Jump to content

Featured Replies

Cilj igre je da se ljudi zabavljaju, a nije mi jasno sta se ti toliko palis na ovo da se nonstop zalis na neke tehnikalije u zadnjih 10 strana... jel to neki pokusaj trolovanja ili sta?

Recimo da mi nije zabavno da se netacni odgovori proizvoljno proglasavaju za tacne. Tako da vise na ovoj temi necu ucestvovati.

ovi marketing strucnjaci egipcani inace stave sliku bas ovoga kad na googleu pretrazujete blue hole kod dahaba. samo sto na fotki verovatno nije to ta blue hole u egiptu, ova izgleda nekako egzoticnije. mada, nisam je videla iz vazduha, samo iznutra:)

Ne mogu da otvorim sliku, ali ako je u pitanju plava rupa mozda je ona u Karipskom moru, mislim da pripada Belizeu.

E bas mi je drabvgo sto sam dala tacan odgovor iajko nisam mogla ni da vidim sliku. Izvinite sto ste dugo cekali da postavim pitanje, ali ovih dana je ne stigoh.

Dakle, pitanje je kako se zove grad koji je devetnaestogodisnja Rafaela Herrera uspesno odbranila od britanskih pirata 1762, preuzevsi komadu nad vojskom koja je branila grad nakon sto je njen otac, koji je bio konamdant,  u toj istoj bitci poginuo.

opet neka ne tako zanimljiva istorija :/

Ja bi ipak rekao suprotno, hvala za tako interesantno pitanje iz tako zanimljive istorije  :spot:.

Ipak da se vratim na postavljeno pitanje: Ako si mislila na Granadu u Nikaragvi, da te ispravim da to nije bila bitka za grad vec za tvrdjavu u na juznoj obali reke San Huan (San Juan) a pored sela El Castillo (sto u prevodu i znaci selo) i da komandant tvrdjave Hoze Herera (José Herrera) nije poginuo u bitci vec od bolesti, a napad na tvrdjavu se dogodio u vreme kada je on vec bio na samrtnickoj postelji. Odbranom te tvrdjave je sacuvan i grad. Da dodam jos da nisu pirati napali tvrdjavu vec regularne britanske trupe sastavljene od indijanaca i afro-amerikanaca, a u cilju da se spanska amerika presece na pola i dobije prilaz Tihom Okeanu. Ko imalo poznaje istoriju i pomorske bitke (jeste da ova nije bila pomorska ali je bila deo te kampanje  ;)) zna da je ova bitka bila prekretnica u borbama izmedju spanaca i britanaca u karipskom podrucju i da je kasnije u pregovorima izmedju spanske i britanske krune doslo do dogovora da se Florida (pod upravom spanaca) vrati britancima  :cryy:, a Kuba (pod upravom britanaca) da spancima  ;D.

Odgovor je vise nego tacan, ne moze se poreci cinjenica da se mene u celoj prici najvise dojmio momenat kada  devetnaestogodisnjakinja  odbrani grad. Po pricama lokalaca iz pominjanog El Castilla, ona je ustrelila komandanta britanske flote, oterala Britance i postala nacionalna heroina.

Zorane, ti si na redu red.

Da, i kasnije je od spanskih vlasti dobila dozivotnu penziju kao nagradu za pokazanu hrabrost. A sada pitanjce.

Kad smo vec kod bitaka, evo jos jednog pitanja iz te oblasti (nadam se da ce se marko.petrovic ovaj put zainteresovati malo vise  ;)). Na cijoj teritoriji i izmedju koje dve drzave se odigrala jedna od naj znacajnijih pomorskih bitaka u modernijoj vojnoj istoriji (Maj 1905 godine) a sto je dovelo do prekida ratovanja i priznanja jedne istocne zemlje kao svetske sile? Ta bitka je i povod za jos jedan veoma znacajan istorijski dogadjaj koji je verovatno promenio ceo tok istorije (i rodjenim u tom vremenu, a i kasnije  svima nama). Postoji jos nekoliko posledica te bitke koje su takodje promenile i okrenule tocak istorije (jedna od posrednih posledica je i ta da je Nemacka izgubila drugi svetski rat). I mala pomoc: U toj bitci je prvi put koriscen bezzicni telegraf. A moze i pomoc  :comp:

• Author

Izmedju Rusije i Japana? recimo na teritoriji Rusije?

