Jump to content

Featured Replies

12 hours ago, Lazar said:

U Americi je zvanično od kovida umrlo oko milion ljudi, na populaciju od 330 miliona. Ako poredimo samo populaciju, to bi u Kini značilo četiri i po miliona mrtvih, sa laissez-faire pristupom, bez uzimanja u obzir dodatnih faktora. 

Amerikanci žive raštrkani na velikom prostoru. Najveći grad je Njujork sa 8 miliona stanovnika, a sledeći je L. A. sa 3,9 miliona. Treći je Čikago, sa 2,5 miliona. Svega devet američkih gradova ima više od milion stanovnika. U Kini je zvanično najveći Čonćing sa 31 milion, Šangaj sa 26 miliona, Peking sa 21 milion i tako dalje. Gradova od preko milion stanovnika ima oko 160. Gustina naseljenosti je ogromna. Kada je jutarnji ili popodnevni špic ulice su bukvalno preplavljene ljudima. Samim tim je širenje bilo kog virusa neuporedivo brže nego u, recimo, Americi (da ne pominjemo Švedsku, zemlju sa deset miliona stanovnika, i njihov pristup epidemiji).

U Americi svako ima svoj automobil, a javni prevoz je veoma slab; svega nekoliko gradova ima metro. U Kini je situacija obrnuta: javni prevoz je ogroman, i koristi ga neverovatan broj ljudi svakog dana. Ako čovek ide na posao svojim automobilom, daleko je manja šansa da će se zaraziti ili nekome preneti zarazu nego ako ide metroom ili vozom. 

Za razliku od Amera, koji velikim delom žive u kućama u predgrađima, taj koncept ne postoji u kineskim gradovima. Kuće u gradovima ili blizini gradova poseduju samo izuzetno bogati. Stambene zgrade su ogromne, sa velikim brojem spratova do kojih teško da se može stići bez lifta. Liftovi u tim zgradurinama često ne samo što su prepuni, nego ljudi čekaju u gomili ispred lifta, i moguće je da neće ući u prvi koji stigne, nego tek drugi ili treći. To je još jedna potencijalna tačka prenošenja zaraze. 

Konačno, zbog polise jednog deteta, danas imamo situaciju da Kina ima jako mnogo starog stanovništva u odnosu na broj mladih. Stari ljudi su podložniji koroni i veća je šansa da će se bolest iskomplikovati. 

Ako se uzmu u obzir svi ovi faktori, ako bi se odabrao američki pristup kovidu, teško je predvideti koliko bi ljudi umrlo, ali možemo biti sigurni da se radi o desetinama miliona. To bi dovelo do totalnog kolapsa zdravstvenog sistema, pa bi ljudi počeli mnogo brže da umiru i od drugih bolesti, jer ne bi dobijali medicinsku pomoć.

Napomenuo bih da nemam nameru da ulazim u bilo kakvu polemiku sa antivakserima, teoretičarima zavere i inim.

Sličan je model imao Singapur dok procenat vakcinisanih nije prešao 90%. Od tada su baš olabavili s merama.

Zanimljiv je i pristup i prezentacija. Ne znam kako je u Kini bilo, ali u SG-u je uvek ta strategija borbe protiv Covida bila jasno i otvoreno komunicirana. I imala je efekta. Izuzetno mali broj mrtvih uzimajući u obzir starosnu strukturu i gustinu naseljenosti. Meni se od početka nije sviđala, tj. uzimajući u obzir moje godine i lifestyle nije mi odgovarala, ali sam mogla da je razumem.

Zbog svega toga mi je recimo odlazak u Evropu (jul 2021) bio zapravo daleko mučniji kad sam videla odnos Srba prema Covidu npr.

4 hours ago, ppetrovic said:

Slično je i u Nemačkoj - automobilska industrija ima i više nego dovoljno para da izlobira povoljnu zakonsku regulaciju i subvencije za renoviranje i izgradnju autoputeva jer su tako u mogućnosti :-)

Postoji i druga opcija - da se javni prevoz učini besplatnim na nivou gradova ili čak i cele države. Trenutno boravim u jednoj takvoj zemlji i upravo taj osećaj slobode je nešto što je jako, jako moćna stvar, a sada postoji i ekološki momenat praktično svuda.

Povratak u Beograd i iznenadni napad klaustrofobije uzrokovan potpunim raspadom sistema što se tiče javnog prevoza biće izuzetno bolan, sreća pa sada radim 100% remote pa ne moram da koristim gradski prevoz ni blizu toliko često kao do skoro.

Ne mora čak da bude ni potpuno besplatan. U SG-u nije besplatan, ali je cena praktično simbolična. Taksi prevoz je takođe subvenciran, pa su taksi vožnje izuzetno jeftine. Taksi se tretira kao dodatak gradskom prevozu.

Broj automobila se kontroliše specijalnim dozvolama za kupovinu. Ove godine je prvi put prešla 100.000 SGD za sve kategorije automobila (preko 180.000 za luksuzne). Ovo nije cena automobila nego dozvola da se određeno vozilo nađe u prometu. Važi 10 godina. Vozilo starije 10 godina, ne sme ni da se vozi, sem u slučaju old-timer-a oni se posebno tretiraju. I same takse su ogromne, pa je cena automobila daleko skuplja nego bilo gde na svetu. 

2 hours ago, noskich said:

Sta jos imamo, coveka koji je 6 godina proveo u regionu jugoistocne Azije tokom kojih je bio dva puta turisticki na Tajlandu i nigde vise van lokalnog okruzenja (precnik od oko 100 kilometara) u kojem je ziveo. I pasionirano kritikuje Kambodzu kao najgoru zemlju na svetu... 

Kako si bas izracunao da je precnik oko 100km ?

E jesi smesan i naporan neki lik, to je strasno. Ajmo malu lekciju iz geografije. Povrsina Guangdong provincije je 180.000km2, znaci bukvalno duplo veca od Srbije, i u njoj zivi 126 miliona ljudi, znaci skoro 20 puta vise od Srbije, 5 puta vise od Australije. Hong Kong je daleko od mesta gde sam ziveo 220km, Makao 200km tacno. Tako da bukvalno sve sto si napisao je LAZ.

Ja sam dosao u Kinu da radim i ustedim neke pare, radio full time posao, mogao sam da putujem samo za vreme odmora, i nisu mi putovanja predstavljala prioritet. I od ta 3 zimska odmora pre korone, 2 sam proveo u Tajlandu, treci u Srbiji, kad je krenula korona. Sva 3 letnja raspusta sam putovao nazad u Srbiju da bi video svoje. Od kraja 2020, kad sam se vratio u Kinu, putovanja su misaona imenica, jer mozes da izadjes iz Kine, ali nema nazad. Da je moglo da se putuje posle 2020, video bih i vise od Tajlanda, Japan i Olimpijada su bili plan za leto 2020.

Nije Kambodza najgora na svetu, ali je gora od Srbije, za to ne mora da putujem tamo turisticki da bi znao, dovoljno je da cujem i vidim iskustva drugih, stotine videa, ispisanih stranica na forumu, i par licnih iskustava ljudi koje znam i koji su bili tamo, i bukvalno niko ni jednu lepu rec nije rekao za tu zemlju. 

Ali znas sta je ubedljivo najjace, Srbiju kao najgoru zemlju na svetu pasionirano pljuje covek koji poslednjih 20 godina u njoj nije proveo ni 20 dana. To je tek komedija. 

