Jump to content

Featured Replies

Stigli smo u Istanbul pre 7 dana vozom. Imali smo kuset a vagon je skoro iz beograda bio prepun. Kasnili smo sa dolaskom u Ist oko 3 sata ( ekvivalentno vremenu izgubljenom na granici Bug-Tur) kada svi izadjemo iz prepuna 4 vagona pa u red za pecat ili kupovinu vize, kome treba.

Prekosutra se vracamo pa cu napisati kako ide na nazad.

Btw, princevska ostrva su predivna....

Био и врнуо се из Стамбола. Вреди отићи и видети. Турски кушет је био пун ко око у одласку за Стамбол. На Сиркечи се стиже око 11, много се времена губи на границама. Међутим, на турској граници (Капикуле) пријатно изненађење када вас турски цариник упита "Србистан?" ви потврдно климнете главом а он само лупи печат а остали морају да искеширају по 10-20 евра за визу. Истанбул је огроман и стварно свашта има да се види, ја сам био 5 дана и било је оно фул јурњава по цео дан да би се стигло и видело све. Препорука да се, ко обилази стандардна туристичка места (Аја Софија, Базилика Цистерн, Топкапи, Долмабахче..) тамо упути у 8 ујутру када се отварају јер ће касније морати да џеџи у реду и по 2 сата. Метро им је свемирски, нигде у Европи нисам видео бољи, цене пристојне, народ поштен и нису нападни уопште у трговинама. Гледају људи свој посао а имају га и превише. Пуна препорука за туру градским бродским превозом до Адалара (Принчевска острва). Кумпир обавезно!

• 4 weeks later...

da li na granici sa turskom treba izaci iz vlaka po vizu? izlaze li svi ili samo ti kojima treba viza? koliko traje procedura izdavanja vize? bojim se da ako se nesto zakomplicira, vlak ce me ostavit na granici i krenit bez mene  ;D

U oba smera si na bugarsko-turskoj granici oko 03 ujutro. Svi moraju napolje. Ako je guzva u vozu moze da potraje oko 2 sata. Prvo ides u salter u prostoriji na stanici pa onda kada svi zavrse prodje kontrola kroz voz da vidi da li svi imaju udaren pecat (crveni ili crni, u zavisnosti da li ulazis ili izlazis iz TR).

Mi smo imali nesrecu da budemo na granici od 02.30-14.00 jer su nasli u Bugarskom vagonu 3kg heroina.... E sad, to je kapiram 1:100.

Vozom je ok ici ali jedino sto me izludelo je to izlazenje na granici u bas nezgodno vreme. Taman zaspes kad ....napolje.

I ne boj se, voz nema sanse da krene dok se sve to ne zavrsi.

Citajuci forum resili smo da ipak krenemo za Tursku vozom, verovatno sutra.

Znam kada stize po redu voznje ali kakva su iskustva, kada on REALNO stigne u Istanbul? Cujem da moze da kasni cak i 5 sati  a mi bismo da rezervisemo odmah nesto za dalje za more, dok je jos toplo vreme.

Prosle nedelje smo stigli u Istanbul ovim vozom.. Iz Beograda kasnjenje oko petnaestak minuta, iz Sofije oko 90 minuta..

• 1 month later...

Evo friškog iskustva, od pre nedelju dana.

Ako se ide drugom klasom, sedenje, u Sofiji mora da se presedne u drugi voz. On kreće maltene odmah, tako da u Sofiji nema čekanja. Voz ide za Svilengrad, koji je na bugarsko-turskoj granici. Bugarski kondukteri, poslovično ljubazni kao i uvek, od samog početka počnu da vam pričaju kako će vas na granici izbaciti, kako se taj vagon vraća u Sofiju, kako morate da platite rezervaciju (navodeći različite cifre, od 10 do 20 evra). Onda dolaze na svakih pola sata da vas podsete i nabiju vam tenziju. U protivnom, poslednjih 20 km (do prvog turskog mesta, Kapikule) ne možete nikako da pređete.

