Jump to content

Featured Replies

I da se nadovožem na temu. 

Maldivi su najkonzervativnija muslimaska zemlja gde sam bio. A pretpostavljam da bar pola turista nema ni pojma da je tako zato što odu direkt u rizort.  

Mi smo bili neki broj dana u rizortu a većinu vremena po naseljenim ostrvima (em zanimljivije tako em ne potrošiš cenu manjeg stana za putovanje ? ).

Alkohola naravno nema na ostrvima, psi (?) su zabranejni kao prijave životinje, a šansa da budeš sa nekom maldivkom je neposrojeća. Sve su pokrivene uvek, neke se ne oblače u one haljine i to ali i ako je neka moderna odeća obavezno dugi rukavi nogavice i marame. 

Pričali smo sa radnicima iz Bangladeša na primer koji su tamo po 7,8 godina.. isto muslimani ali neki drugi smer ili šta  već  :)

I njima je zabranjeno bilo kakav kontakt sa ženama ili instant deportacija. 

Internet je zanimljiviji uz slike. Evo maldivljanke igraju odbojku 

P1510422.jpg

Edited by samsung

4 hours ago, marica said:

Koliko stereotipa i bavljenja tuđim životnim odlukama i stilovima na poslednje dve strane! Pomislih da sam na ručku kod neke pakosne, besposlene komšinice, a ne na klubu putnika! :roll:

Ne razumem, ovde se ne komentarise niko licno, prvi komsija ili komsika iz ulice, to se zove ogovaranje koliko ja znam?

Ljudi prenose sta su videli i saznali na putovanjima, valjda se zato i zove klub putnika, po vasem shvatanju ne treba da se pise ko je sta video i saznao dok je putovao ili ziveo negde drugde?

@samsung

Ovo je neki Ninja Volleyball, ali za pohvalu bar dopustaju devojkama da se bave sportom.

Edited by Hibridni Kukuruz

Pa ja sam samo pomenula jednu pojavu/običaj/kulturolosški fenomen/you name it, koji možda može da se posmatra i kao stereotip jer ne važi za sve, ali nije ni za potcenjivanje jer je još uvek prisutan, i jedan je od problema sa kojim se susreću žene u pomenutom društvu.

ma sta se bre palite i odgovarate na glupe prozivke, kome se ne svidja kako tece tok diskusije,  ne mora da cita i cao.....

Filipinke npr. imaju jedan vrlo tradicionalan odnos prema kuci i porodici, jako su vredne i pozrtvovane, i stvarno se moze reci da ih muskarac samo pozeleti moze za zenu ( u globalu naravno)....imam vise prijatelja evropljana koji su ozenili filipinke, cak i nasih iz srbije, a imam i dosta prijatelja filipinaca koji su, naravno ozenjeni filipinkama.....koliko mogu da vidim, svima im je dosta lepo u braku...mozda filipinke cak i previse postuju muza, bar po nekim mojim shvatanjima, ja sam uvek i svuda za potpunu ravnopravnost polova....

jako m i je zao sto jedan tako fin narod kao sto su filipinci( ako se moze ovako nesto reci, ali eto, kad se sagledaju sve njihove kulturoloski uslovljene i usadjene osobine)  nema osecaj za ocuvanje neke svoje svojstvenosti i posebnosti, a narocito je bitno da eliminisu taj osecaj nize vrednosti koji toliko ocigledno ispoljavaju, da ih svi drugi bukvalno zajebavaju i koriste njihovu vrednocu i pozrtvovanost....nema mnogo takvih naroda na svetu kao sto su filipinci....

Ja samo da pomenem da sve izneto na poslednjih nekoliko stranica, meni kao nekome ko voli da putuje, ali nema dovoljno prilike koliko bi zeleo, ovo je dosta korisno saznao sam nesto o Indoneziji, a nisam imao pojma o toj zemlji, npr. Cak i ovo pre toga o Tajlanda, jednostavno neke ljude zanima da nauce vise o narodima i kulturama ne samo gde sa nalazi koji spomenik ili must visit mesto. 

Nije prozivka! Bila mi je želja da vam skrenem pažnju gde vodi takav tip pisanja i uopštavanja. Odnosno, kako takvo pisanje može izgledati nekome sa strane.

Stereotip je po svojoj definiciji uprošćavanje i preterano uopštavanje osobina neke društvene skupine, što se ovde radi. Čak i kad napišeš "ne važi za sve", "u globalu  ili nešto sl., te rečenice ne menjaju mnogo. Mala je granica između deljenja korisnih informacija i pravljenja stereotipa.

Edited by marica

Izgleda da je pitanje "Da li je bolje emigrirati" aktuelno i medju kineskim bogatasima. Evo ako nekog zanima kakvo je trenutno stanje u Kini i sta se sve dogadja, video prikazuje pravu sliku, bez ikakve propagande tipa Laowai86 i Serpentza...

• Author
28 minutes ago, mixy123 said:

Izgleda da je pitanje "Da li je bolje emigrirati" aktuelno i medju kineskim bogatasima. Evo ako nekog zanima kakvo je trenutno stanje u Kini i sta se sve dogadja, video prikazuje pravu sliku, bez ikakve propagande tipa Laowai86 i Serpentza...