A ajmo stvarno da kazemo zasto je jugoistocna Azija super mesto za zivot. Zato sto je bela boja koze na ceni, zato sto i kurta i murta, i pismen i bukvalno nepismen, moze tamo da ode, predaje engleski i glumi "elitu", i ima 10 puta kvalitetniji zivot nego sto bi ga imao u svojoj zemlji. Uzmi ti zivi kao Kmer, sa kmerskom platom za taj posao koji ces da radis tamo, pa onda pricaj kako je tamo super. Lako je belcu u Kambodzi da glumi gazdu sa 1300 dolara dok oko njega ljudi zive na pirincu sa par dolara dnevno. Treba da shvatis da nisu svi kao ti i da postoje ljudi kojima smetaju takve stvari, beda, sirotinja, prljavstina. I jedno je videti neku zemlju turisticki par dana, a sasvim drugo ziveti u njoj, to je nebo i zemlja. I jos nesto, nisu ni svi profesori engleskog, zasto bi jedan doktor, naucnik, advokat, marketing strucnjak, videografer, vodoinstalater, isli u Kambodzu?

Nego aj ti budi "mudo" pa postigni uspeh u svojoj zemlji, ili budi kao ppetrovic pa da mozes da biras gde ces da zivis, tad neces da imas potrebe da potrosis zivot viseci na stotine foruma i objasnjavajuci da je Srbija dno a Kambodza vrh.

Postoje ljudi koji su obisli ceo svet, i opet na kraju ne odu da zive nigde van, jer im je lepo kuci. Evo dacu ti konkretan primer, Robert Dacesin, decko ima youtube kanal, obisao je preko 100 zemalja, kao mlad je i studirao van, ali uvek naglasi, da za njega nema boljeg mesta za zivot od njegove rodne Banja Luke.

I za kraj, nauci da prihvatis da ljudi imaju razlicite stavove i razlicita misljenja, razlicito gledaju na stvari, imaju razlicite prioritete. Sta god ti pisao neces da me ubedis da je Kambodza za mene bolje mesto za zivot od Srbije, zato me mani, predji da davis nekog drugog, ili se vrati temi, koja je isla u lepom smeru i lepom tonu poslednjih par dana dok nista nisi pisao. 

3 hours ago, noskich said:

Kad god sam pricao sa velikim svetskim putnicima koji su obisli gotovo sve sto ima da se obidje, svi su mi do jednog potvrdjivali misljenje da je po njima jugoistocna Azija najbolji region za boravak na svetu. I evo ovde na forumu ista se stvar ponavlja, @samsung i @bam-bam koji su ubedljivo najvise putovali od svih sagovornika na ovoj temi su se takodje slozili. Naravno rec je o ogranicenom broju ljudi, tako da ne mora to nista da znaci, ali samo kazem. 

Evropu sam proputovao uzduz i popreko dok sam bio ziveo u Srbiji i kasnije kada sam se vracao. Zatim u Australiji isto tako plus pomalo i pacificki region. I na kraju jugoistocnu i srednjeistocnu Aziju, od Singapura do Japana. Najvece rupe su mi Afrika i jugoistocna Amerika, moram da radim na tome da popunim.

Pa, jedno je putovati, a drugo je ziveti u nekoj zemlji, skroz razliciti osecaj kao i percepcija. Tako da putovanja su merodavna u odredjenoj meri, ali mora da se zivi negde bar mesec dana ides na posao, dolazis s posla itd, resavas probleme koje imas, da bi sagledao situaciju kako treba i kvalitet zivota.

Ti Mixy kad bi otisao u Phnom Penh video bi da je to jedan normalan grad koji ima sve sto ima bilo koji evropski grad.Ja bih rekla i da je lep grad jedino sto meni smeta je sto nema parkova i zelenoh povrsina.Ima ljudi koji vole Kambodzu pogotovo Siem Reap i okolina gde je i Angkorwat.

U Kambodzi ima mnogo sirotinje ali i mnogo bogatih ljudi.Da su svi sirotinja ne bi mogli da napune silne internacionalne skole decom a koje treba platiti.A recimo da u neke prosecne internacionalne skole idu deca srednjeg sloja drustva.

Ne znam koje si videe ili vlogove gledao,uglavnom na yt hvale Kambodzu.

Ima i losih strana,ti pljackasi sa motora,nebezbednost za zene i klima koja przi a nema parkova.

Ali recimo Toul Kork je ok za zivot,to je kao neki elitni mirniji kraj u kome cak mozes malo i da prosetas a da nije ogromna guzva.

Sad ne znam,ako se organizujes dobro moze da ti bude lepo.Jedino sto ces da vidjas sirotinju svuda ali oni sebe ne vide kao sirotinju vec im normalno da prze ono meso na ulici prodaju sokove itd.Ali vidim da je isto i u Vijetnamu.

Spa Centri i bazeni su na svakom koraku,tu bas lepo moze da se odmoru vikendom.

Slazem se da je to sve na konto bele koze.Ali oni tako hoce,oni to cene,treba pitati njih zasto je to tako.

Ono sto ubija u Kambo nije Kambodza nego kuca poso poso kuca.Nije to zezanje ko u Kini nego ozbiljna priprema casova,evaluacija ucenika i pisanje izvestaja pa i priprema mesecnih testova u nekim skolama,teacher parent conference na svaka tri meseca vikendom..Da se ima manje posla bila bi veca uzivancija u Kambodzi.

E da,ima dosta profesionalnih kuvara  expata tamo...

13 minutes ago, Bonito said:

Ti Mixy kad bi otisao u Phnom Penh video bi da je to jedan normalan grad koji ima sve sto ima bilo koji evropski grad.Ja bih rekla i da je lep grad jedino sto meni smeta je sto nema parkova i zelenoh povrsina.Ima ljudi koji vole Kambodzu pogotovo Siem Reap i okolina gde je i Angkorwat.

Verujem, daleko od toga da mislim da su tamo svi divljaci lol Grad kao grad, kazem, ako bude moglo bez problema da se udje u februaru, eto mene tamo, da vidim iz prve ruke. Imam tamo nas par, muz i zena, radili su samnom prosle godine u Guangzhou, sad su u Pnom Penu, kazu da im nije lose, imaju neke opste zamerke, to sto pisemo ovde, higijena, bezbednost, skupa uvozna hrana, bas to sto kazes - nedostatak parkova, velike guzve, ali opet jedva cekaju, i grebu i rukama i nogama, da se vrate u Kinu.

Ma mene Noskich nervira sto hoce da predstavi Kambodzu kao raj na zemlji, a Srbiju kao pakao, sto nije istina. Nije ziveo u Srbiji jos od doba Milosevica, pljuje i trpa kao da se nista nije promenilo od tad. Nije ziveo ni u Kambodzi, nasao nekog lika na internetu sto zivi tamo na 300 dolara mesecno i to predstavlja kao ideal. Bila si u Kini, bila si i u Kambodzi, kazi i sama, dal postoji dilema gde bi se pre vratila.

