Jump to content

Featured Replies

1 hour ago, Bonito said:

Pa u Shenzhenu su bili i jos uvek su verujem poslovni oglasi u wechat grupama da samo sedis na nekom sastanku kao belac,nista da ne pricas niti radis,zatim da ides na sajmove u svojstvu belca jelte i naravno da staziras u filmovima,reklamama,sta ti ja znam ili cak da glumis u flmovima.

Ja sam bila zainteresvana jedno vreme za to staziranje ali nikako nisam nalazila vremena zbog casova a opet casovi su bili sigurica.Znam ljude koji su isli na neki sajam u HK a Rus neki je sve organizovao.

Tako da ako to nije white monkey zbog bele koze,ne znam sta je.

pa mi i ne pricamo o white monkey, nego o white supremacy, sto ne da nije isto, nego je potpuno razlicito.....to sto ti pricas je vise slicna prica crnaca u bgu 70-tih, koju sam vec opisao, a ne da oni misle da su belci boze neki bogomdani ljudi koji sve znaju bolje, brze, jace hehe

1 hour ago, Hibridni Kukuruz said:

Da, setio sam se i ja to za crnce samo nisam hteo da stavljam kao primer, secam se kao dete u Beogradu na ulici kada bih video one strane studente iz Afrike, jos se secam u odelima s onim umerenim afro-frizurama, da to je bio dozivljaj videti ih.

Pa iskreno i ja kada bolje razmislim ni ja se ne slazem s tim u potpunosti, niti sam to zakljucio u praksi u SEA, ali to je neki standardni narativ nasih ljudi u Kini koji sam cuo bar 10 puta. Mislim to je zasebna tema svakako.

haha pa to i jeste standardni narativ nekih nasih ljudi, i nekih drugih belaca koji su umislili da su mudo tamo u aziji samo jer su beli...ali to nije i misljenje domicilnog stanovnistva, a samo je ono i bitno hehe....ima jedna izreka za to, samo da ne ispadnem prost: ti likovi su kurac na biciklu :)

a filipinci jesu dobri, i vredni, al jbg, imaju nesto previse podanicko u sebi, sto retko koja druga nacija ima...bar ja nisam sreo ni video u toj meri

Edited by bam-bam

3 minutes ago, bam-bam said:

pa mi i ne pricamo o white monkey, nego o white supremacy, sto ne da nije isto, nego je potpuno razlicito.....to sto ti pricas je vise slicna prica crnaca u bgu 70-tih, koju sam vec opisao, a ne da oni misle da su belci boze neki bogomdani ljudi koji sve znaju bolje, brze, jace hehe

Pa to je ocigledno da je white supremacy.Ako ja trazim nekog samo da prisustvuje negde zbog svog izgleda,onda je to super pozicija za tog nekog.

Ne razumem se stvarno u te izraze pa rekoh white monkey.Meni to dodje isto.

A ne verujem bas da ti znas sta oni misle ali necu da se raspravljam.

U Kini ima gomila belaca manekena i manekenki,ne znam bas da nama dolaze Azijati da poziraju.

Holivudski glumci su jako popularni u Aziji,imaju premijere filmova tamo a ja ne znam nijednog kineskog glumca niti znam njihove filmove.

Pa kosarkaski i fudbalski treneri nasi im treniraju decu.Pa sto sad to? Naravno retoricko pitanje.

Eto nadjoh vremena da se setim i ovoga.?

Pre nego me opet optuzite za rasizam?? moram da kazem da ja ne mislim nikako da su belci superiorni,Boze sacuvaj,nego pitajte njih zasto hoce belce.

Inace rasizam ide u oba smera.

2 minutes ago, Bonito said:

U Kini ima gomila belaca manekena i manekenki,ne znam bas da nama dolaze Azijati da poziraju.

Holivudski glumci su jako popularni u Aziji,imaju premijere filmova tamo a ja ne znam nijednog kineskog glumca niti znam njihove filmove.

