Jump to content

Featured Replies

:) to je taj

Mislim da je to najbolje, a bas u temi istanbul sam posle video da je neko pisao o tome vec.

Morali bi biti bas baksuzi da nema ni za jedan karata :)

pozz

• Author

prosle godine je iz Sofije polazilo oko 20 autobusa nedeljno za Istanbul u julu i avgustu.

evo sajta Autobuske stanice u Sofiji sa redom voznje i cenama

www.centralnaavtogara.bg

inace stanica nalazi pored zeleznicke stanice

Uglavnom nije gužva na polasku iz Sofije (mislim na bus). Ali, u Plovdivu se prilično napuni, tako da na vreme zauzmite najbolja mesta, tj. ona koja vam najviše odgovaraju. Hej, nije mi jasno to što je rečeno da u julu i avgustu ima 20 polazaka nedeljno iz Sofije ka Istanbulu. Pa, dnevno ih ima barem deset.

I, još jedna stvar. Probaj da se na šalteru izboriš za neki popust. Ako vas je manje od pet, mala je šansa. Međutim, vredi pitati, zar ne?!

Treba biti uporan sa staničnim šalter-službenicama u ugarskoj, naročito oko popusta.

Imaju običaj da kažu, ma popust je mali svega par leva, šta će ti?  :102:

Za želeunički popust u Bugarskoj je dovoljno da ste mlaći od 26, ali nije 50%, nešto manje.

• 3 weeks later...

Posto sam prosle godine u Novembru isao tim Balkan flexipassom za Istanbul, evo par informacija. Kada ga kupujete u Beogradu na zeleznickoj stanici, trazite onaj koji krace traje, tj. samo 30 dana, jer ima koji traje duze i skupji je, a to vam mozda sluzbenica nece reći. Druga stvar je da ako ne uzimate kušet kola, koja su Turska, budite spremni na dva presedanja - jedno u Sofiji, ceka se oko 10-30 minuta, a drugo na turskoj granici gde nastavljaju samo turska kušet kola, a svi ostali sedeci vagoni ostaju u Bugarskoj. To presedanje na granici se dogadja negde oko 3.00h ujutro, dakle vrlo prijatno, ali ionako morate da izadjete zbog vize. Znaci tu morate da platite turska spavaca kola do Istanbula - 5 EUR, a koristicete ih niti 6 sati, ali barem su udobna.

Balkan Flexipass vam vredi pet dana putovanja. Posto ste krenuli iz Beograda pre 19h, a u Turskoj je prosla ponoć, ako sami ne ponistite i drugi dan putovanja na karti, ponistice vam turski kondukter. Dakle, posto vam i u povratku treba oko 24 sata do Beograda, opet morate ponistiti 2 dana, dakle ostaje vam jedan neiskoriscen dan, taman da odete do Novog Sada na piće i da se vratite nazad  :bang:

Znaci tu morate da platite turska spavaca kola do Istanbula - 5 EUR, a koristicete ih niti 6 sati, ali barem su udobna.

Postoji i druga opcija. Pustiš voz sa spavaćim kolima da ode, sedneš u čekaonicu, i za sat-dva stiže turski lokalni voz Kapikule-Istanbul, u kome postoje sedišta. Ne treba nikakva doplata.

Posto ste krenuli iz Beograda pre 19h, a u Turskoj je prosla ponoć, ako sami ne ponistite i drugi dan putovanja na karti, ponistice vam turski kondukter.