Treba uzeti u obzir da ne odgovara svima klima u tom delu sveta. Meni lično nije jasno kako svi kolektivno ne fasuju emboliju pluća kad krenu oni monsunski fazoni, a to je samo početak :-))

Takođe, ne vole svi svu tu kulturološku razliku i lokalne obrasce ponašanja koji jesu generalno drugačiji od Evrope i zapada, kome i mi u SRB mnogo više gravitiramo nego što smo toga svesni, i to obično skapiramo tek kad se nađemo na istoku, mnogima se to dopada i simpatično im je, ali ne svima. Tu onda dolazi i taj momenat opšte bede i siromaštva lokalnog stanovništva, problemi sa higijenom i bezbednošću, itd. Lično nisam nikada imao utisak da sam nebezbedan tamo, ali ja sam sve ukupno u tom delu sveta proveo tek negde oko mesec dana svog života pa verovatno i nisam relevantan da pričam o tome.

Na sve to treba dodati neke druge nedostatke, kao što je "članstvo" na sivoj FATF listi u slučaju Kambodže, što je samo po sebi indikator da lokalna regulativa nije baš najsređenija na svetu, a što može preko noći da odseče dotok finansija ako zarađuješ od spolja.

Naposletku, ono što je mixy pomenuo, ne žele svi da predaju engleski i ne žele svi da rade remote poslove.

1 hour ago, mixy123 said:

Ja sam dosao u Kinu da radim i ustedim neke pare, radio full time posao, mogao sam da putujem samo za vreme odmora, i nisu mi putovanja predstavljala prioritet. I od ta 3 zimska odmora pre korone, 2 sam proveo u Tajlandu, treci u Srbiji, kad je krenula korona. Sva 3 letnja raspusta sam putovao nazad u Srbiju da bi video svoje. Od kraja 2020, kad sam se vratio u Kinu, putovanja su misaona imenica, jer mozes da izadjes iz Kine, ali nema nazad. Da je moglo da se putuje posle 2020, video bih i vise od Tajlanda, Japan i Olimpijada su bili plan za leto 2020.

Ma, druze nemoj da se pravdas bilo kome, podredio si bio svoj boravak tamo odredjenom cilju i ziveo si kako si ziveo, nema razloga bilo kome da dodatno objasnjavas gde si isao sta si radio, tvoj je zivot, on ili bilo ko drugi ako ume i moze bolje neka uradi bolje i toliko.

Ziveli! ?

prekinite vise o kambodzi, stvarno preterujete...niti se noskich uhvatio samo za kambodzu, nije je cak ni pomenuo sad kad je pisao o jugoist. aziji,  niti smo mi ostali pricali samo o kambodzi kada smo pricali o jugoistocnoj aziji......mislim da ti @mixy123, i jos par vas @ppetrovic, insistirate na kambodzi , jer mislite da je na njoj najlakse da uporedjujete "los zivot" u jugoist. aziji i ostatku sveta, ukljuccujuci i srbiju....

naravno da nije isto ziveti i putovati negde, ali kazem da kad bih vec negde ziveo van beograda, najvise bih voleo da zivim u jugoist. aziji, pogotovu one tri zemlje koje sam naveo....uostalom, za zadnjih 15 godina koliko idem tamo, proveo sam ukupno bar godinu i po-2  kad se sve sabere, tako da ipak imam neku sliku....

ne slazem se sa pricom o belim bozanstvima, to je mozda nekad bilo, ali ne u svim zemljama.....poznato je da je dosta azijata prilicno nacionalisticki nastrojeno, tj. gotive samo svoje.....na tajlandu ne postoji specijalni odnos prema belcima, cak stavise, imaju uglavnom manja prava...takodje je ista prica i u vijetnamu, laosu, mijanmaru i maleziji....sto se indonezije tice, oni su fini ljudi prema svima, nevezano za boju koze, taka im kultura, tako da ni tamo ne stoji ova prica....ovo o beloj supremaciji moze eventualno da se vidi jedino na filipinima, mada i tamo vrlo retko u zadnje vreme....za kambodzu nisam siguran, oni su imali specificnu istoriju u zadnjih 40 ak godina, ali nesto mi se ne cini ni da oni gledaju u bele bogove kako vi zamisljate....

to jednostavno nije tacno.....pre cete takvo ponasanje videti u centralnoj aziji, i to samo prema evropljanima.....za kinu ne znam, mozda pricate na osnovu kineskih iskustava, mada mi se ne cini da su kinezi takvi, pre be biti da im zbog zarade trebaju neki profili ljudi, a inace vasa ne bi ni pogledali da nije do toga da njima punite dzepove.....

licno se nikad nisam osecao kao beli majmun ili beli mag nigde po jugoist. aziji, niti su me tako tretirali....mozda je to i do licne percepcije, ili do toga kako se covek postavi u odnosu prema okolini, ili umisli da predstavlja nesto vise od okoline...takve stvari me jednostavno ne zanimaju, i nema veze sa istinom da idem tamo da bi se osecao ko bozanstvo....kapiram da je velika vecina belaca koji idu tamo takva....ljudi idu zbog celokupnog dozivljaja - mesavine mirnoce, elana, azijske smirenosti duha ali brzih pokreta i delovanja, neopterecujuceg odnosa prema zivotu i okolini, prihvatanja razlicitosti, mirisa, ukusa, prirode i kulture....

inace, ja ne gledam zivot kroz kintu, siortinja, koju vi navodite,  ne moze da bude osnovno merilo srece, jer i sirotinja nije svuda po svetu ista, niti je pojam i percepcija sirotinje svuda isti.....npr. meni na tajlandu uopste ne smeta da zivim sa minimalnim materijalnim dobrima, tipa pokucstva, kvaliteta gajbe, automobila itd, dok bi mi u evropi to mnogo vise smetalo.....u juznoj americi tek, jer sirotininja tamo je bukvalno u fazonu- danas sam ziv, sutra mozda ne...i pomireni su sa tim....." sirotinja" u jugoistocnoj aziji ne moze da se meri zapadnjackim ocima i kriterijumima.....neko ko prodaje klopu na tezgi na ulici u hanoju ili chang maiju nije sirotinja po budistickim kriterijumima, tj.  i ne samo budistickim, nego kulturoloskim kriterijuma tog dela sveta....

Edited by bam-bam

i ima 10 puta kvalitetniji zivot nego sto bi ga imao u svojoj zemlji. Uzmi ti zivi kao Kmer, sa kmerskom platom za taj posao koji ces da radis tamo, pa onda pricaj kako je tamo super. Lako je belcu u Kambodzi da glumi gazdu sa 1300 dolara dok oko njega ljudi zive na pirincu sa par dolara dnevno.

Pazi ovde skoro da si u pravu, ali nisi recimo prosecan Englez ako zeli da radi da bude produktivan clan drustva on ce u UK da zivi zivot najviseg kvalieta, ali jednostavno tamo pola nacije nece da radi, neobrazovani su, prosto receno glupi i bez ambicija i onda ovo vide kao super izlaz SEA, onda tu dodju i od jednom neki engleski skapanko je faca tu si u pravu 100%, ima i Engleskinja koje dodju naravno, ali vise je musko drustvo, o dedama onim francuskim, engleskim i nemackim sto idu da bi imali zenske od 17-19 godina i da ne pricamo...

A, I ta plata od 1300$ tamo nije dovoljna za raskalasan zivot ni blizu. 

Nego aj ti budi "mudo" pa postigni uspeh u svojoj zemlji, ili budi kao ppetrovic pa da mozes da biras gde ces da zivis, tad neces da imas potrebe da potrosis zivot viseci na stotine foruma i objasnjavajuci da je Srbija dno a Kambodza vrh.