Pa kosarkaski i fudbalski treneri nasi im treniraju decu.Pa sto sad to? Naravno retoricko pitanje.

pa mi smo poznati u basketu, a ne sto smo belci...da su burmanci jaki u basketu, sigurno ne bi dovodili srbe...i kod nas su popularni holivudski glumci...to je sve popularnost preko medija, sto ne znaci da oni belce dozivljavaju kao nadljude iznad njih

Pa ne traze oni nase nego belce.Ja kad kazem nasi mislim na to sto smo belci.

Nadljudi je prejaka rec ali recimo imaju neke afinitete prema belcima.

Taj belac koji sedi na sastanku i prima pare za to pravi Kinezima pare zato i jeste tu.

I taj belac trener,teacher ili maneken im takodje donosi pare a donosi pare jer Kinezi eto iz nekog razloga vole belce.Da ih ne vole ne bi placali za usluge belca.

To da znanje jezika nije presudan faktor kod ticera se vidi po tome sto ce pre dobiti posao plavusan Ukrajinac koji nema pojma engleski nego Azijat koji je odrastao u Americi.

Pa onda ima jos predmeta koji se predaju pored engleskog u skolama i traze belce.

I tako,zasto je to tako treba uci u mozak Azijata...

Drug radio u Kini u skoli kao kosarkaski trener, isto kao gore pomenuti viking fazon, visok, bradat. Klinci ga obozavali.
Imao kolegu crnca iz Amerike, igrao NCAA diviziju I, kasnije cak i malo profesionalno, klinci ga se plasili, bjezali od njega na treninzima. Otisao nakon mjesec dana mucenik.

Mada moguce da Amerika nije poznata u basketu pa zato.

uff, upoznao sam ja par takvih koji su umislili da su bogom dani samo zato sto su belci... 2 engleza i jednog amera... obicno su stariji ljudi takvi, bar iz iskustva, jer su ovi o kojima pricam svi bili stariji od 50. mladji nisu u tom fazonu white supremacy, ali ima onih koji vole da istaknu boju koze i uzivaju u iskoriscavanju prednosti toga sto su beli. Nasi, npr, misle da su bogom dani u odnosu na crnce ovde, ljute se kad su placeni isto ili malo vise od crnaca, posebno oni koji ni ne rade na radnim vizama ?

uglavnom, primetio sam da nejtivi vole da se izdvajaju i druze medjusobno, isto i non nejtivi, npr rusi, ukrajinci, srbi, vole da se getoiziraju i druze iskljucivo sa svojima. naravno, ima izuzetaka, taj sam lol,  znam i dosta nasih koji su i bili u vezama sa nekim nejtivima, ali par puta mi se desilo u gradu, izadjem sa par engleza i engleskinja, i upoznam neke nase, i oni mi mrtvi 'ladni kazu kao "sta se ti druzis sa ovim englezima"... a ti nasi naravno geto, srpske veceri, narodnjaci, srbistan, uglavnom ljudi i razmisljanja zbog kojih se i bezi iz srbije.

a iznenadili bi ste se kad bi znali sta kinezi stvarno misle o nama. stoji sve sto ste rekli da su predusetljivi, ljubazni, hoce da pomognu, ali znaju oni ko i zasto dolazi u kinu, nisu bas toliko glupi... cim cuju srbija, rusija, ukrajina, juzna afrika, znaju da iz tih zemalja dolaze uglavnom ljudi koji nemaju pare. a za zapadnjake, znaju da su to mahom low life, naravno cast izuzecima, i to su stvarno izuzeci, ne znam dal je 20% zapadnjaka koje sam upoznao i radio sa njima uopste i diplomiralo, da ne pricam koliki je broj alkosa, narkosa i sl. mislim glupo je sto ljudima lepim etiketu, ali stvarno je takva situacija na terenu, mnogo je veci procenat propalica nego pravih ticera, nazalost, i kinezi to vrlo dobro znaju.

3 hours ago, Bonito said:

Pre nego me opet optuzite za rasizam?? moram da kazem da ja ne mislim nikako da su belci superiorni,Boze sacuvaj,nego pitajte njih zasto hoce belce.

Inace rasizam ide u oba smera.

Slazem se.

