Jump to content

Featured Replies

Obratite pažnju na ovo.

Poznato je po dobro očuvanim grčkim kućama iz 19 veka i po voćnim vinima.

Evo još jedne pomoći pošto vidim da je malo teže pitanje.

Selo se nalazi 10-ak kilometara od Seldžuka.

Tačno tako, u pitanju je Şirince!

Ako vas put nanese tamo, obavezno ga posetite. Prelepo je.

Evo i nekih sličica:

01.jpg

05.jpg

04.jpg

Svaka čast na ilustrovanoj potvrdi tačnosti!!! Onda, moje pitanje bi bilo - ime najpopularnijeg fudbalskog kluba iz Ankare, na G?  Vidim da se Kika žalio da u putopisu o Krakovu nije pomenut stadion Visle, pa, evo, neka ovde da odgovor ;)

Genclerbirligi ... lako pitanje! :) Igrali su u petak u Ankari sa Galatasarajem 1:3! Ipak je Galata, Galata! Ha ... sad ja treba da postavim pitanje a?

Evo jedno sportsko i veoma lako pitanje! Kako se zove fudbalski stadion ... po meni stadion svih stadiona! Jedini stadion na kome su odrzana dve finalne utakmice svetskog prvenstva!?

Estadio Azteca, Meksiko

jel da?

1970te i 86te  kiklop

nego, meni je stadion svih stadiona nashih ruku delo, Chair :D

ok ok, Stade De France (kazu da je krov pravio neki srpski arhitekta)

Ha, triki pitanje, svaka cast clap.gif' alt=':clap:'>! Trebalo bi da je nesto tipa Naypyitaw. I sami Burmanci su pristupili receptu koji je primenio Kazahstan, te su prestonicu prebacili negde "bogu iza ledja". Sledece pitanje. Posto nesto ovih dana na forumu mnogo pricamo o Iranu, kako se zove njihovo ostrvo, koje oni sami tretiraju kao "iranske Havaje"? Ako kazem pocetno slovo, bice lako. Hajde da probamo ovako, pa ako ne ide sledi i pomoc.

U pitanju je ostrvo KISH, slobodna zona koliko me sluzi pamcenje na ovom ostrvu ne vaze zakoni o oblacenju i tocenju alkohola kao u ostalom delu Irana, te je omiljena destinacija mladih Iracana

sledece pitanje drugi po velicini grad u Iranu na slovo M

Hehh, ja sam bio siguran da je Isfahan drugi po velicini ili bar Širaz... nisam updateovan...

Znači, drugi po veličini ako ja na M je Mešed ili Mashad. Iskreno ovaj grad prvi put vidim na mapi... Nadam se da je to.

Moje pitanje : Zemlja na južnoj hemisferi koja je susednoj zemlji posle kratkog rata uzela pristup moru. Ja mislim na jednu ali nije isključeno da ih ima više...

:mrgreen:

Ups, sorry, tek sam sada primetio da si spomenuo juznu hemisferu, a ovo u mom prethodnom odgovoru ipak pripada prostoru iznad Ekvatora. Onda, mozda je u pitanju Bolivija kojoj su Cile i Peru "zabranili" da izadje na more?

Heh, Globetrekkeru na svako pitanje mi odgovoris!

eee... moracu da pocnem da ti brisem postove  lol::

Elem, sve je tacno sem onoga da su Cile i Peru uzeli Boliviji izlaz... Peru i Bolivija su se uvek drzali zajedno, a Cile je i jednima i drugima uzeo dobar komad teritorije...

Pitanje Vlado  :)

:mrgreen:

Evo jednog pitanja iz moje struke:

Koja zemlja je apsolutni svetski rekorder po broju jezika koji se govore u njoj?

pomoć: govori se čak 750 jezika a ime države počinje na P

Marko (mislim Petrovicu), stvarno me mrzi da ceprkam i trazim odgovor na tvoje pitanje po pricama iz Avganistana. Sorry, nadam se da se ne ljutis. Cini mi se da je lakse dati odgovor na pitanje drugog Marka (ovog puta Nikolica). Valjda je i ovde u pitanju doticni Pakistan, sa svim onim Urdu, Pashtu, Punjabi, Sindhi, Mohajiri, Baluchi, Brahui, Kalasha, Burusho, Wakhi, Balti... jezicima. A, mozda i gresim. Da nisu u pitanju Peru ili Paragvaj, sa silnim indijanskim jezicima i dijalektima? 

Tako je, u pitanju je Papua i Nova Gvinija koja sa samo 3 miliona stanovnika ima više jezika nego cela Severna i Južna Amerika zajedno !!

Geografija, čini se, igra ključnu ulogu u ovome jer ako je reljefna konstitucija neprohodna (planinski venci) ili rascepkana (veliki broj ostrva, kao u ovom slučaju) ljudske zajednice su u prošlosti imale slabe ili nikakve međusobne kontakte te se svaka razvijala za sebe i sa svojim jezikom.

Još jedan frapantan podatak: na Evropu, brojčano, otpada svega 1,5 % jezika sveta! A pogledajte koji su danas svetski jezici... Pa posle Stari kontinent ne dominira svetom  gent

ja imam neku informaciju da je Dagestan. :) nije bas na P :)

mada mislim da je to neka propaganda Dagestanskih vlasti =]

Trekker: ma sve OK =] pitao sam, jer je oblast obelezena na svakoj mapi, a ima interesantno ime: Tribal. A narod koji tamo pravi smicalice, naravno, zove se Tribali =] 

pozdrav

• Author

Ja mislim da je Papua i Nova Gvineja  :ll:

.

samo bez "i"  -> Papua Nova Gvineja

ajde, postavi pitanje!