Hahahaha, ovde me dobro nasmeja i lepo si mu rekao.

Ja nikako nisam uspeo da budem mudo u Srbiji, vise sam nekako ispao internacionalno mudo. :D 

obisao je preko 100 zemalja, kao mlad je i studirao van, ali uvek naglasi, da za njega nema boljeg mesta za zivot od njegove rodne Banja Luke.

Pa, pazi nisam probao banjalucki cevap, ali verujem da je to jedan od presudnih faktora. 

Edited by Hibridni Kukuruz

@bam-bam Kambodžu ovde sve vreme potencira neko drugi, mi se ostali samo nadovezujemo na to, ali jesi generalno u pravu, ima tamo još država pored Kambodže, i sve te druge države opet imaju svoje probleme i nedostatke o kojima očigledno malo ko namerava da priča. Opet, to sa percepcijom siromaštva je opet individualna stvar, baš kao i "white supremacy" fazoni, lično nikada nisam imao takav utisak i takve stvari me ne zanimaju, i slažem se da je to najviše do tvog stava i kako se ti postaviš od samog starta. Inače, jesi li se vratio iz Azerbejdžana? Ako te ne mrzi da konačno izneseš neke svoje "finalne" utiske, cenim da bi svima na temi bilo zanimljivo da pročitaju nešto više pošto je tamo retko ko bio, a još manje živeo i radio.

JI Aziju smo nekako odavno "apsolvirali" :-))

34 minutes ago, ppetrovic said:

@bam-bam Kambodžu ovde sve vreme potencira neko drugi, mi se ostali samo nadovezujemo na to, ali jesi generalno u pravu, ima tamo još država pored Kambodže, i sve te druge države opet imaju svoje probleme i nedostatke o kojima očigledno malo ko namerava da priča. Opet, to sa percepcijom siromaštva je opet individualna stvar, baš kao i "white supremacy" fazoni, lično nikada nisam imao takav utisak i takve stvari me ne zanimaju, i slažem se da je to najviše do tvog stava i kako se ti postaviš od samog starta. Inače, jesi li se vratio iz Azerbejdžana? Ako te ne mrzi da konačno izneseš neke svoje "finalne" utiske, cenim da bi svima na temi bilo zanimljivo da pročitaju nešto više pošto je tamo retko ko bio, a još manje živeo i radio.

JI Aziju smo nekako odavno "apsolvirali" :-))

Ovde se slazem mislim da se previse ulepsava ta prica oko SEA, ili neki ljudi jednostavno ne mogu da vide celu sliku.

@bam-bam Pa zato ja kazem nije isto biti turista i raditi, i dalje ti ne znas kako je to ako moras svaki dan mopedom da ides na posao u HCMC na primer. 

Sto se tvoje percepcije sirotinje u SEA tice ne bih se slozio uopste, eto recimo u omiljenom gradu gospodje @Bonito se vozi najvise Lexusa u bilo kom gradu na svetu, i sada onaj sto sedi na trotoaru i gleda zemljaka koji protutnjava pored njega u Lexusu od 250K$, ne verujem da mu je svejedno, verovatno i on masta o tome jednog dana. Bas sam i citao na internetu dosta neki sve pare sto imaju daju na kola, kupe auto, a i dalje zive u drvenoj kolibi, nije to tamo bas kao iz bajke, budizam i svi smo srecni i ne zanima nas materijalno ili neki drustveni status. Oni sto se bogate prljavo se bogate do nenormalnih granica, oni sto su siromasni - siromasni su za medalju. Mislim popravljaju se i tamo stvari ekonomski, ali duhovno idu na dole.

Sto se belaca kao belaca tice, skola ne moze da funkcionise u SEA ako nema bar nekoliko belih nastavnika, roditelji nece poslati decu tu i onda nema love za vlasnike skole, to je vrlo prosta matematika. Filipinci su recimo dosta strucniji od tih belaca jer dodju ljudi koji su stvarno profesori ili nastavnici prema njima se skolske uprave odnose kao prema inferiornima i plate su im dosta manje nego belcima i Zapadnjacima. I tipa Zapadnjak radi 5 dana nedeljeno, Filipinci su obavezni i subotu do 1h npr... 

Ja sam na primer bio u Grckoj sigurno 30-40 puta, mozda i vise, ne znam jer mi je pasos bio toliko isaran grckim pecatima da su jedan preko drugog udarali carinici posle, od toga pola ili trecinu kao turista, veci deo kao turisticki radnik dolazio i odlazio.

Ja Grcku obozavam i to sto neko sanja o SEA, ja eto kada bih imao finansijsku potporu da biram gde cu da zivim, ja bih u Grcku, nekretnine su jeftine odmah bi uzeo i stan ili kucu. Ali kada god sam pricao i dan danas kada pricam sa ljudima koji su radili u Grckoj oni se svi namrste, samo izraz lica namrste se ljudi i onda krenu da mi pricaju ovo i ono. Znaci ja tamo nisam radio, nisam radio za Grka sto je bitan momenat, imam poznanike cekali 2 meseca da im u Solunu (ne neka vukojebina) uvedu internet, znaci sve ima svoje, jedno je ptica u letu drugo kada si tamo pa delis sve blogodeti i probleme.

Inace i mene zanima Azerbejdzan, cuo sam da su dobri ljudi, bar obican narod, pa taman i to me zanima da li je tacno?

@ppetrovic Ako vec mozes da biras gde ces da zivis i ne vezuje te nista previse za Srbiju, probaj Grcku moj predlog, mnogo blize od SEA i klima bolja. :) 

1 hour ago, bam-bam said:

za kinu ne znam, mozda pricate na osnovu kineskih iskustava, mada mi se ne cini da su kinezi takvi, pre će biti da im zbog zarade trebaju neki profili ljudi, a inace vasa ne bi ni pogledali da nije do toga da njima punite dzepove.....

I meni se čini da je ta priča malo naduvana. Ja bar nisam osetio taj "božanski" status u Kini. Ljudi su (uglavnom) ljubazni i predusretljivi, ali to je to. Ako im trebaš da pomoću tebe naprave dobre pare, naravno da će dati sve od sebe da te zadrže, ali ako se ponašaš kao kreten, nećeš dugo ostati na tom radnom mestu. Bilo je jako mnogo slučajeva da su naši ljudi dobili otkaz, da nisu dobili platu, da su prijavljeni policiji itd, zato što su osilili i mislili da uživaju status božanstva. Sve je to, što kažu, strictly business.

Istina je da si godinama mogao ušetati u školu jezika i odmah dobiti posao, ali to nije zato što te gledaju kao božanstvo, nego zato što je potražnja bila ogromna a tržište neregulisano, i čovek se mogao za kratko vreme obogatiti ako otvori školu jezika, engleski vrtić itd. Možda samo ja nisam imao tu sreću da me tretiraju kao božanstvo, ali moj kineski život bio je prilično običan. 