Kada smo stigli u Svilengrad, pokušali su da nas izbace (uz dosta vikanja), ali smo mi samo prešli u naredni vagon - bugarska spavaća kola. Tamo nas je debeli brka stomakom odgurao u sledeći vagon - rumunska spavaća kola. Onda je zaključao vrata iza nas, da ne možemo da se vratimo. Zatim je debeli ćelavi Rumun vikao na nas, otvarao vrata vagona, pokazivao nam rukom da odmah izađemo, i uopšte izgledao kao da je spreman da se potuče. Tu smo proveli jedno 20 minuta (ispred WC-a, 15ak ljudi, svi stranci) klimajući glavama i govoreći "evo, sad ću, sad ću, samo da mi carinik vrati pasoš", čekajući da voz krene (jer onda više ne može da nas izbaci, je l'). Onda nas je oterao u poslednji vagon. To su bila turska spavaća kola.

U turskim spavaćim kolima, kondukter ljubazan, civilizovan, ispeglan, zakopčane košulje. Našao je jedan prazan kupe i rekao nam da tamo sednemo, uz izvinjenje što nema više mesta. Rekao je da nema nikakvih problema da u tom vagonu ostanemo tih 20 km i još nam je poželeo srećan put.

U Kapikule smo oko 2 h čekali lokalni voz za Istanbul. U čekaonici je toplo, čisto i imaju klupe :)

Za one koji planiraju da idu u Istanbul ovom varijantom, preporučio bih da u Svilengradu odmah pređu u turska spavaća kola, bez diskusije sa onim divljacima. Ja godinama nisam išao tako, pa sam zaboravio proceduru.

Što se povratka tiče, u Istanbulu se mora uzeti rezervacija (10 evra, na ž. stanici) zato što u samom startu ne postoji ništa osim spavaćih kola. Međutim, onda ima smisla dati tih deset evra, jer ste u spavaćim kolima sve do Beograda.

Pozdrav

Ja sam iz Sarajeva. 17.11. moji prijatelji i ja moramo biti u Istanbulu. Planirali smo ici vozom Sarajevo - Beograd - Istanbul. Preko ovog foruma sam saznao za Balkan Flexipass buduci da u mojoj drzavi i mom gradu ljudi veze nemaju o tome, a kamoli da se kupi ta karta na zeljeznickoj stanici. Planirali smo doci do Beograda vozom i on stize u Beograd u 20h. Koliko sam shvatio iz Beograda voz za Istanbul krece ujutro u 7:50 i dolazi za otprilike 26h u Istanbul.

Da li taj voz ide svaki dan? Buduci da nam je svima prvi put putovanje vozom, zanima me kako uzeti kuset kola i kolika je cijena? Da li postoji neki fazon s tim, pa da manje platimo i tako to ako me mozete uputiti?

Nije mi jasno da li igdje presjedamo ili idemo direktno do Istanbula i moguci problemi kroz citavo to putovanje? I na koju stanicu dolazimo u Istanbul?

Eh sad me zanima povratak, kada polazi voz iz Istanbula i na koji nacin se cekira karta?

Oprostite ako neka pitanja ponavljam, procitao sam sve postove, neki su pravo stari. Oprezan sam jer nam je svima prvi put da putujemo vozom i stvarno ne bi zeljeli da imamo velikih problema.

Ako mi mozete napisati i neke savjete da nam ovo putovanje bude sto ugodnije.

Veliki pozdrav iz Sehera  ;D

Marko, dobrodošao na forum!

Bez brige, varijanta vozom do Istanbula je puno puta isprobana od mnogih članova ovog foruma. Voz putuje svaki dan, u Istanbulu je negde u prepodnevnim časovima. Nazad za Beograd polazi svake večeri u 22h mislim. Inače je odlična varijanta jer te bukvalno doveze u sam centar istorijski najzanimljivijeg dela Istanbula.

