Jump to content

Featured Replies

2 hours ago, Ena said:

Ako tražiš i nađeš posao u struci, dobiješ radnu dozvolu i nema potrebe za visa run, problem je samo dobiti posao.

Jesi li razmišljao o Indoneziji?

da, to mi je omiljena zemlja, indonezija je uvek opcija, medjutim oni bas nemaju ponudu za moj posao za strance, uglavnom to rade indonezani...te struke imaju dovoljno....ako imas neki kontakt ili opciju za indoneziju, slobodno podeli, rado cu se javiti na konkurs za posao....uglavnom su u pitanju medical spa resorti, ili privatne bolnice koje rade sa strancima, mada moze i domaca populacija....pozicija je dietitian/nutritionist

Važi.

Nego, ovde imaš oglas za nutriticionistu na Tajlandu, ako je to, to, u svakom slučaju  jobdDB je dobra paltforma za traženej poslova na Tajandu. Mislim da je posao i za expate, čim ne piše da kandidat mora da zna Thai

https://th.jobsdb.com/th/search-jobs/nutrition/1

5 hours ago, Ena said:

Važi.

Nego, ovde imaš oglas za nutriticionistu na Tajlandu, ako je to, to, u svakom slučaju  jobdDB je dobra paltforma za traženej poslova na Tajandu. Mislim da je posao i za expate, čim ne piše da kandidat mora da zna Thai

https://th.jobsdb.com/th/search-jobs/nutrition/1

hvala...gledam jobsdg, mada retko se tu pojavi oglas za moju struku...uglavnom mora da se trazi po samim institucijama, daju interne oglase.....ovo za nestle se cesto pojavljuje, to je vise sales posao, ides po bolnicama i preporucujes njihove proizvode...uglavnom traze tajce, jer  se komunicira sa krajnjim kupcem koji je tajac, a ne stranac...ali ovde u oglasu stvarno nista nije pisalo...

mada,  moram priznati da nikad ne bih radio za nestle, niti neku slicnu komapniju, kao ni farmaceutsku kompaniju, jer se to kosi sa mojim zivotnim stavovima...ali ok, mozda imam previsoke kriterijume, bar sto se morala tice, pa sam dosta zbog toga i nagrabusavao na poslu ( ako postoji ova konstrukcija nesvrsenog glagolskog vida hahaha)...

najvise me zanima gde u vijetnamu ima medical spa resorta ( banjskih lecilista po naski :) ) , oni su obicno koncentrisani na jednom mestu ( kao sto je u indonezji npr. na ostrvu bintan , preko puta singapura)...pretpostavljam da tamo nema puno privatnih bolnica za zdravstveni turizam, kao sto ima na tajlandu npr...iako mi je rad u bolnici najprivlacniji, destinacija ipak ima odlucujuci uticaj hehe...jer bih svakako pre radio u vijetnamu u medical/spa resortu, nego u bolnici u mongoliji ili svedskoj.....

Ok, jasno.

Ako nešto vidim/čujem, javljam.

Nego, ovde imaš još neke oglase za nutricioniste, pa pročačkaj https://www.google.com/search?q=nutritionist jobs thailand&rlz=1C1UEAD_enTH977TH977&oq=nutritionist jobs thailand&aqs=chrome..69i57j0i22i30.13089j1j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8&ibp=htl%3Bjobs&sa=X&ved=2ahUKEwj38eKS4Zf2AhUgxzgGHa-mBocQkd0GegQIDRAB&fbclid=IwAR2_wpQEkS5I2dTqHyCKaz58nFKBug4UKDuHClMaMcAcdgw2PUmWNUs0mXY#fpstate=tldetail&htivrt=jobs&htiq=nutritionist+jobs+thailand&htidocid=dDnrP_9T7L8AAAAAAAAAAA%3D%3D&sxsrf=APq-WBvHUq28eGQJlJfqqbyEPLP5eFU7QQ:1645685746749

Što se tiče Tajlanda, znam jjedno, ako je oglas na engleskom, i ako ne piše Thai national only, oglas je ovoren i za expate.

I da, pokušaj na Linkedinu, ako imaš otvoren profil. Učlaniš se u sve moguće grupe,  asociajcije u okviru struke na Linkedinu, i onda na homepage-u tih asociaciju sam daš oglas da tražiš posao, možeš naravno da istakneš koja te destinacija zanima. Vredi, govorim iz iskustva. Moj muže je tako dva puta našao posao, a ja jednom.

