Jump to content

Featured Replies

1 hour ago, Ena said:

To sam i ja čula od mnogih koji u BG iznajmljuju stanove - stanodavac neče da im vrati depozit jer navodno mora od tih para da okreči stan. Jeste čudno. Jednom, davno je to baš bilo, jedna moja drugarica je tražila stan, pa sam joj pravila društvo dok je obilazila iste. Iskreno rečeno zgrozila sam se kad sam videla šta sve ljudi izdaju, ćumeze sa pohabanim nameštajem, izdrndanim regalima iz šezdesetih godina prošlog veka. I što je najore to se smatralo normalnim, po principu uzmi ili ostavi. Moja drugarica je imala ograničen budžet, pa je naravno bila očajna. Verovatno se danas to promenilo, ima i više stanova za izdavanje, ali mislim da je biti podstanar u Bg noćna mora, najviše zbog tog odnosa na relaciji stanodavac - podstanar.

Jeste.?

Cula sam i ja ali nisam verovala da ce i meni da se desi.Cist bezobrazluk,posle samo mesec ipo dana stanovanja i to sam se iselila 15 dana ranije.Dakle,dobija pola kirije i plus moze odmah da nadje nekog drugog.

Ali ja ne znam kako ljudi dozvoljavaju da im to tek tako prodje,ja bih odmah prijavila u policiju i u poresku posto mi nije ponudio da me prijavi na tu adresu.

Jos je on meni pretio da sam bila tu neprijavljena,sto je sramota.

Naravno da je bolje emigrirati,pa cak i iz nekih dobrih uslova jer treba videti i ziveti i negde drugde a ne ceo zivot na jednom mestu jer ljudi tako postanu ograniceni.

17 hours ago, Bonito said:

Ne moze se to porediti sa PP jer tamo postoje cene za strance i cene za lokalce.Dok u Kini toga nema.

Zgrade sa western style stanovima se ciljano prave za strance i retko ces da vidis Khmera u njima osim da nije zena nekog expata.

Pa se stoga gleda i prosecna plata expata.

U Svici npr je stan 1500 swiss francs mesecno a prosecna plata je 4000,5000 sf mesecno.

U Bg su cene iste za sve koliko znam.I mnogo je skupo sve a pogotovo rente stana.Sto ne znaci da su 190 evra neke pare,zapravo nisu ali dati pola plate za stan je mnogo.

Ja sam inace zadovoljna,Bog me pogledao jer se mnogo nerviram oko troskova u Bg pa sam se preselila u super stancic gde grejanje uopste ne ukljucujem,sto je za mene i za sve oko mene otkrice.Dobra izolacija i greju me valjda sa svih strana,pa barem tu necu potrositi.

A sto se tice losih stanara,ja garantujem da su losiji BG mangupi,

poseban soj neobrazovanih i bezobraznih ljudi,pa sam tako ja,pre par dana,bila u situaciji da pretim poreskom i policijom da mi se vrati depozit.To nigde na svetu jos nisam dozivela osim sada ovde u BG.

zao mi je sto ti se to desilo, svakakvih ljudi ima, ali ponovo mi nisi dala odgovor na pitanje....no dobro, ocito da neces da odgovoris...

14 hours ago, Ena said:

To sam i ja čula od mnogih koji u BG iznajmljuju stanove - stanodavac neče da im vrati depozit jer navodno mora od tih para da okreči stan. Jeste čudno. Jednom, davno je to baš bilo, jedna moja drugarica je tražila stan, pa sam joj pravila društvo dok je obilazila iste. Iskreno rečeno zgrozila sam se kad sam videla šta sve ljudi izdaju, ćumeze sa pohabanim nameštajem, izdrndanim regalima iz šezdesetih godina prošlog veka. I što je najore to se smatralo normalnim, po principu uzmi ili ostavi. Moja drugarica je imala ograničen budžet, pa je naravno bila očajna. Verovatno se danas to promenilo, ima i više stanova za izdavanje, ali mislim da je biti podstanar u Bg noćna mora, najviše zbog tog odnosa na relaciji stanodavac - podstanar.

Jeste.?

nocna mora je i biti stanodavac..ne sumnjam i da podstanari nemaju velikih problema, nije lako biti podstanar....sve ovo se i desava iz razloga sto ne postoji nikakva regulativa, jednostavno drzavu ne zanimaju ni jedni ni drugi...zanima ih samo da uzmu porez za izdavanje, a sta ti dobijas zauzvrat- sipak....nisu zasticeni ni stanodavci ni podstanari.....ko moze da spreci stanara da ostane u necijem stanu i ne placa mu nista....ili da ne placa struju, vodu, grejanje- posto kod nas nema prebacivanja tih komunalija na stanarevo ime, kao sto neki pomenuse da je u drugim zemljama.....vise puta su mi se dogadjale bas takve situacije....jednom stanaru je moj otac platio i kombi samo da bi mu konacno  prebacio stvari kod drugog stanodavca koga ce isto prevariti....ostao je duzan struje za godinu i 2 meseca, i 6 kirija....druga porodica je zivela celu zimu, od novembra do maja, za dzabe...mala deca....ne mozes im ni zakonski, a ni ljudski nista....i tako verovatno zive godinama, plate par letnjih meseci kiriju, i onda - sta mi mozes :)...o razbijenim lavaboima, wc soljama (uglavnom zadnji dan pred selidbu) , namernim kvarenjima uredjaja, zapisavanjima namestaja itd. necu ni da govorim mnogo, to je redovna pojava....

• Author
On 2/4/2022 at 10:09 PM, bam-bam said:

msm, komentar za ovo oko kuvanja ti je malo banalan, da ne kazem smesan...

Mora da bude banalan kad ovde izgleda moraju da se crtaju stvari. Pise bonito nema stana bez 500 dolara u Pnom Penu i da je sve jako skupo. Ja pokazem da moze garsonjera novogradnja da se iznajmi za 200 i da moze da se jede po cistim klimatizovanim restoranima i to ne lokalna hrana, vec specijalizovana hrana za oko 3 dolara rucak. Onda se javlja mixy i komentarise kako je to ispod svakog nivoa da mora garosnjera za 200 i rucak za 3.

Ne mora nista, to je stvar licnog izbora. U Pnom Penu moze da se zivi od 45 dolara mesecno stanarina kao onaj Kmer sto sam pokazao pa do hiljade dolara za luksuzne kondoe. Ono sto je bitna stvar je da imas veoma sirok dijapazon izbora. Takav dijapazon bas i nemas na Zapadu ili u Srbiji jer cak i te najjeftinije varijante ne mogu po jeftinoci da se porede za Kambodzom.

On 2/4/2022 at 10:44 PM, mixy123 said:

Nije to druze uspeh, nego normalan zivot. Nisam odrastao na Dedinju, ali nisam ni otisao preko pola sveta, i ne radim za kikiriki, da bih u 38 godina delio sobu/stan sa nekim ili ziveo u garsonjeri sa zenom. Valjda je poenta emigracije ici negde gde je bolje, a ne gde je gore.

