Jump to content

Featured Replies

• Author

lepo si se setio - Tibor Sekelj

drzava u Polineziji na K

E, sad, znam da je Fortaleza brazilski grad na moru. Verovatno bi trebalo i da je luka (ispravite me ako gresim). Ako sam dao tacan odgovor, pitanje je - jedan od dva zvanicna jezika, u Paragvaju, na G?

Gvarani

mislim

Evropski dvostruki sampijon u fudbalu sedamdesetih godina iz englaeske na slovo N

Nottingam Forest, ali tehnichki, zalazi i u 1980tu :)

tj, 1979 i 1980, dodushe to su sezone 18/79ta i 79/80ta, Kup evropskih shampiona, a sada Liga shampiona.

hm, sta da pitam..

iznenada formirano prirodno jezero u Srbiji, 1963. godine?

nije moje, ja od moje imovine imam samo svoju sobu.

ali gde je istrazivachki duh, gde je ono -upoznaj svoju zemlju da bi je vise voleo :)

na Z, sad je valjda lako.

Zavojsko?

Ovo je bilo lokalno, Marko :)

Istorijsko mesto (utvrdjeni grad) u BiH na P, poznato sa postanskih markica?

Da budem iskren, ni to Z mi nista mnogo ne bi pomoglo.

Pocitelj (ej, koja koincidencija - bas mi je taj gradic na "meti" za posetu, kada se sledece nedelje budem spustao od Sarajeva ka Dalmaciji).

Sledece pitanje - bivsi gruzijski predsednik, na G, koji je izgubio zivot u prvim godinama odvajanja te zemlje od SSSR-a? 

Zvijad Gamzakurdija? =] usavrshih poznavanje moderne Gruzijske proshlosti =] zanimljivo je da je gospodin Zvijad valjda sahranjen u Grozniju, gde je odmah potom zapocheo gradjanski rat, pa zli jezici kazu da je on chak i mrtav, baksuz (pod nerazlashnjenim okolnostima ubijen takodje u Gruzinskom gradjanskom ratu, krajem 93ce.)

i tako to.

nego za ono Zavojsko jezero, ma sta lokalno, nije tacno =] Verovatno je nesreca u Skoplju kriva da se ova manja nesreca ne procuje =] Zavoj je naprasno nastao 1963ce kada se iz chista mira, zemlja sa jednog brda urushila i napravila prirodnu branu, preko 60 metara visoku i par stotina metara dugachku. Selo Zavoj se onda naslo ispred brane, pa kako reka Temska nije mogla dalje da teche do Nishave, pochela je polako da puni taj novostvoreni basen i da poplavljuje selo =] Epilog - jezero koje je duboko preko 60 metara i povrshine of preko 6 kvadratnih kilometara.

zanimljivo je da su pametni ljudi izracunali sta ce da se dogodi ako ta brana tek tako pukne, i postoje racunice da ce da se poplavi cela Bela Palanka kompletno sve da ce  da prekrije voda =] Kad putujete ka bugarskoj, obratite paznju na belo-crvene stubove pored puta, oni obelezavaju nivo vode dokle bi to novo jezero doslo =]

pitanje.. Koliko kula ima Manasija i kako se u originalu zvala?

Mislim da je jedna kula i zavala se don?on kula poznata je pod imenom Despotova kula.

Znacenje reci umetnickod pravca Dada (dadaizam)

Mislim da nisi skontala pitanje  :-P

Prvo ime Manasije je Resava a ima nekih 11 kula, od kojih se najpoznatija zvala Despotova, valjda  :-)

Moj najomilljeniji manastir posle Sopocana.

a Dada u dadaizmu je valjda neko buncanje deteta... ( a sad sam ja lupio  :lol: )

:mrgreen:

E da, ako je ovo tacno neka moje pitanje glasi, ime poslednje prestonice Asteka ?

Inace, ono za buncanje deteta su nam rekli u srednjoj, pa ako grese oni, gresim i ja  ::crazy:

:mrgreen:

Nisu vam dobro rekli, evo pomoci ima veze sa decom..

ja se izvinjavam predhodni moj odgovor je netacan, Tenochtitlan mislim da je tacan odgovor

Ok, ako ste se usaglasili oko dadaizma i Asteka, postavite nam novo pitanje, please. I, ne zaboravite pocetno slovo zadatog pojma da nam profesor Sunrise ne bi izvlacio usi i terao nas da klecimo na kukuruzu, jer ne postujemo njegova pravila:)))

Dada je naziv u francuskoj za drveni konjic.

a sto se tice asteka ja sam dala odgovor, ali niko ije potvrdijo da je tacan.

novo pitanje je koji je najjuzniji grad?

Koliko sam video, ima bar 5 razlicitih teorija o poreklu imena Dada:)

A odgovor na tvoje pitanje je Ushuai, na Ognjenoj Zemlji

Novo pitanje nek bude... u kojoj zemlji se nalazi vulkan preko koga se moze stici do sredista zemlje, po zil vernu :) ne dam prvo slovo :P