Jump to content

Featured Replies

lele bre.. Dokle vise da vas NSdjane ucim: ce dodje/dodju/dodjemo, CU dodjem!

Dobra ideja za burek to, moz otvorimo posebnu temu na forumu sa preporukama

• 2 weeks later...

Evo ja sam ih sabrao oko sesto (600) stvari koje trebate posetiti u Srbiji.

Pogledajte temu, moze Vam biti interesantna...

Jedini preduslov je za pocetak da imate instaliran Google Earth, da skinete fajl Srbija.kml i da klikom letite i uzivate po celoj srbiji. Svaka tacka sadrzi opis.

Pozdrav svima...

P.S.: Ocekujem komentare vezano za dopune ispravke i slicno...

• 3 weeks later...

4. Bazati lavirintom ispod Petrovaradinske tvrdjave

Uz rizik da zvučim magarasto naivna, jel' ovo moguće  shtrumpf?

4. Bazati lavirintom ispod Petrovaradinske tvrdjave

Uz rizik da zvučim magarasto naivna, jel' ovo moguće  shtrumpf?

Jeste. Krozi istrazene i uredjen delove karta ti je 200din, odnosno to je ista karta kao za muzej. Inace dole se ponekad odrzavaju i izlozbe, ja sam u cetvrtak bio na izlozbi vina, usao sam kao fini  smartass a izasao (hm, nema smajli koji puzi)  ::crazy: bilo je extra.

Obavezno posetite podzemne hodnike. Njihova duzina je oko 20km a uredjeni deo otvoren za posetioce je oko 1.5km (ne znam oficijelni podatak ovo je sto sam cuo iz price)

a gde se ulazi u taj uredjeni deo tunela na Petrovaradinu?

Kad se penjes peske od gradica stepenicama pa jedno 10m pre nego sto izlazis iz tunela imas jedna metalna vrata koja su uvek zatvorena (jediono su otvorena kad su neke izlozbe), verovatno si prilazio tu mnogo puta i uvek se pitao sta je iza tih vrata  ;)

a gde se ulazi u taj uredjeni deo tunela na Petrovaradinu?

Kad se penjes peske od gradica stepenicama pa jedno 10m pre nego sto izlazis iz tunela imas jedna metalna vrata koja su uvek zatvorena (jediono su otvorena kad su neke izlozbe), verovatno si prilazio tu mnogo puta i uvek se pitao sta je iza tih vrata  ;)

Hahahahaa, bas kada sam se prosle nedelje zapitao sta je to i pipnuo vrata aktivirao se alarm ::crazy:

A kako mi tamo da uđemo ako je stalno zatvoreno :D ?

Odes gore u muzej (to su ti ona vrat iza izlivenog topa, ili druga vrata do nocnog kluba muzej (jao Srbijio koliko si nisko pala da imas nocni klub u muzjeu :bag: )) platis kartu za muzej i dobijes vodica koji ce da te vodi dole i da ti prica svasta. Ja jos nisam bio na turi sa vodicem ali planiram.

Evo skoro je sigurno da cu sa devojkom ici u ponedeljak popodne u obilazak tih podzemnih hodnika i prostorija pa ako ima zainteresovanih mozemo svi djuture  :gossip:

Ne živimo svi u Novom Sadu* :). Ali, pošto se često tu dam naći, AKO zalutam u ponedeljak, javiću, hehe. Baš mi se ide po tunelima. Nadam se da je memljivo i mračno ;D.

*ovo se odnosi i na kafanisanje i slične aktivnosti, hint hint :)

A kako mi tamo da uđemo ako je stalno zatvoreno :D ?

Odes gore u muzej (to su ti ona vrat iza izlivenog topa, ili druga vrata do nocnog kluba muzej (jao Srbijio koliko si nisko pala da imas nocni klub u muzjeu :bag: )) platis kartu za muzej i dobijes vodica koji ce da te vodi dole i da ti prica svasta. Ja jos nisam bio na turi sa vodicem ali planiram.