I ne samo to u Koreju sve plasticne operacije (koje inace obozavaju) su podredjene tome da oci i crte lica, lice na belce. 

To oko belaca je realnost i Azijati to vide tako. Zasto je Bekam onoliko bio popularan u Japanu, ne zbog fudbala sigurno.

Ima i jedan clanak o nekom Hrvatu koji je direktor fabrike u Da Nangu u Vijetnamu, ne zelim da vredjam coveka uopste nije lep (ruzan ko avet) i sam to priznaje, ali njegova supruga Vijetnamka mu kaze da cim je belac da mora da bude lep i da je on za nju lep. Ona se udala za belca pa vi izvolte.  

3 hours ago, ThirstyTraveler said:

Drug radio u Kini u skoli kao kosarkaski trener, isto kao gore pomenuti viking fazon, visok, bradat. Klinci ga obozavali.
Imao kolegu crnca iz Amerike, igrao NCAA diviziju I, kasnije cak i malo profesionalno, klinci ga se plasili, bjezali od njega na treninzima. Otisao nakon mjesec dana mucenik.

hahahah vrhunski! :D

U Phnom Penhu u najjelitnijoj skoli tamo, zaboravio sam ime skole, ali je zapadni deo grada, neke nenormalno visoke skolarine, svu decu dovoze placeni soferi, kada sam isao da nosim CV tu u kraju, rekoh daj i njima da ostavim kada sam vec bio blizu :D , Svi nastavnici belci - svi lepi, Ameri i Kanadjani probrani, i jedan crnac nastavnik fizickog, onako sav u misicima vidi se da je bio neki sportista, u Kambodzi moze da prodje tako po neki za odredjene pozicije. Pozirali bas za slikanje ispred skole. Posle saznam to je skola gde ide diktatorova unucad, a nastavnike skolska delegacija regrutuje direktno u Kanadi i Americi, na job fair odu i odaberu nove nastavnike, svi su sa zavrsenim fakultetima i mahom prosvetari i dobijali su u to vreme minimum 2500$ mesecno i plus razne beneficije, ne znam da li su im i stanove pokrivali. 

Steta sto to nisam slikao nema ni u seriji "Beverli Hills", ali svakako zanimljivo za videti, a pogotovu parking i vozni park i "americki san" za tu ekipu sa vrha tamo i njihovu decu i unucice.

Googlao sada cini mi se da je to bila u pitanju North Bridge International school, posto vidim da lici po slikama i da su im skolarine oko 11.000€ godisnje za prvu godinu. Cisto jedna zanimljivost, onako setih se kada ovaj covek pomenu ovo.

2 hours ago, mixy123 said:

ali stvarno je takva situacija na terenu, mnogo je veci procenat propalica nego pravih ticera, nazalost, i kinezi to vrlo dobro znaju.

Skroz stoji. 

Edited by Hibridni Kukuruz

5 hours ago, ThirstyTraveler said:

A da Amerika i basket,nebo i zemlja.?

Ali ipak rade crnci kao ticheri.Imala sam koleginicu u Kini i nisu je se deca plasila.

U Kambodzi World International skola,direktor crnac ibirao je sve ticere crnce i tek par nas belaca..Deci sve to OK ali koji je to dril direktora i njegovih zamenika nad ticerima crncima..,gori nego u vojsci.Mi smo svi belci naravno pobegli ali ovi drugi nisu mogli jer nije bilo puno skola koje su ih htele uopste,ma uzas.

3 hours ago, Hibridni Kukuruz said:

Slazem se.

I ne samo to u Koreju sve plasticne operacije (koje inace obozavaju) su podredjene tome da oci i crte lica, lice na belce. 

To oko belaca je realnost i Azijati to vide tako. Zasto je Bekam onoliko bio popularan u Japanu, ne zbog fudbala sigurno.

Ima i jedan clanak o nekom Hrvatu koji je direktor fabrike u Da Nangu u Vijetnamu, ne zelim da vredjam coveka uopste nije lep (ruzan ko avet) i sam to priznaje, ali njegova supruga Vijetnamka mu kaze da cim je belac da mora da bude lep i da je on za nju lep. Ona se udala za belca pa vi izvolte.  

