Jump to content

Featured Replies

Tako je. Zrenjanin.

U 18. veku, kada su Habsburgovci izgubili Kataloniju, jedan deo Katalonaca koji su bili u njihovoj sluzbi i zbog toga nisu mogli da ostanu u Spaniji su naselili u Banat. Oni su tada Beckerek nazvali Nova Barselona. No vrlo brzo su nestali, sto zbog bolesti (naselili su se u mocvarnom delu), sto zbog medjusobnih sukoba.

Silbasanin ti s'na redu.

• Author

Ovo za Zrenjanin nisam cuo, ali je odlicno! Ajmo dalje :) 

Acketa jel pored ona tri mesta sto si nabrojao, znas jos neko, ja ne mogu da se setim vise?

• 2 weeks later...

Ajde posto se Silbasboy ne javlja (mozda se jos uvek oporavlja od Trencha ;)), postavicu ja opet jedno.

Koja nasa reka je poznata po tome sto otice u dva mora?

Uf...na trenchu je bilo opako  :hihi:

Ma nemam inspiracije za pitanja, al evo odgovora ako more  - da nije Morava? Crno i Egejsko m?  :-\

odgovor je Nerodimka, otice u crnomorski i egejski sliv, i samo jos da napomenem u pitanju je vestacka bifurkacija, a ne prirodna kao sto vecina misli.

bila neka baba koja se nudila Turcima da im prenese u svojoj torbi neko opljackano zlato, posto nju kao babu hajduci valjda nece da diraju. medjutim, saznali hajduci za tu shemu, i poceli su da traze putujucu babu. trazili je na jednom mestu, pa kad su je nasli, muchili je na drugom mestu (valjda da kaze gde je sakrila prtljag, ili tako nesto). pa su je onda maltretirali na raznim lokacijama, na jednoj su je tako dobro prebili da su joj razbili nos, a i to im nije bilo dovoljno pa su joj tamo negde izbili i zube. sudbina babe nije poznata, al su ostali geografski toponimi po ovoj legendi, tako da eto, izlistajte ta 4 toponima i to bi bio tacan odgovor.

pitanje je lako :D

...Mucibaba, Tresibaba i valjda Babin Nos.

A zna se i kako je baba zavrsila! ...pretvorila se u cvet.  ;)

Pitanje je koji?

Salim se, prepustam pitanje Silbasboyu posto sam ja malopre pitao umesto njega.

Evo jednog, xexe :)

Ostrvo u Srbiji  :D na kome se nalazi zalosna vrba, dobilo ime po Austrougarskoj princezi, a sada na njemu obitava nekoliko belih stanovnika  ;D

Posto vidim da je masa malo posustala recicu da se ostrvo nalazi u Vojvodini. I toliko je veliko da ga covek jedva moze prekoraciti u par koraka  :D

Prvo sam mislio da je to neka od silnih ada na kojoj se gnezde neke redje 'tice, a koje se nalaze na Dunavu, al kad si reko da je veliko samo par koraka palo mi na pamet da je vestacko i to ne na reci nego na jezeru.

Imao sam vrbe, 'tice, malo ostrvo na jezeru. ...Poznata mi ta slika.

Znam! Tako izgleda svako j...no jezero po parkovima!

...verovatno studiras u NS.

Moj konacan odgovor je ostrvo na jezercetu u Dunavskom parku!

dobilo ime po Austrougarskoj princezi,

I ja bih se slozila da je u pitanju ostrvceu Dunavskom parku, ali kako mu je ime, ko bese ta princeza?

To je bila austrougarska kraljica Erzsebet (Elisabeth, Jelisaveta), takodje znana i kao Sisi (dok je bila princeza).  Ubijena je od strane italijanskog anarhiste 1898 u Zenevi (valjda).

Inace, jedan od znacajnijih mostova u Budimpesti je takodje dobio ime po njoj.