Pretpostavljas lose, dnevna i dve spavace sobe, od kojih je jedna pretvorena u studio za zenu jer se bavi umetnoscu, no nebitno, prvi put cujem za taj srpski standard, uvek se "sobnost" odredjivala brojem spavacih soba.

Postoje i ovde ljudi koji spremaju svoje kobasice, postoje ljudi koji i kuvaju i spremaju srpsku hranu pa je prodaju na wechatu, ja sam ti dao primer "normalnog zivota" gde nije ni strasno ni greh otici u normalan inostrani restoran i jesti ono sto volis. To sto ti promovises, 30 ruckova za 90 dolara, to ne znam ni da li Kmeri tako mogu da zive. Mozes i u Srbiji da prezivis mesec sa budzetom od 90dolara za 30 ruckova, imas penzionere koji prezivljavaju nekako i sa manje, skuvas pasulj pa ga jedes nedelju dana, ali ako je to smisao zivota, ili jos crnje smisao emigracije, onda...

Izvini prvo pricamo o ljudima koji Srbiju napustaju trbuhom za kruhom koji su nezaposleni ili rade za 300 eura. Ja kada sam napustio Srbiju u dotadasnjem zivotu nisam imao svoju sobu a u restoranima sam jeo moglo bi da se izbroji na prste dve ruke. Tako da u tom momentu za mene bi garsonjera novogradnja i da jedem svaki dan u restoranu bio super luksuz. Nemoj gledati sebe sada, vec uzmi sebe kada si tek dosao iz Srbije. To jeste neuporedivo bolje, da u Pnom Penu radis za 1200 USD, zivis u garsonjeri od 200, rucas za 3 dolara, a dosao si iz Srbije nezaposlen ili sa 300 eura mesecno, ziveo sa roditeljima u stanu bez svoje sobe i bio si u restoranu samo za ultra specijalne prilike. 

Evo primera vegetarijanskog restorana u Pnom Penu gde je prosecna cena jela 1.5 dolar famozni. Nije ulicna hrana. https://www.happycow.net/reviews/vegetarian-food-phnom-penh-20685/images?sortby=date-desc

Ja tvrdim da je ova hrana ukusna, zdrava i kvalitetna. Pirinac i rezanca sa povrcem, pecurkama i sojom/vestackim mesom. 

On 2/5/2022 at 4:07 AM, Bonito said:

Ne moze se to porediti sa PP jer tamo postoje cene za strance i cene za lokalce.Dok u Kini toga nema.

Zgrade sa western style stanovima se ciljano prave za strance i retko ces da vidis Khmera u njima osim da nije zena nekog expata.

Postoje cene za lokalce i strance, ali u 95% slucajeva mozes tome da doskocis. Mozes da kupujes u prodavnicama, restoranima itd. sa cenovnikom koji imaju dobre recenzije ostalih putnika. Taksije zoves online preko aplikacija kao sto su Grab i PassApp. Isto autobuse, hotele, letove, sve rezervises online. A ono sto mora da se kupi u kesu znas koja je realna cena i cenjkas se za istu. Ako nece da ti proda idi dalje do onog ko hoce. A kad si dugorocno u nekom kraju valjda ces upoznati sve te prodavce pa ce ti davati standardnu cenu. Isto za rentu, iznajmis preko agenta. 

On 2/5/2022 at 8:17 AM, Bonito said:

Naravno da je bolje emigrirati,pa cak i iz nekih dobrih uslova jer treba videti i ziveti i negde drugde a ne ceo zivot na jednom mestu jer ljudi tako postanu ograniceni.

Potpisujem. Izuzetno bitan razlog za ovu ciljnu grupu koju pominjem da odu bas u SEA.

On 2/5/2022 at 9:12 PM, bam-bam said:

nocna mora je i biti stanodavac..ne sumnjam i da podstanari nemaju velikih problema, nije lako biti podstanar....sve ovo se i desava iz razloga sto ne postoji nikakva regulativa, jednostavno drzavu ne zanimaju ni jedni ni drugi...zanima ih samo da uzmu porez za izdavanje, a sta ti dobijas zauzvrat- sipak....nisu zasticeni ni stanodavci ni podstanari.....ko moze da spreci stanara da ostane u necijem stanu i ne placa mu nista....ili da ne placa struju, vodu, grejanje- posto kod nas nema prebacivanja tih komunalija na stanarevo ime, kao sto neki pomenuse da je u drugim zemljama.....vise puta su mi se dogadjale bas takve situacije....jednom stanaru je moj otac platio i kombi samo da bi mu konacno  prebacio stvari kod drugog stanodavca koga ce isto prevariti....ostao je duzan struje za godinu i 2 meseca, i 6 kirija....druga porodica je zivela celu zimu, od novembra do maja, za dzabe...mala deca....ne mozes im ni zakonski, a ni ljudski nista....i tako verovatno zive godinama, plate par letnjih meseci kiriju, i onda - sta mi mozes :)...o razbijenim lavaboima, wc soljama (uglavnom zadnji dan pred selidbu) , namernim kvarenjima uredjaja, zapisavanjima namestaja itd. necu ni da govorim mnogo, to je redovna pojava....

Jasno.

@ppetrovic i dalje cekam da primim tvoj email u privatnoj poruci u vezi nalazenja boljeg posla za mog drugara.

Edited by noskich

On 2/5/2022 at 5:12 PM, bam-bam said:

nocna mora je i biti stanodavac..ne sumnjam i da podstanari nemaju velikih problema, nije lako biti podstanar....sve ovo se i desava iz razloga sto ne postoji nikakva regulativa, jednostavno drzavu ne zanimaju ni jedni ni drugi...zanima ih samo da uzmu porez za izdavanje, a sta ti dobijas zauzvrat- sipak....nisu zasticeni ni stanodavci ni podstanari....

Da, slažem se!

10 hours ago, noskich said:

Mora da bude banalan kad ovde izgleda moraju da se crtaju stvari. Pise bonito nema stana bez 500 dolara u Pnom Penu i da je sve jako skupo. Ja pokazem da moze garsonjera novogradnja da se iznajmi za 200 i da moze da se jede po cistim klimatizovanim restoranima i to ne lokalna hrana, vec specijalizovana hrana za oko 3 dolara rucak. Onda se javlja mixy i komentarise kako je to ispod svakog nivoa da mora garosnjera za 200 i rucak za 3.

Ne mora nista, to je stvar licnog izbora. U Pnom Penu moze da se zivi od 45 dolara mesecno stanarina kao onaj Kmer sto sam pokazao pa do hiljade dolara za luksuzne kondoe. Ono sto je bitna stvar je da imas veoma sirok dijapazon izbora. Takav dijapazon bas i nemas na Zapadu ili u Srbiji jer cak i te najjeftinije varijante ne mogu po jeftinoci da se porede za Kambodzom.