Ultra bogati koji su se, cast izuzecima, obogatili na kvarno, beze iz zemalja gde je drzava iznad novca, to jest moze vrlo lako te kvarno zaradjene novce da im izbije iz dzepova, u zemlje gde je novac iznad drzave, to jest tamo gde te ne pitaju kako je novac zaradjen, vec ti za X miliona daju pasosh u ruke i cestitaju sto doprinosis dovlacenjem tih prljavih novaca.

Kovid je samo slag na tortu za taj proces koji traje vec jako dugo. Nalaze raznorazne nacine da zaobidju kontrole prebacivanje velike kolicine novca na zapad, npr. posalju decu na studije pa im kupe stan od 20 miliona...

Edited by noskich

Kad smo kod bogatih Kineza,sta bi onda sa Dzek Ma,vlasnikom Alibabe?

Jel su ga stvarno lovili Kinezi ili je spin?

1 minute ago, Bonito said:

Kad smo kod bogatih Kineza,sta bi onda sa Dzek Ma,vlasnikom Alibabe?

Jel su ga stvarno lovili Kinezi ili je spin?

Koliko sam upoznat sa pricom, Dzek se malo opustio i pricao protiv sistema i partije, i onda je poslat na prevaspitavanje, kao sto obicno i biva ovde.

Ali poenta videa nije uopste da ultrabogati beze iz zemalja gde je drzava iznad novca, to se oduvek desavalo, poenta je da je porastao trend da imucni i skolovani ljudi zele da odu jer vide da je ovakvo stanje neodrzivo i neizdrzljivo, a nazalost ovakvo stanje ce ovde da ostane jos dugo. Kad kazem imucni, mislim i na normalne ljude sa normalnim biznisima, nije u Kini svaki milioner ultrabogat.  I nije samo do korone, mnoge stvari se desavaju ovde, preko 6 milijardi dolara je nestalo iz banaka,  desetine hiljada ljudi ne mogu da pristupe svojoj stednji, opet su izvedeni tenkovi na ulice, preko milion ljudi je prestalo da otplacuje stambene kredite, velike gradjevinske firme pucaju i bankrotiraju, uglavnom izazovna vremena dolaze. Svakakve price se pricaju i za Tajvan, retorika je nikad ostrija.

A sad, koliko ce to da utice na prosecnog Srbina koji dodje u Kinu da predaje engleski i ne zanima ga nista van obdanista i restorana i shopping mola vikendom, to je vec pitanje, videcemo. Ali je cinjenica da se trendovi menjaju, sve manje i manje stranaca je ovde, teze se dobijaju i obnavljaju vize, zatvoreno je 90% trening centara gde je desetine hiljada stranca i milioni kineza ostalo bez posla.

Mislim da prosecan Kinez srednje klase postaje sve vise i vise svestan u kakvom sistemu zivi, da tu nema ni s od slobode, da su ogranicenja i kontrola i uplitanje drzave u maltene sve pore zivota vec prevazisle sve granice normale, i da se narod polako budi. Naravno, nece ovde da bude nikakve revolucije niti ne znam cega, daleko od toga, ali je mnogo ljudi spremno da ode, i to bogatih ljudi, sto moze da postane bas stabilan trend i povuce za sobom i ljude ne toliko bogate, da razmisljaju u istom smeru. Do skoro je bilo nezamislivo da se narod uopste i pobuni za nesto, a evo sada smo svedoci da se veoma brzo menjaju cak i kovid pravila, kad se dovoljan broj ljudi pobuni.

Iskreno da ti kazem ne upustam se u to uopste,interesovalo me je samo ovo za Dzek Ma,posto je covek fascinantan,msm njega ni u policiju u Kini nisu hteli da prime da radi pa sta covek napravi kasnije :) Zanima me da li je ziv itd.

A sto se Kine tice mene to kao expata ne dotice uopste,niti postoji neko savrseno drzavno uredjenje bilo gde na svetu pa da se nesto moze spocitavati Kini.

Ima dosta problema kod nas da bih se ja bavila tudjom zemljom.Kriminala i prljavih para koliko hoces ovde ali eto ganjaju frilensere da uzmu 50% od zarade za porez i doprinose.Posle decenija sankcija,ratovanja,gladovanja u ovoj zemlji,taman kad su neki ljudi nesto krenuli da rade i sami se snasli oce drzava da unisti.Verovatno ih savetuju strani konsultanti.

Bilo bi dobro kad bi se svi bistri umovi,koji se razumeju u politiku,ekonomiju,socijalnu politiku itd skoncentrisali na nasu zemlju gde nesto stvarno i mogu da urade i unaprede a ne da se bavimo tudjim dvoristem.

Samo moje misljenje,nikoga ne osudjujem.

9 hours ago, marica said:

Stereotip je po svojoj definiciji uprošćavanje i preterano uopštavanje osobina neke društvene skupine, što se ovde radi. Čak i kad napišeš "ne važi za sve", "u globalu  ili nešto sl., te rečenice ne menjaju mnogo. Mala je granica između deljenja korisnih informacija i pravljenja stereotipa.