Da sad se setih,uglavnom kapke operisu da izgledaju ko belci sto je sumanuto.

Ticeri Afrikanci su inace super i zanimljivi ljudi,pametni i veseli,meni uvek zanimljiviji nego nadrndani belci.Od njih nisam nikada rasizam dozivela.

On 7/14/2022 at 3:25 AM, bam-bam said:

kako je na tajlandu sad, pricaj.....

Prvo, kada sam se vratila imala sam osećaj širine, nakon Sg. I kao da sam se vratila kući.

Pošto je karantin uknut, počeli su da pristižu turisti, nije kao ranije, ali ima ih. Ukinuta je obaveza nošenja maski na ulici i otvorenom prostoru, mada ih mnogi Tajci i dalje nose. Bila sam na Koh Ćangu par puta, i primetila sam da su mnoge, meni poznazti plažni barovi, oni slatki, trščani barovi koji daju draž Thai ostrvma, zatim kafići i radnjice, zatvoreni, zamandeljeni, napušteni, jednosatvno pamdemija je učinila svoje, i baš mi je to delovalo tužno. Sve u svemu, promene se vide u mestima koja zavise od turizma, u Bangkoku ne toliko na prvi pogled mada neki ljudi koji znam su napustili zemlju zbog gubitka pose. Najavjuju se promene u imigraionim zakonima, kažu pozitivne, sad šta će bitii videćemo, ovde ionako to sve sporo ide. 

Pomenuli ste putovanja po regionu, od zemalja JI Azije jedino nisam bila u Istočnim Timoru. Kažu da tamo najlepše plaže u ovom delu sveta. Kada je istočna Azija u pitanju, neobično me privlači Hokaido, i to zimi, u zadnje vreme me i inače privlače snežni predeli, možda zao što već 17 god. živim u pustinjskoj/tropskoj klimi. I da, slažem se da je Petra fascinantna. Žao mi je što dok sam živela u arapskoms svetu nisam bila u Siriji, prvo mi nije bila prioritet, posle se zaratilo. Čovek bi zato trebalo da putuje što više, da vidi sve ono što vredi videti, jer sile prirode i ljudski faktor znaju da budu neumoljivi i rušilački. 

I za kraj, ne mislim da je belac u Ji Aziji glavni baja, kako neko reče, ne uvek i ne svuda. barem su moja iskusta  takva. Konkretno na Tajlandu, i to sa već pominjala, lokalni imaju prednost u zapošlavanju u mnogim oblastima a neka zanimanja su čak zabranjena za ekspate, i to je razlog što večina ekspata radi kao tičeri, treneti, ili digitalni nomadi, mada ima i izuzetaka od pravila, naravno.

14 hours ago, Ena said:

za kraj, ne mislim da je belac u Ji Aziji glavni baja, kako neko reče, ne uvek i ne svuda. barem su moja iskusta  takva. Konkretno na Tajlandu, i to sa već pominjala, lokalni imaju prednost u zapošlavanju u mnogim oblastima a neka zanimanja su čak zabranjena za ekspate, i to je razlog što večina ekspata radi kao tičeri, treneti, ili digitalni nomadi, mada ima i izuzetaka od pravila, naravno.

Lokalci dakle imaju prednost nad expatima a ne nad belcima.Nije isto.

A razlog zasto expati pa i belci medju njima rade kao ticeri,treneri,digitalni nomadi,kuvari,arhitekte,manekeni,inzenjeri zvuka,glumci itd. je zato sto su dobro placeni a ne zato sto ne mogu da rade zabranjene poslove.

Samo da primetim.

Edited by Bonito

2 hours ago, Bonito said:

Lokalci dakle imaju prednost nad expatima a ne nad belcima.Nije isto.

A razlog zasto expati pa i belci medju njima rade kao ticeri,treneri,digitalni nomadi,kuvari,arhitekte,manekeni,inzenjeri zvuka,glumci itd. je zato sto su dobro placeni a ne zato sto ne mogu da rade zabranjene poslove.