• Author
On 2/24/2022 at 6:11 PM, Ena said:

I da, pokušaj na Linkedinu, ako imaš otvoren profil. Učlaniš se u sve moguće grupe,  asociajcije u okviru struke na Linkedinu, i onda na homepage-u tih asociaciju sam daš oglas da tražiš posao, možeš naravno da istakneš koja te destinacija zanima. Vredi, govorim iz iskustva. Moj muže je tako dva puta našao posao, a ja jednom.

Ovo nije lose ako si nezaposlena ili ako vec znas da ti se ugovor zavrsava/zelis da odes sa trenutnog posla, ali ako imas dobar posao a hoces drugi/bolji/na drugoj lokaciji, onda bas i nije zgodno da javno trazis posao jer to moze primetiti sef ili kolege. Linkedin ima opciju da promenis svoj profil u "open to work" podesavanje s tim sto mozes da definises ko moze da vidi taj status, ima opcija da samo recruiters mogu to da vide. Ja uvek drzim profil na tom podesavanju, cak i kad ne trazim posao, jer mi to povecava mogucnosti da dobijem neku interesantnu ponudu. 

Ja sam pokusavao sa agentima za zaposljavanje na drugim lokacijama i to je uglavnom bilo bezuspesno. Ti agenti hoce da na brzinu odrade zaposljavanje kako bi dobili procenat i onda sto pre se prebace na druge klijente. Nisu bas radi da se iscimaju zbog kandidata koji treba da dodje iz inostranstva jer tu onda moraju da odrade vizu i dosta je komplikovanije. Ne kazem da se ne desava, ali izuzetno za kadrove koji su bas deficitarni ili na visokom nivou.

Desavalo mi se da me kontaktiraju agenti nudeci posao na drugim lokacijama od moje trenutne, ali po pravilu to nit su bile neke za mene interesantne lokacije, nit su uslovi koje su nudili bili nesto narocito. 

Ali probacu tu varijantu koju preporucujes ako mi ne produze ugovor na trenutnom poslu. 

• 4 weeks later...
On 3/22/2022 at 2:43 AM, noskich said:

@bam-bam jesi li napravio plan gde posle Azerbejdžana? 

hahhah sta, zamrla tema otkad ne sme da se pominje jedna zemlja :) ......

plan je sto dalje od azerbejdzana hahahah....salim se, nije bas toliko strasno, ali its not my cup of tea, sto bi rekli briti.....

• Author
16 hours ago, bam-bam said:

hahhah sta, zamrla tema otkad ne sme da se pominje jedna zemlja :) ......

plan je sto dalje od azerbejdzana hahahah....salim se, nije bas toliko strasno, ali its not my cup of tea, sto bi rekli briti.....

Upravo tako! Odkad je najstroze zabranjeno pisati o Kambodzi, bivsa najpopularnija tema na forumu se pridruzila 98% drugih tema koje zvrje prazne ovde.

Videh na onoj drugoj temi da si pokusavao Tajland, je li to bilo sa ciljem nalazenja posla tamo, ili samo tvoja tradicionalna Koh Phangan tura?

Imas li jos neku drugu zemlju na oku pored Tajlanda, s obzirom da si odustao zbog Kovid pravila?

Sve najbolje. 

8 hours ago, noskich said:

Upravo tako! Odkad je najstroze zabranjeno pisati o Kambodzi, bivsa najpopularnija tema na forumu se pridruzila 98% drugih tema koje zvrje prazne ovde.

Videh na onoj drugoj temi da si pokusavao Tajland, je li to bilo sa ciljem nalazenja posla tamo, ili samo tvoja tradicionalna Koh Phangan tura?

Imas li jos neku drugu zemlju na oku pored Tajlanda, s obzirom da si odustao zbog Kovid pravila?

Sve najbolje. 

da, to je bio samo pokusaj mog koh phangan mental recovery-ja , ali jbg, prayut i njegova vojna uprava su resili da sjebu tajland maximalno... 

ja sam u azerbejdzanu do pocetka jula, ima jos vremena, necu sad toliko unapred da razmisljam heheh...samo imam odmor ceo april, izgleda da cu ga celog provesti u bgu....a i moram biti u beogradu u nedelju  03.04, kao  i 17.04, pa nema puno vremena izmedju ;) 

• 4 weeks later...
On 7/6/2021 at 5:38 PM, Gaspaćito said:

Pozdrav sanchez,

Interesuje me kakav je zivot u Rumuniji, kakvi su ljudi, kako se ti osjecas i kako si prihvacen tamo... bilo bi super ako bi mgao napisati nesto o tome.

