Jump to content

Featured Replies

Hrvati ne znaju koji je najvisi vrh jer i strucnjaci ne znaju koji je najvisi vrh.

Prema jednoj varijanti to je vrh Dinara (ili kako ga neki nazivaju Sinjol) na istoimenoj planini, visine 1831.m. Po drugima je to vrh Vaganjski na planini Velebit koji je visok 1758m. Do razlike u misljenjima dolazi zbog jos neutvrdjenih granica na planini Dinari, koja se nalazi na granici Hrvatske i BiH.  Naime postoje razlicite geografske karte koje su izdate od zvanicnih institucija nekadasnje SFRJ, ali na njima su granice ucrtane po razlicitim principima. Tako da dolazi do nesuglasica. Inace nevezano za ovu temu ali mozda bude interesantno. Kada se raspala SFRJ Banditerova komisija je kao relevantne geografske karte uzela karte Austro-Ugarske jer svaka republika tadasnje drzave imala svoje karte koje se nisu poklapale iako su sve izdate u Beogradu ili Zagrebu.

Zbog svega ovoga granica na Dunavu izmedju Hrvatske i Srbije nejde sredinom recnog toka, vec duz obale sa Vojvodjanske strane, jos zapetljanija je situacija na granici sa BiH gde Bosni pripadaju neke njive u Macvi, a Srbiji neke njive u Semberiji. I jedna i druga drzava su odbile da razmene nekoliko hektara svoje teritorije.

Pitanje ovog puta neka bude lako

Kako se ranije zvala drzava Burkina Faso?

Odgovor takodje ima dve reci

Vrlo interesantan odgovor. Hvala Magelanu na svim ovim informacijama klanj::! Inace, bivsi naziv Burkine Faso je Gornja Volta.

Da se ne pomeramo iz regiona. Koji je drugi grad po velicini, u toj drzavi? Takodje i ovaj odgovor ima dve reci, a prva rec pocinje na B.

Raniji naziv je

Holandska Gujana

Kad smo vec kod ove drzave pitanje glasi:

Kako se zove najvisa planina u Surinamu?

Da je Barsa sinoc prosla Liverpul i usla u cetvrtfinale Lige sampiona, mozda bi navisi vrh Surinama promenio ime u "Frank Rajkard". Ovako, ostaje Julianatop (valjda?).

Pitanje - valuta u Paragvaju, na G?

Slicno poznatom energetskom picu Guarani  :ang222:

Izmestanjem groblja iz jednog poznatog beogradskog parka je nastalo Novo groblje!

koji je park u pitanju?

Hrvati ne znaju koji je najvisi vrh jer i strucnjaci ne znaju koji je najvisi vrh.

Prema jednoj varijanti to je vrh Dinara (ili kako ga neki nazivaju Sinjol) na istoimenoj planini, visine 1831.m. Po drugima je to vrh Vaganjski na planini Velebit koji je visok 1758m

Hm, možda se ne zna koji je vrh najviši, ali se definitivno zna koji nije. Vaganski vrh je niži od Svetog Jure na Biokovu za dobra 4 metra :-).

Zbog svega ovoga granica na Dunavu izmedju Hrvatske i Srbije nejde sredinom recnog toka, vec duz obale sa Vojvodjanske strane, jos zapetljanija je situacija na granici sa BiH gde Bosni pripadaju neke njive u Macvi, a Srbiji neke njive u Semberiji.

Mislim da ovde nije problem (samo) u nekonzistentim kartama, već (bar kod mene na Drini) i u izmeni situacije na terenu. Drina mnogo vrlja i verujem da nije baš zgodno svaki čas joj prilagođavati državnu među. Recimo, u ekstremnoj situaciji 94e godine u vreme bombardovanja Republike Srpske, u Zvorniku su plašeći se bombardovanja brane naglo pustili mnoogo vode i par dana posle toga desna obala kod Crne Bare je bila kraća za neku desetinu metara, a oblik vodotoka uopšte nije ličio na onaj od pre.

A park je - valjda - Kamenolomski, iliti na turskom - Tašmajdanski.

A u pitanju se nadovezujem na Hrvatsku : najviši vrh Crne Gore ?

ili je bobotov kuk na durmitoru ili... prokletije. sigurno je nesto od ovoga  :-\

Uskrasnja ostrva pripadaju Australiji!

... glavni grad, prva dva slova ND?...

Nije Dule pogrešio. Uskršnja ostvra pripadaju Australiji....izvor: Microsoft Auto Route 2005

• Author

Nije Dule pogrešio. Uskršnja ostvra pripadaju Australiji....izvor: Microsoft Auto Route 2005

Bome, pogresio je. Uskrsnja ostrva pripadaju Chileu. Pogledajte u bilo koji atlas za proveru.

Australiji pripada Bozicno ostrvo (mozda je zbog toga nastala neka greska).

globe trekker, ti postavljas.

Nemojte tako da se ne uobrazim :oops:.  Bio sam siguran da je u pitanju Chile, jer sam gledao nekoliko dokumentaraca posvecenih bas tim ostrvima. Ali, iskreno, posle par odgovora ovde, zamislio sam se da nisam pogresio jer sam vec u "godinama" :wink:. Ili, da nije i tamo bio novi "geografski raspored", a da mi je promaklo :grin:. No, izgleda da je "sve na svom mestu". Hajde onda da postavim novo pitanje. Recimo, ime i prezime svrgnutog socijalistickog predsednika Chilea, koga je "pocistio" Augusto Pinoce. Posto zadatak stvarno nije tezak, prekrsicu pravilo igre, pa necu navoditi inicijale doticne osobe, a ni pocetno slovo njegovog prerzimena.

Shinkansen! ;D (inace, ovo je kondukter doticnog voza). Ako je odgovor tacan, sledece pitanje je: prezime najpoznatijih blizanaca u Poljskoj (predsednik i premijer), na K?

• Author

Valuta se zove dalazi

Sledece pitanje

Grad i luka u Kostariki na slovo L

- Limon  (kladim se da odande izvoze limun  ::)  )

pitanje - grad na juznoj hemisferi na D, koji je slicno kao Nju Orleans preziveo razoran uragan (cini mi se negde osamdesetih), samo su vlasti bile mudrije od americkih i na vreme evakuisale ljude ?

~~~~~~

a za radoznale, dodao bih o Gabonu - jedna od bogatijih drzava crne Afrike. Ima veci GDP od Srbije (doduse ne bas jednako rasporedjen), naravno zbog nafte :) . Velik kao bivsa juga, a svega nesto vise od milion stanovnika! 5 ljudi po kvkm. Predsednik im je na vlasti najduze u celoj Africi, jos od 1967!

A imaju i konzulat u Bg-u :) ako se nekom ide.

Wikipedia kaze da je Bobotov Kuk 

Postavi pitanje.

Vikipediju piše ko hoće. A najviši vrh Crne Gore ne znaju ni mnogo ozbiljniji autoriteti. Zla Kolata na Prokletijama. Da je Bobotov Kuk, ne bih ni pitao :-).  Al aj terajte dalje.