Samo da primetim.

pa konkretno na tajlandu expati ne mogu da rade masu poslova, jednostavno zabranjeno je....dozvoljeno samo drzavljanima.....ostale poslove koje mogu svi da rade, dobijaju i expati, ali i meni se cini da prednost skoro uvek daju tajlandjanima....i to ne pricam samo o lokalnim firmama, vec o multinacionalnim koje imaju razgranatu mrezu poslova i na tajlandu....kapiram da ima nekih poslova gde jednostavno tajlandjani nemaju toliko kvalifikovan kadar, pa tu vise ulecu expati, ali lista takvih zanimanja nije velika....toga ima i kod nas....evo ortakinja iz beca dobila posao u bgu u nekoj nasoj firmi, neki menadzment u ekonomskim poslovima, jebem li ga sta ima toga milion, i pocetnu platu 2 soma 500 evra.....kapiram da bi nasi radili za mnogo manje pare ali pretpostavljam da je firma nju zaposlila jer smatra da su austrijski strucnjaci bolji od nasih u tim nekim poljima delovanja.....a kad vidis sta sve nasi privatni fakulteti stancuju i kakve diplome, i ja bih slicno razmisljao......2/3 tih diploma ne vredi ni papira na kom su odstampane....

Hi hi samo da znate,za Kambodzu su ukinuli potvrdu o vakcini za ulazak u zemlju,sada se iz Vijetnama moze lagano raditi visa run sa Kambo.

A i najnovija info je da su plate za ticere u Kambo sada od 1500 - 1800$.

14 minutes ago, Bonito said:

Hi hi samo da znate,za Kambodzu su ukinuli potvrdu o vakcini za ulazak u zemlju,sada se iz Vijetnama moze lagano raditi visa run sa Kambo.

A i najnovija info je da su plate za ticere u Kambo sada od 1500 - 1800$.

Koliko im je samo hrana sada, vekna hleba i litra ulja i to treba znati? :D

Dobro je Bonito nista te nece sada spreciti u najlaksem Visa run-u. :)

@Ena i @bam-bam  Ja uopste nisam mislio da sada zato sto je neko belac njega ce da zasipaju poslovima u Tajlandu ili Kambodzi, zna se otprilike koji su tu poslovi za belce, ali je vrlo primetno kod oba naroda da zbog teskog zivota ili jednostavno nekog odredjenog vidjenja belaca, njihove devojke i zene se odmah lepe za iste, to im je cilj da se udaju za belca, i to je bas primetno. Na konto toga ide ono: "belac glavni baja". 

U Kambodzi sem teachera, stranci uopsteno rade u NVO, UN i razno-raznim drugim organizacijama i za to su plodno tle, takodje Koreanci (Korejci kako god) drze vecinu banaka tamo, naravno rade u firmam koje su oni otvorili itd. Obrni okreni nisam primetio da se oni zene Kmerkinjama, niti da se u tom smislu njima pridodaje toliki znacaj. 

Niko ovde ne prica koliko sam ja bar skontao od nas koji smo pomenuli ovu tezu o belim nastavnicima prevashodno, niko ne prica o white supremacy, to je drugacija tema koju pogrecu belci, i baza za to je u odredjenim americkim drzavama. Ovde se radi o tome kako odredjeni azijski narodi i kulture dozivljavaju belce i kako se odnose prema njima.

U Hanoju sam siguran da ih bas briga za belce u bilo kom drugom smislu sem da se izvuce lova od belaca na ulici i da ih zaposle u skolama jer im donosi profit. 

4 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

Koliko im je samo hrana sada, vekna hleba i litra ulja i to treba znati? :D

Dobro je Bonito nista te nece sada spreciti u najlaksem Visa run-u. :)

Senk ju senk ju ?

