Jump to content

Featured Replies

• Author

Mogu ja,posto vidim da se niko dobrovoljno ne javlja smartass

Supervulkan na Sumatri na T.Njih barem nema zilion, pa se nadam da nije tesko.

Ne mogu da gledam kako je zanimljiva... stala.

pa da stala... ajmo ljudi, pa velika je planeta Zemlja :)

vulkan= Tandikat

ostrvski arhipelag u Makaroneziji na A    ...nije tesko; a tek sam skoro procitao da postoji i ova Makaronezija  ::crazy:

To makaronezija zvuci kao neki Italijanski ostrvski gurmanski protektorat. Ne priznajem ja to  :lol:

To bi bila Azorska ostrva iliti Azori.

Aj sad, velika bifurkacija na slovo O u juznoj Americi, i gde se uliva...

:mrgreen:

Pojava da se jedna reka sliva u dva sliva.  ::crazy:

Inace ova reka je poznata i po tome sto je najpoznatiji brodolomnik  svih vremena ziveo na ostrvu blizu njenog usca.

Orinoko? (lupam.. to je jedina reka na O za koju znam a da je u juznoj americi)

mada se orinoko uliva samo u atlantski okean.. valjda..

clap.gif' alt=':clap:'>  Jeste !

Uliva se u Rio Negro, pa u Amazon, a ima i sopstveni sliv  ::crazy:

Zadaj zadatak!

evo jedan easy.. bar easy za googlovanje:

najvishi planinski vrh u norveshkoj

• Author

gugl gugl gugl gugl gugl .... --- Galdh?piggen  :shockkk:

africka prestonica na P

Pojava da se jedna reka sliva u dva sliva.  ::crazy:

Inace ova reka je poznata i po tome sto je najpoznatiji brodolomnik  svih vremena ziveo na ostrvu blizu njenog usca.

Thanks... a jel mogu sad da znam ko je najpoznatiji brodolomnik?

gugl gugl gugl gugl gugl .... --- Galdh?piggen  :shockkk:

africka prestonica na P

Pretorija je samo administrativna prestonica Juznoafricke republike

Port Luis glavni grad Mauricijusa ako se to ostrvo racuna u Afriku?

grad u Kataru na U?

:-D

• Author

Pretorija je samo administrativna prestonica Juznoafricke republike

Port Luis glavni grad Mauricijusa ako se to ostrvo racuna u Afriku?

grad u Kataru na U?

Racuna se :wink:  Ja sam imao na umu jednu drugu drzavu, gde imam oooogrooomnu zelju da odem :) a nalazi se na drugom kraju kontinenta od Mauricijusa :)  al nema veze, pogodila si u svakom slucaju!

a grad na U u Kataru...., ma to ne postoji, zafrkavas nas ovde  :ll:

Kontaktirajuci moj "Middle East" LP vodic, u Kataru su gradovi na U uglavnom Umm, kao npr. Umm Silal Ali, Umm Silal Mohammed, Umm Bab, Umm Said...

Slobodane, da nisi mislio na Porto Novo i Voodoo Benin, kada si spomenuo zeljenu africku destinaciju?

Sledece pitanje - bez obzira sto je doticni Porto Novo zvanicna prestonica Benina, koji grad na K predstavlja pravi centar ove zapadnoafricke zemlje?

Kotonou

znate sta mi je palo na pamet... poshto ja uglavnom kopam stvarcice iz Encarte pa tamo ima mnogo zanimljivih stvari o nekim mestina gradovima planinama... pa ako googlujete ostavite link da procitamo nesto zanimljivo o tim mestima o kojima ovde pricamo... a ako neko koristi Encartu kao ja mozda da kopira delove za ljude koji nemaju istu.

npr:

Cotonou, city, southern Benin, on a strip of land between the Gulf of Guinea and Lake Nokou? in western Africa. Cotonou is the largest city and chief port of Benin and a commercial and railroad center. Economic activity includes fishing, the manufacture of textiles and cement, and the processing of lumber, fish, and agricultural goods. Palm products, peanuts, coffee, cacao, and cotton are exported. Cotonou is the site of many government buildings, including parliament and the supreme court, as well as foreign embassies. The National University of Benin (1970) and a botanical garden are also in the city. In 1851 the French established a military station at Cotonou and used it as a base for gradual occupation of the region. The commercial growth of the city was aided by the construction of a modern artificial port, which was completed in 1965. Population (2000 estimate) 650,660.

