Vulkan je Sete Cidades na Azorskim ostrvima, koja pripadaju Portugalu, a, koji, jel`te, pripada Evropi.

Sledece pitanje - aktuelni predsednik Indonezije?

...a, da, vratimo se na temu. Drzavu Maltu cine: Malta, Comino i Gozo. Ne znam da li ste posecivali ovu zemlju, ali ona je na mene ostavila veoma jak utisak. Proveo sam dve nedelje u obilasku, i bilo mi je malo. Bukvalno, na svakom kvadratnom metru nalazite neku interesantnu stvar. Toplo preporucujem ovaj mediteranski dragulj.

Pa, da ostanemo kod Malte. Najveci grad na pomenutom ostrvu Gozo? 

E, mene Malta extra interesuje. Ima? li nekih slika?

Aj nam napi?i putopis sa sličicama ako te ne mrzi :D

Najveći grad na Gozu je Victoria čini mi se, a ime predsednika Indonezije sam nedavno čuo, ali nema ?anse da se setim...

Ne, ne mrzi me da pisem putopis o Malti, to nikako. Ali, ja sam tamo bio pre tacno 9 godina i 3 nedelje (tj. prve nedelje maja 1997.g.). To znaci da su mi neki najsitniji detalji ipak nestali iz memorije. Medjutim, posto ja volim da "odradim" detaljno svaku destinaciju koju imam sanse da posetim, nesto vise od generalnih stvari se ipak secam. Fotografije, naravno, nisu radjene digitalcem, a ni nekim "fancy" aparatom, ali mislim da su ipak interesantne. Ok, ne mogu da obecam sutra taj putopis, ali u neko skorije vreme - svakako.

By the way, Acketa, da li bi bio ljubazan da mi "sprzis" nesto od onih fotografija iz Kazahstana i Kirgistana, o kojima smo pricali na novosadskom ST-CS-HC meeting-u, pre izvesnog vremena? Spasiba!!!

Na zalost, mislim da ce se ime indonezanskog predsednika vrteti ovih dana malo cesce u medijima, zbog vulkana i zemljotresa koji su pogodili Javu, tako da eto prilike da se i to "notira", bez koriscenja neta.

By the way, od samog Trebinja, Dubrovnik je udaljen samo tridesetak kilometara, postoji redovna autobuska linija gde karta u jednom pravcu kosta 5 KM, odnosno 2,5 EUR...

Jeste, ali taj autobus ide pre podne. A stop iz Trebinja za Dubrovnik je nemoguć (ili je bar bio pre 2 godine). Niko ?ivi ne putuje na toj liniji, a Trebinjcima je neprijatno kako pomene? Dubrovnik.

Da, ali ja ne vidim u cemu je problem sto taj autobus ide samo pre podne :neznam:. Za neku brzu posetu Dubrovniku, mogu reci da je ta linija cak i savrsena. Povratak u Trebinje je posle nekih 3,5 ili 4 sata (od dolaska u Dubrovnik).  Takodje, na raspolaganju su i HC i CS, pa ko zeli moze i da produzi boravak u Dubrovniku. Inace, iz Beograda svako vece postoji autobuski prevoz do Trebinja, sa glavne autobuske stanice u 21:15. Cena karte u jednom pravcu je 1500 dinara. I, taman se stize (uz neko krace vreme za predah) da se hvata veza za Dubrovnik. Iz Dubrovnika se moze nazad u Trebinje, ali postoje i mnogobrojne kombinacije ka Mostaru, Sarajevu...

Slazem se da na tom potezu saobracaj nije gust ali stop i nije nemoguc. Prvi put (dok jos nije postojala doticna autobuska linija) sam prevezen trebinjskim kolima do same granice, a tamo sam veoma brzo ustopirao nekog Hrvata, koji me je spustio do samog grada. I, ne bih se slozio da je Trebinjcima neprijatno kako pomenes Dubrovnik. Ok, nije im ni specijalno veselo i drago, ali je to daleko od neke neprijatne situacije. Pa, svakog vikenda, Trebinje prosto vrvi od automobila sa dubrovackim tablicama, koji dolaze u shoping. I, nisam cuo da je ikome bilo sta falilo. Sa druge strane, svake godine sve vise i vise Trebinjaca ide na dnevne morske izlete ka Dubrovniku i okolini. E, njih jos uvek ne gledaju blagonaklono, cak mislim da ih uopste ne podnose. Ali, to je tema za neku drugu pricu. Nego, Jovanovicu, sta bi sa indonezanskim predsednikom?

Da, ali ja ne vidim u cemu je problem sto taj autobus ide samo pre podne

Dobro, dobro, nije bukvalno problem, nego smo mi kasno uveče stigli u Trebinje (stop iz Novog za Trebinje je takođe bio očajan) (oma da se ogradim, jednom pre toga je bio sasvim pristojan ;-) ), pa dok smo pre podne pro?etali do crkve... pa smo tek posle toga oti?li do ?tajge da vidimo red vo?nje :|.

A na stopu za Dubrovnik, na odvajanju od puta za Novi, pokupi nas neki momak ?to je i?ao do sledećeg sela, ali nas je odvezao do Ivanice, par stotina metara pred granom, ka?e dalje ne sme, frka mu. Onda smo odatle pro?etali preko grane (pandur nas je malo gledao belo) pa sve do Straduna, čini mi se nekih 7 kilometara.

ne bih se slozio da je Trebinjcima neprijatno kako pomenes Dubrovnik

Onda smo sretali ba? različite ljude po Trebinju :-). A i nadam se da se situacija vremenom popravlja.

Nego, Jovanovicu, sta bi sa indonezanskim predsednikom?

A, pa u međuvremenu su bile vesti na 92ci  :-). Susilo Bambang Judhojono

E, onda, selo na Ć na Skadarskom jezeru.

I od mog cimera : vrh od preko 1000 metara na Staroj planini na V.

• 2 weeks later...

Sta bi sa ovim pitanjima? Bash niko ne zna ?

Jovanovicu, daj neki hint.

Vidis da je ovo neresivo  :-P

Mogu ja,posto vidim da se niko dobrovoljno ne javlja smartass

Supervulkan na Sumatri na T.Njih barem nema zilion, pa se nadam da nije tesko.

Ne mogu da gledam kako je zanimljiva... stala.