Edited by Bonito

44 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

:)

@Ena i @bam-bam  Ja uopste nisam mislio da sada zato sto je neko belac njega ce da zasipaju poslovima u Tajlandu ili Kambodzi, zna se otprilike koji su tu poslovi za belce, ali je vrlo primetno kod oba naroda da zbog teskog zivota ili jednostavno nekog odredjenog vidjenja belaca, njihove devojke i zene se odmah lepe za iste, to im je cilj da se udaju za belca, i to je bas primetno. Na konto toga ide ono: "belac glavni baja". 

U Hanoju sam siguran da ih bas briga za belce u bilo kom drugom smislu sem da se izvuce lova od belaca na ulici i da ih zaposle u skolama jer im donosi profit. 

tajke i kmerke se loze na belce iz nekih drugih razloga....prevashodno jer izgleda da kad kombinujes belca i azijata, ispadne lepo dete, i to sam cuo masovno od tajki....hoce da im deca postanu glumci, neke tv licnosti, selebriti sto bi se reklo....a ta kombinacija je dusu dala za to, masa nekih glumaca i pevaca na tajlandu su mesanci....druga stvar je sto su belci uglavnom bolji muzevi, jer koliko sam skapirao, pogotovu tajci, ali i kmeri,  su dosta lenji za kucu, i zena vuce sve, a sto je narocito nervira , jer ispadne kao da nema musko u kuci....belci su uglavnom drugaciji, tako mi bar kazu tajke...treci razlog je kinta, tj. dosta tajki pogotovu iz pokrajine isan misli da ce imati vise para ako uhvate belca, mada taj mit se vec uveliko razbio u paramparcad zadnjih 20-ak godina....ima jos jedna stvar- drugarica tajka s kojom bas opusteno o svemu pricam mi je jednom rekla da nikad nije spavala sa belcem, zato sto onda ne bi mogla da se vrati na tajca hahah...i to mi je iskreno rekla, kapiram da nije jedina na tajlandu koja ima te neke rezone....a ima i drugih koje bas zato jure za belcima....

tako da, razlozi su mnogi, ali ponovo vezani za odredjene nacije, ne mozemo ni to da generalizujemo...evo npr. indonezani uopste ne jure za belcima, balenezani pogotovu, a oni su i najvise u prilici, tj. imaju najveci kontakt sa belcima.....ja sam imao devojku balenezanku jedno kratko vreme, rekla mi je da mi nemamo buducnosti jer ona moze samo za drugog balenezanina da se uda....

vijetnaci takodje, ko sto kazes za hanoj, pa oni hejtuju belce, a ne da ih jos zene ili udaju hahah....ok, hejt je mozda malo jaka rec, ali svakako ne simpatisu....u globalu

15 minutes ago, bam-bam said:

jer koliko sam skapirao, pogotovu tajci, ali i kmeri,  su dosta lenji za kucu, i zena vuce sve, a sto je narocito nervira , jer ispadne kao da nema musko u kuci....belci su uglavnom drugaciji, tako mi bar kazu tajke...treci razlog je kinta,

vijetnaci takodje, ko sto kazes za hanoj, pa oni hejtuju belce, a ne da ih jos zene ili udaju hahah....ok, hejt je mozda malo jaka rec, ali svakako ne simpatisu....u globalu

Da, ovo sada si me podsetio koleginicia jedna je pricala, da i u Vijetnamu jer su pre Kambodze ona i njen momak tamo radili 3 godine pa su upoznali dosta bolje Hanoj konkretno, su mi pricali da su njihove gazde stana imali i neku radnju, muz je ceo dan pio zju (ili kako se zove) i dremao, a ona (supruga) je pizdela na njega, ali opet na kraju sve morala sama da radi, jer ja sam bio stekao pogresan utisak da su u Vijetnamu zene glavne, drze lovu i ostalo, medjutim onda su mi oni objasnili da su glavne jer od muzeva nema nista! :D

Tako da to sve sto si naveo ima smisla, imao si i direktan kontakt pa i informacije iz prve ruke. 

A, jes' Hanoi je poseban prvo nisam mogao da verujem kakav karakter imaju posle mi je to bilo simpaticno i shvatio sam zasto su uspeli da izbace sve osvajace kroz istoriju napolje do jednoga, tvrdi su i ne bendaju nikoga. 

