Jump to content

Featured Replies

Posted
On 11/5/2018 at 2:49 PM, Lazar said:

Thailand is the cheapest place to buy residency. For just $15,902, customers can secure residency that gives them visa-free travel to 75 destinations. The UK is the most expensive residency option; people interested in getting a residency in the UK and access to visa-free travel to 177 destinations need to spend over $2.7 million. 

https://qz.com/1260489/the-easiest-places-in-the-world-to-get-citizenship-or-residency-if-youre-rich/

Ovi su malo pobrkali lonchice, pominju residency sto je u stvari boravisna dozvola i citizenship to jest drzavljanstvo. Sa boravisnom dozvolom Tajlanda se ne moze putovati nigde van Tajlanda. Za to je potrebno drzavljanstvo, to jest pasos. Tako da tih 16 hiljada dolara sto platis to je samo da mozes da boravis na Tajlandu, a nemas nikakva druga prava, ni kupovinu zemlje, ni socijalno i zdravstveno, pravo glasa niti bilo sta drugo... Nisu Tajlandjani ludi da prodaju drzavljanstvo za 16 hiljada dolara. Ne, ovo je deo njihove strategije da povecaju broj respektabilnih turista i stranih rezidenata koji imaju novca i ne prave probleme, a da smanje broj bekpekera, sexpata, alkoholicara i ostalih koji nemaju novca, a prave probleme... Inace Thai drzavljanstvo je jako tesko dobiti, cak i ljudi koji tamo zive i rade, imaju Thai partnera, placaju porez, imaju Thai decu, stan/kucu... treba im u proseku 10 godina da dobiju drzavljanstvo. 

Nisu pomenuli Grcku. U Grckoj ko kupi 250K eura nekretnina dobija odmah boravisnu dozvolu sa kojom moze da se krece po EU. Grcka je izuzetno jeftina zemlja po pitanju nekretnina zbog krize. Nedaleko od centra Atine se mogu kupiti stanovi za 30-40 hiljada eura. 

Edited by noskich

Da, i mene je to zbunilo. Sem toga dosta zemalja nisu pomenuli. Evo recimo podataka za Ekvador, koji spada u povoljnije zemlje za penzionisanje ili permanent visas.

1) Visa 9-I Pensioner Visa

Visa 9-I Pensioner’s Visa: For this visa you have to justify a monthly income of at least $800 for one person and $100 more per dependent, if you are coming with your family.  The income that you will receive monthly has to be proved with a certification from the entity that will pay you the income such as Social Security.

2) Visa 9-II Real Estate Investor Visa

Visa 9-II Real Estate Investor’s Visa: In this case you would have to buy property in Ecuador and register it in your name for a minimum price of $25,000 and $500 more per dependent.

3) Visa 9-II Certificate of Deposit Visa

Visa 9-II Certificate of Deposit: You can apply for the second type of 9-II by investing in a Certificate of Deposit in a private bank in Ecuador and leaving the CD in the custody of the Central Bank of Ecuador. You can also buy shares in a company. The required amount is $25,000 plus $500 per dependent. You will receive the interest, but you can’t withdraw the money until you decide to leave the country or change your status.

• Author

Da, cuo sam da je prilično lako dobiti boravište u velikom broju zemalja Južne Amerike, recimo Cile kao najrazvijeniji i Panama na strateškoj lokaciji. A možda najlakše boravište, doduše treba ga produzavati svake godine, je u Kambodži. Samo na granici tražiš takozvanu ordinary vizu i onda je produzavas iz godine u godinu. Interesantna je i Gruzija u kojoj turistička viza traje godinu dana potpuno besplatno. Znači samo treba da uradiš visa run jedanput godišnje i završio si posao. Ako je već poenta boraviti negde...

Hm, dao si mi inspiraciju za jedan potencijani članak o zemljama u kojima možemo ostati dugo (na relativno jednostavan i jeftin način, bez ulaganja desetina hiljada dolara). Baš bi bio dobro imati jedan takav spisak na sajtu. Note to self ::crazy:

Sto se samog ostanka tice, u Juznoj Americi se moze provesti ceo zivot kao turista, bez ikakvog cimanja sa vizama i papirima. Udjes, recimo, u Brazil, ostanes 90 dana, produzis za Urugvaj, jos 90, pa Argentina 90, pa Cile, pa tako u krug. Moze i u neke druge zemlje bez vize, naravno, Peru, Kolumbija... Ili moze i samo 2 zemlje, recimo, Brazil i Argentina, naizmenicno po 90 dana, pa u nedogled. Pitanje je samo kako zaraditi novac, formalno, za svaki rad je potrebna viza, ali, engleski se moze drzati i na crno, uglavnom bez problema, barem u Brazilu. Zarada sigurno nije kao u Kini, ali, moze da se zivotari. Naravno, veci novac je u vecim gradovima, ali su i troskovi zivota veci.