Ok, ja sam napisala ''ne važi za sve.'' Ali ako jedna ministarka u tajlandskoj vladi javno kritikuje ''kulturu mia noi'', kako je to nazvala, i apeluje na iskorenjivanje iste, i ako se time bave razne ženske organizacije, onda se tu ne radi o stereotipu, nego o društvenoj  pojavi, koja negativno utiče na život mnogih žena.. 

1 minute ago, Ena said:

.

Edited by Ena

Evo da napisem i ja konacno nesto o expatskom zivotu u Azerbejdzanu :) 

Prvo, da naglasim, za razliku od nekih expata koje uopste ne zanima u kakvom drustvenom uredjenju i okruzenju zive, i ne dotice ih se uopste bilo sta sto se tice lokalnog stanovnistva, dokle god oni fino pune dzepove, ja sam npr. potpuno suprotan od toga....Napustio sam Azerbejdzan prevashodno iz razloga jer ne mogu da zivim u diktatorskoj zemlji, iako mene licno to posebno ne pogadja, i jer ne mogu da gledam kako lose zivi lokalno stanovnistvo, iako sam ja poprilicno lepo punio dzepove dok sam bio tamo, tj. do pre 10 dana...

Elem, malo o ljudima....Azerbejdzanci su dobri i fini ljudi....niko ti nece ukrasti ili prevariti te za nesto, ono sto se dogovoris a vezano je za neki novac ili trgovinu, to ce tako biti, znaci nema one fore da ti danas kaze jedno, a sutra kad se pojavis drugo....vrlo su povuceni, imaju miran karakter, nema tu vike i galame, sve mirno, stalozeno i polako.....mozete misliti kad smo se nas par balkanaca jednom razvikali u lokalnom restoranu, verovatno nisu mogli sebi da dodju celo vece heheheh....MEdjutim, ta stalozenost i sporost je malo preterana, bar za moje pojmove.....to njihovo- zavrsicemo za par dana, znaci par meseci, minimum....nemaju ni predstave o biznisu nacinu razmisljanja....niti o biznis planu.....nagledao sam se za ovih godinu dana odvorenih i zatvorenih radnji , za par meseci , na stotine...ljudi bukalno bez ikakavog plana otvore nesto, vide da im ne ide, i vrlo brzo zatvore....medical spa hotel ( banja) u kome sam radio, iako je svajcarski brend, i to mozda i najpoznatiji u svetu u tom miljeu, nije imao godisnji biznis plan, niti plan rashoda ni prihoda...to mi je rekla hrvatica koja je bila menager medical centra, i koja nije mogla da veruje da tako nesto jos postoji u svetu...znaci bukvalno je politika- sta bude, bice....zaradimo koliko zaradimo, potrosimo koliko potrosimo, pa na kraju godine saberemo te dve cifre i vidimo dal smo u plusu ili minusu...eto, ovo je malo banalizovano, ali cisto da vam objasnim njihov osecaj za poslovanje...za takve stvari im stvarno trebaju expati, ko leba.....jos nekih par stvari koje su mi smetale- npr. skoro sve sto rade, rade fuserskii, tj. u fazonu samo da otaljaju posao, ne udubljuju se mnogo....nebitno dal imaju dobru kintu ili nikakvu za to sto ce uraditi...takodje, vrlo mnogo lazu na sitno....cak ne mislim da su to i neke namerne lazi, nego jednostavno su ljudi opusteni, i uopste ne razmisljaju o tome dal su ti nesto rekli da ce uraditi, obecali da ce se naci s tobom na kafi, ili stagod.....opusteno, pa ako se desi desi, ako ne, niko to i ne pominje...znaci tesko se dogovarati sa njima....kao sto rekoh, povuceni su, jako okrenuti porodici, i ljude tesko pustaju u svoj uzi krug.....nije samo moj utisak da expatima nije lako uspostaviti kontakt , neki uole dublji odnos, van onog strikno poslovnog, sa lokalcima.....ljudi koji zive kao expati vec 5-6 godina tamo, su mi pricali da nikad nikome od lokalaca nisu usli u kucu, cak ni u dvoriste, a ti ljudi uopste nisu introverti, cak stavise jako su druzeljubivi....expati se uglavnom druze medju sobom, i to je to...e sad, posto ja nisma bio u bakuu, nego jednom manjem mestu, kapiram da je u velegradu drugacije, mada imao sam kolega expata koji su u bakuu provodili maltene pola meseca, i tamo imali iznajmljene stanove, i koji su mi pricali da ni u bakuu nije mnogo bolje...takodje, jezik im je takav da ce manje reci nego sto treba, dok mi npr. vise kazemo nego sto treba....pricaju kratko i koncizno, tiho, i polako, i nema tu mnogo blebetanja....