@Bonito Welkom, welkom! :D 

Edited by Hibridni Kukuruz

53 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

Da, ovo sada si me podsetio koleginicia jedna je pricala, da i u Vijetnamu jer su pre Kambodze ona i njen momak tamo radili 3 godine pa su upoznali dosta bolje Hanoj konkretno, su mi pricali da su njihove gazde stana imali i neku radnju, muz je ceo dan pio zju (ili kako se zove) i dremao, a ona (supruga) je pizdela na njega, ali opet na kraju sve morala sama da radi, jer ja sam bio stekao pogresan utisak da su u Vijetnamu zene glavne, drze lovu i ostalo, medjutim onda su mi oni objasnili da su glavne jer od muzeva nema nista! :D

Tako da to sve sto si naveo ima smisla, imao si i direktan kontakt pa i informacije iz prve ruke. 

A, jes' Hanoi je poseban prvo nisam mogao da verujem kakav karakter imaju posle mi je to bilo simpaticno i shvatio sam zasto su uspeli da izbace sve osvajace kroz istoriju napolje do jednoga, tvrdi su i ne bendaju nikoga. 

@Bonito Welkom, welkom! :D 

sto bi se reklo- ne jebu zivu silu.....obozavam severne vijetnamce zbog toga ;) 

Kada već pičate na tu temu, neko vreme sam proveo sa indonežankama iz muslimanskog dela Indonezije (što je jel', cela indonezija) koje dođu na Bali da kao rade, a zapravo dođu da piju i divljaju sa strancima, tetovirane, pirsinzi na sve strane. ; kažu kada se vratimo kući to niko nema šanse da vidi moramo da smo zakopčane i sa rukavima uvek.  

Kada je drug pao sa motora i bio u bolnici ja uzeo neki hotel da budem blizu, gde su u svim ostalim sobama bile indonežanke muslimanke divljakuše :) 

I tako, uz mnogo piva svašta su pričale, ima svega, neke će samo da se provedu pa nazad i udaju po željama porodice, neke planiraju dečka belca pa život sa njim i bežanje iz te sredine. Neke čisto zbog novca. Ali svima su kao zapadnjaci privljačniji tu se sve slažu

1 hour ago, samsung said:

Kada već pičate na tu temu, neko vreme sam proveo sa indonežankama iz muslimanskog dela Indonezije (što je jel', cela indonezija) koje dođu na Bali da kao rade, a zapravo dođu da piju i divljaju sa strancima, tetovirane, pirsinzi na sve strane. ; kažu kada se vratimo kući to niko nema šanse da vidi moramo da smo zakopčane i sa rukavima uvek.  

Kada je drug pao sa motora i bio u bolnici ja uzeo neki hotel da budem blizu, gde su u svim ostalim sobama bile indonežanke muslimanke divljakuše :) 

I tako, uz mnogo piva svašta su pričale, ima svega, neke će samo da se provedu pa nazad i udaju po željama porodice, neke planiraju dečka belca pa život sa njim i bežanje iz te sredine. Neke čisto zbog novca. Ali svima su kao zapadnjaci privljačniji tu se sve slažu

samsung, ne znam da li si bio u ostatku indonezije, ali ja jesam, i to dosta....ima delova koji su konzervativniji, naravno daleko je to od konzervativnog za muslimanske pojmove, ali kao nisu opustene kao zene na zapadu,,,,medjutim, to da su zakopcane do grla, i da ne smeju nista , to jednostavno nije istina, ili su te one opasno lagale, ili si ti ovde preterao sa docaravanjem njihovog zivota u islamu.....indonezija je vrlo liberalna muslimanska zemlja, vise puta sam vidjao lezbejke koje se drze za ruke, ljube, u dzakarti i jos nekim vecim gradovima....zene uopste nisu zakopcane, neke jesu, ali masa nije..i cirkaju one i u drugim delovima indonezije, drogiraju se, i rade sve sto rade ljudi i na drugim mestima...takodje, nije cela indonezija muslimanska, na sumatri je npr. dobar deo hriscanskog stanovnistva, kao i na sulavesiju....muslimanska je najvise java, koja jeste najmnogoljudnija, ali tamo jos upraznjavaju te stare hindu i budisticke obicaje, cak i pod islamom, inkorporirali su staru tradiciju i veru sa novom, nesto slicno kao u juznoj americi, pa taj konglomerat daleko odudara od klasicnog praktikovanja islama.....