Hm, meni se to nikada nije desilo... jednostavno na onaj drugi papir, gde se piše odakle dokle ideš, upišem "Beograd-Istanbul". Po meni, to se računa kao jedan ulazak u voz, nisam ja kriv što se preseda. Nikada mi niko nije pravio problem oko toga :) Dakle, BG-Istanbul-BG, flexipassom, ostavlja na karti tri slobodna dana :)

Nije stvar u presedanju, nego u tome sto je prosla ponoc. Treba procitati pravila kako se koristi Flexipass. To je u principu mogao da ti uradi i bugarski kondukter da je dosao u kontrolu posle ponoci. A to sto si ti prosao bez toga je isto kao sto mozes da se vozis u gradskom prevozu a da ne kupis kartu.

slozices se da je korisno znati u kom gradskom prevozu mozes da ne kupis kartu, bez posledica, a u kom ne mozes. pravila o koriscenju svi znamo, poenta je da se pozabavimo i praksom :)

BalkanFlexipass najjeftiniji je u kancelariji Euro<26, Beogradska 23/I. Ako posedujete karticu, 5 dana u okviru mesec dana kosta 3700 din.

Iz Beograda idu turska spavaca kola, a ne kuset i doplata je nekih 15-20eura. Ako se odlucite na sedeca ne morate da presedate 3 puta, mozete u Sofiji oko 19h da predjete u bugarska kuset kola i doplata je svega 5 eura do Istanbula. Ukoliko ne zelite da date ni tih 5 eura mozete izvesti varijantu koju je Lazar predlozio sa napomenom da super udobni voz sa klimom Kapikule-Istanbul krece u 7:55h (bez doplate).

Sto se tice broja utrosenih dana, retko ko upisuje datume u onu bitnu tabelu, svi uglavnom samo se potpisu na onaj pomocni papiric. Pa zato napravite se i vi ludi i ne popunjavajte. Ovi u spavacim i kuset kolima malo su vise upuceni i uvek ponistavaju jedno od ona 5 polja!!!

Treba mi informacija da li voz Istanbul-Alepo saobraca na ovoj relaciji jednom nedeljno, jer sam cuo da je pruga u rekonstrukciji i da je suspendovan od marta. I da li postoje sedeca kola na ovom vozu sve do sirijske granice ili samo do Fevzipase?

Ako su kola sa 6 lezajeva u kupeu spavaca a ne kuset kola, onda se izvinjavam sto sam pogresio.

Ako su kola sa 6 lezajeva u kupeu spavaca a ne kuset kola, onda se izvinjavam sto sam pogresio.

;D Ne, naravno. To su ti bila bugarska kuset kola, koja se pripoje kompoziciji u Sofiji do Istanbula, a iz Beograda krecu turska spavaca kola. Spavaca kola obicno su plave boje sa 1, 2 ili max. 3 lezaja, kuset su obicno zelene boje sa 4 ili cesce 6 lezaja. Ova kompozicija se nije menjala dosta godina u nazad. Od prosle godine u letnjoj sezoni iz Beogradu se dodaje srpski kuset koja ide sa ovim vozom do Sofije, i dalje nastavljaju za Burgas.

Upravo sam u turskom vagonu bio, sa plavo, belo, crvenim bojama spolja, turskim oznakama, i turskim kondukterom, i spavao u kupeu sa 6 lezajeva, a video sam da su takvi i ostali kupei u tom vagonu. To je cinjenica koju treba prihvatiti, a da li se to zove kušet ili spavaća kola, prepustam da drugi definišu. Jel pošteno?  smartass

• 3 weeks later...

Upravo sam u turskom vagonu bio, sa plavo, belo, crvenim bojama spolja, turskim oznakama, i turskim kondukterom, i spavao u kupeu sa 6 lezajeva, a video sam da su takvi i ostali kupei u tom vagonu. To je cinjenica koju treba prihvatiti, a da li se to zove kušet ili spavaća kola, prepustam da drugi definišu. Jel pošteno?  smartass

Pa jel guzva u spavacim kolima kada se ide za istanbul???

nas sedmoro hocemo da idemo sa doplatom za spavaca, ali da u 3 kabine sa 3lezajeva budemo u varijanti 3-2-2, jel to izvodljivo?

