Jump to content

Featured Replies

• Author

Aj ne ke****te vise ;D

Nije sumnjivo, ja znam za 4 drzave u kojima postoji mesto sa istim nazivom na slovo S. E sad pogadjajte, ako bude trebalo, dacu jos malo pomoci.

Mozda ima i nekih drugih koje pocinju sa S a nalaze se u vise zemalja i naravno i taj odgovor ce biti uvazen :)

Sopot. Srbija, Poljska, Bugarska, Rumunija... Inace sopot znaci izvor na staroslovenskom :)

U kojoj zemlji je specijalitet morski pas u "sirovom" izdanju ?

Island je tacan odgovor, ajde dalje elefteros :D

Lupio sam koliko sam težak :D tako nekako

Dobro onda, jedno lako, gde se nalazi ova zidna umetnost, tj. u kojem gradu. Mala pomoć - motivi sa zida.

tamo%252520negde.jpg

Edit: Stavio sam i u okviru linka/reči "zidna umetnost", pošto neće da mi prikaže sliku :/

Tačno, rekoh da je lako :D Na izlazu sa aerodroma Logan, blizu njihovih standardnih radnji tipa CVS Pharmacy, lokala brze hrane i slično, tu negde zavučeno se nalazi i ovaj zid. Od motiva jedino raspoznajem onaj brodić koja mora da je iz perioda Bostonske čajanke. Što se pilota tiče, mislim da je to prvi čovek koji je preleteo Atlantik, ili barem prvi čovek koji je odradio komercijalni let.

Vanilice izvoli :D

Evo jedno zaista prosto pitanje: u kom gradu je sahranjen pesnik Dželaludin Rumi poznat i kao Mevlana?

Naravno! Prosto pitanje za ljubitelje Turske  ::arabia: Samo još da napomenem da je Rumi osnovao derviški red mevlevija (derviši koji se vrte). Pre par godina su gostovali u Beogradu (ne pravi derviši nego umetnici) i nadam se da će ponovo.

Lazare, tvoj red!

Kad već pričamo o klasičnim persijskim pesnicima, onda da pomenemo i Nizamija,  koji je, između ostalog, napisao i spev "Lejla i Medžnun", po jednoj staroj arapskoj legendi (preveden kod nas, doduše sa nemačkog i u proznom obliku). Živeo je u 12. veku.

Imam odavno želju da napravim turu koja bi obuhvatila mauzoleje tri velika pesnika - Rumija, Nizamija i Omara Hajama. Moje pitanje za vas glasi: gde se nalazi Nizamijev mauzolej? Da bude lakše, evo i slike:

450px-Nizami_Mausoleum.jpg

Mislim da je u Gandži, drugom najvećem gradu u Azerbejdžanu. Da ne osvojiše Evroviziju i da nisu dizali spomenike po Srbiji, ne bi sigurno znao... ;D

Imam odavno želju da napravim turu koja bi obuhvatila mauzoleje tri velika pesnika - Rumija, Nizamija i Omara Hajama.

Lazare, možeš na spisak da dodaš i Sadija i Hafiza, takođe velike pesnike. Nešto od njihovih dela prevedeno je i na srpski.

Jezero Asal jeste veća depresija od najveće depresije na južnoj hemisferi, ali nije najveća depresija na južnoj hemisferi iz prostog razloga što se nalazi na severnoj hemisferi.  :)

Da ne misliš na jezero Tanganjika? Njegova dubina je oko 1500 m? Mislim da je najveća dubina u delu jezera koji pripada DR Kongu.