Izvini prvo pricamo o ljudima koji Srbiju napustaju trbuhom za kruhom koji su nezaposleni ili rade za 300 eura. Ja kada sam napustio Srbiju u dotadasnjem zivotu nisam imao svoju sobu a u restoranima sam jeo moglo bi da se izbroji na prste dve ruke. Tako da u tom momentu za mene bi garsonjera novogradnja i da jedem svaki dan u restoranu bio super luksuz. Nemoj gledati sebe sada, vec uzmi sebe kada si tek dosao iz Srbije. To jeste neuporedivo bolje, da u Pnom Penu radis za 1200 USD, zivis u garsonjeri od 200, rucas za 3 dolara, a dosao si iz Srbije nezaposlen ili sa 300 eura mesecno, ziveo sa roditeljima u stanu bez svoje sobe i bio si u restoranu samo za ultra specijalne prilike. 

Evo primera vegetarijanskog restorana u Pnom Penu gde je prosecna cena jela 1.5 dolar famozni. Nije ulicna hrana. https://www.happycow.net/reviews/vegetarian-food-phnom-penh-20685/images?sortby=date-desc

Ja tvrdim da je ova hrana ukusna, zdrava i kvalitetna. Pirinac i rezanca sa povrcem, pecurkama i sojom/vestackim mesom. 

Postoje cene za lokalce i strance, ali u 95% slucajeva mozes tome da doskocis. Mozes da kupujes u prodavnicama, restoranima itd. sa cenovnikom koji imaju dobre recenzije ostalih putnika. Taksije zoves online preko aplikacija kao sto su Grab i PassApp. Isto autobuse, hotele, letove, sve rezervises online. A ono sto mora da se kupi u kesu znas koja je realna cena i cenjkas se za istu. Ako nece da ti proda idi dalje do onog ko hoce. A kad si dugorocno u nekom kraju valjda ces upoznati sve te prodavce pa ce ti davati standardnu cenu. Isto za rentu, iznajmis preko agenta. 

Potpisujem. Izuzetno bitan razlog za ovu ciljnu grupu koju pominjem da odu bas u SEA.

Jasno.

@ppetrovic i dalje cekam da primim tvoj email u privatnoj poruci u vezi nalazenja boljeg posla za mog drugara.

Noskish,uklapas pricu kako ti odgovara da bi ispalo da stvarno ima stanova za 200 $ u Phnom Penhu,

a sto je to malecka garsonjera i sto ti npr,imas i porodicu s kojom bi ziveo,to kao nema veze.Objasni mi molim te kako ces sa zenom i detetom ziveti u garsonjeri,dakle u jednoj sobi, od 200$,sto znaci da cim je tako jeftina,nije ni posebno udobna?

U Phnom Penhu nema kvalitetnih ni garsonjera za 200$ a vec sam pomenula da ima vrlo malih stanova sa veoma losom izolacijom gde cujes komsijin telefonski razgovor i recepcije bez.Za druge gradove ne znam.Vrv ima jeftinijih stanova u manjim mestima ali i manje prilika za posao.

Kada sam ja bila,od 2015-2017 bili su lepi,potpuno novi wesern style stanovi za 500$ i isti takvi stanovi ali u zgradi sa bazenom za 700$ mesecno.

Moze se naci nesto losije za 300$ npr,mesecno ali bas,bas retko i bez recepcije.

A posto si ti kao belac dolar u PP, recepcija i obezbedjenje su ti jako potrebni jer ne zelis da budes zrtva kriminala,sitnih ili krupnijih lopova.

Posto sam ja dva puta bila zrtva tih sitnih lopova i posto jos uvek osecam bol u nozi kada sam pala na sred ulice usled njihovog napada sa motora,moram da kazem da je to realanost i zahtev za recepcijom nije razmazenost nego je opravdan.

Takodje,moras da imas klimu u svakoj prostoriji jer je pakao a to mozes samo u stanovima takvog tipa da dobijes.

Ne planiram vise da pisem o ovome jer pisem iste stvari iznova.

• Author
On 2/8/2022 at 7:34 AM, Bonito said:

Noskish,uklapas pricu kako ti odgovara da bi ispalo da stvarno ima stanova za 200 $ u Phnom Penhu,

a sto je to malecka garsonjera i sto ti npr,imas i porodicu s kojom bi ziveo,to kao nema veze.Objasni mi molim te kako ces sa zenom i detetom ziveti u garsonjeri,dakle u jednoj sobi, od 200$,sto znaci da cim je tako jeftina,nije ni posebno udobna?

U Phnom Penhu nema kvalitetnih ni garsonjera za 200$ a vec sam pomenula da ima vrlo malih stanova sa veoma losom izolacijom gde cujes komsijin telefonski razgovor i recepcije bez.Za druge gradove ne znam.Vrv ima jeftinijih stanova u manjim mestima ali i manje prilika za posao.

Kada sam ja bila,od 2015-2017 bili su lepi,potpuno novi wesern style stanovi za 500$ i isti takvi stanovi ali u zgradi sa bazenom za 700$ mesecno.

Moze se naci nesto losije za 300$ npr,mesecno ali bas,bas retko i bez recepcije.

A posto si ti kao belac dolar u PP, recepcija i obezbedjenje su ti jako potrebni jer ne zelis da budes zrtva kriminala,sitnih ili krupnijih lopova.

Posto sam ja dva puta bila zrtva tih sitnih lopova i posto jos uvek osecam bol u nozi kada sam pala na sred ulice usled njihovog napada sa motora,moram da kazem da je to realanost i zahtev za recepcijom nije razmazenost nego je opravdan.

Takodje,moras da imas klimu u svakoj prostoriji jer je pakao a to mozes samo u stanovima takvog tipa da dobijes.

Ne planiram vise da pisem o ovome jer pisem iste stvari iznova.

Ne mora garsonjera. Ima dvosobnih stanova za 200 dolara mesecno: 

https://www.khmer24.com/en/property/ttp-area-cheap-house-fully-furnished-2-bedroom-for-rent-near-russian-market-adid-7078215.html

https://www.khmer24.com/en/property/2-bedroom-apartment-for-rent-in-boeng-trobek-area-near-russian-market-adid-6974778.html

Imaju neki i recepciju/obezbedjenje za tu cenu. 

Da li imaju klimu u SVAKOJ prostoriji ne znam, ne verujem, u makar jednoj imaju. Ja u SEA sasvim lepo funkcionisem sa ventilatorom. Kada putujem sam po tom regionu uvek uzimam sobu bez klime, samo dobar ventilator. Kad sam sa zenom onda klima jer ona ne voli ventilator. 

