Jump to content

Featured Replies

Da nije Paszto ili Petervasara?

E ovo je vec pogadjanje  :(

Nije. Dozvoljeno da pitate Googla, a ja cu posle napisati koju recenicu da "opravdam" pitanje.

A da  nije Putnok, to je poslednje mesto severno od Budimpeste, a da je i dalje u Madjarskoj buduci da je slovacka granica vrlo blizu. D anije trazenio mesto u Slovackoj?

Mesto na P je , naravno, u Madjarskoj. Pet km SZ od S. Andreje. Onaj pomenuti dokumentarac moze da ti pomogne.

Чика Гугл каже: Пиллссентласло са све кукицама изнад А и О. Ако јесте, аје причица, а ја питање.

Тачан одговор је Помаз. И то је било претешко за вас. Филм се зове "Помашки дивани".

Ујак Николе Тесле је био Паја Мандић и живео је у Помазу, месту које је 5км од Сент Андреје и 20км од Будимпеште. Гос,н Паја је био аустроугарски официр и пријатељ Ференца Пушкаша тада водећег стручњака за телефонију у Будимпешти. Тесла се после школовања у Прагу, 1881год, запошњава у телефонској централи у Будимпешти (као технички цртач), али убрзо постаје проналазач тако што је направио први радио пренос. Због тога се сматра и "оцем" радио преноса и његова биста и данас стоји у згради мађарског радија. Увидевши велики Теслин капацитет  Тивадар Пушкаш одводи Теслу у Париз код Едисона. Даљу причу знате.

Тако је Помаз, село српских досељеника Велике сеобе имало велики утицај  на Теслин рад.

У Помазу сада живи једанаеста генерација Срба.

Од Теслиних потомака (са мајчине стране, породице Мандић) зива једна бака која има преко 80 година.

И ако вас занима како живе данас помашки Срби, како су очували веру, језик и обичаје погледајте документарни филм "Помашки дивани"

А да. Постављам ново питање.

Како се зове град у коме је у једном сакралном објекту, где су направљена четворо врата за четири делегације, потписан мир?

п.с. на питање не може да одговара Маја јер је то за њу исувише лако. :)

Super ti je prica za ono selo u Madjarskoj (rekoh selo jer ga ne nadjoh ni na jednoj mapi), ali nije ti fora, da mi zabranis odgovor :( A ja se vec ponadala kako cu najzad iz prve odgovoriti tacno, da se ne blamiram vise sa pogadjanjima...

Ivini Majo. Ja znam da ti znas i ti znas zasto ja znam da ti znas. :)

A ostali????????????????

Da, zanimljiva pricica o Pomazu - valjda cemo imati proliku posetiti ga.

Da nije slucajno, za potpisivanje mira izmedu Turske i sila svete alijanse na uzvisenju nadomak Sremskih Karlovaca podignuta koliba sa cetvoro vrata, kako bi se svi odjedared stushtili u prostoriju sa, tu ustanovljenim, okruglim diplomatskim astalom?

Posto se Pedjalon ne javlja da potvrdi tacan odgovor, a bogami ni na PM, a vec je obznanio da znam tacan odgovor, a i da nam tema ne zamre dok se covek ne uloguje reci cu samo braker je na redu da postavi pitanje jer je to bio tacan odgovor...

• 2 weeks later...

Tacno braker. Ja se izvinjavam bio sam odsutan i pozdrav za MajuNS. Jos jedno vreme cu biti odsutan Malta je Malta i nema bas vremena za druzenje sa vama. Ali nadoknadicu.

• 2 weeks later...

Idemo li dalje? Brakeru postavi pitanje.  Mene nema par dana pa ste neaktivni. No, no... MajoNS razdrmaj ih malo. Ako nadjes vremena jer znamo da si "zauzeta".

Idemo li dalje? Brakeru postavi pitanje.  Mene nema par dana pa ste neaktivni. No, no... MajaNS razdrmaj ih malo. Ako nadjes vremena jer znamo da si "zauzeta".

:)

• Author

Slobodno pitaj Old skule, ako imas ideju. Kad nema nekoga dugo da postavi pitanje, we have to keep the game rollin' ;D

Slobodno pitaj Old skule, ako imas ideju. Kad nema nekoga dugo da postavi pitanje, we have to keep the game rollin' ;D

Ajde, kad insistiras.  ;D

Samo dve zemlje na svetu imaju zvanicnu valutu koja ne koristi decimalni sistem, tj. kod koje podjedinica (nasa "para") nema 10 ili 100. Ko navede jednu od njih, nek postavi sledece pitanje.

nije ti dovoljno precizno pitanje.

Pa ne znam kako da ga preciziram. Sve zvanicne valute na svetu imaju sledeci sistem: 1 dinar = 100 para, 1 euro = 100 centi, 1 funta = 100 penija, 1 rublja = 100 kopejki.... Pretpostavljam da ima i nekih valuta gde ima 10 ili mozda 1000 podjedinica, ali to je opet stepen broja 10. Dve zemlje koje trazim nemaju takav sistem, vec se valuta sastoji od 5 podjedinica.

@globe trekker

Nije Iran.

npr. Jermenija ima samo DRAM koji je nedeljiv.

verovatno ima jos primera.

kapiram sta pitas, nakon sto si blize objasnio.  al ne znam odgovor

Било је својевремено и у Британији нешто 1 фунта + 12 шилинга

OK, posto se niko ne javlja vec 2-3 dana, reci cu da je odgovor na moje pitanje Madagaskar i Mauritanija (cudi me da Marina i Sloba nisu ovo znali  :D). Dakle, posto smo preskocili brakera, mislim da je red da on postavi pitanje.