Jump to content

Featured Replies

Wikipedia kaze da je Bobotov Kuk 

Postavi pitanje.

Vikipediju piše ko hoće. A najviši vrh Crne Gore ne znaju ni mnogo ozbiljniji autoriteti. Zla Kolata na Prokletijama. Da je Bobotov Kuk, ne bih ni pitao :-).  Al aj terajte dalje.

I u prvim SRJ geografijama je pisalo da je Midžor najveći vrh Srbije, pored Đeravice na Kosmetu.

Al` ko što reče, teraj dalje.

Mislim da bi to mogao biti Darwin.

Ispravi me ako gresim. Bila je neka oluja koja je srusila pola grada...

Ja pitam nesto lako, pravoslavni manastir na V, to moze iz glave  :)

:mrgreen:

iz glave mi izlaze Visoki Dechani, Vojlovica, Velika Remeta i Vitovnica. A moze i Vrdnik, mada on valjda ima par imena. valjda je dovoljno  ::arabia:

kod kog mesta se desila bitka 1330. godine posle koje Stefan Dušan dolazi na vlast a Srbija postaje najmoćnija Balkanska država?    početno slovo može da bude V ili Ć ili K, zavisi ko kako voli.

Bitka kod "Велбужда". Da napisem ovako, da se vidi i kako se izgovara :). Grad u Indiji, u Radžastanu, sa najimpresivnijom tvrdjavom, na Dž (a nije ni Džajpur, ni Džodpur)?

mislim da je u pitanju Dzajsalmer. Ako je odgovor tacan sledece pitanje glasi koja je najniza tacka u Srbiji. Nalazi se na uscu jedne reke, a nije ni usce Save ni Tise, ni Mlave, ni Peka kao ni Velike Morave.

u novokreiranoj kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, 1920. godine, tri najveca grada bila su Beograd, Zagreb i jedan chije ime pochinje na slovo S.

koji?

Mozda Subotica ?

Nekad perspektivan grad, a onda odjednom periferija...

Ako je tako, moje pitanje je , prvi rudnik na teritoriji Srbije (ikada) se nalazio gde?

Subotica!  lepo si je opisao, Acketa :)

nego ovaj rudnik.... na vrh mi jezika. !

to beshe prvi rudnik ikada u Evropi?

dodjavola kad ne mogu da se setim imena :)

Jes, to je prvi poznati rudnik u Evropi  ;)

Nalazi se tamo gde su i danas nasi veliki rudnici bakra...

Rudna Glava. Da ne budem neiskren, koristio sam internet kao pomoc. Ali, bar sam bio blizu, kad sam spomenuo Majdanpek, tako da se nadam da odgovor "prolazi". Sledece pitanje - naziv palate predsednika Italije, mi je izgovaramo sa pocetnim K (u originalu, rec pocinje sa Q)?

gledao sam nekom prilikom na tv-u emisiju o toj palati, na jednom od tih 7 brda je valjda smestena, i zove se otprilike Quirinale? slovo-dva ako sam pogresio :)

jedini (u svetu) poznati sluchaj neiskopanog hipodroma koji datira iz Rimskog doba nalazi se u jednom mestu u Srbiji, kojem?    (ako kazem i pocetno slovo, bice previse lako)

To može biti samo Sirmium, naš komšijski. :)

Sledeći pojam je geografski naziv, koji nose jedan planinski vrh u Srbiji, jedna planina i jedno polje u Hrvatskoj, jedna planina u Bosni, jedna visoravan u Crnoj Gori... i tri sela u Bugarskoj.  :wink:

Prvo slovo? R.

• 2 weeks later...

ajde neka pomoc, ovo ono.. :)

Tesko da ce od njega biti sad neke pomoci, zadao ovu glavobolju pa zbrisao u Nemacku... znaci, upokojila se zanimljiva geografija  :cry22: