Jump to content

Featured Replies

• Author

Relja, a reke!?     Samo kompletan odgovor priznajem!

Jos neko hoce malo da uposli glavicu?  smartass

Relja, a reke!?     Samo kompletan odgovor priznajem!

Jos neko hoce malo da uposli glavicu?  smartass

Одбијам да одговорим, ово питање је чисто иживљавање... нек покуша неко други...

• Author

:hihi:

ok, i ja mislim da sam preterao. Smanjicu zahtev na 2.

Evo, za dve Reljine drzave znam odmah da navedem i po reku na isto slovo. Sigurno ih ima jos. Ajde malo, glava, gugl, glava, gugl... Razmazili ste se pitanjima najvece ovo najdublje ono.... :)

evo jednom da mi pomogne streberstvo po pitanju nemih karti u osnovnoj skoli  smartass

dopunicu relju - nekar u nemackoj i mura u madjarskoj.

Da dopunim Reljin odgovor rekama u navedenim drzavama:

Belgija – Burdinale, Bocq, Berwinne

Austrija – Ager, Alm

Madjarska –  Maros, Mura

Azerbejdzan – Aras

Nemacka – Naab ili ako uzmemo u obzir da se Nemacka zove Dojchland onda Dunav

• Author

@golosina - iste dve sam se i ja setio ovako na prvu loptu

@rzoran - svaka cast!

Ali posto sam izmenio zahtev, a golosina je bila prva da odgovori, dacemo njoj priliku da postavlja sledece pitanje :)

jeeej, mislim da mi je ovo prvi put da postavljam pitanje.

evo ovako.

jedan začin je bio predmet 17 godina dugih razmirica između španije i portugala.

pitanje je: kad, gde, koji začin i zašto :)

Da nije Spice Islands u Indoneziji a zbog karanfilica ili orascica tamo negde 1500-ih godina? Spanija i Portugal su vekovima bili u netrpeljivosti a sve zbog prevlasti na moru i zbog sto vise osvojenih teritorija iz kojih su izvlacili razna bogatstva a najvise zlato, srebro i zacine, tako da je na tvoje pitanje jako tesko precizno odgovoriti.  :o

bravo rzorane, bas na to sam mislila. meni je u celoj toj prici u stvari najludja ta egocentricnost i spanije i portugala i ideja da ceo svet pripada samo njima :)

sto se tice konkretno ove zavade, resena je sporazumom u saragosi, kada su portugalci isplatili 350 hiljada dukata u zlatu spaniji, da bi zadrzali Molucka ostrva (spice islands) u svom posedu, tj unutar "istocnog dela sveta". u to vreme, pocetkom 16 veka, ova ostrva koja se nalaze zapadno od nove gvineje bila su jedino mesto na svetu gde je uspevala biljka od koje se dobija karanfilic. danas ga ima svuda, ali tada je vredeo bukvalno kao zlato :)

izvoli, rzoran, clap

• Author

Čini mi se da su sličnu priču imali i sa Holanđanima oko jednog ostrva tamo negde u jugoistočnoj Aziji, koje je bilo jedino mesto na svetu gde raste muskatni oraščić.

Evo jedno zaista lako pitanje: Za koju kompaniju se smatra da je naj starija kompanija na svetu i gde se nalazi (ne racunamo vlade, verske organizacije i razna udruzenja)?

Zaboravih da dodam "naj starija kompanija koja jos uvek postoji"  :-[:roll:;D

Ако изузмемо тајна друштва, цркву, Коза Ностру, масоне и ограничимо се само на компаније онда би то могло бити неко бродоградилиште у Холандији или некa од немачких ханзи (ако то уопште долази у обзир).

Sad sam proverio na googlu i izgleda da sam omashio kontinent i par stotina godina.

No, videcemo sta kaze postavljac pitanja.

Ljudi, ovo je mala digresija od teme, ali da ne otvaram novu. Možda je neko video, možda nije, no evo ga:

1. Idite na google maps pa na directions

2. stavite da početna tačka bude china, a destinacija taiwan

3. pročitajte korak 46, 47, 48, 49...

• Author

Hahahha, odlicno! Samo realno mislim da za to treba vise od 2,5 dana.

A sta se podrazumeva pod kompanijom?

Preduzece, firma, fabrika, ugostiteljska kuca (gostionica, kafana, hotel, motel, konaciste, konak...)

Sad sam proverio na googlu i izgleda da sam omashio kontinent i par stotina godina.

No, videcemo sta kaze postavljac pitanja.

Izgleda da jesi omasio ;D

И зар није "најстарија"?

Jeste, samo sam hteo da malo vise naglasim ono najstarija a da ne koristim velika slova (da ne pomisle administratori da vicem)  ;)

ev cisto da ne bude da niko ne pokusava...

da nije pivara u Nemackoj...Weihenstephan...opet mislim da su oni najstarija pivara a ne kompanija uposteno...

Moram da razočaram, tražio jesam i jesam iznenađen nekim saznanjima, tipa hotel u Japanu ili tako nešto da spada u kategoriju najstarijih, a da i dalje radi.