Haha, da, Grčku sam više puta razmatrao kao opciju, jer ako ništa, to mi je omiljena destinacija za odmor, samo što, kao što si i sam primetio - po mentalitetu su isti kao mi i žive po fazonu "lako ćemo" pa tako uopšte nije čudno da čekaš da ti uvedu Internet po 2 meseca, a i sama infrastruktura za Internet im je očajna u većini države, a o mobilnim mrežama da ne pričamo. Nezgodno ako ti posao zavisi od Interneta :-))

Jedina država u Evropi koja je gora od Grčke po pitanju mobilne mreže je Nemačka. Potpuno netipično za Nemačku, ali tako je kako je. Ako ništa drugo, Srbija je pojam što se tiče te vrste infrastrukture za dobar deo kontinenta, a više i ne zaostajemo toliko sa cenama u odnosu na pre 10ak godina.

Sad gledam, Grci nude vizu za digitalne nomade ali traže minimum 3500 EUR mesečne neto plate, nema šanse da se prijavim na toliki iznos, nisam lud da istovaram Vučiću preko 1800 EUR mesečno na poreze i doprinose :-)))

18 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

Ovde se slazem mislim da se previse ulepsava ta prica oko SEA, ili neki ljudi jednostavno ne mogu da vide celu sliku.

@bam-bam Pa zato ja kazem nije isto biti turista i raditi, i dalje ti ne znas kako je to ako moras svaki dan mopedom da ides na posao u HCMC na primer. 

Sto se tvoje percepcije sirotinje u SEA tice ne bih se slozio uopste, eto recimo u omiljenom gradu gospodje @Bonito se vozi najvise Lexusa u bilo kom gradu na svetu, i sada onaj sto sedi na trotoaru i gleda zemljaka koji protutnjava pored njega u Lexusu od 250K$, ne verujem da mu je svejedno, verovatno i on masta o tome jednog dana. Bas sam i citao na internetu dosta neki sve pare sto imaju daju na kola, kupe auto, a i dalje zive u drvenoj kolibi, nije to tamo bas kao iz bajke, budizam i svi smo srecni i ne zanima nas materijalno ili neki drustveni status. Oni sto se bogate prljavo se bogate do nenormalnih granica, oni sto su siromasni - siromasni su za medalju. Mislim popravljaju se i tamo stvari ekonomski, ali duhovno idu na dole.

Sto se belaca kao belaca tice, skola ne moze da funkcionise u SEA ako nema bar nekoliko belih nastavnika, roditelji nece poslati decu tu i onda nema love za vlasnike skole, to je vrlo prosta matematika. Filipinci su recimo dosta strucniji od tih belaca jer dodju ljudi koji su stvarno profesori ili nastavnici prema njima se skolske uprave odnose kao prema inferiornima i plate su im dosta manje nego belcima i Zapadnjacima. I tipa Zapadnjak radi 5 dana nedeljeno, Filipinci su obavezni i subotu do 1h npr... 

Ja sam na primer bio u Grckoj sigurno 30-40 puta, mozda i vise, ne znam jer mi je pasos bio toliko isaran grckim pecatima da su jedan preko drugog udarali carinici posle, od toga pola ili trecinu kao turista, veci deo kao turisticki radnik dolazio i odlazio.

Ja Grcku obozavam i to sto neko sanja o SEA, ja eto kada bih imao finansijsku potporu da biram gde cu da zivim, ja bih u Grcku, nekretnine su jeftine odmah bi uzeo i stan ili kucu. Ali kada god sam pricao i dan danas kada pricam sa ljudima koji su radili u Grckoj oni se svi namrste, samo izraz lica namrste se ljudi i onda krenu da mi pricaju ovo i ono. Znaci ja tamo nisam radio, nisam radio za Grka sto je bitan momenat, imam poznanike cekali 2 meseca da im u Solunu (ne neka vukojebina) uvedu internet, znaci sve ima svoje, jedno je ptica u letu drugo kada si tamo pa delis sve blogodeti i probleme.

Inace i mene zanima Azerbejdzan, cuo sam da su dobri ljudi, bar obican narod, pa taman i to me zanima da li je tacno?

@ppetrovic Ako vec mozes da biras gde ces da zivis i ne vezuje te nista previse za Srbiju, probaj Grcku moj predlog, mnogo blize od SEA i klima bolja. :) 

da, skole uzimaju belce jer ce lokalci svoju decu vise upisivati u te skole..ali to nije zbog toga jer smo mi belci beli bogovi za njih, nego iz prostog razloga jer narod tamo misli da su belci bolji poznavaoci engleskog nego bilo koji azijati, i da ce im decu bolje nauciti...ima to donekle i rezona, jer su svi " belacki" jezici indoevropski, i osnova engleskog kao i drugih ecropskih jezika je u sustini ista..ne samo leksika, nego prevashodno sintaksa recenice, fonetika, fonilogija, sve je slicno..sama socilingvistka kao nauka puno govori o tim stvarima, mnogo je lakse jednom indoevropljaninu ne samo nauciti neki indoevropski jezik, vec i preneti to znanje dalje, nego nekom azijatu...kao sto je nama jako tesko nauciti njihove jezike, dok koliko znam, imam prijatelje , koji su tajlandjani i znaju prilicno fino i kineski, i malajski ..

tako da, uopste se ne slazem sa rezom da oni u nas gledaju kao u bele nadljude, niti da bi se masa belaca koji idu tamo , lozila na to...mozes ti licno da se istrupujes da si beli nosorog medju crnima, ali to je samo osecaj i odnos pojedinca prema okolini...kao sto moze neki feancuz da se u sred beograda istripuje da je nesto vise i znacajnije od nas ostalih, ali mi ga svakako ne gledamo kao francuskog boga hahaha...o odnosu prema materijalnim dobrima u budizmu i generalno u tom delu sveta mozemo da napravimo posebnu temu i da ispisemo isto onoliko stranica koliko ima i na ovoj temi..i stoji da tamo ima enormno bogatih, ali siromasni jednostavno nisu oni sto mi smatramo pod pojam sirotinje, sa sve zaljenjem itd...

pripremam se da napisem post o azerbejdzanu, sad kad vise nisam tamo, e tu je vec odnos enormno bogatih i siromasnih isti kao u evropi, i o tome imam mnogo stosta da napisem...dajte mi jos par dana, jos se lecim od postkovid simptoma hehe

1 hour ago, Hibridni Kukuruz said:

Ma, druze nemoj da se pravdas bilo kome, podredio si bio svoj boravak tamo odredjenom cilju i ziveo si kako si ziveo, nema razloga bilo kome da dodatno objasnjavas gde si isao sta si radio, tvoj je zivot, on ili bilo ko drugi ako ume i moze bolje neka uradi bolje i toliko.

Ziveli! ?

Upravo to.Skroz legitiman cilj je zaraditi.Ne zele svi da budu svestski putnici.

44 minutes ago, ppetrovic said:

Jedina država u Evropi koja je gora od Grčke po pitanju mobilne mreže je Nemačka. Potpuno netipično za Nemačku, ali tako je kako je. Ako ništa drugo, Srbija je pojam što se tiče te vrste infrastrukture za dobar deo kontinenta, a više i ne zaostajemo toliko sa cenama u odnosu na pre 10ak godina.

Mogu da potvrdim sto se tice Nemacke na osnovu licnog iskustva. Uselio se u novi stan, usred pandemije, radim od kuce i treba mi internet, normalno. Napravim ugovor za internet, 10ak dana pred ulazak u stan, racunajuci da ce za koji dan da posalju tehnicara i imam internet. Zakazali mi termin za 4 nedelje, kazu, tad je prvi slobodanlol:: Aman, ljudi, jeste normalni? Nekako sam ocajnicki ceprkao po online nalogu internet provajdera i video da mogu da pomerim taj datum za oko 2 nedelje unapred, sto sam i uradio, tako da sam samo oko 5-6 dana bio bez neta, tj., zamolio sam komsije da koristim njihov i premostio taj period.

