Jump to content

Featured Replies

Da, tesko da moze da bude na ostrvcetu posto je ono stvoreno dosta kasnije (ono gde je Gospa od Skrpjela).

Pa, gde moze biti? Ili u Kotoru (Perast), mozda u Risnu (tamo bese ima nekih i mozaika i Ilirskih ostataka), a mozda i u Novom.

U Risnu je taj mozaik :spot:

Medjutim za zaljenje je cinjenica da je do prije neku godinu taj lokalitet sluzio kao fudbalsko igraliste a i WC kad je nuzda. Doduse ni danas situacija nije nista bolja...

globe na tebe je red...

Uh, i ovde je milion situacija za zaljenje. Prosto sam ostao bez reci i prilicno sokiran kada mi je Marko Petrovic ispricao tuznu pricu o niskoj Mediani. A da je samo ona usamljeni slucaj.

Hm, sta da pitam? Hajde ovako. Kako se zove najblize selo pored Djavolje varosi? U njemu se planira veliko renoviranje i postavljanje "baze" za posete ovom lokalitetu. Plan je da se postojece kuce preurede kao da su iz proslog veka, i da budu neka vrsta muzeja na otvorenom.

Da ne ispada da trazim dlaku u jajetu, mogu i Zebice, kao tacan odgovor. Ja sam mislio na Djake, ali to je sve tu tako da, Vanilice, na tebe je red.

Evo nesto prosto ko pasulj posto mi nista drugo ne pada na pamet: kako se zove stena karakteristicnog trapezoidnog oblika u Djerdapu na rumunskoj strani tacno preko puta Lepenskog vira?

:bang: Nesto mi ne pada na pamet ni jedno dovoljno zanimljivo pitanje, pa da ne bih kocio igru prepustam nekome drugome.

evo ja cu.

ako mozete bez pomoci googla :)

koji arhipelag je u casopisu nacionalna geografija proglasen prosle godine za drugi najlepsi na svetu?

Definitivno!

Sumnjao sam i za Maroko na "pogadjajte gde je ovo", a i sad su mi prvo na pamet pali Azori. Al reko' nije valjda na prvu loptu. ;)

• 2 weeks later...

1. Bajkalsko jezero, najdublje na svetu sa 1,642 m - jos malo pa bez dna ali ipak ima dno.

2. New Mexico u USA ima nacionalni park Bottomless Lakes koja je grupa nekoliko jezera od kojih je nadublje 90 stopa

(sto je negde 27 m). Nesto mi i ne ostavlja utisak "jezera bez dna"?

A sad se setih, pa ja blejo tamo!

Feneketlen-to, naspram crkve na trgu Kosztolany Dezso u Budimpesti.

Najveca dubina je cini mi se 5 metara,a zapravo je to majdan gline koji je ispunila podzemna voda.

Ima i neka legenda vezana za njega al ne mogu da se setim price. Jel ti znas Pedja?

I da, naziv ovog jezera u prevodu je zaista jezero bez dna. Mada cisto sumnjam da bi neko ko ne zna madjarski skontao o cemu se radi.

Znao sam da ces ti Tibore znati. Dobro.

Jezero je deo sustava celog podrucja koji se sastoji od puno pecina ispunjenih vodom. Sto obicnom, sto termalnom, sto mineralnom. Iz tog "brda" tj jezera se snabdevaju poznate banje Gelert, Rac (Srpsko) kupaliste, Lukacs kupaliste...

Zvanican podatak je da je Jezero bez dna duboko 40 metara.

Pri poseti Budimpeste preporucujem obilazak i tog lokaliteta i, svakako, neku od pomenutih banja.

Nemojte zaboraviti i kulturno istorijske lokalitete vezane za boravak Srba u Budimpesti.

Tibore izvoli, pitaj dalje.

Ne nisam na taj mislio, ali ako niko ne pogodi prihvaticu ovo kao odgovor.

Ovaj za koji ja pitam se prostire na 200ha oko stare celicane koja vise ne radi, ali nije prepustena zaboravu i propadanju nego je lepo sacuvana kao deo istorijskog pejzaza te oblasti. Sami objekti su promenili funkciju pa sada sluze za rekreaciju: pentranje po konstrukcijama-zidovima-sajlama,skakanje, ronjenje, klizanje,...blejanje. Mnogi objekti sluze za kulturna desavanja. Stovarista su pretvorena u botanicku bastu. Sve u svemu prijatno mesto za odmor ;)