Edited by bam-bam

7 hours ago, bam-bam said:

pa konkretno na tajlandu expati ne mogu da rade masu poslova, jednostavno zabranjeno je....dozvoljeno samo drzavljanima.....ostale poslove koje mogu svi da rade, dobijaju i expati, ali i meni se cini da prednost skoro uvek daju tajlandjanima...

Baš tako, na to sam mislila, ostalo me mrzi da piče po stoti put

Edited by Ena

4 hours ago, bam-bam said:

tajke i kmerke se loze na belce iz nekih drugih razloga....prevashodno jer izgleda da kad kombinujes belca i azijata, ispadne lepo dete, i to sam cuo masovno od tajki....hoce da im deca postanu glumci, neke tv licnosti, selebriti sto bi se reklo....a ta kombinacija je dusu dala za to, masa nekih glumaca i pevaca na tajlandu su mesanci....druga stvar je sto su belci uglavnom bolji muzevi, jer koliko sam skapirao, pogotovu tajci, ali i kmeri,  su dosta lenji za kucu, i zena vuce sve, a sto je narocito nervira , jer ispadne kao da nema musko u kuci....belci su uglavnom drugaciji, tako mi bar kazu tajke...treci razlog je kinta, tj. dosta tajki pogotovu iz pokrajine isan misli da ce imati vise para ako uhvate belca, mada taj mit se vec uveliko razbio u paramparcad zadnjih 20-ak godina....

U pravu si, mada Tajke iz viših slojeva se uglavnom udaju za svoje bogate zemljake, vrlo retko za faranga, tj belca, dok siromašnim devojkama, posebno iz Isana često jeste san da se udaju za faranga. Pored razloga koje si naveo, ima još nešto -Tajci u proseku ne važe za verne muževe. Šta više nije mali broj tajlandskih muškaraca koji su poligamni, tj imaju pored zakonite žene (mia yai), i drugu ženu (mia noi), neki čak i više od jedne u zavisnosti od finanansijskih mogućnosti. Neki te svoje mie noi kriju, neki ne. Često prva žena zna za drugu. Sa tim drugim ženama mogu da imaju i dete, recimo imam drugaricu koju je rodila mia noi. U muževljevoj ex firmi , tip koji je radio kao portir je dobio u razmaku od šest meseci dvoje dece, jedno je rodila prva, drugo dete je rodila mia noi, pa je sav srećan čašćavao, u dva navrata naravno. I tako, mogu misliti kakvih sve tu priča ima. S obzirom da su do 1930 god. poligamni brakovi bili zakonski priznati, nije čudo što je ova pojava bila prilično ukorenjena, mada se sve više gubi, ali ima je, mada mnogi Tajci nisu baš oduševljeni da pričaju u tome pred strancima. Sve u svemu, jedna siromašnu devojka iz Isana, gleda u belom muškarcu, zapadnjaku, nekog ko će joj biti veran partner, ko će je uvažavati, kome će biti jedina žena, tako barem mnoge kažu.

Bio sam na Javi i Lomboku i većini ostrva između i iznad. I da, kada sam prvi put bio iznenađen sam bio kako su devojke liberalne, recimo nose maramu a dole sve kao bilo gde. 

Ček evo staviću jednu fotografiju kao primer  ? 

A ove su pričale da su iz nekih konzervativnih sredina i da je kod njih tako, možda su lagale ali ne znam, ipak od tako ogromne zemlje mali deo je svako od nas video.  

Inače nisam ni malo religizan,  nije da kritikujem ili ismevam islam ili bilo koju religiju, meni je sve to zanimljivo za posmatranje i poštujem to što neko veruje u nešto.  

Evo jedna muslimanka indonežanka 

20200313-170449.jpg