Jump to content

Featured Replies

5 minutes ago, ppetrovic said:

već ima nešto i do nas samih, zapravo vrlo često je u pitanju naša nesposobnost a ne politika. 

Tako je.Nesposobnost da se zadrzi zarada od online posla nego da se pola da dzelatu.( mene nesto posebno i ne dotice,ja tek 10 meseci radim online tako da ne mislite da je meni nesto zbog mene a i selim se uskoro)

I Izgleda da je 90% ljudi u zemlji nesposobno jer tesko zive a ne zbog zemlje u kojoj su.

I samo su krivi jedino sto ne idu sto pre.

Nemam nista protiv sto neko uziva u ovakvom sistemu i mentalitetu,kolektivnoj melanholiji.Ne zelim ni da komentarisem.

Jedino se slazem da nisu samo vladajuci problem nego bukvalno bilo koja politika ove zemlje.Nijedna se nije pokazala i nece jer u Srb nije problem politika nego mentalitet i stanje svesti.Svako sad da didje na vlast zaposlio bi pola familije i komsije u drzavnom sektoru,da se dokaze da je on nesto.Kazu mi da kad u Svajc arskoj vide dobar auto znaju da ga vozi Balkanac jer Svajcarci voze skroman auto,dovoljan za potrebe.Nesto po sistemu njih 20 spava u jednosobnom stanu ali se kupuje dobar auto.Ministri tamo idu na posao biciklom ili vozom a kod nas mi placamo njihove vozace.Itd itd Itd ovo je bio samo mali deo.

Da, da, svi su mnogo bolje živeli i imali mnogo šira shvatanja o svemu dok nisu morali da iskeširaju državi ono što su dužni, a sad kad odjednom moraju, odjednom je ovo postala užasna zemlja za život i rad...

Da bar nisam imao kontakata sa takvima dugi niz godina pa da se ne sećam njihovih rezona, možda bih i naseo na tu priču. No dobro, granice su odavno otvorene, pa hajte već jednom izvolite van ako vam uslovi ovde ne odgovaraju, da konačno vidimo šta to desetine hiljada vas ume a ne može jer ih zla Srbija sputava na svakom koraku, pošto se do sada niste nešto proslavili, em ne idete nigde van zemlje koju toliko pljujete, em ne preduzimate ništa durgo da sebi poboljšate situaciju, 99% toga se svodi na pretnje praznom puškom.

Bilo bi lepo za promenu da krenete malo da delate, evo već 2 godine čekamo na nešto konkretno.

45 minutes ago, ppetrovic said:

Da, da, svi su mnogo bolje živeli i imali mnogo šira shvatanja o svemu dok nisu morali da iskeširaju državi ono što su dužni, a sad kad odjednom moraju, odjednom je ovo postala užasna zemlja za život i rad...

Da bar nisam imao kontakata sa takvima dugi niz godina pa da se ne sećam njihovih rezona, možda bih i naseo na tu priču. No dobro, granice su odavno otvorene, pa hajte već jednom izvolite van ako vam uslovi ovde ne odgovaraju, da konačno vidimo šta to desetine hiljada vas ume a ne može jer ih zla Srbija sputava na svakom koraku, pošto se do sada niste nešto proslavili, em ne idete nigde van zemlje koju toliko pljujete, em ne preduzimate ništa durgo da sebi poboljšate situaciju, 99% toga se svodi na pretnje praznom puškom.

Bilo bi lepo za promenu da krenete malo da delate, evo već 2 godine čekamo na nešto konkretno.

Svake godine ode minimum 50K ljudi iz Srbije zvanicna cifra, napusti je, cifra je veca ljudi koji ne zavise od Srbije jer imas hiljade koji rade na brodovima pa dodju u Srbiju do sledeceg ugovora. I to pazi mi nismo u EU i sve ti je za nas mnogo teze nego nekog iz EU, i opet se ljudi snadju i klisnu, u maniru ne okreci se sine. Imas i hiljade koji rade na crno po EU pa onda opet samo dodju u Srbiju kada moraju do sledece shljake. Ti gospodine privatniche zivis u spostvenom akvarijumu, nemas ti predstave kako narod u Srbiji zivi ni izdaleka. 

