Jump to content

Featured Replies

Da nije u pitanju Slovacka?

Naziv je valjda kada se prevede "Munja nad Tatrom" ili tako nekako?

Deo ove himne je bio unet u himnu Cehoslovacke koja se valjda zvala "Gde je moj dom", znaci pola slovacka a pola ceska himna.

Kada sam nekada putovao po socijalistickoj Cehoslovackoj, secam se da je u Bratislavi svakoga dana u podne preko razglasa pustana ta slovacka "Munja nad Tatrom" ili neka njena verzija, znam da ih ima vise.

Malo glupo pitanje, ali jesi siguran da nije "Hej Sloveni" (prvobitno Slovaci), nekako skroz se podudara, bila je himna sokolskog pokreta, nezvanicna je u Cehoslovackoj oko 180 godina, bila je himna Jugoslavije i Poljske...

Koliko u bivsoj Cehoslovackoj imaju nezvanicnih himni uopste. :)

Osim toga izguglao sam Grcku pesmu Famous Macedonia. Ona se naravno ne podudara u potpunosti .

Dobro pitanje, skroz sam se zaintrigirao. :)

Da nije u pitanju himna Poljske, koje je modifikovala SFRJ? A kako se zove - stvarno ne znam (a ne bih da googlam pošto pravila igre to ne dozvoljavaju ;))

Globe trreker je prvi dao tacan odgovor. :)

• 2 weeks later...

Ja zaboravih da je na mene red. Izvinjavam se.

Bila je to poslednja utakmica svetskog prvenstva u fudbalu. Domaca reprezentacija je nosila bele dresove i vec je bila vidjeni osvajac svetskog kupa. Cak su napravljene i 22 zlatne medalje na kojima su bila izgravirana imena igraca domace reprezentacije. Komponovana je pesma za pobednike. Posle prvog poluvremena domaci tim je vodio sa 1:0, na kraju je izgubio utakmicu sa 2:1! Nacionalni tim pomenute drzave je promenio boju dresova, pomenuta pesma nikada nije otpevana. Za poraz je okrivljen golman reprezentacije i kazna mu je bila zaposljenje na pomenutom stadionu ... da se svaki dan vraca na mesto na kome je nacinio gresku i da nikad tu gresku ne zaboravi. Gostujuca reprezentacija je postigla pobedonosni pogodak 11 minuta pre kraja utakmice, prica se da se tih poslednjih 11 minuta sa tribina, na kojima je bilo 210000 ljudi, nista nije culo. Muk ... totalni! Cim je sudija oznacio kraj poceo je plac koji se cuo 50 kilometara daleko. Pitanje je, o kojoj drzavi je rec, u kom gradu je igrana utakmica i koji je stadion u pitanju!

Bas mi je bila zanimljiva pricica, pa sam malo proceprkala i pronasla informaciju...  ;D

Da probam da odgovorim ili da sacekam nekog fudbalskog zaljubljenika koji ce dati odgovor iz glave?  zvizhd

Tako je. Marakana u Riju! U pitanju je zadnja utakmica svetskog prvenstva 1950. izmedju Brazila i Urugvaja. Brazil posle te utakmice nosi zute deresove. Marakana ovih dana ide na rekonstrukciju da bi bila spremna za SP 2014. godine. Brazilci se nadaju da isprave istoriju ...

• 2 weeks later...

U pravu si. Kasnije sam i ja skontao da je u pitanju Kirchenschtadt.

Nemam pojma koji je gradic ali ova crkva na bregu i lesni brezuljci su dosta karakteristicni pa ako je neko prosao tuda sigurno ce se setiti.