drzava- blago receno uzas....to jednostavno nisam mogao da svarim, zato sam i otisao.....to je drzava koja je jako bogata, pliva na gasu, imaju i nafte dosta, i oko 9 miliona stanovnika....bukvalno bi svi mogli da zive kao dubajci...da uzivaju i bez rada...medjutim, tu je na snazi strog diktatorski rezim, jos od pada komunizma, i predsednici se nasledjuju sa oca na sina.....ta familija Alijev, i jos 10-ak familija oko njih, drze bukvalno sve, to je kao neka njihova privatna drzava.....moj hotel je npr. kao i sve hotele i fabrike, i sve ostale firme u tom kraju, drzao, tj. bio vlasnik jedan od Alijevih ministara.....oni imaju onaj sistem- dam ti feud na upravljanje, ti malo daj nesto narodu da mu zamazes oci, napravi im neki put, otvori par radnih mesta da im zamazes oci, a uzimaj kajmak debeo koliko zelis...samo da je narod u miru....ako dodje do nekih previranja, feudalac je najebo, jer vladajuca familija zna da je sve na staklenim nogama, tako da ne sme nigde da se cuje neki glas koji ne hvali zivot tamo.....svaki glas protiv familije je automatski i protivnik drzave i izdajnik, strani placenik....e taj ministar gore pomenuti, je prosle godine zglajzao, predsednik ga je smenio, i dao neki period da napusti zemlju..ovaj je onda tokom prosle godine polako sva ta dobra prodavao, i ona su uglavnom presla u ruke predsednikove firme, pa tako i moj hotel....lokalci kazu da je stari vlasnik bio mnogo bolji, i mnogo vise se brinuo o radnicima, a sto sam i sam na svojoj kozi uvideo, jer je prvih par meseci bilo odlicno, a posle, otkako je preuzela nova firma, okrenuse kola nizastranu za zaposlene, svaki mesec sa novim i novim nametima i smanjivanjem prava iz ugovora....

a zasto mislim da je sve na staklenim nogama...jer je sirotinja velika, neka plata za obicnog radnika catu je oko 200-250 do 300 evra, a cene su u tom malom mestu ko u sred beograda....pogotovu za komunalije za stan jebu kevu, grejanje i gas kosta i vise nego u srbiji, a imaju ga ko peska......raspored materijalnih dobara je uzasan......ogroman broj sirotinje, i 200 familija koje dobro zive...tih 200 su svi dolazili kod mene u hotel na detoksikaciju...cena paketa za 7 dana je bila minimum 10 soma evra po coveku.....minimum.....uglavnom se placalo kesom, cesto i u aktovkama....ono ko u filmu....

familija cini sve da sakrije bedu, pa tako uz put mozete videti kilometre prelepih zidova, u srednjevekovnom fazonu, koje podsecaju na zidove neke tvrdjave.....a kad sam pitao taksistu sta je to, jesu li iza neki zamkovi, on mi jje rekao da su iza udzerice, i da se to krije od ociju javnosti.....par puta sam otisao iza zida- to nisu favele ni ciganske mahale, to je nesto gore.....bukvalno bez struje i tekuce vode....

kad smo vec kod kvaliteta zivota obicne raje, samo jedan podatak- voda je potpuno zagadjena, ne samo da je cesto ( bar jednom nedeljno) crna pa ne mozete da se okupate, nego je bakterioloski neispravna, pa sam i za pranje zuba koristioplasiranu vodu....ne znam kako je u bakuu, ali ovako je u unutrasnjosti...par puta mi je bio jedan klijent u hotelu, nisam znao sta radi, ali je trosio puno...dovodio je i siru familiju itd.....i jednom se desi da on skrati boravak umesto 7 ostane 4 dana, pa su mi konsultaciju sa njim pomerili......i ja ga onako usput pitam- sto ste morali ovako ranije da zavrsite , niste jos prosli ceo proces detoksikacije, a on mi ponosno kaze- ja se brinem o vodama azerbejdzana, ja sam direktor az vodovoda...imali smo neku frku, i moram hitno da to resim....nisam mogao da izdrzim, pa sam ga kao u sali u upitao---aaaa znaci vama da se obratim kad mi ponovo bude crna voda iz lavaboa......a on onako nevesto- ma jel to moguce, gde se to desava, nemam pojma o tome......al je toliko zurio da nije stigao da se udubljuje vise u tu pricu, tako da ja ostadoh bez odgovora da li ce srediti da se to popravi hahahaha...

dokle familija ide, govori i podatak da je predsednikova cerka, nezna dusa, zabranila da se psi lutalice diraju, i sad imate vec 2 godine tone pasa po ulicama, koji tako lutaju, pare se, umiru od gladi, padaju po ulicama, i niko ne sme da ih pipne, kafilerije su zatvorene.....jer je tako predsednikova cerka naredila.....garant prenose i bolesti, jer samo video vise pasa kako balave po ulici, ali jedino sto mozete je da ih izbegavate....

jedna novinarka, Daraza se zove, je bila opozicioni novinar godinama, sta su sve radili toj zeni i kako su pokusali da je ucutkaju, i nije za pricu ovde....na kraju je zavrsila na 5 godina u zatvoru, zbog " pobune " protiv drzave....jednostavno, nesloboda na svakom koraku....e sad, vi kao expat to sve ne morate ni da osecate, niti da imate veze sa tim, ali meni jednostavno nije dobro kad vidim kako zive , i u kakvoj neslobodi i siromastvu, obicni lokalci, a poredeci sa onolikim bogatstvom drzave, i tih pojedinaca koji su sve okupirali....ono sto je bilo u kazahstanu, imam osecaj da ce uskoro stici i u azerbejdzan, ali ne odmah..mozda za 3-4 godine....tako su mi nesto pricali i neki lokalci, ali krisom naravno, oni malo hrabriji...