Te tvoje price oko poreza pa imas delatnosti kod nas, majstore, advokate, privatne lekare (ujedno su i drzavni) koji svi izbegnu porez, a imaju neuporedivo vece pare od nekog ko drzi neki cas online ili se snalazi za neku platicu online, i svi ovi ne placaju poreze a mlate pare, a taj neko ko nece da bude deo pokvarenog sistema da radi u nikakvim uslovima, snalazi se sam-sama preko interneta, mora da grune 50% zarade, super nesto. 

Da, ne krenem pricu o konfliktu interesa i all round korupciji. Tu mogu da ti pisem ceo dan o tome. 

53 minutes ago, Bonito said:

Jedino se slazem da nisu samo vladajuci problem nego bukvalno bilo koja politika ove zemlje.Nijedna se nije pokazala i nece jer u Srb nije problem politika nego mentalitet i stanje svesti.Svako sad da didje na vlast zaposlio bi pola familije i komsije u drzavnom sektoru,da se dokaze da je on nesto.Kazu mi da kad u Svajc arskoj vide dobar auto znaju da ga vozi Balkanac jer Svajcarci voze skroman auto,dovoljan za potrebe.Nesto po sistemu njih 20 spava u jednosobnom stanu ali se kupuje dobar auto.Ministri tamo idu na posao biciklom ili vozom a kod nas mi placamo njihove vozace.Itd itd Itd ovo je bio samo mali deo.

OVO SE SLAZEM 100% - i ja sam mislio da su samo politicari krivi kod nas ili da bar takve biramo i Zapad nam namece, sta vec, ali takva je baza ne mozes bolje da izaberes kada nema odakle, oni sto valjaju pobegose ODAVNO jedino neko da postavi na vlast @ppetrovic - a, jer se on covek jedini bori i za sebe i za drzavu u isto vreme. :D 

Domanovic je pisao svoja dela pre oko 100 godina, uzmite pa citajte sve je identicno, kao da se desava ovog momenta. 

Edited by Hibridni Kukuruz

Baš bih voleo da znam kako registrovane delatnosti izbegavaju porez pošto se bukvalno svaki dinar prati tačno u promil odakle je došao i gde je otišao, taman možda naučim neku foru pa da uštedim još malo na porezima i doprinosima.

A ovo za privatnike, ne bih da ti rušim sneška, ali frilenseri koji drže časove online su takođe privatnici, bukvalno školski primer iz udžbenika, i to se neće promeniti nikada, koliko god oni insistirali da nisu privatnici/preduzetnici, oni to jesu i zauvek će biti. Godinama su se švercovali ispod radara da ne plaćaju ćorav dinar državi u kojoj žive i parazitirali na račun svih ostalih koji plaćaju šta su dužni, od prodavačice u Maksiju pa do doktora nauka, i sad više nema, svako mora da plati svoju ulaznicu, i tu je koren problema.

Vi ovde konstantno provlačite tezu kako vas zla Srbija sputava da napravite hiljade i hiljade EUR mesečno i žalite se na korupciju, a i dalje ostajete u ovoj državi i razmatrate emigraciju u države koje su po pitanju korupcije i svega ostalog za red veličine gore od Srbije, što je vrlo zanimljiv fenomen, moram da priznam.

Ipak tamo u Vijetnamu, Kini i Kambodži ima neka druga, lepša korupcija, i prosečan Kmer, Vijetnamac i Kinez nisu zatucani kao prosečan srpski gedža, prosečan stanovnik tih zemalja u slobodno vreme sluša isključivo Betovena i Šopena, čita ruske klasike i analizira članke Klausa Švaba, nije zatucan kao prosečan Srbin.

Ovu priču možete da prodate po raznoraznim okupljanjima i veseljima ali ne i nama koji imamo pasoš i koristimo ga redovno.

Petrovic,da te pitam nesto.Jel ti nastavnike i profesore smatras glupima i nesposobnima?

Posto isti primaju 60.000 dinara u drzavnim skolama.