• Author

S vremena na vreme sam nailazio na ljude po hotelima, hostelima i inima koji ne putuju, vec bas tako "borave" negde. Uglavnom po zemljama sa niskim troskovima zivota. Iz raznoraznih razloga. Secam se da je bilo ljudi koji su dugo putovali pa se onda smorili i hteli da pauziraju negde. Njima bi to bilo korisno, spisak zemalja u kojima se lako boravi. Mada, onda se postavlja pitanje, ako ti je jedino bitno da boravis negde bez razlike gde ces boraviti, zasto se onda ne vratis u maticnu zemlju? Zato kazem uglavnom je rec o ljudima koji borave u jeftinijim zemljama zbog troskova zivota ili im je skupo da se u maticnu zemlju vrate.

Ne verujem da je ovo cest problem putnika sa nasih prostora. Ali opet sto da ne imati takvu listu zemalja, u najmanju ruku je zanimljivo procitati, a nekome moze biti korisno...

4 hours ago, Dragance said:

Sto se samog ostanka tice, u Juznoj Americi se moze provesti ceo zivot kao turista, bez ikakvog cimanja sa vizama i papirima. Udjes, recimo, u Brazil, ostanes 90 dana, produzis za Urugvaj, jos 90, pa Argentina 90, pa Cile, pa tako u krug. Moze i u neke druge zemlje bez vize, naravno, Peru, Kolumbija... Ili moze i samo 2 zemlje, recimo, Brazil i Argentina, naizmenicno po 90 dana, pa u nedogled. Pitanje je samo kako zaraditi novac, formalno, za svaki rad je potrebna viza, ali, engleski se moze drzati i na crno, uglavnom bez problema, barem u Brazilu. Zarada sigurno nije kao u Kini, ali, moze da se zivotari. Naravno, veci novac je u vecim gradovima, ali su i troskovi zivota veci.

A moze i bez viza, ono sto si pricao na tromedji Brazila, Argentine i Paragvaja prelazis granice bez kontrole...

https://en.wikipedia.org/wiki/Triple_Frontier

A counter-terrorism expert with the Pentagon's National Security Study Group described the Tri-border in 2007 as "the most important base for Hezbollah outside Lebanon itself, home to a community of dangerous fanatics that send their money to financially support Hezbollah."[6] Of the 25,000 Lebanese Arabs who live in the region, not all support terrorism, but many openly acknowledge they send money to Hezbollah and that Shiite mosques have "an obligation to finance it".[6]

Jeste da ovi seju strah kad god im se daje makar i malecni povod, ali ima tu nesto...

3 hours ago, noskich said:

A moze i bez viza, ono sto si pricao na tromedji Brazila, Argentine i Paragvaja prelazis granice bez kontrole...

Iako je zvanicno potrebna viza, bez nje se, u praksi, moze (barem sam ja mogao, 2012) u Paragvaj, ali to pokusavajte na sopstveni rizik.

Svakako, nije nesto sto preporucujem u ovom kontekstu, gde se moze opusteno ostajati u svim ostalim navedenim zemljama, sasvim legalno, bez ikakvog cimanja sa papirima, samo pasos i put pod noge.

11 hours ago, Dragance said:

Pitanje je samo kako zaraditi novac, formalno, za svaki rad je potrebna viza, ali, engleski se moze drzati i na crno, uglavnom bez problema, barem u Brazilu. Zarada sigurno nije kao u Kini, ali, moze da se zivotari. Naravno, veci novac je u vecim gradovima, ali su i troskovi zivota veci.

Koliko je para potrebno za život tamo? Mislim okvirno, nikada nisam bio u Južnoj Americi. Svakako da zavisi od toga kakav način života želiš i u kom gradu živiš, ali evo probaću da dam procenu za Kinu. U velikim i bogatim gradovima treba oko 800 evra mesečno ako živiš sam i relativno udobno, ili 600 ako cimeruješ i štediš. U manjim gradovima možeš imati isti standard za nekih 30-40% manje. 

Razmisljam sad kako da sprovedem sve to u neke cifre, recimo da se, u grubim crtama, tako nesto moze reci i za Brazil, s tim da zarade sigurno nisu kao sto su u Kini. Evo, mogu navesti i konkretan primer, u gradicu gde ja zivim, povelik stan (prazan), mozes iznajmiti za 800-900 reala, plus oko 200-300 reala za ostala racune (struja, voda, internet, kablovska) i komotno ga mozes deliti sa jos dvoje ljudi. Privatan cas u skoli (50 min) je placen oko 17 reala i recimo da bi imao garantovano neka 2-3 casa dnevno, mozda i vise. Privatan cas (1h) bi mogao da naplatis 40-50 reala, ali, to nije pouzdan izvor prihoda i u maloj sredini ne mozes naci bas puno ljudi da bi to bilo odrzivo. U jeftinim restoranima na kilo, gde velika vecina ljudi svakodnevno ruca, 1kg hrane kosta 17 reala, recimo da je moja uobicajena porcija do oko 500 gr (pirinac i pasulj/krompir, meso, salata). Skoro sam pricao sa nasim covekom koji drzi casove engleskog u Sao Paolu, u skoli placaju 40 reala za cas, a privatno moze da naplati i do 100 reala cas. Zivot je tamo neuporedivo skuplji, jeftiniji restorani na kilo su verovatno u rangu od 50 reala, a smestaj, pa, recimo da soba mora kostati 1500 reala. "Tehnicki" problem oko drzanja privatnih casova tamo je sto mozes da izgubis sate u prevozu ako ides od jednog do drugog ucenika.  Znam i da je moja drugarica zivela 4 godine u Sao Paolu i zaradjivala samo od casova i znam da je uspela dosta da ustedi, doduse, to je bilo u period od 2010-2014. Sad su zarade u realima, manje-vise iste, razlika je sto je domaca valuta dosta izgubila na vrednosti. Trenutan srednji kurs je oko 4,3 reala za 1 euro. Zato i navodim cene u realima, jer, ako bih naveo u evrima, em bi delovalo malo (sto realno i jeste), em vrlo uskoro mozda ne bi bilo merodavno, zbog varijacije kursa. 