E pa tako lepo napisi, da u Pnom Penu nema potpuno novih dvosobnih western style stanova sa klimom u svakoj prostoriji i sa recepcijom ispod 500 dolara. Tako moze, a ne da pises da stranac ne moze da iznajmi stan bez 500 dolara. Zrtva lopova si bila na ulici, na ulici ti nista ne pomaze obezbedjenje u zgradi. 

I dalje cekam @ppetrovic da mi posalje email pa da organizujemo posao sa duplom platom za mog drugara. Onog sto radi u Srbiji kao menadzer 80 ljudi na tri kontinenta i mogu da ga radi posla bude usred noci (to jest bilo kada) za 1500 eura sto je ekvivalent non-native plate predavaca engleskog u Pnom Penu koji je tek stigao, a kada se uzmu u obzir nizi troskovi zivota u Pnom Penu (1200 USD).

Edited by noskich

@noskich izvini, ali zar ti to sto u Pnom Penu svaki stranac koji dodje sa ulice u skolu moze da predaje engleski ne govori dovoljno o stanju u obrazovanju tamo? 

The majority of expats choose to teach in Cambodia because the barriers to entry are quite low. Getting an English-teaching job without any sort of degree is not difficult, particularly if one is light-skinned and not unpleasant looking. If one is wildly unattractive, it’s best to have a bachelor’s degree, but no specific teaching degree is required. In general, it’s easier to find a teaching job in Cambodia if you are young, white, and female, but those who are none of the above can find work as well; it’s just not as ridiculously easy.

link

Mozda nas obrazovanje u Kambodzi ne zanima ako nemamo decu ili necemo da ih upisujemo u tamosnje skole (sta cemo onda sa njima?), ali ako je takvo stanje u obrazovanju, logicno je pomisliti da je i zdravstvo u slicnom stanju, a to je nesto sto nas sve zanima. Dakle, to sto ima stranih doktora u Kambodzi ne mora apsolutno nista da znaci. 

Na expat forumu moze recimo da se procita i ovo:

Cambodia has quite a low ratio of medical doctors per capita, and not a good medical infrastructure in general. I'm sure your services would be extremely appreciated. Outside of Phnom Penh, there seems to be a big problem with unlicensed "doctors" practising all over the countryside, due to the lack of formally trained doctors. Just recently, one of these doctors infected a large number of people with HIV, unknowingly, by reusing syringes, which brought this problem to light. So if you're a licensed medical doctor, I'm pretty sure there's work to be found in Cambodia, although I have no idea about the working conditions nor the salary you can expect to get. Have you heard about the the Kantha Bopha hospitals of Dr. Beat Richner? Google it, it's a Swiss doctor with a few children's hospitals, it's a very well known charity and has existed for quite a while now, maybe they're looking for doctors...

Inace, zasto ti ne pomognes svom drugaru? Ako tolike godine radis u Australiji kao IT strucnjak, sigurno imas i ti mogucnosti i veze da mu pomognes oko posla.

Edited by RenjerEuro

18 hours ago, noskich said:

Ja u SEA sasvim lepo funkcionisem sa ventilatorom. Kada putujem sam po tom regionu uvek uzimam sobu bez klime,

Tesko proseravanje, da izvinete da recniku.

18 hours ago, noskich said:

1500 eura sto je ekvivalent non-native plate predavaca engleskog u Pnom Penu koji je tek stigao

Ovo nije teska laz, ovo je naucna fantastika, da non nejtiv koji je tek stigao u Kambodzu ubode 1700 dolara platu. prosecna plata je od 800 do 1600 dolara, naravno postoje i izuzeci da neka skola nudi i vise, ali to su IZUZECI, ne odnose se na Srbe koji padnu sa kruske u Pnom Pen.

Da su stanovi dobri i namenjeni strancima ne bi kostali 200 dolara... mozes ti da odes tamo i glumis Kmera, spavas na daskama, mozes i da zivis ispod drveta i ogrnes se plastom, jedes jednom dnevno nudle i meditiras i gledas u sunce posto ti nije vrucina kad je napolju 40 stepeni i vlaznost vazduha 100%, samo nemoj da to predstavljas kao nesto normalno i kao opciju za emigraciju za prosecnog Srbina. 

Posle toliko pedofila i kriminalaca koji su predavali tamo po skolama i obdanistima, cim njima i dalje ne pada na pamet da regulisu to, pokazuje na kom nivou je tamo obrazovanje, nazalost najnizem od svih zemalja jugoistocne Azije. Smem da potpisem da uzmu da testiraju na drogu i zatraze non criminal certificate svim ticerima tamo, pa 40% bi ostalo bez posla... Kina je npr to sredila medicinskim pregledom i non criminalom kao uslovom za radnu vizu, a posto ima mnogo ljudi koji rade na nekim drugim vizama, zna murija da bane po klubovima gde izlaze stranci i odradi par racija, pa se lepo ispisas u bocicu pa ako si cist puste te, ako nisi neka ti je Bog u pomoci. 

Naravoucenije:

Radite pola zivota u Australiji pa onda otidite u PP da zivite u Khmer Style verovatno prljavom stanu i mirisljavom sofom jer ko zna ko je spavao tu sve.

Ili idite u Kambo iz Srbije i uzmite normalan lep stan sa novim namestajem,lepom kuhinjom,recepcijom i ciscenjem 2x nedeljno.

Ko ima bolji standard i bolji stil zivota?

4 hours ago, mixy123 said:

Ovo nije teska laz, ovo je naucna fantastika, da non nejtiv koji je tek stigao u Kambodzu ubode 1700 dolara platu. prosecna plata je od 800 do 1600 dolara, naravno postoje i izuzeci da neka skola nudi i vise, ali to su IZUZECI, ne odnose se na Srbe koji padnu sa kruske u Pnom Pen.

Da su stanovi dobri i namenjeni strancima ne bi kostali 200 dolara... mozes ti da odes tamo i glumis Kmera, spavas na daskama, mozes i da zivis ispod drveta i ogrnes se plastom, jedes jednom dnevno nudle i meditiras i gledas u sunce posto ti nije vrucina kad je napolju 40 stepeni i vlaznost vazduha 100%, samo nemoj da to predstavljas kao nesto normalno i kao opciju za emigraciju za prosecnog Srbina. 

Posle toliko pedofila i kriminalaca koji su predavali tamo po skolama i obdanistima, cim njima i dalje ne pada na pamet da regulisu to, pokazuje na kom nivou je tamo obrazovanje, nazalost najnizem od svih zemalja jugoistocne Azije. Smem da potpisem da uzmu da testiraju na drogu i zatraze non criminal certificate svim ticerima tamo, pa 40% bi ostalo bez posla... Kina je npr to sredila medicinskim pregledom i non criminalom kao uslovom za radnu vizu, a posto ima mnogo ljudi koji rade na nekim drugim vizama, zna murija da bane po klubovima gde izlaze stranci i odradi par racija, pa se lepo ispisas u bocicu pa ako si cist puste te, ako nisi neka ti je Bog u pomoci. 