16 minutes ago, ppetrovic said:

Ipak tamo u Vijetnamu, Kini i Kambodži ima neka druga, lepša korupcija, i prosečan Kmer, Vijetnamac i Kinez nisu zatucani kao prosečan srpski gedža, prosečan stanovnik tih zemalja u slobodno vreme sluša isključivo Betovena i Šopena, čita ruske klasike i analizira članke Klausa Švaba, nije zatucan kao prosečan Srbin.

Ovu priču možete da prodate po raznoraznim okupljanjima i veseljima ali ne i nama koji imamo pasoš i koristimo ga redovno.

Valjda je jasno da je razlika ziveti kao lokalac i kao expat.

U pomenutim zemljama je bolje za expate a ne za lokalce.

A sto se lokalaca tice,mozda ne citaju Sekspira ali su nasmejani a ne nadrndani i agresivni kao u Beogradu npr.A u manjim sredinama abronose,psuju na svakom koraku,nepristojni itd.

Mixija vec vidim u Vijetnamu za oko pola godine od dolaska u Srbiju.  ??

12 hours ago, mixy123 said:

??? vise sam mislio da na to ona kao stranac moze da dobije podsticaje od Vucica, mada i tvoj scenario je vrlo moguc

Mixy,samo da porucim tebi i tvojoj zeni,Dogodine u Vijetnamu. ??Mozes da mi verujes da ce tako biti.

16 minutes ago, Bonito said:

Petrovic,da te pitam nesto.Jel ti nastavnike i profesore smatras glupima i nesposobnima?

Glupima ih svakako ne smatram (mada je barem 50% njih koji su mi ikada predavali, onako... da ne ulazim u detalje :-)), ali većina definitivno jeste nesposobna i cifre to neumoljivo pokazuju.

Nisam protiv toga da se ima državna služba, ali ako 99% profesora nikada ne mrdne dalje od onoga što mora i barem ne pokuša da stvori sebi alternativu u privatnom sektoru, ne znam zašto treba da ih bilo ko sažaljeva, a ponajmanje ljudi koji posluju u privatnom sektoru i direktno ih plaćaju svojim parama. Ovo kažem kao neko kome su oba roditelja profesori i to isto smatram i za njih, da se odmah razumemo.

Uostalom, zanimljivo je kako se niko ne buni za 67% poreza i doprinosa koji se plate na tih 60 000 RSD neto, ali je zato ogroman problem što frilenseri treba da plaćaju ~50% od svega što zarade :-))

Ne ide jednostavno, malo ste se pogubili u stavovima i baš je smor kad ste tako neshvaćeni, cela država se urotila protiv vas bokte, svi oko vas su toliko zatucani i nesposobni da ne razumeju koji su vaši problemi i zato pretite da ćete da emigrirate u države koje su 10 puta korumpiranije od Srbije i to navodite kao prednost tih zemalja.

Nepravda, pa to ti je.

9 minutes ago, Bonito said:

Valjda je jasno da je razlika ziveti kao lokalac i kao expat.

U pomenutim zemljama je bolje za expate a ne za lokalce.

A sto se lokalaca tice,mozda ne citaju Sekspira ali su nasmejani a ne nadrndani i agresivni kao u Beogradu npr.A u manjim sredinama abronose,psuju na svakom koraku,nepristojni itd.

Da, bolje je, dok ne krene da kači i expate, onda se peva druga pesma. Kad ostaneš mesec dana zaključan u svom stanu u Šenženu zbog sulude kovid politike, slabo pomaže to što si expat. Imaš primere sa lica mesta ovde na temi.

A to je još i dobro, zamisli da krenu da sprovode malo oštrije zakone o "poreklu imovine", cenim da bi to bilo još bolnije.

Inače, da, svi su u Kini i Vijetnamu nasmejani i maksimalno kulturni, biće da sam ja imao opasne halucinacije kad bejah u tom delu sveta, živ se nisam mogao nagledati tolike kulture i lepog vaspitanja, naročito u Kini u ruralnijim sredinama, sve puca od pristojnosti i lepog ponašanja, ali kad bismo se zahebavali.