Ne planiram emigrirati tamo, cisto iz radoznalosti pitam, jer ne znam puno o toj zemlji  ?

Znam da je prošlo skoro godinu dana od kad mi je momak postavio pitanje, sve kao sutra ću i sad videh da nisam ni odgovorio haha, pa ako bude ponovo ulazio a možda i još nekog zanima eto čisto da nešto odgovorim ili bar nasmejem :) Naravno ovo su samo moji utisci za 2.5 godine koliko zapravo živim u Rumuniji, a pre toga sam 4 godine često posećivao na duže periode.

Najveća razlika koju ja vidim izmedju ljudi u Rumuniji i Srbiji je jezik. Mentalitet veoma sličan, jedu sarme, ćevape, piju rakiju, priča se o parama, lošim fudbalerima, korumpiranim političarima, ko šta vozi i tako to. Naravno uz večitu dilemu da li je bolje emigrirati li ne, s tim što je njima lakše :D 

Rekao bih da sam za vreme provedeno u Rumuniji više shvatio koliko naši ljudi ne poznaju Rumuniju nego što sam sad ja nešto epohalno novo naučio. Podjimo od toga da dosta ljudi sa kojima sam pričao, a iz Beograda sam inače, nisu znali da je Rumunija površinski veća od Srbije 3 puta, ujedno i 3 puta više stanovnika i da nisu svi Rumuni cigani već da romsku populaciju čini 3%. Pa od toga da Rumunija više nije država od pre 30 godina koja je bila pod restrikcijama i gde su dolazili da rade kod nas za neku crkavicu, već da su u Rumuniji danas plate jedno 30-40% veće nego kod nas, a nekretnine uglavnom prilično jeftinije, ako poredimo Beograd i Bukurešt na numbeo.com, 20-30% jeftinije. Dosta naših ljudi ima iz nekog razloga potcenjivački stav prema Rumunima (mada generalno prema svima, ali pogotovo prema Rumunima i Bugarima :D), pa sam se tako naslušao raznih priča. Najčešće su naši ljudi prošli Gea Tursom do Aerodroma u Temišvaru ili železničke stanice i na osnovu toga stekli kompletan sud kad su videli dva prosjaka i cigu koji duva lepak. Tako da me mnogi u suštini sažaljevaju što sam ovde i pitaju se dal sam normalan :D ali sa druge strane upoznao sam i ljude koji su stekli neku prehajpovanu sliku o Rumuniji i njihovoj politici, pravosudju, revolucionarnom mentalitetu itd što mislim da je takodje neka druga krajnost.

Što se mene lično tiče, ja sam prihvaćen odlično a verujem da bi tako bilo svuda. Ja sam u Jašiju na severoistoku Rumunije, na granici sa Moldavijom, verovatno jedna od najudaljenijih tačaka od Srbije, pa je samim tim i njihovo poznavanje Srbije ovde u daleko manjoj meri nego što je recimo u Temišvaru i uz našu granicu. Jaši je drugi najnaseljeniji grad u Rumuniji (skoro 400k stanovnika), mada se stalno takmiče sa Klužom i Temišvarom ko je veći :)  Jako malo ljudi sam ovde upoznao koji znaju nešto više o Srbiji, dobar deo mladih i nije znao da se graničimo. Većini ljudi je ovde konfuzna cela ta priča oko Jugoslavije i novonastalih država, nisu to baš ispratili najbolje, pa im za početak bar objasnim da se graničimo. Stariji ljudi znaju za čuvenu Jugu i ta neka romantična vremena :D Tako da i kad sam u Srbiji i kad sam u Rumunji večito nekome nešto objašnjavam :)

Ne znam šta bih još istakao. Rekao bih da su manje nacionalisti i taj neki patriotizam je ovde dosta manje izražen da ne kažem nepostojeći možda zato što ovde nije bilo ratova skorije pa nije bilo potrebe da se gura ta priča. Takodje mi deluje da se ovde više potencira na pravoslavlju i da se religija nekako više ističe, ili sam se ja možda družio sa pogrešnim ljudima kod nas. Prosečan Rumun uglavnom loše priča o svojoj zemlji i skoro svaki me je upozorio da se pazim Rumuna i ne radim ništa sa njima jer će me prevariti (zvuči poznato? :D). 