Pa zasto? ja uvek uvek uzimam sa fan-om, nismo svi osetljivi na vrucinu....pritom, u kambodzi nije bas vlaga 100% , to vise vazi za maleziju i singapur, neke delove indonezije i tajlanda...

drugo, nije noskich rekao da non native ima 1700$ tek sto stigne u kambodzu, nego je rekao 1200$, ali da je to s obzirom na rashode tamo, ekvivalencija sa srpskom platom od 1500 evra....nije da tumacim noskicheve misli, nego je lepo covek napisao, nemoj ko informer da vadis jednu rec iz teksta, i konteksta :) 

a ovo zadnje sa gudrom i murijom- jel ti podrzavas taj kineski nacin ?

Edited by bam-bam

• Author
19 hours ago, RenjerEuro said:

@noskich izvini, ali zar ti to sto u Pnom Penu svaki stranac koji dodje sa ulice u skolu moze da predaje engleski ne govori dovoljno o stanju u obrazovanju tamo? 

link

Mozda nas obrazovanje u Kambodzi ne zanima ako nemamo decu ili necemo da ih upisujemo u tamosnje skole (sta cemo onda sa njima?), ali ako je takvo stanje u obrazovanju, logicno je pomisliti da je i zdravstvo u slicnom stanju, a to je nesto sto nas sve zanima. Dakle, to sto ima stranih doktora u Kambodzi ne mora apsolutno nista da znaci. 

Na expat forumu moze recimo da se procita i ovo:

Inace, zasto ti ne pomognes svom drugaru? Ako tolike godine radis u Australiji kao IT strucnjak, sigurno imas i ti mogucnosti i veze da mu pomognes oko posla.

Nikad nisam ni tvrdio da je obrazovanje u vecini tih skola na visokom nivou.

Ponovio sam mali milion puta, ciljna grupa su mladji solo ljudi bez dece. Ko ima decu on ce da probere bolje skole i idealno da se u njima zaposli jer ce na osnovu toga dobiti 50% popust na skolarinu kao sto je @Dodik bio dobio. 

Zdravstvo - imas vrhunskih stranih doktora, kacio sam ovde mnostvo linkova, ako te zanima vrati se pa gledaj. Ako si mladji covek bez akutnih zdravstvenih problema 50 dolara mesecno je sasvim dovoljno za zdravstveno osiguranje koje ti pokriva vecinu stvari. I na kraju krajeva, uvek imas opciju leta do Bangkoka koji je svetski centar medicinskog turizma. Sat vremena leta za ne vise od 100 dolara povratna karta.

Drugaru ne mogu da pomognem upravo iz razloga koje sam ponovio mali milion puta, dobiti papire za Australiju sa kojima bi se mogao zaposliti je izuzetno tesko. On da ima papire onda bih mogao da ga preporucim, ovako nista. Sto je i slucaj za vecinu zapadnih zemalja, vec je bila diskusija da su otprilike ne vise od 1-1.5% gradjana Srbije kvalifikovani za imigraciju na osnovu profesije/iskustva i kvalifikacija. 

5 hours ago, mixy123 said:

Evo ovde post od @Mitra sadasnje @Bonito, ona je pre 6-7 godina dobila odmah pocetnu platu od 1000 dolara, a za tri meseca probnog rada povecana je na 1200: 

Dodik je nakon 10 dana boravka u Kambodzi van sezone zaposljavanja dobio 1250, inace je za porodicu - dvoje dece i zenu iznajmio stan sa bazenom u tamosnjoj verziji Dedinja (Tuol Kouk) za 380 dolara mesecno, kacim screenshots privatnih poruka:

Dodik.png

Dodik1.png

Koji su to stanovi namenjeni strancima? To ne postoji. Postoje samo stanovi odredjenih karakteristika i odredjene cene. Ko ce tu da zivi, pa onaj ko bira odredjene karakteristike i cene. Inace svaki stan koji sam postavio na ovoj temi ima klimu, to sto je meni ventilator sasvim ok, to je moja licna stvar. I svaki stan koji sam postavio je po meni sasvim OK, lokacija, opremljenost, stanje itd. 

Pedofili i kriminalci su dosli sa Zapada. Odlican razlog da se NE emigrira na Zapad da bi se oni izbegli i da se NE zivi u zgradama gde ima jako mnogo ljudi sa Zapada, vec lokalno, da se iskusi autenticni zivot. 

2 hours ago, Bonito said:

Naravoucenije:

Radite pola zivota u Australiji pa onda otidite u PP da zivite u Khmer Style verovatno prljavom stanu i mirisljavom sofom jer ko zna ko je spavao tu sve.

Ili idite u Kambo iz Srbije i uzmite normalan lep stan sa novim namestajem,lepom kuhinjom,recepcijom i ciscenjem 2x nedeljno.

Ko ima bolji standard i bolji stil zivota?

Da rezimiramo, MORA da se zivi u potpuno novom western style stanu, sa recepcijom, sa klimom u svakoj prostoriji, a sad i sa potpuno novim namestajem i čišćenjem dva puta nedeljno. Pa neverovatno. Jel ti stvarno mislis da ce vlasnik stana da baca namestaj kad mu se stanar iseli pa da oprema stan ispocetka za novog stanara? Kad insistiras na tome, sada je jasno zasto si placala stan 500 ili 700 dolara. Mozes da ga placas i 10,000 dolara, to je tvoja stvar. Ali netacno je da nema sasvim pristojnih stanova u svakom smislu za 200 dolara nedeljno.

Edited by noskich

3 hours ago, bam-bam said:

drugo, nije noskich rekao da non native ima 1700$ tek sto stigne u kambodzu, nego je rekao 1200$, ali da je to s obzirom na rashode tamo, ekvivalencija sa srpskom platom od 1500 evra....nije da tumacim noskicheve misli, nego je lepo covek napisao, nemoj ko informer da vadis jednu rec iz teksta, i konteksta

Moja greska, priznajem, sad sam lepo procitao sta je napisao, izvinjavam se.

3 hours ago, bam-bam said:

Pa zasto? ja uvek uvek uzimam sa fan-om, nismo svi osetljivi na vrucinu....pritom, u kambodzi nije bas vlaga 100% , to vise vazi za maleziju i singapur, neke delove indonezije i tajlanda...

Mozda kad putujes na par dana uzmes sobu bez klime... ali ako bi mogao da zivis tamo bez klime, onda svaka ti cast. Ja u Guangzhou ne mogu, tj mogu, da se kupam u znoju posle 10 minuta... dzabe i stan u hladovini i sve, jednostavno je neizdrzljivo jedno 7-8 meseci, svaki dan dve majice za posao i jedna za posle ako se ide negde.... A nisam debeo, u relativno sam dobroj formi ?

