Jump to content

Featured Replies

Da li ima nekih novosti po ovom pitanju i gde je moguce pratiti vesti na ovu temu?  :)

Ima novosti. Nema ništa od toga za sad.

• 1 month later...

Je l isao neko rutu Atina - Alexandropolis pa na dalje nekako do Istanbula?

Posto vidim da voz koji ide iz Atine do Soluna, i polazi u 23:55 svakodnevno, ide sve do Alexandropolisa. Da li je to najjeftinija opcija za put Atina-Istanbul? U slucaju da putnik poseduje bfp.

Mozda neko zna kako na dalje najjeftinije od aleksandropolisa do ist?

Pozdrav

• 2 months later...

Već dugo niko ništa ne piše na temi. Kakva je sad situacija za dio od Sofije do Istanbula? Dokle vozom? :)

Do Čerkezkoja i onda bus do Sirkedžija.

• 2 weeks later...

Da li smatrate da je još uvek najbolji (najisplativiji) put do Batumija busem iz Istanbula? Putovao bih u avgustu, a do tada vidim da će biti pušten u promet voz do Ankare, pa me zanimaju cene rezervacija,  tajming i prevashodno mišljenja iskusnijih putnika po pitanju svega ovoga.

Računao sam par varijanti:

Bus1:

1)BFP do Istanbula i natrag 53€ + 2x10€ rezervacija Sofija - Istanbul. Putuje se u jednom pravcu nekih 35-6 sati ukupno sa pauzom u Sofiji.

2)Bus do Batumija i natrag po ovim izvorima koje sam našao je oko 80€ (gledao sam cenu do Tbilsija, ali kontam da je tu negde, 5€ gore dole po pravcu, putuje se 30 sati u jednom pravcu).

Ukupno: ~153€ i oko 66 sati na putu u jednom pravcu (ako se pogodi da ne moram da prespavam u Stanbolu da bih uhvatio taj bus).

Vozom:

1)BFP do Istanbula (35-6h) i 2x10€ rezervacija Sofija-Istanbul pa odatle do Karsa sa Doğu Ekspresi (38-40 sati) i istim putem natrag. Da li se može ukombinovati to sve u 5 dana BFPa i koliko bi još bila rezervacija za ovaj drugi deo? Da pretpostavim 2x10€ isto. Ako ne može u 5 dana, da li može makar u šest, a za ovaj deo BG-Sofija-BG ću se ja lako snaći sa Srbija Flexipassom. ;D

2)Prenoćište u Karsu pretpostavljam, jer voz stiže uveče. ~10€ ?

3)Bus do Hope oko 15€x2 i taksi do granice oko 10€x2?

4)Koliko € do Batumija?

Ukupno: 153+€ i barem 80 sati na putu.

I konačno

Bus2: Sve isto kao i Bus1, osim što je spominjano ovde na forumu da je karta Istanbul - Batumi busem bila 65 lira 2012. ako se ne varam. To je oko 23€, ali da zaokružimo na 25€.

U tom slučaju bi ukupni trošak bio ~123€ i oko 66 sati na putu, što iz ove perspektive izgleda stvarno sjajno  :)

Da li neko može da mi potvrdi ovu dole treću cenu ili barem da me usmeri gde bih mogao da je saznam, googlao sam dosta, ali bez nekih relevantnih rezultata u skorije vreme, sve informacije su stare po par godina.

Ova druga varijanta vozom mi je na početku izgledala primamljiva jer sam kontao sa BFP skroz do Karsa i natrag za samo 53€, ali nije baš tako jednostavno kao što je izgledalo na prvi pogled. Doduše, razmišljao sam i ovoj varijanti, koja mi se iskreno najviše svidja:

Voz + stop:

1)Voz BG-Sofija-Istanbul-Kars i natrag 53€ + 40€ za rezervacije sve. (Oko 80tak sati)

2)Biti jedan dan u Stanbolu izmedju 2 etape i prenoćiti. Jel bi moglo za 10€?

2)Prenoćiti u Karsu i obići malo. 10€? Da li vredi?

2)Stopom do Hope, granice i posle Batumija. Ili čak izaći u Erzurumu ili nekom drugom mestu pa odatle stop? Da li smem da stopiram do i od granice?