Eto za ovaj post, podeliću još, a slobodno šaljite neka pitanja ako imate čisto da znam u kom pravcu da pišem.

Dovoljno dobro da odem do prodavnice, na fudbal, i za osnovnu komunikaciju sa ljudima, ali za odlazak u institucije i dubokoumne razgovore o teorijama zavere, moram još da napredujem, mada se i tu snalazim :D Bilo mi je baš teško u početku, imao sam utisak da nikad neću naučiti. Doduše da sam išao na neki kurs verovatno bi to bolje išlo, nego sam ja učio samo preko Duolinga i po malo sa ženom i na svoju ruku, a ja i ona pričamo 99% vremena na engleskom pa bi verovatno bilo poželjno da i to modifikujemo malo :) Problem je i što ranije nisam imao kontiniuitet jer sam dosta vremena provodio i u Srbiji i taman kad se naviknem na Rumunski vratim se i onda ga ne koristim, ali eto vremenom je to sve bolje i bolje.

Bavim se osmišljavanjem escape room igara, ako znaš šta je to :D Ne znam dal spadam u kategoriju digitalnih nomada haha pošto mi posao nije vezan za Rumuniju, ali svakako mi je cilj da me to što radim ne drži na jednoj lokaciji.

Mogao bi još puno reći o Rumuniji i šta sam sve ovde obilazio, al pretpostavljam da je pogrešna tema za to pa ne bih da zatrpavam. 

32 minutes ago, sanchez said:

Dovoljno dobro da odem do prodavnice, na fudbal, i za osnovnu komunikaciju sa ljudima, ali za odlazak u institucije i dubokoumne razgovore o teorijama zavere, moram još da napredujem, mada se i tu snalazim :D Bilo mi je baš teško u početku, imao sam utisak da nikad neću naučiti. Doduše da sam išao na neki kurs verovatno bi to bolje išlo, nego sam ja učio samo preko Duolinga i po malo sa ženom i na svoju ruku, a ja i ona pričamo 99% vremena na engleskom pa bi verovatno bilo poželjno da i to modifikujemo malo :) Problem je i što ranije nisam imao kontiniuitet jer sam dosta vremena provodio i u Srbiji i taman kad se naviknem na Rumunski vratim se i onda ga ne koristim, ali eto vremenom je to sve bolje i bolje.

Bavim se osmišljavanjem escape room igara, ako znaš šta je to :D Ne znam dal spadam u kategoriju digitalnih nomada haha pošto mi posao nije vezan za Rumuniju, ali svakako mi je cilj da me to što radim ne drži na jednoj lokaciji.

Mogao bi još puno reći o Rumuniji i šta sam sve ovde obilazio, al pretpostavljam da je pogrešna tema za to pa ne bih da zatrpavam. 

nije pogresna tema, ukoliko pricas o rumuniji iz ugla expata, pricas o tome kakav je zivot tu za jednog stranca...

mada, na ovoj temi se toliko raznih gluposti i pametosti ispisalo, tako da ne bi promasio i da pises o kornjacama iz konstance, ako takvih ima tamo hahaha

• Author

Gledam pre neki dan dva komada voća 10 dolara. Globalna hiperinflacija. Mislim da će se u ovakvim okolnostima tek pokazati u punom sjaju ono o čemu sam pisao na ovoj temi do sada - da se treba seliti tamo gde su troškovi niski. Pre je poenta bila instant poboljšanje životnog standarda, takoreći preko noći. Mislim da će danas pored toga biti aktuelan i još jedan razlog a to je puko očuvanje postojećeg životnog standarda jer on mic po mic neprestano pada na dole. Troškovi svega idu nebu pod oblake, a primanja stagniraju. Očekuje se veliki pad životnog standarda u EU kao posledica energetske krize. A imamo i krizu u snadbevanju hranom zbog rata u Ukrajini. Imamo i krizu logistike just in time sistema zbog Kovida.