i pitanje, da li i dalje vazi pravilo da se upise samo destinacija BG-IST i niko ti ne trazi da upisujes drugi dan putovanja na karti, ili su se ipak opametili ove godine pa upisu ti 2dana???

pa ajde ljudi, dajte neke sveze oogodisnje informacije  o flexipass-u  :3some:

vidim da svi imate iskustva sa flexipassom u turskoj..

a da li je neko putovao sa istim do grchke i da li bi bio ljubazan/na

da podeli svoja iskustva..

i ja planiram u grcku! idem danas da kupim flexipass. znam samo da je doplata za spavanje u 6-krevetnom kupeu 800 dinara do soluna.

:pij:

vidim da svi imate iskustva sa flexipassom u turskoj..

a da li je neko putovao sa istim do grchke i da li bi bio ljubazan/na

da podeli svoja iskustva..

Mislim da je doplata za InterCity na liniji Solun-Atina oko 20 eura. Za sporije vozove na toj liniji (koji su podjednako tacni, udobni i cisti -- vecina vagona je pustena u upotrebu tek u vreme olimpijskih igara) potrebno je samo uzeti besplatnu rezervaciju.

jedno pitanje: juce smo uzeli BF i gospodja na salteru rece da nema vise onih tabela, tj samo nam je dala karte gde bi trebalo da upisujemo datume. koji datum da upisam kada voz polazu u 9 uvece?

Ako planiraš da se voziš više, pokušaj ipak da nabaviš i taj drugi papirić, možda su u međuvremenu dobili, ili probaj na nekoj drugoj stanici.

Zvanično se piše sutrašnji datum ako putovanje počinje posle 22h. Možda je bolje da i ti napišeš sutrašnji, da ti ne bi pravio neki kondukter problem, pošto će se veći deo puta odvijati tokom tog sutrašnjeg datuma. Ja bih tako uradila.

nije gospodja na salteru rekla da ih nema vise u smislu da joj je nestalo nego da to vise ne postoji.  :102: tako da nemam pojma da li da pitam kad podjem da li ih imaju ili u solunu da vidim da li imaju

Ma, nemaju oni pojma. Nekada te ubeđuju da više ne postoje te tabele, nekada te ubeđuju da više ne postoji omot za kartu... i ti im poveruješ i kupiš tako, i onda, sledeći put kad kupuješ istu tu kartu, dobiješ sa tabelom i omotom... Nego, dužni su i da ti daju knjižicu "balkan flexipass" koja ništa ne vredi al je ipak besplatna, i ima mapa :)

Ali najveci problem je u tome što pola konduktrea ne zna sta je ta karta pogotovo od kako nemam tog drugog paira, pa je tako kondukter u makedoniji mene cimao i onda sazvao savez svih kondukter prisutnih u vozu da ih priupita kakva je to karta i za koje zemlje to vazi..

a postoi i jedna dobra stvar sto nema vise tog papira vec samo datum tako da sam ja izmenula dva voza na jednu kolonu i potrosila jednu umesto dve...

Možda je već bilo takvo pitanje, ali drugari budite ljubazni, pa me oslobodite od prelistavanja poruka:

Imam manje od 26 godina, državljanin sam BiH i Hrvatske, i student Srbije  :).  Hoću da putujem iz Beograda. Prvobitni plan je bio da idem pravac za Istanbul, no sada koliko sam shvatio sa Flexipass kartom može da se putuje više puta. Imam prijateljicu u Budimpešti, pa bih tu mogućnost Flexipassa volio iskoristiti. Dakle, da li može na taj način da se otputuje iz Beograda do Budimpešte, pa tamo provesti par dana, a zatim iz Budimpešte do Istanbula? I na kraju poslije nekih 15 dana, povratak iz Istanbula za Beograd? Kolika je cijena te karte u Beogradu? Da li će predstavljati problem pri kupovini to što nisam državljanin Srbije?

Hvala, hvala, hvala. Puno hvala!!