Jump to content

Featured Replies

ne znam koja su pravila igre,ali ako je u pitanju crno pivo malo sam pogledao u atlas i nasao mesto uelen

Pravila igre su da kad pogodis, postavljas novo pitanje...  clap.gif' alt=':clap:'>

...pa postavi novo pitanje, a crno pivo  :pij:  ce da bude cim se skupimo...

btw nema to bas u svakom atlasu

:mrgreen:

• Author

ne znam koja su pravila igre,ali ako je u pitanju crno pivo malo sam pogledao u atlas i nasao mesto uelen

nema te dva dana..., a mi ne mozemo dozvoliti blokadu ove nase vesele igre  :ang:  tako da kao osnivac uzimam pravo da pitam dalje:

evropski moreuz na K

Kerč, Kategat  :-)

Mo?da čak i Karska vrata spadaju u tu kategoriju...

Grad na ju?noj polulopti, na slovo F!

Ako si mislio na Willi Betz-a , nije Bugarski, samo mu je najjeftinije da koristi bugarske brodove tipa "Han Asparuh" i bugarske vozace i kamione...

...mora covek da bude konkurentan.

Pa valjda u Jerusalimu.? Drugi grad po velicini, na indonezanskom ostrvu Java, na S?

greska. ne zna se tacno gde se nalazi.  ::crazy:

povuci pitanje.  :potty:

ali imam jos jedno.

Brandenbourg potice od slovenskog toponima koji znaci: __________________

• Author

ali imam jos jedno.

Brandenbourg potice od slovenskog toponima koji znaci: __________________

Krsis pravila  nono    Procitaj prvi post za uputstvo o postavljanju pitanja  123

ajmo lepo  :ang:

Da se vratimo mi na Golgotu (mislim da bi ovaj pojam svakako trebalo napisati velikim pocetnim slovom). Eto, ja se javljam kao velika neznalica, pa bih hteo da budem upoznat sa teorijom da se ne zna gde se nalazi "golgota". Dakle, ko je pobornik te teorije, gde se moze naci nesto vise o tome (neki sajt, knjiga, dokumentarac...), i sl.? Ako i zanemarimo neke uopstene stvari, nesto sto svi generalno znamo, naveo bih samo jedan mali citat. U pitanju je knjiga "Jerusalim - istorija i vodic", maestralno napisana iz pera Dimitrija Nastica, turistickog vodica, istoricara, poznavaoca Bliskog istoka. U doticnoj knjizi, na stranici 261., u odeljku Sveti grob, on pise:

"GOLGOTA - stepeniste desno od ulaza vodi do Golgote. Golgota (Kosturnica) je svetiliste (11,45 x 9,25m) na 4,5 m iznad poda bazilike, koje dva velika stuba dele na dve ladje ili kapele. Samo trecina ukupne povrsine pociva na steni, dok ostali deo stoji na podgradnji. Osim mesta na kome je stajao krst, ime oznacava i susedni posed Josifa iz Arimateje. "Brdo" (Golgote) se u nazivu pojavilo tek u cetvrtom veku, kada je uklanjanjem okolnog stenja izdvojen kamen raspeca, visok oko 5 m...

...U Konstantinovo vreme, Golgota je bila neukrasena stena nad kojom se uzdizao jednostavan krst. Pocetkom 5. veka, na Golgoti je sagradjen oltar, a na stenu je postavljen pozlaceni krst ukrasen draguljima. Govorilo se da sadrzi komadic pravog casnog krsta..."

Doduse, sve su sanse da su se u istoriji desavale slicne stvari i na Islandu, na Guamu, Gani, ili mozda Obali Slonovace. To znaci da bi i tamo mogli da potrazimo toponim "Golgota". Jer, nije bez razloga pokojni Bata Stojkovic, u "Varljivom letu" rekao: "A sta ako nije bata Raka?".

Izvini Jovanovicu, povlacim pitanje, pa si dzabe navodio Surabaju kao tacan odgovor. 

• 1 month later...

Nekako zamro ovaj forum, pa reko ne bi bilo lose da ga malo ozivimo..

posto ne vidim validna pitanja za odgovaranje, postavicu novo, ne mnogo tesko.

Sirijski grad na T?

Uf, de me nađe. Odavno sam isplanirao da uspentram PELISTER al nikako. Sve mi ne?to drugo preče.

Aj kad smo već tamo : selo na Lj na Ohridskom jezeru.

E, Jovanovicu, Jovanovicu. Pre izvesnog vremena si takodje zadao neko selo, tada na Skadarskom jezeru, zar ne? I, ja se ubih prelistavajuci sve crnogorske mape, vodice i kataloge, ali ne nadjoh doticno selo. Kad, posle - jadac, selo je na albanskoj strani. Super fora, niko nije ni podvukao da mora da bude u bivsoj SCG. E, znajuci za jadac, a kako je ispred mene i "Tourist map of Macedonia", cim sam je otvorio, pogledao sam na albansku stranu Ohridskog jezera. I, tamo ispod granicnog prelaza Cafa san, lepo stoji Ljini. Da li si mislio na to selo?

Sledece pitanje, mislim da nije tesko. Ime sestre od tetke, na F, vodje libanskog  Hezbolaha, sheika Nasrallaha? Ha, ha, ha!!! Nego, da ostanemo u regionu - prezime aktuelnog libanskog premijera na S?

Kad smo vec kod Libana, htedoh da pitam nesto lako...

Ime biljke na zastavi iste drzave na K :)

Kad, posle - jadac, selo je na albanskoj strani. Super fora,

Bila je dupla fora : selo na Skadarskom jezeru i vrh na Staroj planini, naravno u Bugarskoj.

Al ovog puta nije, ne bih se tolko ponavljao.

lepo stoji Ljini. Da li si mislio na to selo?

Ne, mislio sam na Ljubani?ta, al ?ta mi to sad vredi, ti si odgovorio na pitanje. Za Ljini sad prvi put čujem, i ne da nisam prolazio kroz njega, nego nisam na tu stranu stigao dalje od Struge i već tamo sam se neprijatno osećao, toliko su mi Makedonci forsirali tu priču o ?iptarima. A trudim se da pitanja postavljam iz iskustva, tako mi je zanimljivije.

Potegao sam selo jer mi to deluje pristojnije nego da vas smaram sa prevojima i katunima, ionako jo? ni jedno moje pitanje nije dobilo tačan odgovor bez pomoći  :bang:. A Pelister me asocirao na tu ?etnju po zapadnoj obali Ohridskog jezera. Tada sam dvaput pre?ao prevoj Đavato između Prespe i Bitole i istezao vrat prema jugu, prema Pelisteru.

I ba? mi nije palo na pamet da mi ovo pitanje liči na prethodno :cryy:.