Da li je ovo zadnje izvodljivo i realistično?

Cena bi bila oko 113€. Msm, sve cene su tu manje više, još kad se uračuna hrana i sl., to manje više dodje na isto, više se radi o doživljaju.

Šta drugi misle o ovim varijantama i šta bi ste vi uradili? ;D

P.S.: Ponekad mi čak padne na pamet da ceo put udarim stopom  ;D

Ja ću ti dati par informacija o vozovima, koje ti mogu i ne mogu pomoći u odluci za koju od varijanti da se odlučiš.

Do Istanbula iz Evrope:

Voz iz Sofije za Istanbul bar još godinu-dve će ići jednim od ova dva režima:

1) ide do Čerkezkoja, odakle je obezbeđen transfer autobusom do Istanbula (Sirkeci stanica) u organizaciji Turskih železnica.

2) ide do stanice Halkali (predgrađe Istanbula). Iz Halkalija se mora snalaziti. Ide bus do stanice Sirkeci koji menja prigradsku železnicu koja je u prekidu zbog radova. Trenutno u Halkaliju nema ATM niti menjačnice, pa treba pripremiti turske lire pre dolaska, da bi se platio bus, ili ako ima neko Istanbulkart sa iznosom dovoljnim za bus.

Ova dva režima se smenjuju s vremena na vreme, tako da nikad sa 100% sigurnošću ne možeš znati na koji ćeš da naiđeš (npr. trenutno je režim pod 1, a tokom januara je bio pod 2). Kada konačno završe za godinu-dve radove ići će prigradska železnica od Halkalija do Gebze-a na suprotnom azijskom kraju Istanbula kroz tunel ispod Bosfora. Da li će međunarodni vozovi iz Evrope ići ponovo do Sirkedžija tada ili samo do Halkalija, pa će morati da se preseda na prigradsku železnicu, još se ne zna pouzdano.

Od Istanbula ka Aziji:

Otvaranje linije brze železnice Istanbul - Ankara je (još uvek nezvanično) najavljeno za 29. maj. Vozovi će kretati od stanice Pendik (predgrađe Istanbula 25 km istočno od Hajdarpaše). Isto kao sa evropske strane, vozovi će iz centra Istanbula tek za godinu-dve, kad se završe radovi na gradskoj pruzi. Nije poznato još uvek da li će od 29. maja ići samo super-brzi vozovi (potrebna je doplata uz Flexipass koja nije mala sigurno) ili će se vratiti i konvencionalni vozovi.

U okviru Turske možeš uzeti besplatnu rezervaciju sedišta uz Flexipass ili rezervaciju kušeta za 13 TL. Kondukteru pokazuješ samo rezervaciju! Flexipass ti neće ni tražiti. Dakle, za unutrašnje relacije u Turskoj nikakve dane ne upisuješ.

• 2 weeks later...

Postoji li način da se sa 26. godina provučem u grupu "mladi" i platim Balkan Flexi 53€ umesto 88€ :D

Ima li neko iskustva sa rumunskim železnicama, konkretno Temišvar-Bukurešt?

Kada kupuješ kartu, moraš dati pasoš i zadnji dan važenja karte moraš imati manje od 26 godina... ali ja ti predlažem da daš nekom da ti ode kupiti kartu. Nikad poslije ti ime neće prekontrolisati. Sa mnom je putovao Aleksandar, a glupa šalteruša na kartu upisala Aleksandra. Nikad niko nije skontao, a putovali smo 20 dana sa kartom :D 

A reci mi gdje mogu pregledati cijeli red vožnje za Tursku? Da uzmemo onda flexipass ... Ima li vozova od Ankare do Izmira? Može li se sa Flexipassom koristiti onaj trajekt do Bandirme, pa voz do Izmira i slično? Šta je sa konekcijama od Ankare do jugoistoka? Ima li voza za Dijabakir? Hatay?

A reci mi gdje mogu pregledati cijeli red vožnje za Tursku? Da uzmemo onda flexipass ... Ima li vozova od Ankare do Izmira? Može li se sa Flexipassom koristiti onaj trajekt do Bandirme, pa voz do Izmira i slično? Šta je sa konekcijama od Ankare do jugoistoka? Ima li voza za Dijabakir? Hatay?