Probaj da nađeš par tema o Istanbulu koristeći opciju za pretragu foruma. Zaista je puno pisano o tome. Ako i dalje budeš imao pitanja, siguran sam da će ti neko odgovoriti.

Inače, ako nisi vezan isključivo za voz, brža varijanta (a i jeftinija ako ne koristiš Flexipass) je da dođeš do Sofije vozom, a onda busom do Istanbula.  :mah:

Marko, dobrodošao na forum!

Bez brige, varijanta vozom do Istanbula je puno puta isprobana od mnogih članova ovog foruma. Voz putuje svaki dan, u Istanbulu je negde u prepodnevnim časovima. Nazad za Beograd polazi svake večeri u 22h mislim. Inače je odlična varijanta jer te bukvalno doveze u sam centar istorijski najzanimljivijeg dela Istanbula.

Probaj da nađeš par tema o Istanbulu koristeći opciju za pretragu foruma. Zaista je puno pisano o tome. Ako i dalje budeš imao pitanja, siguran sam da će ti neko odgovoriti.

Inače, ako nisi vezan isključivo za voz, brža varijanta (a i jeftinija ako ne koristiš Flexipass) je da dođeš do Sofije vozom, a onda busom do Istanbula.  :mah:

Hvala  :)

A jos cu bolje pregledati sve teme vezane za Istanbul, pa cu onda postaviti jos koje pitanje.

Imaš direktan kušet vagon Beograd - Istanbul bez presedanja (do 10. decembra sigurno ide), za koji je doplata 9,4 EUR.

Ipak cemo iz Beograda odmah ici za Sofiju, tako da provedemo cijeli dan u Sofiji i navecer da ovim vozom krenemo za Istanbul. Sta mislite oce li biti problema kada budemo uzimali spavaca kola u Sofiji? Kolko sam shvatio, kada uzmemo tada spavaca kola onda direktno idemo do Istanbula na Taxim ?

P.S. zna li neko da li samo ovaj u 22h ide za Sofiju, ima li ijedan voz ranije?

Bahn.de kaže da nema drugih polazaka za Sofiju iz Istanbula osim tog u 22h...

Bahn.de kaže da nema drugih polazaka za Sofiju iz Istanbula osim tog u 22h...

A nadam se da ima jos vozova za Sofiju.

direktno idemo do Istanbula na Taxim ?

Možda je nebitno, ali da ne bude zabune, voz ne ide do Taksima, nego do stanice Sirkedži, poslednje ž. stanice na evropskoj strani. Odatle do Taksima ima više varijanti prevoza, može i peške (mada je malo daleko).

Imaš direktan kušet vagon Beograd - Istanbul bez presedanja (do 10. decembra sigurno ide), za koji je doplata 9,4 EUR.

Ipak cemo iz Beograda odmah ici za Sofiju, tako da provedemo cijeli dan u Sofiji i navecer da ovim vozom krenemo za Istanbul. Sta mislite oce li biti problema kada budemo uzimali spavaca kola u Sofiji? Kolko sam shvatio, kada uzmemo tada spavaca kola onda direktno idemo do Istanbula na Taxim ?

Mislim (ali nisam 100% siguran) da su se sad Bugari uključili u evropski rezervacioni sistem, tako da bi trebalo da može da se uzme rezervacija Sofija - Istanbul i u Srbiji (najlakše u Putniku ili Wasteelsu, bolje nego na stanici). Košta 10 EUR u trokrevetnoj kabini. Da, spavaća kola idu direktno iz Sofije do Istanbula, bez presedanja.

• 2 weeks later...