Evo skoro je sigurno da cu sa devojkom ici u ponedeljak popodne u obilazak tih podzemnih hodnika i prostorija pa ako ima zainteresovanih mozemo svi djuture  :gossip:

He,he... klub se sad zove Kazamat... Sto se niskog padanja tice, u potpunosti si u pravu... Odvratno!!!

Ja sam ranije vodio ljude na ture po podzemlju, ali po onom delu koji nije zatvoren... Možete da mi se javite pa da vas jednom provedem...

:mrgreen:

Ja sam ranije vodio ljude na ture po podzemlju, ali po onom delu koji nije zatvoren... Možete da mi se javite pa da vas jednom provedem...

Moze sad u ponedeljak?  :)

Vidi, radim svaki dan do 4, a ponedeljkom i četvrtkom sam još i dodatno zauzet. Što se mene tiče, najbolje je neki vikend, a ako mora radni dan, neka bude neki koji nije od ova dva navedena.

• 2 weeks later...

Nasao sam ovu definiciju na Vujakliji i mislim da ovo selo definitivno treba staviti na listu. Molio bih, ako je neko posetio ovo selo da napise koju pametnu, o ovom anti-globalizacijskom fenomenu.  ;D

Pukovac

Nadaleko poznato selo iz okoline Nisa.

Moj drugar je imao obicaj da za svog gazdu koji je iz Pukovca kaze:

"On nije iz obicnog sela, on je iz posebnog sela."

Mala digresija. Nis je jedini grad u Srbiji gde su domacinstva duzna za struju vise od firmi. Ovome je jako doprineo i Pukovac, selo u kome niko, barem po pricama, nije platio struju 15 godina. Kazu ljudi, da je Zoran Zivkovic bio umesao prste u to.

Pukovac je specificno selo po svojim temperamentnim mestanima i po tome sto u Nisu kruze milion "urbanih" legendi o tom selu.

Prva je svakako vezivanje sarplaninca za banderu, da radnik distribucije ne moze da isece struju. Da napomenem, da tog psa Pukovcani vezu tek kad se ovaj radnik popne na banderu.

Dalje...cuveno dovodjenje popa na svaku utakmicu lokalnog kluba. Pop, naime, sa sve kandilom stoji pored sveze pripremljene rake za sudiju. Raka je inace, tik pored aut linije.

I mnoge druge...

to za popa i bandere ne mogu da potvrdim, al kad sam jednom isao biciklom za Vlasotince, u Pukovac reko da stanem u prodavnicu da kupim neku vodu il sta vec, i reche mi Pukovchanin prodavac - odakle si, aha iz Pantelej, uzmi si vodu i begaj, ovde kupuju samo Pukovchani

U vojsci sam upoznao jedan broj Pukovcana i Orljanaca (jos jedna verzija Pukovcana)  ;D. Sve stoji kako je ranije napisano.

Chuck Norris je rodjen u Pukovcu  :dance:  

Nisam nikad ni cuo za taj Pukovac, ali rekao bih da, manje-vise, u svakoj opstini postoji po neko selo o kome kruze urbane legende, da je taj i taj odatle uradio to i to. Kod nas, u Kikindi, ima vise takvih :)

Recimo, kad hoces da kazes nekom da je lud ili da "nece ni kako on hoce", onda mu kazes: "Ko da si iz Idjosa".

Za Nakovo je vezana legenda da su ogradjivali selo bodljikavom zicom da im ne udje magla. Dalje, veciti sukob izmedu Nakova i Banatskog Velikog Sela, jer jedni druge nazivaju zobonje! Posto su oba sela naselili kolonisti iz Bosne, navodno su Nakovcani (ili Velikoselcani), kad su prvi put ugledali kombajn, mislili da je to neka zivotinja, pa bacili zob ispred nje da jede ;D Ili, opet, kruze price, da kad su kolonisti dosli i uselili se u stare svapske kuce, da su se cudili sijalici i govorili: "Vidje Sunca na kanapu"! I da su rusili kaljeve peci, misleci da su svapski spomenici... Ne znam kako je onda ona u mojoj sobi prezivela :)