Sto se mobilne telefonije tice, nekako mi je uvek slab Vodafone signal, cak i u gradu, a kad sam negde u ruralnoj sredini, cesto ga i nema. A zanimljivo je da uveliko prodaju telefone sa 5G tehnologijom, iako je mreza tek u razvoju. Ali, iznenadio sam se kad mi je jedan kolega pokazivao nesto sa svog telefona i video da je zapravo konektovan na 5G. Kaze, ima ponegde.   

To ti kažem, to mi je bio ubedljivo najveći kulturološki šok kad sam se prvi put našao u Nemačkoj. Čovek bi očekivao da najveća ekonomija na kontinentu ima rešeno pitanje digitalne infrastrukture, ali iz nekog razloga to nije slučaj. Vrlo često sam u vrlo urbanim sredinama bio bez ikakvog signala na telefonu, a o autoputevima između gradova da i ne pričam. Fiksna infrastruktura po pitanju optike je još i dobra.

Čudno, ali je tako.

Na konto generalne polemike oko toga kako je prednost biti beo i raditi u skolama jezika po JI Aziji, mogu da podelim svoje iskustvo, ali iz Brazila. Nekih oko godinu dana sam drzao i casove engleskog u jednoj lokalnoj skoli u malom gradu u unutrasnjosti gde sam i ziveo i mogu samo reci da sam im svakako bio zanimljiv, ali sigurno ne zbog toga sto sam beo, vec zato sto sam stranac i tad bas i nisam govorio portugalski. I vlasnici skole je to islo u prilog da ima inostrane predavace, pa se trudila da nas sto duze zadrzi, ali, imali smo mnogo vise drugarski odnos nego sef-zaposleni. Na kraju krajeva, bili smo tamo na dobrovoljnoj osnovi, jer smo imali poslove u struci, a ovo nam je bilo onako usput. Govorim u mnozini, jer je i moja supruga drzala casove tamo, s tim da se ona mnogo duze zadrzala, cak je i do pred sam nas odlazak iz Brazila povremeno uskakala, kad im je falilo predavaca. Generalno, mislim da se nase iskustvo uklapa u opis koji kaze da je vlasnica imala interes da nas zadrzi, valjda i delom zato sto smo bili dobri, a i njoj i njenoj skoli je to podizalo ugled, a nikako samo zato sto smo belci. A mislim jos da je to i odlika male sredine, tako da verujem da bi nas mozda drugacije gledali da smo bili, recimo, negde u gradu  Sao Paolu. Verovatno da ne bismo bili toliko interesantni kao stranci, jos manje kao belci. Pretpostavljam da bi tako nesto moglo da vazi i za JI Aziju. Ali, s druge strane, kao sto sam vec jednom negde napisao, nakon visegodnisnjeg zivota u inostranstvu, mislim da mozda nismo ni svesni koliko je zapravo privilegija samo sto smo beli. Nazalost. Imam mnogo prijatelja i kolega drugih rasa i svako od njih je mogao da navede neko neprijatno iskustvo, samo zbog toga sto je crn, ili kosook. Moj je utisak da taj neki izrazeni rasizam ne postoji u Brazilu, koliko u SAD, recimo, ali je svakako itekako prisutan u drustvu, mozda samo na neki diskretniji nacin.

Edited by Dragance

Najočilednji white monkey posao za koji sam čuo je imao moj dobar prijatelj, verovatno sam već ranije nekada spomenuo u ovoj temi. 

Otišao je na mesec dana turistički kod devojke koja predaje engleski u nekom manjem gradu u Kini i išao je na pivo u neki kafić neki broj puta. I onda mu gazda došao i pitao ga hoćeš ti svaki dan da sediš ovde a ja da pi plaćam za to  :) 

I onda mu sredio boravak i sve. ostali su posle dugo tamo.

win - win, dobio je besplatno pivo i platu da pije pivo. Proizode i neka kraft piva pa ga je vodio po sajmovima da sedi na štandu. Inače je plav i krupan, brkvi brada, kao neki viking izgleda, pa možete zamisliti kako štrči među kinezima

1 hour ago, samsung said:

Najočilednji white monkey posao za koji sam čuo je imao moj dobar prijatelj, verovatno sam već ranije nekada spomenuo u ovoj temi. 

Otišao je na mesec dana turistički kod devojke koja predaje engleski u nekom manjem gradu u Kini i išao je na pivo u neki kafić neki broj puta. I onda mu gazda došao i pitao ga hoćeš ti svaki dan da sediš ovde a ja da pi plaćam za to  :) 

I onda mu sredio boravak i sve. ostali su posle dugo tamo.

win - win, dobio je besplatno pivo i platu da pije pivo. Proizode i neka kraft piva pa ga je vodio po sajmovima da sedi na štandu. Inače je plav i krupan, brkvi brada, kao neki viking izgleda, pa možete zamisliti kako štrči među kinezima

Hahahaha, kakav biznis bingo za tog Kineza, a taj lik imao srece s genetikom i tajmingom odlaska u Kinu! :D

@bam-bam Ni ja ne tvrdim da svuda vide belce kao bogove u Aziji, ali definitivno se oseca to da si im barem zanimljiv ako nista drugo jer nisi svakidansnja pojava, neki ljudi do tog trenutka videli belca samo na TV-u i slicno.

A, sto se poznavanja i govora engleskog tice, oni smatraju (to mogu i i ljudi koji su radili u Kini da potvrde bolje od mene), dosta azijskih naroda misli da belci znaju sve bolje i otuda i ta potraznja.

Isto tako skolovani Filipinac uz mozda neke male gramaticke greske govori engleski tecno i sa americkim akcentom, znaci tata/mama su za bilo kog Francuza, Svajcarca, Svabu, pa cak bolje govore i od Juzno-Afrikanaca koji su Buri, poreklom Holandjani jer njima engleski nije maternji jezik i uce ga u skoli kao zvanicni, ali strani jezik.Znam da ljudi imaju anegdote sa brodova i slicno kako smesno pricaju FIlipinci, ali ocigledno ti tamo nisu skolovani nastavnici sa univerzitetima. 

Tako da na ovom primeru koji sam ja licno video, vrlo je jasno da je bitno da se bude belac. Sada to moze da se tumaci na razlicite nacine ali to je cinjenica apsolutno neosporiva. Onda isto njihovo shvatanje edukacije je razlicito i to dijametralno od skole do skole. Zavisi odakle su vlasnici itd...

I sada taj Filipinac/ka ce teze upasti da predaje engleski, mnogo teze od bilo kog belca (ime gde i neka crnkinja upadne kao nastavnik i to se isto desava u skorije vreme), Filipinci su recimo u Kambodzi kljucni za predmete kao sto je matematika, nauka(fizika, biologija, hemija) i druge strucni predmete, uskacu za engleski kada fali nastavnik i slicno, oni su im tamo all round playeri u skolicama za malu decu su im motor pokretac, i njihove plate su najcesce oko 600$ u proseku mesecno, neko ubode 700$ i to je neki plafon, 800$ vec prava retkost, za posao za koji nije strucan belac dobije u proseku 1200-1300$, minimum 1000$ ali onda najcesce nema toliko papirologije da radi i recimo ima jednu ili dve asistentkinje.