Pozdrav puno svima,

imam jedno pitanje, ako mi možete pomoći. Nas je 6-ero ljudi, od 23-29 godina, iz Splita smo, i imamo organiziran boravak od 21.11. do 29.11. u Kajseriju, Turskoj. Sami moramo riješiti kako ćemo donde doći, a tamo će nas, bilo na kolodvoru, bilo na aerodromu, pokupiti netko. Budžet kojim po glavi raspolažemo za put je 350€. Raspitivali smo se vezano za avionom prevaliti cijeli put s polaskom iz Splita, ali ispalo je da je to gotovo neizvedivo: ili treba prijeći cijelu Europu, ili se značajno probija budžet. Druge opcije, koje još nismo stigli vidjeti, su postoji li mogućnost izravnog leta do Istanbula sa niskotarifnom zračnom linijom iz nekog drugog relativno bliskog grada Splitu, ili, što smo čuli, željeznicom iz Beograda do Istanbula, pa bismo dalje najvjerojatnije avionom.

Možete nas savjetovati kako je najbolje iz Beograda doći do Istanbula, a da budu dvije opcije: prva, koja uključuje dolazak u Istanbul 20. ujutro (da možemo jedan dan razgledati grad, i sutra krenuti dalje), i druga koja uključuje dolazak 21. ujutro (ako odlučimo nastaviti odmah dalje). Slično i za povratak, prva opcija polazak iz Istanbula 29. navečer, a druga 30. navečer.

Kolika bi cijena bila, možemo li dobiti kakav grupni popust budući nas je šestero, ako imate što za preporučiti za vidjeti samo kažite.

Puno hvala svima unaprijed

A da li vam odgovara opcija skroz vozom?

U Beogradu kupite Balkan Flexipas za 5 dana u okviru mesec dana (51 EUR za mlade do 26 ili 86 EUR za starije) i rezervaciju kušeta Beograd - Istanbul za 9,40 EUR. Voz kreće u 07:50 iz Beograda. Dolazak na Istanbul Sirkeci stanicu predviđen sutradan u 07:50, ali treba očekivati dva-tri sata kašnjenja.

U Istanbulu kupite rezervaciju do Kajserija. Besplatna je za sedište, a za kušet je 12 TRY (oko  5 EUR). Sa Istanbul Haydarpasa stanice imate dva voza do Kajserija u 9:00 (svakodnevno, dolazak u 02:05) i u 16:15 (svaki dan osim subotom, dolazak u 09:14).

Nazad imate iz Kajserija za Istanbul Haydarpasa u 20:33 (svakodnevno, dolazak u 13:11) i u 03:37 (svaki dan osim nedeljom, dolazak u 20:29). Sa Istanbul Sirkeci stanice voz za Beograd polazi u 22:00 i stiže sutradan u 19:19 (očekujte kašnjenje od sat-dva).

Pa, moramo doći u Kayseri 21.11. do nekih 17:00. Znači, išlo bi ovako?:

1. Polazak iz Splita za Zagreb 18.11. u 14:34

2. Dolazak u Zagreb 18.11. u 20:21

3. Polazak iz Zagreba za Beograd 18.11. u 23:55

4. Dolazak u Beograd 19.11. u 6:11

5. Polazak iz Beograda 19.11. u 7:50

6. Dolazak u Istanbul 20.11. u 11:00 (da uzmemo najkasnije moguće)

7. Polazak iz Istanbula 20.11. u 16:15

8. Dolazak u Kayseri u 21.11. u 9:14

9. Povratak iz Kayserija 29.11. u 20:33

10. Dolazak u Istanbul u 30.11. u 13:11

11. Polazak iz Istanbula 30.11. u 22:00

12. Dolazak u Beograd 31.11. u 19:19

13. Polazak iz Beograda za Zagreb 31.11. u 21:40

14. Dolazak u Zagreb 1.12. u 4:53

15. Polazak iz Zagreba 1.12. u 7:50

16. Dolazak u Split 1.12. u 13:38

Ukupno putovanja Split-Kayseri 3 dana minus 5 sati

Ukupno putovanja Kayseri-Split 3 dana minus 7 sati

Jesam dobro sve izračunao? I hoće li nam Flexipas vrijediti za svo vrijeme putovanja?

Jasno da bismo uzeli kušet... Kakvi su vlakovi inače, može se spavati bez problema i sl.?

Hvala  klanj::

Recimo, to je tako, mada je bi lično možda noćio negde usput, čisto da ne crknem od puta, ali ako već idete kušetom onda je podnošljivo.