Priroda- deo oko Kavkaza, gde sam bio i ja, je stvarno prelep......velike sume, zelenilo, visoki vrhovi planina pokriveni snegom do juna.....recice, ne bas toliko lepe , ali ih ima dosta.....deo oko bakuua je pustinja, u kojoj stalno duva vetar, tako da to bas nije reprezentativan deo zemlje...i samo kaspijsko more je vrlo ruzno, i zagadjeno oko obala.....nazalost, zbog kovida nisam imao prilike mnogo da putujem po zemlji, ali ni u okolne zemlje...jos jedan dokaz diktatorksog rezima- kopnene granice sa svim zemljama u okolini su jos uvek zatvorene, pod izgovorom kovida...znaci, granicu mozete da predjete samo avionom, i to do skora jedino ka istambulu, i moskvi......tek od zimus se otvorio let dvaput nedeljno za budimpestu, wizzom, i od pre par meseci leti lufthansa 2put nedeljno za frankfurt, i lot dvaput nedeljno za varsavu..i od pre mesec dana lete masovno za dubai, jer odatle dolazi brdo arapa na vikedn pijanke....i to je to...jako zatvorena zemlja...mozete misliti cene avionskih karata sa tako razgranatom mrezom letova, i zatvorenim kopnenim prelazima...

Religija- iznenadjujuce liberalno drustvo sto se toga tice....sa turskom ovih dana, i feredzama tamo, ne moze da se poredi.....ja u mom malom mestu nisam video ukupno 2 zene koje su bile zabradjene, a kamoli neke nindze i taj fazon....ne kazem da ne praktikuju veru, ali ima jako puno ljudi koji uopste nisu religiozni, i to otvoreno pricaju, sto je retkost u jednoj muslimanskoj zemlji...verovatno zaostavstina komunizma...zene jesu malo vise smerne, znaci ne izlaze same kasno uvece, ne oblace se u minice i provokativno, uglavnom nose suknje, ali to je to...u bakuu naravno ima svacega, ali pricam generalno o zemlji.....u restoranima uglanvom rade muskarci, i postoje one cuvene cajdzinice gde samo mogu da sede muskarci, ali sve je to jako malo u odnosu na neke druge muslimanske zemlje....takodje, alkohol piju manje vise svi, znaci ni prema tome nemaju neki haram....ima ljudi koji su vise religiozni, ali nema neke osude ovih drugih, kao sto sam cesto vidjao u drugim muslimanskim zemljama...

Baku- ogroman grad, prekopirane , ali bukvano, stare zgrade iz 19-pocetka 20. veka iz Pariza i nemackih gradova, bukvalno su celi bulevari prekopirani....jedino sto se ralikuje je sto su sve te " stare" zgade u stvari nove....taj kic je vidljiv na svakom koraku...bukvalno su zeleli da nasminkaju drzavu sto vise, da je bas sve preterano,.....sve u centru je toliko sredjeno, da je opsti utisak - fejk....medjutim, ako samo malo zadjete iza tih nasminkanih zgrada, bukvalno prdjete ulicu i udjete u neku neosvetljenu, videcete kako zivi pravi baku......znaci sjaj i raspad se dodiruju neposredno.....nije mi se mnogo svideo baku, bas zbog tog osecaja, ali ima lepih i kul mesta....naravno, baku je moderan grad, ljudi su moderni, ima tamo ljudi sa kintom, nije sve u onih 200 familija, ali 95 % jeste u njihovim rukama....da ponovim, sve mi je delovalo kao privatna drzava

korupcija- bas zbog te nejednakosti, jako je izrazena korupcija, jer jedino tako moze neki dinar da se ucari...po nekim istrazivanjima, azerbejdzan je najkorumpiranija zemlja na svetu.....znaci, ako se podmaze, moze dosta da se zavrsi...jedino sto to nece biti brzo heheh

sto se mog expatskog zivota tamo tice, ja nisam imao nikakvih problema, niko me nije ni mrko pogledao, cak stavise pomalo mi je smetao taj podanicki odnos koji generalno imaju prema evropljanima, jer da li su ih tako rusi utucali u mozak, ili sta li je, definitivno masa ljudi misli da evropljani sve mogu da urade bolje od njih samih....imaju kompleks nize vrednosti.....a kad smo vec kod rusa, nevezano za ovu expatsku pricu, nagledao sam se u mom resortu brda ruskih , tj.putinovih oligarha i tajkuna, koji su bas cesto tu dolazili, i verovatno sklapali poslove, a bas se uvek potrefi da je u isto vreme i gost ministar unutrasnjih poslova azerbejdzana, bezbednosti,  ili tajne policije, ili tako nesto.....ali o toj putinovoj olosi, i sta su sve trazili, kako su se ponasali, i do kakve bahatosti i nepostovanja tudjeg zivota to ide, mogu da pisem danima.....samo mogu da kazem- jadni rusi sa tim govinma koja ih vode....govna su i ovi bogatasi na zapadu, ali ovakav odnos nepostovanja prema coveku, kao prema nekom drugom obliku zivota, samo sam video kod tih rusa...meni licno nista nisu radili, ali svakako da su hteli, i da su bili u kontaktu sa mnom i mojim uslugama, ne bi se lepo proveo da im nisam lizao cipele....verovatno bi me pojeo mrak vec isto vece...sva sreca da su uvek dolazili sa svitom od 50ak poslusnika, medju kojima su bili i lekari, nutricionisti, personalni treneri, obezbedjenje, licni asistenti, pa zatvoreni u svojim vilama nisu imali toliko kontakta sa medical centrom...ali zato sa spa centrom jesu, i ostatkom zaposlenih u hotelu, pa zato znam ovo o cemu pricam, iako licno nisam iskusio nista....