2 hours ago, mixy123 said:

Mozda kad putujes na par dana uzmes sobu bez klime... ali ako bi mogao da zivis tamo bez klime, onda svaka ti cast. Ja u Guangzhou ne mogu, tj mogu, da se kupam u znoju posle 10 minuta... dzabe i stan u hladovini i sve, jednostavno je neizdrzljivo jedno 7-8 meseci, svaki dan dve majice za posao i jedna za posle ako se ide negde.... A nisam debeo, u relativno sam dobroj formi ?

u kambodzi nikad nisam bio neko duze vreme, ali bio sam u razlicitim mesecima, nije mi nesto delovalo da je vlazno...bar ne kao u nekim drugim zemljama jugoist. azije...moguce da je u guangzhou mnogo vlaznije, i " teza" klima, nije nemoguce...to i kaze drug koji zivi na jugu kine, blizu vijetnama, i kaze mi da je tamo vlaznije i teze se izdrzava nego u bankoku, iako je hladnije npr, zimi pogotovu, nego na tajlandu... ide do tajlanda, pa moze da uporedi......sto se mene tice, negde mi je bila stvarno neophodna klima, kao u maleziji npr, onda  na sumatri u kisnoj sezoni....ali na tajlandu skoro nikad je nisam koristio, cak iako je uglavnom imam u kuci.....a ostajem dugo.....na javi  nisam koristio klimu, na baliju takodje, na filipinima....u vijentamu severni deo nema potrebe, na jugu mozda treba , ali nisam bio tamo...

Uopste nije vlazno u Kambodzi,samo odes do skole,otprilike 5 minuta pesacenja,i gola si voda.

U Guangzhou i u Shenzhenu je klima umerenija u odnosu na Kambo pa je opet pretoplo i prevlazno.

Noskish,

Da li znas ime skole u kojoj je Dodik radio?

Onda su ocigledno pojeftinili stanovi od vremena kada sam ja bila ali opet bih morala

da odem da se uverim u to.

Slike su jedno a realnost drugo,treba otici u taj stan od 200$ i proveriti higijenu i stvarno stanje.

Kuhinja je u startu uzasna.

Pa ne treba gazda da menja namestaj ali isti mora biti cist.

Ne znam gde je Dodik nasao taj stan u TK ali drago mi je ako je tako.

Naravno,plata je 2015.godine  pocetna bila 1000$ a onda negde 1100$ a negde 1200$ uglavnom,za vecinu teachera.Ima i boljih plata ali to je bas se sertifikovane teachere nejtive.Ipak,zbog korone su dosta smanjili plate.Nadam se da sve ide ka boljem jer nedavno su se skole otvorile i pocele da rade a do skoro je sve bilo online.Cujem da se i Vijetnam otvorio sto bi stvarno bilo lepo.

Edited by Bonito

• Author
On 2/16/2022 at 3:11 PM, mixy123 said:

Jos jedanput, svaki stan u Pnom Penu za koji sam postavio link na ovoj temi ima klima uredjaj u makar jednoj prostoriji. Da ne bude zabune, kao sto je bilo oko konvertovanja valute. 

On 2/16/2022 at 6:57 PM, Bonito said:

Uopste nije vlazno u Kambodzi,samo odes do skole,otprilike 5 minuta pesacenja,i gola si voda.

U Guangzhou i u Shenzhenu je klima umerenija u odnosu na Kambo pa je opet pretoplo i prevlazno.

Noskish,

Da li znas ime skole u kojoj je Dodik radio?

Onda su ocigledno pojeftinili stanovi od vremena kada sam ja bila ali opet bih morala

da odem da se uverim u to.

Slike su jedno a realnost drugo,treba otici u taj stan od 200$ i proveriti higijenu i stvarno stanje.

Kuhinja je u startu uzasna.

Pa ne treba gazda da menja namestaj ali isti mora biti cist.

Ne znam gde je Dodik nasao taj stan u TK ali drago mi je ako je tako.

Naravno,plata je 2015.godine  pocetna bila 1000$ a onda negde 1100$ a negde 1200$ uglavnom,za vecinu teachera.Ima i boljih plata ali to je bas se sertifikovane teachere nejtive.Ipak,zbog korone su dosta smanjili plate.Nadam se da sve ide ka boljem jer nedavno su se skole otvorile i pocele da rade a do skoro je sve bilo online.Cujem da se i Vijetnam otvorio sto bi stvarno bilo lepo.

Ne znam ime skole u kojoj je Dodik radio niti tacnu lokaciju stana u kojem je ziveo. Meni je Dodik pričao u privatnim porukama da je mogao i veću platu da dobije, ali je tamo dosao sa manjkom novca pa je morao što pre da počne da radi. To jest nije imao vremena za pregovore i potragom za boljom platom. Nešto mu je banka Intesa bila blokirala novac pa je bio ostao sa vrlo malo novca.

Vec sam jedanput to napisao, ali da se ponovim, ja sam u Pnom Penu isao kod agenta za nekretnine i gledao stanove i za izdavanje i za kupovinu, tako da ne pisem napamet. Meni su ti stanovi sasvim ok. Bice pre da je do toga da ti imas izuzetno visoka ocekivanja od stanova u Pnom Penu. Sad kad si bila u Beogradu jesi li iznajmila nov stan sa novim namestajem namenjen strancima sa klimom u svakoj prostoriji, recepcijom i ciscenjem dva puta nedeljno?

Bogami i u Beogradu treba klima jedan deo leta, a dobra klima moze da se koristi i za grejanje, pa sto onda ne insistirati i u Beogradu na stanu sa klimom u svakoj prostoriji? Koliko znam u Kambodzi taj sitan kriminal se svodi na ulicne lopove koji ciljano napadaju turiste, pre svega zene i starije ljude koji oko vrata nose kamere, novac i telefone u dzepu od kosulje, skup nakit itd. Po provalama nema neke znacajnije razlike od Beograda tako da je recepcija potrebna isto kao i u Beogradu. 

Mozda zbog toga sto bi takav stan u Beogradu kostao 1500 eura mesecno, a u Pnom Penu kosta 500 dolara? 

Kao sto sam vec bio napisao, ukratko:

- Kina za najvisu nominalnu zaradu. 

- Vijetnam najbolji odnos zarade i kvaliteta zivota. 

- Kambodza ima prednost da se sve jako lako zavrsava: viza, nalazenje posla, nalazenje stana, kupovina motora itd. Bukvalno za 10 dana sve moze da se sredi. 

Meni licno je Vijetnam favorit, i to na prvom mestu Danang i Hanoj. Danang je najbolja opcija, ali je teze naci dobro placen posao. 

Edited by chivitli

A koja ti je evropska zemlja favorit, ako bi se odlučio za Evropu?

Pridružujem se apelima da se ničiji partneri ne uvlače u ovo. Ako je vređanje već neophodno, probajte da ga ograničite na prisutne, koji makar mogu da se brane.