Mesto na ushcu 2 velike  Nigerijske reke na L?

• Author

Slobodane, da nisi mislio na Porto Novo i Voodoo Benin, kada si spomenuo zeljenu africku destinaciju?

brrr ne volim vudu, samo kad pomislim na kokosije glave .. :shockkk:

Ova moja je jos zapadnije, rekao bih najzapadnija africka, recimo da je off-shore  flowers::

i pozdravljam blugrlin predlog o sirenju saznanja  :dance:

Hm... jesi li siguran da je prestonica na P?

Sinula mi je tvoja prica o Tenerifama ali encarta kaze da je staro ime Tenerifa Pintuarija.

pa kaze...

Tenerife or Teneriffe (ancient Pintuaria), island, Spain, largest of the Canary Islands, forming part of Santa Cruz de Tenerife Province. Located in the Atlantic Ocean off the northwestern coast of Africa, northwest of Cape Bojador, the island extends about 97 km (about 60 mi) in length and ranges from 48 km (30 mi) to 16 km (10 mi) in width. Several small rivers originate in the mountains of the island. In the northeastern part of the island is Pinar de la Esperanza, a forest of eucalyptus and pine. The volcanic mountain Pico de Teide (3,715 m/12,188 ft) occupies the main portion of the island. The soil is fertile, and agricultural products include dates, coconut palms, fruit, grain, maize, tomatoes, cotton, sugar, and grapes. Tourism is important to the economy. Santa Cruz de Tenerife, capital of the province, is the largest city and principal seaport of Tenerife. The next largest town is La Laguna. The name Tenerife means ?snowcapped mountain? in Guanche. In June 1936 Francisco Franco and other army officers met on Tenerife to plan the Nationalist rebellion that sparked the Spanish Civil War. Area, 2059 sq km (795 sq mi). Population (1986) 759,388.

Najvishi vrh Tenerifa je Pico de Tenerife

A, Slobodane, pa sto ne velis da bi ti malo na Cape Verde, odnosno Zelenortska ostrva!!! I voleo bi, malko da bitises u Praji, zar ne? Ok, slazem se da deluje zaista egzoticno (ovde ne mislim na plaze i ostale stvari), i nekako skrajnuto od "poznatijih" destinacija. Da li ti se ta destinacija svidja zbog "bosonoge kontese" Cesarie Evore, ili postoji neki drugi razlog? Inace, ako pratite domace spotove, primeticete cesto u njima jednog simpaticnog crnca, srednjih godina. Mislim da se konkretno pojavljuje kod Riblje Corbe u "Ljubav ovde vise ne stanuje". E, on je takodje Zelenortyanin i, koliko se secam, bio je veciti student ekonomije (informacija od pre nekih petnaestak godina).

Pitanje - valuta doticnih ostrva?       

• Author

A, Slobodane, pa sto ne velis da bi ti malo na Cape Verde, odnosno Zelenortska ostrva!!! I voleo bi, malko da bitises u Praji, zar ne? Ok, slazem se da deluje zaista egzoticno (ovde ne mislim na plaze i ostale stvari), i nekako skrajnuto od "poznatijih" destinacija. Da li ti se ta destinacija svidja zbog "bosonoge kontese" Cesarie Evore, ili postoji neki drugi razlog? Inace, ako pratite domace spotove, primeticete cesto u njima jednog simpaticnog crnca, srednjih godina. Mislim da se konkretno pojavljuje kod Riblje Corbe u "Ljubav ovde vise ne stanuje". E, on je takodje Zelenortyanin i, koliko se secam, bio je veciti student ekonomije (informacija od pre nekih petnaestak godina).

Pitanje - valuta doticnih ostrva?? ? ? ?

