Jump to content

Featured Replies

Aj, da malo olaksamo sebi i trazimo prvo pomoc. Ako je po nekoj logici, ta neka zemlja je, ili jako mala, ili se nalazi na nekom posebnom meridijanu ili paraleli, odnosno, citava elektromreza im se prostire duz jedne koordinate? Ili sve od navedenog?

ma jok, nema neka posebna osobenost zemlje što se tiče geografske lokacije, nego su jednostavno reshili inženjeri da na svaki dalekovod stave podatke koje možeš da konvertuješ (papir, olovka i par jednačina) i dobiješ koordinate dalekovoda. Šta će im to, pojma nemam, ali je mnogo korisno kad si autostoper, putnik, planinar, šta god..

Da nije Juzna Koreja?

Posto oni i onako nemaju problema sa zivotom, onda izmisljaju nove stvari...

Ok, onda je logika da je to neka od zemalja koju si posetio :) Ako me secanje dobro sluzi, to bi mogla biti Gruzija?

da olakšam malo.

pitanje se tiče standardizovanih geodetskih sistema, ako tako mogu da nazovem to. na wikipediji ima dobar uvodni članak: http://en.wikipedia.org/wiki/World_Geodetic_System#A_new_World_Geodetic_System:_WGS_84 o sadašnjem standardu na kojem je baziran npr. i popularni GPS.

e sad, ta jedna država nekako ima neko svoje rešenje, na sličnom principu al opet je potrebna konverzija. to nama običnim ljudima koji se ne bavimo tamošnjom geodezijom verovatno ništa ne znači, ali je interesantno da su checkpoint-i postavljeni na svakom dalekovodu, iz nekog njima znanog razloga.

Autostoperi tamo ih obožavaju. To neka bude hint.  (nije Gruzija, a i aj čitajte malo po netu o ovim temama, nagadjanjem će pre ili kasnije sigurno neko da pogodi)

E, nek sam i ja jednom pogodio tacan odgovor :) A sad pitanje!

U kom mestu i drzavi se nalazi druga najveca katolicka crkva na svetu, posle crkve Sv. Petra u Vatikanu?

Mislim da sam procitao da je u pitanju bazilika u Jamusukrou u Obali Slonovace...

E sad ne znam jeli najveca ili joj je kupola najvisocija posle bazilike Sv. Petra...

Tacno! Je l' pomogao google ili si imao podatak odnekud? Ja, recimo, pojma nisam imao o tome, dok nisam prvi put dosao ovde, u Brazil, i video ogromnu crkvu sa autoputa Sao Paulo-Rio. Posle sam cuo price od lokalaca da je druga najveca na svetu, proverio na netu i video da je zaista tako. Zivim na oko pola sata voznje odatle, ali je nisam jos posetio. Inace je centar religioznog turizma, sto je prilicno popularno u Brazilu.

I jos jedan kuriozitet vezan za crkvu i vezan za to koliki joj znacaj pridaju. Uskoro se planira izgradnja super brze pruge koja bi povezivala Sao Paulo i Rio. Vecali su o tome gde da bude jedino stajaliste, da li u San Zoze dos Kamposu, koji je veliki grad, kao i veliki industrijski i naucni, obrazovni centar ili u Aparesidi, prilicno malom mestu, ali koje ima crkvu i horde vernika, turista. Mozete prepostaviti, izbor je pao na Aparesidu :)

Noskich, izvoli!

Jeste google, kontao sam da nema sanse da iko pogodi `iz glave` pa da presecem.

Pitanje: jedna zemlja je Mongoliju (misli se na nezavisnu zemlju, ne na unutrasnju Mongoliju koja je deo Kine) smatrala delom svoje teritorije sve do 2002; koja je to zemlja?

Mislim da je u pitanju Republika Kina, tj. Tajvan jer sam negdje vidio mapu JI Azije sa teritorijama na koje navodno polaze pravo Tajvan, ali trenutno nisu u mogucnosti da vrse vlast... Maltene su uzeli pola Azije

To je tacan odgovor Mashoni. Vrlo zanimljivo da je Tajvan tokom najveceg dela svog postojanja polagao pravo ne samo na teritoriju NR Kine, vec i na Mongoliju i sve teritorije na koje NR Kina polaze pravo (na granicama sa Indijom, Pakistanom, Kirgizijom itd.).