Jump to content

Featured Replies

U pitanju je Dugi otok, a na njemu je slano jezero Mir, koje (bar na prospektima koje sam uzeo svojevremeno u Zadru), izgleda ocaravajuce. Na zalost, nisam otisao na taj izlet, sto ne znaci da necu - prvom sledecom prilikom!

Pitanje - hrid, tvrdjava, koja se nalazi na samom ulasku u dubrovacki stari grad. Pocetno slovo je L?

eeeee

Ovo znam... do skoro je bio Almaty i onda su napravili novi ogroman grad u sred stepe sa najnovijim dostignucima arhitekture, nazvali ga Astana i proglasili ga glavnim gradom negde 1997 ili 1998.  ;D

Grupa ostrva u Atlanskom okeanu na kojima se vulkan zove Blue Bottle. Pocinje sa T.

• Author

Elem, moje pitanjce...  Kornatsko ostrvo na kom postoji jezero ?

:mrgreen:

You really have a thing for those islands, a?  :grin:

izgleda google ne zna da nadje doticni vulkan na zagonetnoj grupi ostrva....

da lupim.. na t mi padaju na pamet - Trinidad i Tobago ?

jos uvek nisam saznao, ali ovo postujem samo zato sto je ovo STov 8000ti post, pa nek je sa srecom :)

e, a kako bre na F? zar nije na G? i tu po visini dodje negde kao nas Durmitor, otprilike.. ?  kiklop

Verovato je u pitanju razlicit izvor informacija. Ja sam mislio na vrh Falknizesi 2594m. Mozda ima razlicita imena?

postavi seldece pitanje

hvala :)

evo proverio sam na wikipediji, i tamo pise taj neki Grauspitz.

Mislim da je zabuna nastala zato sto je Lihtenstajn pre izvesnog vremena opet premerio sve svoje granice, vrhove, dimenzije, sve,  koristeci modernije metode merenja, pa su valjda utvrdili da im je granica cak za oko 2 km duza nego sto se to mislilo ranije :)

pa su mozda dobili nove informacije i za planinske vrhove.

nemam pojma =]

Moje pitanje:

ako uzmete mapu i pogledate Lihtenstajn, moze da se zapazi da je to zemlja koja ne izlazi na more. Jos interesantniji podatak je da je to zemlja koja je okruzena zemljama koje takodje ne izlaze na more. Tzv. double-landlocked country, kako god da ovo prevedem.

Na svetu ima jos samo jedna takva zemlja. Koja?

U pitanju je Uzbekistan.

Pitanje:

Ime sela u Turskoj u blizini obale Egejskog mora iz koga je nakon turskog rata za nezavisnost (1922) iseljeno većinsko grčko stanovništvo, a doseljeni Turci iz Grčke. Poznato je po dobro očuvanim grčkim kućama iz 19 veka i po voćnim vinima.

Bez gledanja po vodicima, mapama i netu, ja znam za Safranbolu. To malo mesto ima prelepu arhitekturu, ali sigurno nije tacan odgovor. Mnogo je blize Crnom nego Egejskom moru. Ajmo dalje, mozda neko pogodi.

Ja znam za mestasce Seferhisar. Skoro sva sela u blizini egejske obale su bila naseljena Grcima kao i grad Izmir. u Grcku je iseljeno preko milion ljudi.