Inače, evo šta meni ovde nije jasno. Svi ste vi pametni ljudi, videli ste sveta, obrazovani ste, imate raznovrsna i interesantna životna iskustva i interesovanja. Zar zaista ne možete da pronađete zanimljiviju temu za razgovor, od rasprave iz školskog dvorišta o tome da li je jači Supermen ili Spajdermen? Jedno kaže "jači je Supermen", drugo kaže "da ali Spajdermen može da se penje na zgrade", onda ono prvo kaže "da ali Supermen može da leti,  što bi se penjao na zgrade?" i tako ad nauseam. Mislim da svako od vas može daleko više doprineti kvalitetu ovog foruma, recimo deljenjem sadržaja kao što su članci koje čitate, dokumentarci o različitim zemljama, kulturološke zanimljivosti, vesti koje su interesantne i korisne putnicima itd. Nešto što bi podiglo kvalitet foruma, umesto što ga srozava i pretvara u beskrajni pissing contest. Nemojte mi reći da nemate ništa drugo da kažete ni o čemu.

Pošto je civilizovna rasprava u ovoj temi nemoguća i napisane su neke prilično užasne stvari (po ko zna koji put), cela ova sekcija foruma je prebačena u novi režim, gde će svaki odgovor morati biti odobren od strane moderatora, pre nego što postane vidljiv. Takođe bih vas zamolio da se ovde više ne raspravlja o Kambodži, mislim da ste rekli sve što imate na tu temu i previše puta.

evo na primer prijateljski vijetnam, bilo bi lepo kad bi neko malo bolje opisao zivot i rad u severnom i juznom delu zemlje, jer koliko sam shvatio, dosta se razlikuju....kakvi su im uslovi za dobijanje boravisne dozvole, da li se dobija na godinu dana ili duze, ili npr. mora da se cima svako malo oko papirologije, kao na tajlandu?

Edited by chivitli

• Author
4 hours ago, bam-bam said:

evo na primer prijateljski vijetnam, bilo bi lepo kad bi neko malo bolje opisao zivot i rad u severnom i juznom delu zemlje, jer koliko sam shvatio, dosta se razlikuju....kakvi su im uslovi za dobijanje boravisne dozvole, da li se dobija na godinu dana ili duze, ili npr. mora da se cima svako malo oko papirologije, kao na tajlandu?

Koliko znam nema razlike po pitanju vize na severu i jugu, to je sve jedna zemlja. Razlika je u tome da je Hanoj politički centar i na severu je koliko sam čuo veća kontrola u političkom smislu, to jest manje ima talasanja u smislu nekih za vladu kontroverznih stavova, umetnosti i slično, dok je HCMC komercijalni centar i tamo je veća tolerancija prema takvim stvarima. Stranac najverovatnije neće ni primetiti te nijanse, to jest te razlike na strance ne utiču.

@djorzgul se ne pojavljuje vise na forumu ali sam bio u kontaktu sa njim van foruma i on je digitalni nomad koji već godinama živi u Vijetnamu. U početku je radio video animaciju za firmu u Hanoju koja mu je bila sredila radnu vizu, kasnije je prešao da radi online. On mi je rekao da preko turističkih agencija koje se bave sredjivanjem vize sve može da se sredi, samo da se plati. On je platio i dobio vizu sa kojim može da boravi godinu dana i onda je produžava isto toliko po istom principu. Inače sam čuo za neke koji nemaju jednog poslodavca nego predaju engleski u velikom broju škola po malo, da zbog toga škole nisu mogle da im srede vizu, pa produžavaju vizu na 3 meseca preko tih istih agencija. Ko neće preko agencija može i da radi visa run sto nije teško jer je Vijetnam izdužena zemlja pa je lako doći do granice.

U principu ako nemaš neki regularni full time posao pa firma da ti sredi vizu, onda moraš da ideš na varijante preko turističkih agencija ako želiš da tamo boravis dugoročno. Ili ako hoćeš sam da se cimas radiš visa run. 

Inače preporuka za kanal ovog Francuza koji živi u Vijetnamu i deli dosta informacija o istom: https://youtube.com/c/GuillaumeRondanMoveToAsia

Edited by chivitli

12 hours ago, noskich said:

Koliko znam nema razlike po pitanju vize na severu i jugu, to je sve jedna zemlja. Razlika je u tome da je Hanoj politički centar i na severu je koliko sam čuo veća kontrola u političkom smislu, to jest manje ima talasanja u smislu nekih za vladu kontroverznih stavova, umetnosti i slično, dok je HCMC komercijalni centar i tamo je veća tolerancija prema takvim stvarima. Stranac najverovatnije neće ni primetiti te nijanse, to jest te razlike na strance ne utiču.

@djorzgul se ne pojavljuje vise na forumu ali sam bio u kontaktu sa njim van foruma i on je digitalni nomad koji već godinama živi u Vijetnamu. U početku je radio video animaciju za firmu u Hanoju koja mu je bila sredila radnu vizu, kasnije je prešao da radi online. On mi je rekao da preko turističkih agencija koje se bave sredjivanjem vize sve može da se sredi, samo da se plati. On je platio i dobio vizu sa kojim može da boravi godinu dana i onda je produžava isto toliko po istom principu. Inače sam čuo za neke koji nemaju jednog poslodavca nego predaju engleski u velikom broju škola po malo, da zbog toga škole nisu mogle da im srede vizu, pa produžavaju vizu na 3 meseca preko tih istih agencija. Ko neće preko agencija može i da radi visa run sto nije teško jer je Vijetnam izdužena zemlja pa je lako doći do granice.

U principu ako nemaš neki regularni full time posao pa firma da ti sredi vizu, onda moraš da ideš na varijante preko turističkih agencija ako želiš da tamo boravis dugoročno. Ili ako hoćeš sam da se cimas radiš visa run. 

Inače preporuka za kanal ovog Francuza koji živi u Vijetnamu i deli dosta informacija o istom: https://youtube.com/c/GuillaumeRondanMoveToAsia

nista nisam razumeo...koje to vrste viza mogu da srede turisticke agencije, ili produzenje vec postojece? Zar ne mogu ja sam da odem u imigraciono i produzim turisticku vizu, sta ce mi agencija? hoces da kazes da turisticka agencija moze da obezbedi neku drugu vrstu vize, koja nije turisticka?

btw, naravno da nisam mislio da su razliciti vizni i boravisni uslovi u juznom i severnom vijetnamu, svasta.....pitao sam u smislu razlicitog nacina zivota u ta dva dela, ako je to uopste toliko izrazeno....malo ljudi se ovde javlja iz vijetnama, ili bar da su ranije ziveli tamo,  pa nema puno informacija....