jedno lepo iskustvo, azerbejdzanci su mi ostavili pozitivan dojam kao ljudi... bilo je prilicno dosadno dok sam bio tamo, ali dosta toga je bilo zbog korone, ponudili su mi posao kad sam sedeo kuci i treptao u piku korone, tako da ne mogu da se zalim, ali nisam vise mogao da gledam tu nepravdu i diktaturu tamo, i zato sam otisao, tj. nisam produzio ugovor....takodje, smestaj, iako veliki stan, u kome sam sam boravio, je bio jako los, ali to je ponovo bila moja losa sreca, jer su neki drugi stanovi za expate bili skroz solidni....stalno se sve kvarilo, a trebalo im je nedelje da poprave....sa majstorima sam imao posla gotovo svakodnevno, ako nista drugo, bar su posteniji od nasih, i mozes da im ostavih kucu, nece ti nista ukrasti sigurno...

Edited by bam-bam

1 hour ago, bam-bam said:

\

Prvo, da naglasim, za razliku od nekih expata koje uopste ne zanima u kakvom drustvenom uredjenju i okruzenju zive, i ne dotice ih se uopste bilo sta sto se tice lokalnog stanovnistva, dokle god oni fino pune dzepove, ja sam npr. potpuno suprotan od toga....

Da malo razmislis shvatio bi takav expat ne postoji.Ocigledno da pogresno i jednostrano razumes napisano.

Ovo sto si ti gore opisao je neki kriminalni lik niske svesti,izraziti sociopata,materijalista i negativac.A mi sm ipak na forumu putnika.malo si zalutao.

Ja konkretno sam rekla da neke lose strane sistema,a koje ima svaki sistem,i na koje ja ne mogu da uticem ne razmatram jer mene kao expata ne doticu.A naravno da sam svega svesna.Ali se koncentrisem na dobre strane zemlje u kojoj sam,ljudi i drustva i kako da ti kazem,uzivam.Dakle,pitanje je fokusa.

Dakle,jako uprosceno razmatranje s tvoje strane.

I mnogo je ruzno da pocinjes post prozivajuci druge.Ako si hteo da napises lep post ne znam sta ti ovo pogresno vidjenje treba?A da,da bi ti ispao dobrica,u pravu,ma dobricina jedna kome uopste nije stalo da napuni dzepove,koji je iz silne ljubavi otisao tamo.Kolko si kao takav donirao azerbejdzanskoj deci bez roditelja ili bilo kome?

?

Edited by Bonito

Čovek piše svoje utiske o zemlji u kojoj je proveo određeni period iz perspektive nekoga ko je tamo živeo, šta je tačno sporno u njegovom razmišljanju da kritikuje?

Tačno je da ne postoji idealna zemlja na svetu i da svaka država ima svoje probleme, ali ipak postoje neke gradacije, tj. neke države su generalno bolja mesta za život od drugih za najveći broj ljudi, pa tako ipak ima neke razlike da li si expat u Severnoj Koreji, Azerbejdžanu ili Norveškoj.

Takođe, malo kreće da smara priča o "punjenju džepova" i kako je to jedini razlog emigracije negde, mislim, u čemu je tačno problem sa time? Ja sam prvi "emigrirao" još pre 2 decenije jer mi tehnologija omogućava da pristupim tržištu rada na bilo kojoj tački planete bez da moram da izađem iz svoje sobe i nikada u životu nisam imao srpskog poslodavca, šta misliš zbog čega? Šta misliš šta je jedan od najvećih motivatora za emigraciju, pa makar i privremenu? Mentalnu gimnastiku u stilu "donacija za bolesnu decu" da ni ne komentarišem.

Hajde presaberite se.

Inače, svaka čast @bam-bam na izveštaju, izgleda je u pitanju samo još jedna post-sovjetska teritorija koja ima ludu sreću da ima prirodne resurse čija je potražnja jako velika ovih dana, ali se tu otprilike sva sreća završava.

18 minutes ago, ppetrovic said:

Mentalnu gimnastiku u stilu "donacija za bolesnu decu" da ni ne komentarišem. 

Mentalna gimnastika?

Hiperbola 

Preterano uveličavanje radi postizanja većeg efekta u književnosti, naziva se hiperbola

Edited by Bonito

1 hour ago, Bonito said:

Da malo razmislis shvatio bi takav expat ne postoji.Ocigledno da pogresno i jednostrano razumes napisano.

Ovo sto si ti gore opisao je neki kriminalni lik niske svesti,izraziti sociopata,materijalista i negativac.A mi sm ipak na forumu putnika.malo si zalutao.

Ja konkretno sam rekla da neke lose strane sistema,a koje ima svaki sistem,i na koje ja ne mogu da uticem ne razmatram jer mene kao expata ne doticu.A naravno da sam svega svesna.Ali se koncentrisem na dobre strane zemlje u kojoj sam,ljudi i drustva i kako da ti kazem,uzivam.Dakle,pitanje je fokusa.