Ko da sprovede ostrije zakone o poreklu imovine,Srbija? Ne mogu to zbog krimi dzimija kojih je puna Srbija.A sto se mene tice,neka sprovede,imam ugovore i preporuke od skola iz Kambodze,pre toga ugovore i preporuke iz UN,EU itd.To sto sam radila 2,5 godine u Kini ne mora da znaju jer Kinezi kojih se to tice vec znaju ali im nije bitno.?

50 minutes ago, ppetrovic said:

Baš bih voleo da znam kako registrovane delatnosti izbegavaju porez pošto se bukvalno svaki dinar prati tačno u promil odakle je došao i gde je otišao, taman možda naučim neku foru pa da uštedim još malo na porezima i doprinosima.

Koji svaki dinar kada advokat uzme kes i stavi u dzep za izlazak na sud npr.? Koji svaki dinar kada majstor koji stavlja izolaciju npr, prijavi svaku 5 kucu gde je odradio izolaciju, sa doktorima ne znam kako ide, ali sam siguran da ono sto uzimaju sa strane ne priajve ni 30%. 

Eto ti primeri i stvarno ne mogu vise da gubim vreme s tobom, drugi ljudi i uz ne slaganja ili slaganja sa njima bar napisu nesto korisno da se procita o nekoj zemlji i putovanju, ja ne znam ko je tebe ovde poslao na ovaj forum ova Mihajlovicka? Rasim Ljajic? Mali?

Ti ocigledno ne znas nista o  situaciji u Srbiji i ekonomiji, tako da ja dalje niti cu da citam tvoja pisanja da gubim vreme niti da odgovaram na iste, pozdrav.

Ja zapravo nigde ne bih voleo da "živim " ako to podrazumeva da moram da sam negde 11 i po meseci i onda kada mi neko dozvoli imam 2 nedelje odmora.  

Ma koliko mi u nekoj zemlji bilo lepo meni je vrhunsko dostignuće koje neko može da ostvari sloboda da odlučiš idem sutra na Bali na primer i odeš.  

Ako ti se nigde ne ide 2 godine ne ideš, ali nekako se izboriti da ti neko drugi ne organizuje vreme gde ćeš da budeš i šta da radiš.  

Utisak prolaska vremena se mnogo uspori kada ti nije svaki dan isti. 

57 minutes ago, Bonito said:

Slusaj vec dokazano svi su glupi i nesposobni jedino je on sposoban i jedini zeli da se bori na domacem terenu i izgleda mi jedini on zivi u "uredjenoj Srbiji" posto 99% nas bar sa ovog foruma je ne vidimo kao uredjenu. 

6 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

Ti ocigledno ne znas nista o  situaciji u Srbiji i ekonomiji, tako da ja dalje niti cu da citam tvoja pisanja da gubim vreme niti da odgovaram na iste, pozdrav.

Mojne da si toliko nervozan, nije dobro za zdravlje. O situaciji u Srbiji znam tačno onoliko koliko treba pošto u njoj poslujem od rođenja, tako da nema potrebe da mi pričaš kako je ovde, a moje postove si svakako slobodan da ignorišeš, nije obavezno odgovarati na njih ako ti unose toliku nelagodu, samo onda si promašio medium - tebi ne treba forum nego blog, na blogu možeš da iznosiš svoje stavove koliko ti je volja, a možeš da isključiš i komentare pa tako niko ne može da ti odgovori na iste, na forumima je generalno situacija malo drugačija. Lično preporučujem WordPress.com za takve stvari.

9 minutes ago, Bonito said:

Ko da sprovede ostrije zakone o poreklu imovine,Srbija? Ne mogu to zbog krimi dzimija kojih je puna Srbija.A sto se mene tice,neka sprovede,imam ugovore i preporuke od skola iz Kambodze,pre toga ugovore i preporuke iz UN,EU itd.To sto sam radila 2,5 godine u Kini ne mora da znaju jer Kinezi kojih se to tice vec znaju ali im nije bitno.?