• Author
On 2/22/2022 at 5:30 AM, bam-bam said:

Kakvo pitanje takav i odgovor. Razlike su prevashodno po pitanju klime, dijalekta, donekle ishrane i politicko-istorijske. Nakon pobede severa na jugu je bilo hapsenja poput Golog otoka, pa su juznjaci uopsteno podozriviji prema partiji. Sve su to nijanse koje stranac nece primetiti, ili hoce ako tamo bude ziveo dosta godina. Za nekoga ko tamo putuje ili ostaje krace vreme irelevantno osim klime. 

14 hours ago, bam-bam said:

nista nisam razumeo...koje to vrste viza mogu da srede turisticke agencije, ili produzenje vec postojece? Zar ne mogu ja sam da odem u imigraciono i produzim turisticku vizu, sta ce mi agencija? hoces da kazes da turisticka agencija moze da obezbedi neku drugu vrstu vize, koja nije turisticka?

btw, naravno da nisam mislio da su razliciti vizni i boravisni uslovi u juznom i severnom vijetnamu, svasta.....pitao sam u smislu razlicitog nacina zivota u ta dva dela, ako je to uopste toliko izrazeno....malo ljudi se ovde javlja iz vijetnama, ili bar da su ranije ziveli tamo,  pa nema puno informacija....

Trenutno zbog Kovida vize se ne izdaju, mozemo samo da pricamo o viznom rezimu pre Kovida i da pretpostavimo da ce nakon Kovida isti biti vracen na snagu. Elem, pre Kovida smo mogli da se prijavimo za turisticku vizu od 30 dana elektronski. Nakon isteka te vize imas opciju ili da radis visa run ili da vizu produzis. Za produzenje vize se po pravilu koriste agencije. Razlika je u tome sto preko agencija mozes da dobijes mnogo duzi boravak nego da se prijavljujes sam. @djorzgul nije precizirao kakav je to tip vize koju je on dobio, samo mi je napisao da je platio agenciji i dobio boravak od godinu dana. E sad, ti mozes da radis visa run do iznemoglosti svakih mesec dana ili da sam pokusavas da produzujes vizu kod vijetnamske administracije. Prva opcija za visa run nije losa ako si tamo turisticki pa hoces da ostanes jos jedan mesec. Ali ako tamo zelis da ostanes dugorocno nema nikakvog smisla da ides na to da sam produzavas vize ili radis visa run kad mozes preko agencije elegantno sve da sredis za par stotina dolara (je poslednje sto sam cuo). Tako je bilo pre Kovida, a videcemo kakva ce pravila biti u buducnosti. Uglavnom @djorzgul je i dalje tamo, tako da stranci unutar Vijetnama mogu da produzavaju vize, problem je za strance koji su van i zele da udju u Vijetnam, za njih se turisticke vize u ovom trenutku ne izdaju osim ako nije rec o radnim vizama i sponzorstvu poslodavca. 

Evo jedno iskustvo o dobijanju vijetnamske radne vize tokom Kovida: http://www.awolgeordie.com/2020/07/batshit-in-battambang-vacuous-in-vietnam.html?m=1

I poslu u HCMC: http://www.awolgeordie.com/2020/08/megalopolis.html?m=1

@bam-bam jesi li i dalje u Azerbejdžanu ili si dao otkaz? Razmišljaš o poslu u Vijetnamu?

Edited by noskich

7 hours ago, noskich said:

Kakvo pitanje takav i odgovor. Razlike su prevashodno po pitanju klime, dijalekta, donekle ishrane i politicko-istorijske. Nakon pobede severa na jugu je bilo hapsenja poput Golog otoka, pa su juznjaci uopsteno podozriviji prema partiji. Sve su to nijanse koje stranac nece primetiti, ili hoce ako tamo bude ziveo dosta godina. Za nekoga ko tamo putuje ili ostaje krace vreme irelevantno osim klime. 

Trenutno zbog Kovida vize se ne izdaju, mozemo samo da pricamo o viznom rezimu pre Kovida i da pretpostavimo da ce nakon Kovida isti biti vracen na snagu. Elem, pre Kovida smo mogli da se prijavimo za turisticku vizu od 30 dana elektronski. Nakon isteka te vize imas opciju ili da radis visa run ili da vizu produzis. Za produzenje vize se po pravilu koriste agencije. Razlika je u tome sto preko agencija mozes da dobijes mnogo duzi boravak nego da se prijavljujes sam. @djorzgul nije precizirao kakav je to tip vize koju je on dobio, samo mi je napisao da je platio agenciji i dobio boravak od godinu dana. E sad, ti mozes da radis visa run do iznemoglosti svakih mesec dana ili da sam pokusavas da produzujes vizu kod vijetnamske administracije. Prva opcija za visa run nije losa ako si tamo turisticki pa hoces da ostanes jos jedan mesec. Ali ako tamo zelis da ostanes dugorocno nema nikakvog smisla da ides na to da sam produzavas vize ili radis visa run kad mozes preko agencije elegantno sve da sredis za par stotina dolara (je poslednje sto sam cuo). Tako je bilo pre Kovida, a videcemo kakva ce pravila biti u buducnosti. Uglavnom @djorzgul je i dalje tamo, tako da stranci unutar Vijetnama mogu da produzavaju vize, problem je za strance koji su van i zele da udju u Vijetnam, za njih se turisticke vize u ovom trenutku ne izdaju osim ako nije rec o radnim vizama i sponzorstvu poslodavca. 

Evo jedno iskustvo o dobijanju vijetnamske radne vize tokom Kovida: http://www.awolgeordie.com/2020/07/batshit-in-battambang-vacuous-in-vietnam.html?m=1

I poslu u HCMC: http://www.awolgeordie.com/2020/08/megalopolis.html?m=1

@bam-bam jesi li i dalje u Azerbejdžanu ili si dao otkaz? Razmišljaš o poslu u Vijetnamu?

kako se ne izdaju vize, kad su vijetnaci otvorili granice evo vec 3 meseca, do skora je bilo obaveznih 3 dana karantina, sad od 1. marta valjda ni to ne treba....

znaci mi u sustini ne znamo koje vrste viza sredjuju agencije? posto mi je malo sumnjivo da obicna turisticka viza moze da se produzi na perdiod od godinu dana....

da, u azerbejdzanu sam, ali mi lagano istice ugovor, koji nemam nameru da produzavam, pa koliko god da mi para ponude....nije sve u novcu :) ......a razmisljao sam o vijetnamu vec neko vreme, kambodza je isto opcija, o tajlandu sve znam uglavnom, pa da ne sirim pricu heheh...medjutim, uslovi se cesto menjaju, sad jos i korona, tako da - nije lako planirati nesto.....moja opcija svakako nije predavanje engleskog jezika, to me ne zanima, radio bih svoj posao ....

Ako tražiš i nađeš posao u struci, dobiješ radnu dozvolu i nema potrebe za visa run, problem je samo dobiti posao.

Jesi li razmišljao o Indoneziji?