Sve u svemu sve će više ljudi gledati da se preseli negde gde može dobiti veći što se kaže bang for the buck. Tek će se masovno seliti u jugoistočnu Aziju i centralnu i južnu Ameriku...

• 4 weeks later...
  • Author
51 minutes ago, mveruovic said:

sta cekas?

Mislim da nemas predstavu kako to izgleda kada imas karijeru, pa kada dostignes vrhunac te karijere kada zaradjujes duplo vise nego sto si zaradjivao pre nekoliko godina. A posao ti je cak i laksi nego sto je bio. Preko dve godine radis od kuce. Nije lako dici ruke od toga, a poslodavac ne tolerise rad iz inostranstva nazalost. 

On 5/20/2022 at 1:56 PM, noskich said:

Mislim da nemas predstavu kako to izgleda kada imas karijeru, pa kada dostignes vrhunac te karijere kada zaradjujes duplo vise nego sto si zaradjivao pre nekoliko godina. A posao ti je cak i laksi nego sto je bio. Preko dve godine radis od kuce. Nije lako dici ruke od toga, a poslodavac ne tolerise rad iz inostranstva nazalost. 

Opet ista prica o "karijeri"

Pa onaj koji ima mocnu karijeru i fenomenalan zivot tu gde jeste ne pati za JA goodinaamaaaa :) a tamo ne ide.

Inace ovo je komicno.

Ja mnogo volim istok ali sam i boravila godinama tamo...

1 hour ago, Bonito said:

Opet ista prica o "karijeri"

Pa onaj koji ima mocnu karijeru i fenomenalan zivot tu gde jeste ne pati za JA goodinaamaaaa :) a tamo ne ide.

Inace ovo je komicno.

Ja mnogo volim istok ali sam i boravila godinama tamo...

koliko sam ja razumeo Noskicha, ne pati on za jugoist. azijom, nego on samo zeli da drugim ljudima predoci i priblizi nacin zivota koji je tamo, koji on ne moze da priusti, ali mozda neko drugi moze.....

Edited by bam-bam

1 hour ago, bam-bam said:

koliko sam ja razumeo Noskicha, ne pati on za jugoist. azijom, nego on samo zeli da drugim ljudima predoci i priblizi nacin zivota koji je tamo, koji on ne moze da priusti, ali mozda neko drugi moze.....

da su mu dali po dinar za svaki pokusaj predocavanja za ovih 5,6 godina koliko prica o raju zvanom JA

Trenutno je jednostavno otici na Tajland i u Kambodzu.

Sto se Kine tice,HK se otvorio za strance i posle karantina od 7 dana u HK za vakcinisane se moze otici u Kinu gde je opet karantin 2-3 nedelje.

Ipak je pomak...

Update za imigraciju: U Vijetnam se moze vakcine bez i sa  turistickom na mesec dana

pa viza run sa Kambodzom svakog meseca (za visa run s Kambodzom treba min 2 doze vakcine).

A moze se i lako dobiti biznis na 3 meseca (tamo kad se stigne).

19 hours ago, Bonito said:

U prvom trenutku, mozak mi je razumeo da pati za nekim Jagodinama i zamislio Palmu i poceo sam da se pitam sta sam to propustio?lol::

• Author

A zašto se na temu o jeftinom životu na Tajlandu diskusija prebacuje na privatni život sagovornika? Ovo je tema o životu u inostranstvu a ne o mom ličnom životu. Ako nemate već ništa da pridodate razgovoru o jeftinom životu na Tajlandu ili gdegod, onda bolje nemojte opstruirati diskusiju. 

7 hours ago, Dragance said:

U prvom trenutku, mozak mi je razumeo da pati za nekim Jagodinama i zamislio Palmu i poceo sam da se pitam sta sam to propustio?lol::

?

Ma on je upravu sto je najgore,ja to sve vise uvidjam jer nisam boravila u Srbiji od 2012. a ove poslednje 

dve godine korone umirem polako u Srb iako sam pravila izlete...

Jednostavno,k'o da sam vratila svoju svest eonima unazad,nazalost.A Bg mi je najgori od cele Srbije i od bilo kog mesta gde sam ikad zivela.

Ali pripremam se za odlazak polako ali sigurno.

Phnom Penh sada deluje kao lepo mesto za zivot za expata u odnosu na sve ovo.

Da ne pominjem Vijetnam,Tajland i Kinu,kao slag na torti.