Jump to content

Featured Replies

Nije. Ne pitam za redak (doduse ovaj jeste redak) ili izumro jezik, vec jezik koji nije srodan ni jednom drugom (kao i narod koji ga govori). Postoji na svetu cini mi se 9 jezika koji ne mogu da se klasifikuju ni u jednu poznatu jezicku porodicu. Neki od tih jezika imaju malo govornika, a neki cak i vise miliona.

Jedan od takvih postoji i u Evropi, a ovaj koji ja pitam, se govori u Aziji (da malo pomognem). Dakle na slovo A (imaju cak dva!). Tj. svi ostali se govore u Aziji sem tog jednog u Evropi  :)

da nije Azheldo? jezik kojim prichaju Genasi u Kalimshanu i Thetyru?

:maddd:

Prokletinjo zapadnjacka!

• Author

Nije, franzee  shtrumpf , Acketa je odgovorio tacno  :spot:

Ainu su narod koji zivi na japanskom ostrvu Hokaido i govore svoj ainski jezik koji nije slican ni jednom drugom. Pored ovog u doticnu grupu spada takodje i japanski, te korejski, baskijski (ova tri sa prilicnim brojem govornika), a zatim i andamanski koji se govori na Andamanskim ostrvima, zatim jezici naroda Njivhi, Jukagiri, Keti (negde po Rusiji/Sibiru) i Burishi (Himalaji).

Ako je neko zainteresovan za neku etno-lingvisticku ekspediciju nek se javi da dogovorimo detalje o akciji :)

Sta se dogadja?

Umro nam topic?

Ajd pogodite prvo kopno na kome se nalaze ti vulkani!

:mrgreen:

mene si zbunio posto sam ubedjen da je Erebus najjuzniji aktivni vulkan... a ne pocinje na slovo T niti na K...  shtrumpf

U pravu si Franzee... moja greska  :bang:

Ono sto sam imao na umu ipak je malo severnije a nisam konsultovao enciklopediju...

Ajd, postavljaj pitanje!

Nije. Ne pitam za redak (doduse ovaj jeste redak) ili izumro jezik, vec jezik koji nije srodan ni jednom drugom (kao i narod koji ga govori). Postoji na svetu cini mi se 9 jezika koji ne mogu da se klasifikuju ni u jednu poznatu jezicku porodicu. Neki od tih jezika imaju malo govornika, a neki cak i vise miliona.

Jedan od takvih postoji i u Evropi, a ovaj koji ja pitam, se govori u Aziji (da malo pomognem). Dakle na slovo A (imaju cak dva!). Tj. svi ostali se govore u Aziji sem tog jednog u Evropi  :)

To su izolati, mada korejski i japanski mozda pripadaju altajskoj grupi.

Ako je neko zainteresovan za neku etno-lingvisticku ekspediciju nek se javi da dogovorimo detalje o akciji :)

To je ekstra, I'm in! Mozemo recimo da istrazujemo jedine izumrele indoevropske grane: toharsku i anatolsku:D

Grupa jezika na h kojima govore Hotentoti u Africi a koja je poznata po coktanju, zvuci jako smeshno Evropljanima.

slumpy, da nije hadza? to je jedini iz te grupe (koizanskih) jezika koji sam uspela da nadjem...mada ti rece grupa.

Da se pokrenemo...

U pitanju je prvi srbin koji je odlikovan francuskom ordenom legije časti.

• 2 weeks later...

Pa ima malo istorije i geografije. Znas ono kao... sa ovoh prostora ja a "putovao" je do Rusije i nazad. ;)

Ali ok. U pitanju je Stevan Šupljikac

Par reči o njemu:

Stevan Šupljikac rođen je u Petrinji kod Siska 1786 godine. Od 1805. godine služio je u Austrijskoj armiji. Izmedju 1806. i 1814. godine služio je u Napoleonovoj vojsci. Tokom pohoda na Rusiju, 1812. odlikovan je ordenom Legije časti.

Tokom revolucije u Austriji 1848/49. bio je komandant srpske vojske proglašen je prvim vojvodom Srpskog vojvodstva u oktobru 1848. godine. Umro je decembra iste godine a sahranjen je u Krušedolu.

Tamarans, možes postaviti pitanje...

Evo ja cu postaviti pitanje, posto mi je palo na pamet jedno zgodno :)

Nabrojte 6 zemalja koje ne igraju u kupovima svojih kontinenata... Znaci zemlje koje vecim delom ili u potpunosti pripadaju nekom kontinentu, kup u fudbalu ne igraju na istom...

Mozda se isto dogadja i u ostalim sportovima, ali ja sam eto veliki fan fudbala (NOT)  ::crazy:

Šest?!?!?!?!

Pa ajde da pokušam.

Izrael,

Turska,

Kazahstan,

Surinam,

Francuska Gvijana,

i još jedna banana republika na toj obali...

Australija,

Novi Zeland,

Šest?!?!?!?!

Pa ajde da pokušam.

Izrael,

Turska,

Kazahstan,

Surinam,

Francuska Gvijana,

i još jedna banana republika na toj obali...

Australija,

Novi Zeland,

Pa ima ih vise od sest, al' reko aj da ne preterujemo :)

Ta "jos jedna banana republika" bi bila Gvajana :) 

Micowiny postavljaj dalje!

ajd nesto slicno...

koje zemlje automatski ucestvuju na takmicenju za pesmu evrovizije?

• 1 month later...

Spanija, Francuska, Nemacka i Velika Britanija  ;)

Pitanje:

Nabrojati pet vodenih povrsina koje nose naziv more a nisu u prirodnoj vezi sa  svetskim okeanima. I neka budu sa bar tri razlicita kontinenta !

Acketa, stopirao si igru...ovo stoji vec danima...

Pogledaj kad je postavljeno pitanje pre mog :)

Nisam ja stopirao... Zanimljiva geografija vec neko vreme kuburi...

PItanje nije tesko, bilo je i tezih... Pocnes da nabrajas, pa vidis da i bez atlasa znas bar 3 ovakva jezera...

A da pomognem, nek bude sa 2 kontinenta :)

• 3 weeks later...

Aralsko more

Kapijsko more

Mrtvo more

Galilejsko more

"Slano jezero" u Juti

Pitanje:

Kako je Fruška gora dobila ime?