Ma samo napred, srećan put u obećane zemlje i samo hrabro! :-) 

Ipak živimo u vremenu gde se podaci o državljanima sve slobodnije i češće razmenjuju među državama, pa treba i to ukalkulisati u "trošak poslovanja" (prijateljski savet, nije obavezno svakako) ako je već ideja da se države zakidaju za dažbine, i lično nemam nikakav problem sa tim - ako ste stvarno toliko sposobni da zakinete države u kojima živite za porez, super za vas, uživajte, ali ako vas država (ili više njih) u jednom trenutku ukebaju, onda nemojte da protestvujete ispred Skupštine nego lepo platite šta ste dužni i svima lepo.

Bukvalno je to sve, a svako je naravno slobodan da emigrira i posluje onako kako on želi, gde god poželi i gde god mu je bolje.

Jedino eto, kad stignete tamo, napišite po nekoliko rečenica o tome kako se tamo konkretno posluje i kakva je generalno poslovna klima, onako kako je recimo bam-bam uradio za Azerbejdžan ili mixy123 za Kinu, a ne da samo na slepo preporučujete neke zemlje a kad vas ljudi pitaju konkretno pošto šta košta i kakav je bankarski sistem i poslovna regulativa da kažete "e nemam ja pojma, ja sam video da neki ljudi tamo to rade pa kontam da je OK".

Biće mi jako drago da se konačno oslobodite tog jarma zvanog "prljava i zatucana Srbija" i krenete već jednom da zarađujete milione na mesečnom nivou.

2 minutes ago, samsung said:

Ja zapravo nigde ne bih voleo da "živim " ako to podrazumeva da moram da sam negde 11 i po meseci i onda kada mi neko dozvoli imam 2 nedelje odmora.  

Ma koliko mi u nekoj zemlji bilo lepo meni je vrhunsko dostignuće koje neko može da ostvari sloboda da odlučiš idem sutra na Bali na primer i odeš.  

Ako ti se nigde ne ide 2 godine ne ideš, ali nekako se izboriti da ti neko drugi ne organizuje vreme gde ćeš da budeš i šta da radiš.  

Utisak prolaska vremena se mnogo uspori kada ti nije svaki dan isti. 

Tehnologija je omogućila da veliki broj poslova danas može da se radi sa bilo koje tačke na planeti i za sve veći broj ljudi, ovo je sve manji problem.

Neke druge profesije, pak, ne mogu biti toliko fleksibilne, a tu je i momenat oporezivanja - negde jednostavno moraš biti poreski rezident i izmeštanje poreske rezidencije može biti ekstremno komplikovano i kako se sve veći broj ljudi bude "seljakao", cenim da će biti sve veći problem regulisati poreske obaveze po svim tim zemljama, ali vreme će pokazati stanje na terenu.

Opet, taj ko odluči da tek tako sutra ode na Bali je ili vrlo bogat da ne mora da razmišlja o poslu (ima ko drugi to da radi za njega) ili je potpuni zgubidan koji nema nikakve realne obaveze u životu. Mene "izmeštanje" tog tipa ipak košta par dana mozganja i organizacije, u zavisnosti od toga koliko imam poslovnih obaveza, ali definitivno imam "ekskurzije" tog tipa na po par nedelja ili meseci, nije neki katastrofalno veliki problem.

Ma ok je i Petrovic,barem nije nesposoban a da sedi i kuka na drzavu i nista ne preduzima,kakvih ima u Srb kolko volis. Mentalitet.

2 minutes ago, ppetrovic said:

Ma samo napred, srećan put u obećane zemlje i samo hrabro! :-) 

Hvala puno ?,takodje.Srece nikad dosta! Ali ja sam na tom putu vec 20 godina,s manjim nekim pauzama.

6 minutes ago, ppetrovic said:

Opet, taj ko odluči da tek tako sutra ode na Bali je ili vrlo bogat da ne mora da razmišlja o poslu (ima ko drugi to da radi za njega) ili je potpuni zgubidan koji nema nikakve realne obaveze u životu.

Pa ja sam to više puta uradio, doduše sa Tajlanda to je komšiluk. Znači ili sam bogat ili zgubidan ? 