Poseban "rezervat prirode" predstavljaju Novi Kozarci :D Tamo obitavaju omladinci preke naravi i skloni raznoraznim ekscesima. Tamo bi trebalo da dobijes batine ako uvece izadjes negde, jer, eto, koji si ti, dosao ko zna odakle, pa tu nesto, eto, stojis i gledas... No, u poslednje vreme, kazu, mozes i da prodjes bez batina, a zasto? Zato sto su svi na uslovnoj :D

Legenda o novoizgradjenom kruznom toku u Kikindi: "Zasto je izgradjen uopste ovaj kruzni tok? Zato, da bi se Nakovcani odmah vratili kuci" ;D Pa se Nakovcani pobunili, pa rekli da je izgradjen zato da bi se Mokrincani vratili kuci :)

A moje selo, Mokrin, osim sto je poznato po Miki Anticu, Rasi Popovu, Gusanijadi, Tucanijadi, velikoj droplji i meni... :) Poznato je i po tome sto se kod nas, navodno, jede puno hleba sa svim i svacim, pa kazu da u Mokrinu jedu "leba i kifala" ;D

A ja kad sam video lanac pekara u Beogradu pod imenom "Hleb i kifla", crk'o od smeha :spot:

Tako da, dobrodosli u opstinu Kikinda, imamo i mi sta da ponudimo u oblasti seljackog turizma :P

• 1 month later...

to za popa i bandere ne mogu da potvrdim, al kad sam jednom isao biciklom za Vlasotince, u Pukovac reko da stanem u prodavnicu da kupim neku vodu il sta vec, i reche mi Pukovchanin prodavac - odakle si, aha iz Pantelej, uzmi si vodu i begaj, ovde kupuju samo Pukovchani

:happyyy:  lol::

Ne znam kako niko nije spomenuo pihtijadu u Rumenki, to je nadaleko poznat događaj!... :)

Predlažem neko selo, npr. okolina Pirota. Priroda je..... UF! Šetnje po voćnjacima, da probaju divlje kupine, piju vodu sa izvora, malo se izgube, muzu krave, jedu domaći hleb.

Manastir Poganovo, roštiljanje kod i kupanje u Jermi, izvor lekovite vode ,,Slonovo dupe''.

Ne znam kako niko nije spomenuo pihtijadu u Rumenki, to je nadaleko poznat događaj!... :)

Predlažem neko selo, npr. okolina Pirota. Priroda je..... UF! Šetnje po voćnjacima, da probaju divlje kupine, piju vodu sa izvora, malo se izgube, muzu krave, jedu domaći hleb.

Manastir Poganovo, roštiljanje kod i kupanje u Jermi, izvor lekovite vode ,,Slonovo dupe''.

Super ideja za neki maj, ili možda april ako ove godine ne zakaže globalno otopljavanje!

Ono što sam ja doživeo kao nešto što ću pamtiti celog života su jesen u selu Siječa Reka kod Kosjerića, kada brda i planine izgledaju kao "desktop pozadine" nekih Američkih pejsaža... Takođe možete da se ogrebete za grožđe iz komšijinog dvorišta, a predveče često padne i poneko pečenje...

Jul i avgust u Bijelom Polju (znam da je to Crna Gora, ali meni je to sve isto)- Jul, zato što je Petrovdan dan kada svi uveče pronađu neko mesto gde naprave velike naslage drveća, granja i svega što može da gori, a ako se nađete na nekom dobrom mestu, kao što su selišta moje familije tamo :), onda možete da posmatrate tačke po gradu gde se takođe pale vatre. Pa se onda takmičite čija je vatra veća, zapečete po neki krompir, pivce...

početak ili sredina avgusta - branje borovnica po planinama, pronalaženje izvora sa ledeno hladnom vodom usred leta, može da prođe kao neko osrednje planinarenje... Jednom sam se izgubio pa su me tražili par sati...

Kad je ta Pihtijada?

Nije me mrzelo da iscitam celu temu i nazalost neprijatno sam se iznenadio - ni reci o vinu !

Nigde Vrsac, ni Sremski Karlovci, Zupa...pa jos u kombinaciji sa Zvonkom Bogdanom  clap.gif' alt=':clap:'>

Moze li neka mapa i kratak oopis kuda se uvuci. Cisto da ti ne pravimo guzvu u zivotu. Odemo jednostavno sami.