Za trajekt ne važi fleksi. Ovde imaš za daljinske vozove: https://yolcu.tcdd.gov.tr/view/eybis/tnmGenel/tcddWebContent.jsf. Ako ti treba za lokalne, piši.

P.S. Izmir ima dve stanice, Basmane i Alsancak i tako ih traži na linku gore.

Edited by RaxCherrych

• 3 weeks later...

Ima li neko informaciju za 2014.god za vozove po Grckoj, kako funkcionisu, i da li vazi Balkan Flexipass za sve vozove, kako to vec funkcionise. Nisam nikad koristila Balkan Flexipass, pa mi treba pomoc. Putovala bih Nis-solun, pa Solun-Larisa-Volos, pa posle i do Atine... Da li to sve mogu vozom? :spot:   kiklop

Hvala najlepse. Jos nesto, kako se vrsi rezervacija sedista u grckoj, da li preko istog ovog sajta ili nekog drugog? Interesuje me da li je ovo oznaka za putnicki voz  Ταχ.Πρ.? Ako imas i neko iskustvo za povoljna nocenja, podeli sa onima kojima to treba... :)

Hvala najlepse. Jos nesto, kako se vrsi rezervacija sedista u grckoj, da li preko istog ovog sajta ili nekog drugog? Interesuje me da li je ovo oznaka za putnicki voz  Ταχ.Πρ.? Ako imas i neko iskustvo za povoljna nocenja, podeli sa onima kojima to treba... :)

Da to ti je oznaka. Za rezervaciju nisam siguran al mislim da je preko istog sajta posto ti je to sajt zeleznica Grcke.

Trazio sam i nasao neke starije postove u vezi sa linijom Bukurest - Sofija. Na internetu sam nasao da postoje dva voza, dnevni i nocni. Da li je aktuelna cena karta od 28 eura u jednom pravcu (prema podacima s nekih sajtova), da li ta linija postoji jos uvek? Vazi li BF i treba neka doplata?

Edited by raikkonen

Idu oba voza (u 12:55 i 23:55 ). Vazi BF bez doplate. A za cenu ovako mislim da imas na forumu da je neko skoro pisao.

• 2 weeks later...

Pozdrav! Zna li neko koliko košta karta u jednom smjeru BG - Sofija?

Sorry za OT. 

Našao sam u međuvremenu...

BG - bugarska granica 10€ + 2€ kondukteru do Sofije.

Treba mi hitno odgovor da li je moguce kupiti bfp u solunu? I da li je cena za mladje od 26 godina ista(53e) ? Hvala unapred

• 2 weeks later...

Treba mi hitno odgovor da li je moguce kupiti bfp u solunu? I da li je cena za mladje od 26 godina ista(53e) ? Hvala unapred

A sto nebi moglo ako moze da se koristi mora moci i da se kupi :)

• 4 weeks later...

Pozdrav svima. Jedno pitanje u vezi BFP. Kako se računaju iskorišćeni dani, odnosno od koliko sati? Idem za Istanbul, vozom iz BG-a u 21:50 i iz Sofie u 18:45, ako je to tačno?! Zanima me da li će mi ove dve relacije računati kao 1 ili 2 dana na bfp? I kakva se to doplata pominje za voz od Sofie do Istanbula? Hvaa unapred.

Da li će BFP važiti u ovom novom vozu između Istanbula i Ankara? Kolika će biti doplata? I hoće li biti neki klasični brzi noćni voz? :)

To znači da bi me Beograd-Sofia-Istanbul izašao kao 1 dan? I da, koja je to opcija da se u Turskoj ne upisuju datumi, već se samo dobije karta?

Uzme se rezervacija koja je besplatna na salteru i ona se pokazuje. Pa nisam siguran bas da su Bugari sisali vesla pa da ne upisu drugi dan, nema veze kad krece voz. Bar su tako meni pisali za srbija fleksi, usao u Srb i upisan datum taj dan, u Nisu ili Jagodini usla kontrola tj smena konduktera i posto je prosla ponoc upisali i drugi dan.