Po pravilu Za Beograd - Istanbul gubite 2 dana na flexipassu, Istanbul - Kayseri 2 dana, Kayseri - Istanbul 1 dan, Istanbul - Beograd 1 dan. Dakle, to je 6. Međutim iz iskustva forumaša za Istanbul - Kayseri ukoliko pokažete samo rezervaciju, neće vam tražiti Flexipass uopšte, pa čak iako vam traže često ne upišu datum. Tako da bi trebalo da prođete i sa ovim za 5 dana. Ako nećete da rizikujete imate i ovaj od 7 dana (68 EUR do 26 godina, 116 EUR za starije), mada verujem da će se javiti neko od onih koji su išli da vas uvere da će vam ovaj od 5 dana biti sasvim dovoljan. Što se vozova tiče, Beograd - Istanbul ide turski vagon sa šestokrevetnim kupeima starijeg tipa (ali je pristojan), a Istanbul - Kajseri je noviji vagon sa četvorokrevetnim kabinama, klimom itd...

Za Split - Beograd tražite ili povratnu City Star kartu (to je karta sa popustom za grupu do 5 ljudi, dakle trebaće vam dve za šestoro). Za vas šestoro bi trebalo da izađe oko 355 EUR (59 po osobi), ili uzmite grupnu kartu za 6 osoba jer za to postoje popusti. Vidite šta vam je već povoljnije od te dve opcije. Uz to vam treba rezervacija za nagibni voz Split - Zagreb - Split (mislim da je 7 kuna, ali to vi već proverite). Možete da uzmete i rezervaciju za kušet Zagreb - Beograd, ako hoćete, cena je 9,40 EUR.

Imamo još ideju 1 ili 2 dana ostati u Istanbulu (polazak-povratak), rekao bih da je gotovo sigurno da ćemo jedan dan prespavati. Sad ću još trebati savjet kako najoptimalnije iskoristiti taj 1 dan u Istanbulu :)

Genijalan si, puno ti hvala! Prenijet ću ovo sve ostalima, provjerit ćemo karte i cijene, pa ti se javim :)

Gledao sam ovdje:

http://www.zeleznicesrbije.com/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/putnicki_saobracaj/medjunarodni_saobracaj/cene_prevoza_v01.html

Koja je razlika između 2 razreda Balkan Flexipassa?

Kako idu stvari s rezervacijom mjestâ na relacijama Beograd - Istanbul - Beograd i Istanbul - Kajseri - Istanbul? Može lie se rezervirati sve na internetu, odnosno platiti sve unaprijed, i rezervaciju, i Flexipass?

Uzimaš za 2. razred, za 1. zaista nije potreban, od Beograda do Istanbula ide samo kušet 2. razreda, a po Turskoj ne postoji razlika između 1. i 2. razreda.

Flexipass i rezervacije ne možeš preko interneta uzimati. Ne znam da li su u Splitu povezani na evropski rezervacioni sistem. Ako jesu, onda je moguće tu uzeti rezervaciju Beograd - Istanbul - Beograd, ali moguće da je malo skuplja nego u Beogradu. Takođe, mislim da nema potrebe da se uzima unapred, jer uvek ima mesta u tom vagonu Beograd - Istanbul. Desi se ponekad da izostane taj vagon Beograd - Istanbul. U tom slučaju idete istim vozom vagonom sa sedištima (ne treba rezervacija) do Sofije i onda presedate u Sofiji, gde uplatite direktno bugarskom pratiocu spavaćih kola 10 EUR do Istanbula. Istanbul - Kajseri rezervaciju uzmete čim dođete u Istanbul, možete i na Sirkeci stanici iako voz polazi sa Haydarpaše.

Je li presjedanje u Sofiji neizostavno na povratku? Čuo sam od nekog da je njihov vlak kasnio u Sofiju, a iz Sofije krenuo bez njih, pa su ostali u gradu cijeli dan.