Mislim da trenutno nije destinacija za doci i zgrnuti pare, Kina je sigurno mnogo bolja. Ziveti se sigurno moze od casova, sve je individualno i zavisi ko kakve prohteve i ciljeve ima. Ako se dodje sa nekom ustedjevinom i sa ciljem da se zivi ovde, kao novi vid avanture i mogucnosti da se upozna kultura i zemlja, to svakako jeste zanimljiva opcija. Ne znam kakve su prilike u drugim zemljama u okruzenju sto se drzanja casova tice, ali, recimo, znam da je Argentina u ozbiljnoj krizi i da je pezos dosta devalvirao. U Urugvaju mislim da nije tako kriticno, a i tamo je liberalizovana marihuana, pa koga to zanima, moze da bude opcija :D Sto se zarade tice, mislim da je mozda Cile dobar izbor, ali stvarno nemam pojma kakva je situacija sto se drzanja casova engleskog tice. Meni je svakako jako lepa zemlja za zivot, uredjena, sa sjajnom prirodom, dobrim vinom i hranom :) 

Napomenuo bih jos i da je moguce ostati i do 6 meseci u "cugu", kao turista u Brazilu, ali to podrazumeva odlazak u Federalnu policiju i trazenje produzenja vize na jos 90 dana, uz odredjenu dokumentaciju, s tim da se nakon toga narednih 6 meseci ne moze uci u zemlju. Ne znam kako to ide sa zemljama u okruzenju. Takodje, u Brazilu se ne moze dobiti radna viza za drzanje casova engleskog, ukoliko niste kvalifikovani, tj, nemate diplomu nekog filoloskog fakulteta. Ma da, moguce da ima i nekih izuzetaka, uz dobre veze. Jos jedan bitan detalj je da aviokompanije ne dozvoljavaju da se ukrcate na let za Brazil sa kartom u jednom smeru kao turista, primetio sam u poslednje 2 godine da dosta cimaju sa tim. Za nekog ko bi dosao u Juznu Ameriku sa ciljem da ostaje na neodredjeno, a da ulazi prvo u Brazil, verujem da bi neka solucija bila da se uzme karta iz Brazila do Argentine, kao dokaz da ce se napustiti zemlja, ili da se sroci neka dovoljno ubedljiva prica. 

U svakom slucaju, verujem da bi sve to moglo biti jedna zanimljiva zivotna avantura, za koju sigurno treba hrabrosti da bi se covek u nju upustio. Hrabrosti u smislu da nije svako sklon da tek tako zapuca negde i resi da zivi tamo, ali verujem da svako sa zavidnim putnickim iskustvom moze komotno sebi da "priusti" tako nesto. Ono cega ovde sigurno nece nedostajati, to je dobre zabave i opustenih i pozitivnih ljudi, koji vole strance i mislim da je vrlo lako uklopiti se i defitinivno je neuporedivo manji kulturoloski sok od odlaska u Kinu :)  

Edited by Dragance

• Author

Ne znam Dragance, te cene koje si ti pomenuo nimalo ne zvuce povoljno u poredjenju sa navedenim primanjima. Ok je to za neki kraci period za neke bas zaljubljenike u taj deo sveta, ali za zivot tamo ne znam. Ne zvuci bas primamljivo otici iz Srbije negde drugde i opet krpiti kraj sa krajem kao u Srbiji... Ipak Azija ima najbolji odnos primanja i troskova...

On 11/12/2018 at 10:48 AM, Dragance said:

Mislim da trenutno nije destinacija za doci i zgrnuti pare, Kina je sigurno mnogo bolja. Ziveti se sigurno moze od casova, sve je individualno i zavisi ko kakve prohteve i ciljeve ima. Ako se dodje sa nekom ustedjevinom i sa ciljem da se zivi ovde, kao novi vid avanture i mogucnosti da se upozna kultura i zemlja, to svakako jeste zanimljiva opcija.