A šta su realne obaveze, da imam milione na računima i u nekretninama obaveze bi bile provod do kraja života  :)

Žena, deca, poslovna putovanja, sastanci uživo?

Pojedinim mesecima imam i previše sastanaka, što uživo što preko Zoom-a gde je planiranje bilo kakvog putovanja praktično nemoguće. Opet, onaj ko stvarno želi da putuje i ima potrebu, taj se snađe, mada to ne znači da je naprasan odlazak negde tek tako izvodljiv u nekim slučajevima.

Ja samo kažem to je scenario kojem sam uvek težio, nešto kao 'bolje biti bogat i zdrav jer šta ti vredi što siromašan kada si bolestan" :) 

.. 

Pa to da, slažem se u potpunosti, i ja kažem da je bolje biti direktor IT firme u Srbiji nego nastavnik u srednjoj školi u Srbiji :-)

U principu, obojica težimo ovome:

Sta je to "zgubidan"?

Pitam cisto radi sirenja stereotipa,sto kaze Marica,zatim predrasuda i zatucanog srednjevekovnog razmisljanja da svako mora da ima "zenu i decu" a ako je slobodan da otperja na Bali kad mu se cefne,je neki tamo zgubidan.

Edited by Bonito

11 minutes ago, Bonito said:

Sta je to "zgubidan"?

Pitam cisto radi sirenja stereotipa,sto kaze Marica,zatim predrasuda i zatucanog srednjevekovnog razmisljanja da svako mora da ima "zenu i decu" a ako je slobodan da otperja na Bali kad mu se cefne,je neki tamo zgubidan.

Ne zaboravi i KaRiJeRu.
/s takodje nedostaje, ocigledno :D

Primetite da niko nigde nije napisao da je obavezno imati decu i da vrlo jasno piše u kojim slučajevima neko može tek tako da odluči da "otperja" negde. Pretpostavljam da bi i kasirka iz Maksija ili naš genijalni frilenser koji mora da plaća porez raspaloj Srbiji takođe hteli da "otperjaju" negde vrlo često, ali to ne mogu, iz ovih ili onih razloga.

Opustite se malo.

6 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Ne zaboravi i KaRiJeRu.
/s takodje nedostaje, ocigledno :D

Nisam mogla da je smestim u srednji vek a akcenat je ionako bio na "zena i deca".

Ali da,ako nemas sastanke uzivo,nego samo preko interneta "@izgubiosidan.com"?

6 minutes ago, ppetrovic said:

Primetite da niko nigde nije napisao da je obavezno imati decu i da vrlo jasno piše u kojim slučajevima neko može tek tako da odluči da "otperja" negde. Pretpostavljam da bi i kasirka iz Maksija ili naš genijalni frilenser koji mora da plaća porez raspaloj Srbiji takođe hteli da "otperjaju" negde vrlo često, ali to ne mogu, iz ovih ili onih razloga.

Opustite se malo.

ok ok sad je malo jasnije

ali pak mora "zena" da se ima,jasno jasno,inace si danguba

2 hours ago, Bonito said:

Mixy,samo da porucim tebi i tvojoj zeni,Dogodine u Vijetnamu. ??Mozes da mi verujes da ce tako biti.

??Sta znam, ja sam u fazonu, ako bi vec morao da radim u Aziji, a u Kini sam vec 6 godina, navik'o na sve, plus i zena kineskinja, ne bi ja menjao Kinu, a sve se tesim da ce nekad da prodje ovaj cirkus sa koronom... Svidja mi se Tajland za zivot, a o Vijetnamu cu moci da dam sud u februaru kad ga posetim, necu da trcim pred rudu i iznosim predrasude kao o Kambodzi.

Nego, nadam se da nece biti potrebe da se vracam u Kinu pu pu pu, a da nije turisticki ili da odvedem decu da vide babu i dedu.

U medjuvremenu, ima i kome je lepo u Srbiji... stvarno imam utisak ko moze da iskljuci tv, Srbija je lepo mesto za zivot. Uostalom, videcemo za par nedelja.