Mozda bi mogli da napravimo i temu Zanimljiva Istorija? Mogao bi moderator da vec odvoji ovih poslednjih nekoliko postova u novu temu?

Izmedju Rusije i Japana? recimo na teritoriji Rusije?

Mozda bi mogli da napravimo i temu Zanimljiva Istorija? Mogao bi moderator da vec odvoji ovih poslednjih nekoliko postova u novu temu?

Pa pitanje je bilo "na cijoj teritoriji i izmedju koje dve zemlje" sto ipak spada u geografske termine  ;). Moras da se slozis da istorije nema bez geografije i obratno tako da ne vidim razlog za tvoj, cini mi se, zajedljiv komentar  :(. Slobo, ipak je ovo samo igra uz koju svi mi mozemo da naucimo mnogo toga, a takodje i da nekome pokazemo da ponesto i znamo. A sto se tice tvog odgovora, jeste, izmedju Rusije i Japana se odigrala bitka, ali ne na teritoriji Rusije a ni Japana. Neka treca zemlja je u pitanju.

• Author

Ma nije uopste zajedljiv! Ozbiljan sam, palo mi je na pamet pre neki dan da sam otvorim temu Zanimljiva istorija, ali reko posto poslednja dva pitanja vuku malo vise na istoriju, mozemo i ovde uraditi split. Ne znam sto ti je to zajedljivo??? U toj temi mozemo da se propitujemo o istorijskim zanimljivostima.

Naravno da je ovo samo igra, ali moraju da postoje neka pravila.

Pa realno, pitanje jeste istorijsko - mesto odrzavanja bitke! Istorijski dogadjaj.

Ok, onda posto sam pola pogodio, da probam i ostatak, da nije na teritoriji neke od Koreja?

Slobo, izvinjavam se za ono “zajedljiv” i pridruzujem se tvojoj ideji za zanimljivu istoriju  :spot:.

U vezi pitanja, jeste, u pitanju je teritorija Juzne Koreje. I da dodam jos par podataka. U ovoj bitci (Bitka za Cusimu - Battle of Tsushima) su se prvi put koristili bezzicni telegrafi. Japanci su koristili uredjaje izradjene u Japanu i po svojoj sopstvenoj tehnologiji, dok su Rusi koristili zapadnu, t.j. nemacku tehnologiju sa kojom su imali problema u odrzavanju. Posledica ovog poraza ruskih pomorskih snaga je ta da je Japan postao jedna od vodecih svetskih sila, i ta da je to bila inicijalna kapisla za Rusku Revoluciju 1905 posle koje je uvedena ogranicena ustavna monarhija, osnovana Drzavna Duma Ruske Imperije i uveden visepartijski system, a kasnije usvojen i Ruski Ustav 1906. Ova revolucija je u mnogome uticala na kasniju Oktobarsku (koja se dogodila u Novembru) revoluciju 1917 godine koja je promenila ceo tok istorije, a kasnije i na procenu Nemacke o jacini ruskih vojnih snaga, njenoj podceni istih koja je rezultirala porazom Nemacke u drugom svetskom ratu.

Slobo, tvoj red!

• Author

Zoki, stvarno interesantni podaci, nisam imao pojma koliko su neki tako davni i daleki dogadjaji mogli da uticu na kasnija desavanja...

Elem, aj da vidimo sta sad....  Pazite ovako. Navesti 5 drzava, koje imaju glavne gradove koji pocinju na B, a zatim za svaku drzavu navesti jos po jedan grad i reku iz te drzave koji pocinju na isto slovo kao i ta drzava.

primer: Srbija (Beograd) - >  Sombor, Sava

Mislim da je jasno, prvi ko da potpun odgovor pita dalje.

Белгија, Брисел, Бриж

Аустрија, Беч, Алтах

Мађарска, Будимпешта, Мишколц

Азербејџан, Баку, Агдам (играмо се, не мислим ја тако стварно браћо Јермени :)

Немачка, Берлин, Нирнберг

Надам се да Бриж и Алтах нису само фудбалски клубови са кладионице :)

Pa realno, pitanje jeste istorijsko - mesto odrzavanja bitke! Istorijski dogadjaj.

Hm da, ali "mesto" je samo po sebi geografski pojam :) Nisam siguran da bi imalo smisla deliti temu na dve, i ovako povremeno zamre. Ako je neko i oživi pitanjem koje više spada u domen istorije nego geografije, to je okej, pre ili kasnije će se opet vratiti na geografiju, itd.