Dakle,jako uprosceno razmatranje s tvoje strane.

I mnogo je ruzno da pocinjes post prozivajuci druge.Ako si hteo da napises lep post ne znam sta ti ovo pogresno vidjenje treba?A da,da bi ti ispao dobrica,u pravu,ma dobricina jedna kome uopste nije stalo da napuni dzepove,koji je iz silne ljubavi otisao tamo.Kolko si kao takav donirao azerbejdzanskoj deci bez roditelja ili bilo kome?

?

pa nisi ti jedina, ni ovde, koja ima slicno misljenje....

ali ajde da ti citiram gornji post jos jednom  

"Iskreno da ti kazem ne upustam se u to uopste,interesovalo me je samo ovo za Dzek Ma,posto je covek fascinantan,msm njega ni u policiju u Kini nisu hteli da prime da radi pa sta covek napravi kasnije  Zanima me da li je ziv itd.

A sto se Kine tice mene to kao expata ne dotice uopste,niti postoji neko savrseno drzavno uredjenje bilo gde na svetu pa da se nesto moze spocitavati Kini.

Ima dosta problema kod nas da bih se ja bavila tudjom zemljom.

Bilo bi dobro kad bi se svi bistri umovi,koji se razumeju u politiku,ekonomiju,socijalnu politiku itd skoncentrisali na nasu zemlju gde nesto stvarno i mogu da urade i unaprede a ne da se bavimo tudjim dvoristem. "

Sta da ti kazem, uzivaj i dalje....

ja ne mogu da uzivam tamo gde drugi u vecini nemaju ni iole pristojan zivot, a pogotovu tamo gde nemaju slobodu

2 hours ago, bam-bam said:

medjutim, tu je na snazi strog diktatorski rezim, jos od pada komunizma, i predsednici se nasledjuju sa oca na sina.....ta familija Alijev, i jos 10-ak familija oko njih, drze bukvalno sve, to je kao neka njihova privatna drzava.....moj hotel je npr. kao i sve hotele i fabrike, i sve ostale firme u tom kraju, drzao, tj. bio vlasnik jedan od Alijevih ministara.....oni imaju onaj sistem- dam ti feud na upravljanje, ti malo daj nesto narodu da mu zamazes oci, napravi im neki put, otvori par radnih mesta da im zamazes oci, a uzimaj kajmak debeo koliko zelis...samo da je narod u miru....ako dodje do nekih previranja, feudalac je najebo,

Super izvestaj i koliko vidim iskren, ovo bas otvara oci. 

Ovo ti je sve kao u Kambodzi kao da su Hun Sen i Alievi deca istih roditelja, identican sistem. Samo sto Kambodza ima dobru tehnicku vodu i izgleda da je ipak nesto bolja drzava uz takodje nenormalnu korupciju, zlocin nad sopstvenim narodom, i cinjenicom da su na najpoznatijeg opozicionog novinara (drzavni vrh) poslali ubicu na motoru koji je prosao pored njega i izresetao ga na benzinskoj stanici, posle toga su zakonom zabranili opoziciju. Ovi vidis uhapsili novinarku, nisu je izresetali, ali deluje kao jos gora drzava.

I u Kambodzi su zanatlije i majstori dobri, i ne cekas na njih 2 meseca! :D Sto ce reci ovi Azeri imaju malo i arapskog mentaliteta ili je mozda to normalno za taj deo Azije? 

I ja isto ne mogu da odem negde da zivim i da se pravim ili da ne primecujem sta se desava oko mene, jer ja konkretno ne emigrigram samo zbog para nego trazim mesto za normalan zivot, tako da dobre stvari mi prijaju, ali lose mi smetaju, a pogotovu ako je odnos prema ljudima, zivotinjama, okolini los.

Zalosno i ovo cuti za ruski narod i taj ruski olos, drzava koja je mogla biti 100 puta bolja, vode je najgori u njoj, slicno kao Srbija.

5 hours ago, mixy123 said:

Mislim da prosecan Kinez srednje klase postaje sve vise i vise svestan u kakvom sistemu zivi, da tu nema ni s od slobode, da su ogranicenja i kontrola i uplitanje drzave u maltene sve pore zivota vec prevazisle sve granice normale, i da se narod polako budi. Naravno, nece ovde da bude nikakve revolucije niti ne znam cega, daleko od toga, ali je mnogo ljudi spremno da ode, i to bogatih ljudi, sto moze da postane bas stabilan trend i povuce za sobom i ljude ne toliko bogate, da razmisljaju u istom smeru. Do skoro je bilo nezamislivo da se narod uopste i pobuni za nesto, a evo sada smo svedoci da se veoma brzo menjaju cak i kovid pravila, kad se dovoljan broj ljudi pobuni.

Sve u svemu verujem da ce deo njih da dodje u Srbiju kod brata Vucica. :D To jest 100% sam siguran, onda ce moci da rade Srbima sta hoce, kod nas obrnut odnos prema Kinezima nije kao u Kini.