Sto je po meni velika nepravda, jer imate odredjene belce koji veze nemaju, a imaju vecu platu, manje rade i vise su cenjeni od nekog skolovanog FIlipinca-e koga tako jasu kako stignu, a zavrsava im veliki posao. Ali Filipinke nece da im na bilboardu privuku musterije, ovi drugi hoce i to je takodje velika realnost. 

Sto se sirotinje tice, da ima ljudi koji su apsolutno srecni, mislim to se vidi i pored radnji kada se prolazi sa recimo muzickom opremom, klinci sto se tamo izlezavaju oko onih zvucnika su u fazonu ekstra je ubo' sam posao gde ne radim nista prodajem zvucnike i sta ti ja znam, sto je za njih stvarno dobro jer ima poslova - gradjevine i kineskih fabrika gde bukvalno umiru.

Mislim nije to nista crno/belo ima tu vazdan nijansi. Ali to sto su ljudi belci tamo im pruza priliku i povlasceni su. Naravno ne gledaju svakog isto sto neko gore rece ako je neko kreten i njima to pocne da smeta bez obzira koliko im taj neko treba.

Jer obrni okreni ti u Australiji kao belac nisi nikakva novost, jos ako nisi autohtoni potomak ovih sto su ih Englezi izvezli oni su rasisti i prema dosljacima belcima cuo iz vise izvora, a ovamo odes u Tajland kao belac odmah si baja. 

Sto pratim ovog Italijana lika Gabi-ja - youtubera u zacetku! :D Stao da pojede nesto u nekom selu u Vijetnamu prodavacica mu na telefonu pokazuje sliku cerke, i kaze mu da bi ona bila dobra prilika za njega, medjutim on vec ima devojku sa Tajlanda. Verovatno nije tu sada da oni vole belu rasu jer su ludi, vec vide belce kao nekog "sa parama" kvalitetnijim zivotom, bez zivotnih problema itd... 

A, onda jos jedna cinjenica svi znate da je skoro svim Azijatima cilj da budu beli, ne vole da pocrne cilj im je da budu sto belji, jeste to vezano za ono - ko je crn on je farmer, ali nije samo to. U Kambodzi oni sto su svetlije puti ne vole one sa tamnijom kozom i gledaju na njih sa visine, a u stvari pravi Kmeri su ti tamniji, ovi sto su beli su poreklom Kinezi ili mesavina sa Kinezima.  Ko je bio u Kambodzi zna da imate Kmere svetlije i tamnije koze primetna jedna odlika, e sada ne znam da li ste znali za ovaj odnos i deca u skolama poprilicno primecuju razlike u boji koze i nijanse i ne vide to kao nesto lose, jednostavno nemaju te norme ili ogranicenja da li sme da se kaze ili ne, nisu deca kriva, ali je tako. 

31 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

Hahahaha, kakav biznis bingo za tog Kineza, a taj lik imao srece s genetikom i tajmingom odlaska u Kinu! :D

@bam-bam Ni ja ne tvrdim da svuda vide belce kao bogove u Aziji, ali definitivno se oseca to da si im barem zanimljiv ako nista drugo jer nisi svakidansnja pojava, neki ljudi do tog trenutka videli belca samo na TV-u i slicno.

A, sto se poznavanja i govora engleskog tice, oni smatraju (to mogu i i ljudi koji su radili u Kini da potvrde bolje od mene), dosta azijskih naroda misli da belci znaju sve bolje i otuda i ta potraznja.

Isto tako skolovani Filipinac uz mozda neke male gramaticke greske govori engleski tecno i sa americkim akcentom, znaci tata/mama su za bilo kog Francuza, Svajcarca, Svabu, pa cak bolje govore i od Juzno-Afrikanaca koji su Buri, poreklom Holandjani jer njima engleski nije maternji jezik i uce ga u skoli kao zvanicni, ali strani jezik.Znam da ljudi imaju anegdote sa brodova i slicno kako smesno pricaju FIlipinci, ali ocigledno ti tamo nisu skolovani nastavnici sa univerzitetima. 

Tako da na ovom primeru koji sam ja licno video, vrlo je jasno da je bitno da se bude belac. Sada to moze da se tumaci na razlicite nacine ali to je cinjenica apsolutno neosporiva. Onda isto njihovo shvatanje edukacije je razlicito i to dijametralno od skole do skole. Zavisi odakle su vlasnici itd...

I sada taj Filipinac/ka ce teze upasti da predaje engleski, mnogo teze od bilo kog belca (ime gde i neka crnkinja upadne kao nastavnik i to se isto desava u skorije vreme), Filipinci su recimo u Kambodzi kljucni za predmete kao sto je matematika, nauka(fizika, biologija, hemija) i druge strucni predmete, uskacu za engleski kada fali nastavnik i slicno, oni su im tamo all round playeri u skolicama za malu decu su im motor pokretac, i njihove plate su najcesce oko 600$ u proseku mesecno, neko ubode 700$ i to je neki plafon, 800$ vec prava retkost, za posao za koji nije strucan belac dobije u proseku 1200-1300$, minimum 1000$ ali onda najcesce nema toliko papirologije da radi i recimo ima jednu ili dve asistentkinje.

Sto je po meni velika nepravda, jer imate odredjene belce koji veze nemaju, a imaju vecu platu, manje rade i vise su cenjeni od nekog skolovanog FIlipinca-e koga tako jasu kako stignu, a zavrsava im veliki posao. Ali Filipinke nece da im na bilboardu privuku musterije, ovi drugi hoce i to je takodje velika realnost. 

Sto se sirotinje tice, da ima ljudi koji su apsolutno srecni, mislim to se vidi i pored radnji kada se prolazi sa recimo muzickom opremom, klinci sto se tamo izlezavaju oko onih zvucnika su u fazonu ekstra je ubo' sam posao gde ne radim nista prodajem zvucnike i sta ti ja znam, sto je za njih stvarno dobro jer ima poslova - gradjevine i kineskih fabrika gde bukvalno umiru.

Mislim nije to nista crno/belo ima tu vazdan nijansi. Ali to sto su ljudi belci tamo im pruza priliku i povlasceni su. Naravno ne gledaju svakog isto sto neko gore rece ako je neko kreten i njima to pocne da smeta bez obzira koliko im taj neko treba.

Jer obrni okreni ti u Australiji kao belac nisi nikakva novost, jos ako nisi autohtoni potomak ovih sto su ih Englezi izvezli oni su rasisti i prema dosljacima belcima cuo iz vise izvora, a ovamo odes u Tajland kao belac odmah si baja. 

