Jump to content

Featured Replies

RECITE LJUDI VISE, SKRATITE NAM MUKE :) Ako se do sada javljaju samo "vikipedisti" zasto bi se situacija u buducnosti promenila.

Acketa daj nam jos malo vremena... MajaNS, nemoj da si nestrpljiva, nije proslo ni 24h od kada je postavljeno pitanje, daj sansu i drugima da promisle o njemu  ;D

Mislim da sam i ja uspela da pronadjem koji je gradic u pitanju, i tim povodom imam da postavim pitanje, (izvinjavam se Acketi na skretanju sa teme iako nije offtopic)... zbog cega je problem ako neko pronadje odgovor na pitanje na internetu? Po meni ova Zanimljiva geografija i sluzi sirenju znanja o raznoraznim interesantnim stvarima, a ne kao takmicenje ko ima vise u glavi  smartass

Naravno da je lepse ako neko iz prve zna odgovor, ali zar nije poenta da se svi pomalo potrudimo i saznamo puno zanimljivih detalja...

Unapred se izvinjavam ako je o ovome bilo vec reci, ali malo mi je bilo previse da iscitam ceo topic da vidim da li se o tome govorilo ;D

Inace, nisam znala za Bg... :bag:

ima dve linije od taksima do levanta i od aksaraja do ne znam gde...onu uspinjacu od kabatasa do taksima ne racunam.to i nije neka razgranata mreza.

ima i beograd 2 stanice... :D

sto se ovog pitanja tice prvo mi se konstantno po glavi vrzmala neka skandinavija,ali sad vise kontam da je neka srednja evropa:svajcarska ,austrija...tako nesto.

da nije salzburg???

Hej, pa nisam ja rekao da je problem da neko nadje odgovor na internetu. Posto smo od pitanja tipa "planinski vrh na N" presli na daleko kompleksnija pitanja, savim je normalno da ljudi nece znati tek tako...

A zasto Old School i Globe nisu hteli da kazu, pitajte njih  :ll:

Dakle, ja sad nemam problem s tim.

:mrgreen:

p.s. nije Salzburg

Izvini Acketa, nije pitanje bilo upuceno tebi, shvatila sam da je tebi svejedno  ;) pogotovo sto ti volis ta kompleksna pitanja... i hvala ti na tome!

Ako sam u pravu za gradic onda jeste Austrija u pitanju, ali bicu fer pa cu pustiti da Old School i globetrekker probaju prvi, ukoliko zele...  flowers::

Acketa daj nam jos malo vremena... MajaNS, nemoj da si nestrpljiva, nije proslo ni 24h od kada je postavljeno pitanje, daj sansu i drugima da promisle o njemu  ;D

Ne pozurujem ja Acketu da otkrije o kom gradicu je rec vec one koji su se pohvalili da su nasli na netu, pa nece to da podele sa nama

Evo, kad se nestrpljivi. Tacan odgovor je Lozana, grad sa 128,432 stanovnika (250,000 sa okolinom). Nisam hteo da kazem odgovor jer kad bi bilo dozvoljeno odgovaranje posle konsultovanja interneta, ova tema bi se svela na to ko prvi vidi pitanje. S obzirom da se na (skoro) sva pitanja ovog tipa moze pre ili kasnije pronaci odgovor (naravno, ponekad ne 100% tacan).

@mpetrovic

Ima dosta gradova vecih od Beograda koji nemaju metro, ali mi smo najveci u Evropi. Od svetskih, mislim da primat drzi Mumbai, ciji se metro trenutno gradi. Zanimljivo je npr. da Detroit, grad sa preko 5 miliona stanovnika, nema metro.

Jest :) Sad se nedavno otvorio, pa je bila prica o tome na jednom od onih inostranih radija (Slobodna Evropa ili Deutsche Welle ili BBC).

Meni je interesantno kako je nekome uopste isplativo da gradi metro u tako malom gradu kao sto je Lozana. Metro se u Porto-u nije isplatio (stalno gubi novac) a Porto sa okolinom je puno veci od Lozane...

Mozes postavljati dalje.

Izvini Majo, moja greska, pogresno sam protumacila tvoj post  :)

A pogresila sam i za Austriju, smetnula sam sa uma da je grad u pitanju... Austrija ima najmanje selo na svetu sa sistemom podzemne zeleznice (ima samo oko 1000 stanovnika) - Serfaus! Kako li se njima tek isplati  :?

To sto je u Austriji nije metro nego zicani sistem, zicara (cable car ili kako vec), pa i nije metro iako je pod zemljom, a sluzi turistima... Morao sam da pogledam posto si me zbunila...

A odgovor na ono pitanje je...  ;D Necu opet da postavljam pitanje, aj' neko drugi, lako je...

Ne znam koji podatak ti imas, ali po svim izvorima koje sam ja iscitavala pre odlaska u Siriju u pitanju je Damask. Dakle kika bi po tome trebalo da je u peravu. S druge strane dok sam boravila u Siriji, od lokalaca sam dobila podatak da se Alepo i Damask "fajtaju" oko te titule najstarijeg kontinuiorano naseljenog mesta na svetu. Dakle, da li je Alepo?

Sad sam malo cesljao po internetu i video da 3 grada polazu pravo na ovu titulu, a jedan od njih je Damask. Ovaj "moj" je star 11 hiljada godina (najstariji arheoloski nalazi datiraju iz 9000 BC) i sudeci po Wikipediji, ujedno je najstariji "utvrdjeni" grad na svetu.