Jeste, ocu tamo!!! Malo Praja (sto na portugalskom znaci plaza  :-) ) , malo Mindelo, malo sva druga ostrva. I jeste zbog Cezarije, ali i svega ostalog sto sam procitao o ostrvima i iskopao na netu. Ma uopste ta Makaronezija (evo opet ove smesne reci  :roll:) me privlaci, znaci Zelenortska, Kanari, Azori, Madeira  ...jedino smrc, skoro sam gledao karte za Cabo Verde i recimo negde za avgust kostaju preko 4000 $ sto mi je malo abnormalno, pa evo apelujem, ako neko nadje za neke pristojne pare, nek mi javi  8-) Doduse, do Kanara i Azora moze i za nesto pristojno... I daj tog crnca ako neko zna, da ga dovede malo da nam prica o domovini  :-)

a kako je Lokoja pogodjena, a valuta na Zelenortskim je naravno, zelenortski eskudo (jelte, bili su portugalska kolonija - ovo je za deo o sveznanju) zvizhd , pitam ja vas za glecer na Islandu na V

Evo ja ti nashla neki dzabe let za 1000e ako ti se vec ide... eto... sad mozesh da platish kartu i meni i josh dvoje ljudi kad si vec spremio tih 4000e  lol::

ne znam te ladne stvari po svetu!!!

neka neko drugi odgovori!!

Ej, covece, pa nije fer. I sam znas da ovo za islandski glecer 99% od nas ne zna "iz glave". I, teras nas da rusimo pravila pa da trazimo odgovore na netu. Mada, kada se dodje do trazenog pojma, onda se o njemu i nesto vise sazna (sto i nije tako lose, zar ne?). Ispade da ti je taj Vatnajokull najveci evropski glecer i tako to.

Ajde, sta bi moglo da se pita?! Recimo, u kom gradu u Makedoniji je Mustafa Kemal Ataturk zavrsio Vojnu akademiju? Nadam se da i ovo spada u Zanimljivu geografiju, jer je doticni na bas "zanimljiv" nacin "izgeografisao" teritoriju i etnicki sastav svoje zemlje. Laka vam noc!!!

Ja sam cuo za Vatnajokull, ali sam mislio da je vulkan, a ne glecer...  ::crazy:

A sto se tice Ataturka, super pitanje, sad sam naucio nesto  :-) Verovali ili ne nasao sam ga i u nekoj enciklopediji Jugoslavije. Isao je u tri vojne skole, prvo u Solunu, pa u Bitoli, pa na kraju u Stambolu.

Moje pitanje , najistocnije naseljeno mesto u Aziji, na slovoooo U...

• Author

Ej, covece, pa nije fer. I sam znas da ovo za islandski glecer 99% od nas ne zna "iz glave". I, teras nas da rusimo pravila pa da trazimo odgovore na netu. Mada, kada se dodje do trazenog pojma, onda se o njemu i nesto vise sazna (sto i nije tako lose, zar ne?). Ispade da ti je taj Vatnajokull najveci evropski glecer i tako to.

A Vladimire, pa ti si onda bezao sa casova geografije u osnovnoj  :wink:. Ja se secam ko da je bilo juce kad nam je nastavnica spominjala Vatnajekul? ... mislio sam da nece biti potrebe za guglovanjem ovoga. Uostalom, red je i od mene nesto teze? teg, uvek postavljam laka pitanja? :ang:

...ajmo to mesto na U ..?? :comp:

E, moj Slobodane. Pa moj poslednji redovni cas iz geografije (racunajuci i srednju skolu) je bio dok se tvoj imenjak jos uvek borio za vlast u Srbiji. Cak je i Zvezda nesto kasnije postala prvak Evrope:))))))))))))  Dakle, da sam i bio redovan na svim casovima geografije (a, naravno da nisam), pa ko bi se jos secao neceg takvog od pre 16 godina. Covece, pa mi smo i promenili 4 drzave od tada (SFRJ, SRJ, SCG, SER), a da nismo makli iz iste!

Acketa, Acketa, daj neku pomoc. Ovo tvoje pitanje na U podseca na neki "p......k" koji si nam ostavio u sobi, izasao iz nje, zakljucao nas, pa nas gledas kroz prozor kako "dumamo". Reci nam bar o kojoj se zemlji radi???

Cini li se to meni ili uvek preteram ?  :-P

Ajde, vodim na crno toceno ili stagod onoga ko pogodi...  :pij:

Nalazi se na kraju Rusije, severno od Kamchatke, negde kod Beringovog moreuza... Ime je urodjenickog porekla...

Recite ako je pretesko, pa da promenim  :-P

? Cejlon! Nisam ja kriv ?to se sada zove ?ri Lanka ali na kutijama čaja i dalje pi?e Cejlon prema tome molim lepo.

? Cejlon je ostrvo. Drzava je Centralnoafricka republika