14 minutes ago, bam-bam said:

Bilo bi dobro kad bi se svi bistri umovi,koji se razumeju u politiku,ekonomiju,socijalnu politiku itd skoncentrisali na nasu zemlju gde nesto stvarno i mogu da urade i unaprede a ne da se bavimo tudjim dvoristem. "

Kod nas je taj voz odavno prosao i nikakva bitna promena ne moze "demokratskim" putem da se ostvari, a otupeli smo kao narod i nema mase koja moze da obrne situaciju, dosta smo i izgubili na identitetu, onda je i tesko okupiti ljude, a plus i nece vise vole da se uclanjuju, da tuzakaju i da puze, tako je danas na zalost. 

6 hours ago, Bonito said:

Razumem u potpunosti, uglavnom su ljudi koji tako razmisljaju jedini i ostali ovde, zato i kazem, pitanje je trenutka kada ce sve te stvari da krenu da uticu i na zivot stranaca. Evo npr sva ova kovid pravila, pa zaostravanje sa vizama, nemogucnost da ljudi vide porodice godinama, zatvaranje trening centara, sve je to uticalo da se ekspatska zajednica prepolovi, takodje promene i u poreskoj politici, pa i ceo narativ protiv stranaca kako oni donose virus od spolja, sve to utice da je sve manje stranih kompanije koje vide Kinu kao dobro mesto da ulaganje... Sve to u principu utice i na nas, i nas ostanak, ili neciji dolazak, ovde, pricam o trendovima, ne o pojedinacnim slucajevima. 

@bam-bam odlican izvestaj, bas si lepo docarao kakva je situacija tamo, i u potpunosti te razumem zasto nisi produzio ugovor i zasto ne zelis da ostanes tamo. vidim iz tvog izvestaja da ima nekih slicnosti sa Kinom, tacno kako si opisao neke stvari isto bi i ja rekao za Kinu. lepo iskustvo, ako nista drugo, bio si, video, naucio neke stvari, super.

1 hour ago, Hibridni Kukuruz said:

Sve u svemu verujem da ce deo njih da dodje u Srbiju kod brata Vucica. :D To jest 100% sam siguran, onda ce moci da rade Srbima sta hoce, kod nas obrnut odnos prema Kinezima nije kao u Kini.

Diskutovao sam sa zenom, pola kroz salu a pola i ziva istina, ako bi pokretali neki biznis u Srbiji, vise bi se isplatilo da to bude na njeno ime ?

4 hours ago, mixy123 said:

Diskutovao sam sa zenom, pola kroz salu a pola i ziva istina, ako bi pokretali neki biznis u Srbiji, vise bi se isplatilo da to bude na njeno ime ?

Odlicna ideja, sto bi rekli nema greske! :D I ako dodje do poslovne svadje izmedju tebe i supruge ima puno pravo da te sutne u zadnjicu pred svima i posle se javno izvini da je to samo razlika u kulturi i obicajima dvaju naroda (kao onaj Kinez naseg nekog inzenjera sto sutnuo u dupe u nekoj firmi :D )

@bam-bam Ako budes mogao malo o hrani, koliko znam kuhinja im je dobra, oni kao mi sarme i paprike pune vise vrsta povrca, verovatno imaju bas i sarme, ražnjiće imaju pretpostavljam, Rusi ih zovu šašlik?

4 hours ago, Hibridni Kukuruz said:

Odlicna ideja, sto bi rekli nema greske! :D I ako dodje do poslovne svadje izmedju tebe i supruge ima puno pravo da te sutne u zadnjicu pred svima i posle se javno izvini da je to samo razlika u kulturi i obicajima dvaju naroda (kao onaj Kinez naseg nekog inzenjera sto sutnuo u dupe u nekoj firmi :D )

??? vise sam mislio da na to ona kao stranac moze da dobije podsticaje od Vucica, mada i tvoj scenario je vrlo moguc

Sada i ti kao povratnik imaš pravo na poreske olakšice i subvencije, a ne samo žena ti :-)) Kačio sam link sa detaljima par strana unazad

2 hours ago, ppetrovic said:

Sada i ti kao povratnik imaš pravo na poreske olakšice i subvencije, a ne samo žena ti :-)) Kačio sam link sa detaljima par strana unazad

Opa, stvarno to ima? Nije kao ono prvi talas korone kada Vucic i sledbenici mrzeli povratnike iz inostranstva sto donose Koronu pa ih jos javno prozivali?

@mixy123 Bolje ti ipak registruj sve na zenu! :D Necete se hleba najesti od tih olaksica. 

Nema potrebe da non stop spinuješ i uvlačiš Vučića u sve, jer kao što smo demonstrirali ovde na temi, SNS nije baš uvek glavni krivac za sve u ovoj zemlji već ima nešto i do nas samih, zapravo vrlo često je u pitanju naša nesposobnost a ne politika. Da stigneš do te tačke da te politka stvarno koči, moraš dosta da verglaš pre toga, a to malo ko želi da radi.

Olakšice su i više nego OK ako mene pitaš, detalje možeš da vidiš ovde: https://www.digitalnazajednica.org/2022/06/07/poreski-podsticaj-za-novonastanjenog-obveznika/

Da li će se neko "najesti hleba" od istih ipak zavisi od konkretne osobe, ali olakšice same po sebi jesu OK i svakako jesu pozitivan korak unapred i čine povratak u Srbiju manje bolnim nego što je to bilo do juče.