Sto pratim ovog Italijana lika Gabi-ja - youtubera u zacetku! :D Stao da pojede nesto u nekom selu u Vijetnamu prodavacica mu na telefonu pokazuje sliku cerke, i kaze mu da bi ona bila dobra prilika za njega, medjutim on vec ima devojku sa Tajlanda. Verovatno nije tu sada da oni vole belu rasu jer su ludi, vec vide belce kao nekog "sa parama" kvalitetnijim zivotom, bez zivotnih problema itd... 

sve ovo sto si napisao ne znaci da oni vide belce kao superiorniju rasu.....i kod nas su crnci 70-tih godina bili gledani kao nesto neobicno, pa otud neki prijateljskiji odnos prema njima, ljudi koji hoce da se slikaju sa njima, da im crnci budu na reklamama itd..ali to je samo zbog toga sto je to bilo neobicno kod nas videti crnca, a ne zato sto smo mi tad mislili  da su crnci superiorniji...isti je slucaj i u jugoist. i istocnoj aziji...

ovo sto si napisao : " dosta azijskih naroda misli da belci znaju sve bolje i otuda i ta potraznja", vrlo je diskutabilno, mozemo da polemisemo, ja se ne slazem s tim.....

sto se tice filipinaca, oni su vrlo specificni u celom tom regionu, i stoji to sto si rekao.....medjutim, za takav odnos su sami filipinci krivi....oni su srozali svoj ugled i vrednost svuda u svetu, iako su jako dobri i vredni radnici,  jer bukvalno bi radili za kikiriki.....dolazim iz kruz industrije, koju su sad  pojeli filipinci...a zasto? zato sto rade  za dzebe.....evo ti jedan primer: firma za koju sam radio je propala 2009. godine...vec pocetkom godine se videlo da su cao, nisu isplacivali plate na vreme, stalno neki problemi sa kintom itd...ja sam napustio dok sam jos mogao da izvucem platu, posle nekoliko meseci su otisli i ostali , posto im nisu isplatili 2 mesecne plate.....ostali su samo filipinci, jedini...i radili su narednih 6 meseci bez plate, na brodu eeeej crnacki, dok na kraju sama brodska kompanija nije oterala moju firmu koja je bila koncesionar na brodu.....inace filipinci bi nastavili da rade...za dz.....ista prica je kad je krenuo kovid...kompanije su pootpustale sve zivo, rekle da mogu samo minimalno da placaju ko hoce da ostane da odrzava brodove, koji su plovili prazni....ostali bukvalno samo filipinci.....radili za kikiriki 2 godine...a posle kad je prosla korona, uopste im nije bio osiguran posao, nego su svi zajedno morali da prolaze kroz ponovni proces zaposlenja....ovo ne rade indijci, ne rade pakistanci, ne rade indonezani ni srbi, iskljucivo rade filipinci...i zato ih niko vise na svetu ne postuje kao radnu snagu....tj. smatraju ih svi kao ljude koje treba odrati sto vise od posla, za minimum para, zadnja rupa na svirali.....nazalost, tako je, i sami su krivi za to..ko ne ceni sebe, nece ga ni drugi ceniti..uostalom, dovoljno je otici na filipine i videti da su potpuno preuzeli americku kulturu, cak i ishranu, a svoju izbrisali.....jezik su izbacili, engleski im je zvanicni u upotrebi, i u skolama prvi jezik....oni imaju jako lep jezik, 2 u stvari, tagalog i viskaja....u cemu je problem da klinci uce na svom jeziku i svoju kulturu??.tako da oni nisu nikakav reper ni za aziju i njihove radnike , a ni za ostatak sveta.....

Edited by bam-bam

5 minutes ago, bam-bam said:

sve ovo sto si napisao ne znaci da oni vide belce kao superiorniju rasu.....i kod nas su crnci 70-tih godina bili gledani kao nesto neobicno, pa otud neki prijateljskiji odnos prema njima, ljudi koji hoce da se slikaju sa njima, da im crnci budu na reklamama itd..ali to je samo zbog toga sto je to bilo neobicno kod nas videti crnca, a ne zato sto smo mi tad mislili  da su crnci superiorniji...isti je slucaj i u jugoist. i istocnoj aziji...

zadnja rupa na svirali.....nazalost, tako je, i sami su krivi za to..ko ne ceni sebe, nece ga ni drugi ceniti..uostalom, dovoljno je otici na filipine i videti da su potpuno preuzeli americku kulturu, cak i ishranu, a svoju izbrisali.....jezik su izbacili, engleski im je zvanicni u upotrebi, i u skolama prvi jezik....oni imaju jako lep jezik, 2 u stvari, tagalog i viskaja....u cemu je problem da klinci uce na svom jeziku i svoju kulturu??.tako da oni nisu nikakav reper ni za aziju i njihove radnike , a ni za ostatak sveta.....

Da, setio sam se i ja to za crnce samo nisam hteo da stavljam kao primer, secam se kao dete u Beogradu na ulici kada bih video one strane studente iz Afrike, jos se secam u odelima s onim umerenim afro-frizurama, da to je bio dozivljaj videti ih.

6 minutes ago, bam-bam said:

ovo sto si napisao : " dosta azijskih naroda misli da belci znaju sve bolje i otuda i ta potraznja", vrlo je diskutabilno, mozemo da polemisemo, ja se ne slazem s tim.....

Pa iskreno i ja kada bolje razmislim ni ja se ne slazem s tim u potpunosti, niti sam to zakljucio u praksi u SEA, ali to je neki standardni narativ nasih ljudi u Kini koji sam cuo bar 10 puta. Mislim to je zasebna tema svakako.

A, i za FIlipince si u pravu ovi ovamo ih nagaze na glave oni cute, to jest njima je problem mentalitet taj poslusnicki. I sto je najgore i za njih ima posla dovoljno, ali ono prakticno pa nikada nece dati otkaz ili uzvratiti na bilo koji nacin, i sto kazes svi ukapirali da mogu s njima sta hoce i kako hoce da rade. 

I to mi je bilo cudno koleginice FIlipinke su bile bas gojazne (sto nije tipicno za ostale zemlje iz regije) i prakticno cele plate su im isle na hranu, kupovina grickalica, slatkisa gluposti (ne na konkretnu hranu), bilo mi je neverovatno, mucili se za taj novac, a posle se svodilo na kupovinu junk food-a. Ali kao ljudi su bili dobri te kolege i stvarno i sa savetima i da izadju u susret to ne mogu reci.  

Pa u Shenzhenu su bili i jos uvek su verujem poslovni oglasi u wechat grupama da samo sedis na nekom sastanku kao belac,nista da ne pricas niti radis,zatim da ides na sajmove u svojstvu belca jelte i naravno da staziras u filmovima,reklamama,sta ti ja znam ili cak da glumis u flmovima.

Ja sam bila zainteresvana jedno vreme za to staziranje ali nikako nisam nalazila vremena zbog casova a opet casovi su bili sigurica.Znam ljude koji su isli na neki sajam u HK a Rus neki je sve organizovao.

Tako da ako to nije white monkey zbog bele koze,ne znam sta je.

24 minutes ago, bam-bam said:

sto se tice filipinaca, oni su vrlo specificni u celom tom regionu, i stoji to sto si rekao.....medjutim, za takav odnos su sami filipinci krivi....oni su srozali svoj ugled i vrednost svuda u svetu, iako su jako dobri i vredni radnici,  jer bukvalno bi radili za kikiriki.....

Slazem se. U moje vrijeme su sve "staff" pozicije na kruzeru imale pocetnu platu 1200 dolara a Filipinci, Meksikanci i Indusi su pristajali da rade isti taj posao za 800. Pritom su cinili bar 80% radne snage i svakako su mogli da se pobune i traze bolje uslove ali im to nije padalo na pamet i cesto su se zbog te razlike u platama vise potresali i bunili neki zapadnjaci.