Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li ste se brojni vi koji živite van Srbije odjavili prebivališe? 

Znam da smo po zakonu dužni da to uradimo, ali iz nekog razloga nikad nisam.  Koje mogu da budu posledice ovoga?

Da li odjava uopšte ima nekih konkretnih prednosti/mana? 

57 minutes ago, golosina said:

Znam da smo po zakonu dužni da to uradimo, ali iz nekog razloga nikad nisam.  Koje mogu da budu posledice ovoga?

ako radis, onda nema, ali ako se vracas dobijes kaznu ako si duze od 90 dana

10 hours ago, Tooka said:

ako radis, onda nema, ali ako se vracas dobijes kaznu ako si duze od 90 dana

Ima jer ako se odjavis to moze da utice na brojne stvari: glasanje, medicinsko osiguranje, nasledjivanje... a verovatnoca dobijanja te famozne kazne se meri u promilima. Ako ti je ta sumica za kaznu velika, onda se odjavi...

11 hours ago, golosina said:

Ja nisam i ne znam lično nikog ko jeste.

Po zakonu mogu da te kazne novčano u iznosu od 10.000-50.000 RSD. 

Na obrascu, koji dobiješ od Poreske uprave u Srbiji, u vezi sa oslobađanjem od poreza na prenos apsolutnih prava na osnovu kupovine prvog stana, na jednom mestu piše da na to nemaš pravo ako nemaš boravište u Srbiji, a na drugom ako nisi državljanin Srbije. Većina propisa zapravo brka ova dva pojma, tako da tvoja prava zavise ponajviše od tumačenja šalterskog radnika. 

Ne verujem da postoji neko jedinstveno mesto na kom se sumiraju ova tvoja prava.

10 hours ago, noskich said:

Ima jer ako se odjavis to moze da utice na brojne stvari: glasanje, medicinsko osiguranje, nasledjivanje... a verovatnoca dobijanja te famozne kazne se meri u promilima. Ako ti je ta sumica za kaznu velika, onda se odjavi...

Hmm... kako tačno može da utiče na ove stvari?

Ajd za glasanje, možda te upišu u odgovarajući konzulat za glasačko mesto, tj. daju ti mogućnost da se upišeš na osnovu boravišta.

Ali medicinsko osiguranje, nasleđivanje? Kako bi tačno na to uticalo? Ako si besposlena individua, bez prava na porodično osiguranje (supručnik, dete) svakako nemaš prava na medicinsko osiguranje. Nasleđivanje isto, kakve to ima veze sa boravištem?

Ima i medjuopcija (sto sam ja uradio) da prijavis boravak u inostranstvu duzi od 90 dana.

Mislim da ne mozes da imas LK ako si odjavljen.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Author

Hvala @marica na informacijama. I mene zanimaju odgovori na ova pitanja koja postavljaš

@jms_uk ovo mi je čudno za LK, mada sam to već nekad čula, jer valjda da bismo izvadili pasoš moramo imati važeću LK

takođe, zanima me ako npr. ja sad sledeći put kad odem u Srbiju rešim da se odjavim ili prijavim taj boravak duži od 90 dana, mogu li da reše da mi naplate kaznu s obzirom da se već više od 10 godina nisam odjavila, a ne živim tu.

Ne moras imati LK za pasos - npr. drzavljanin Srbije stalno nastanjen u inostranstvu ima pravo na pasos, ali ne i na LK.

Treba uverenje o drzavljanstvu, izvod iz MKR, i neki vazeci dokument (moze pasos, vozacka, LK). Kad se nema vazeci dokument, moze cak i stari SRJ/ SFRJ plus strani pasos.

@golosina kako ce oni znati da ne zivis tu?

• Author
2 minutes ago, jms_uk said:

Ne moras imati LK za pasos - npr. drzavljanin Srbije stalno nastanjen u inostranstvu ima pravo na pasos, ali ne i na LK.

Treba uverenje o drzavljanstvu, izvod iz MKR, i neki vazeci dokument (moze pasos, vozacka, LK). Kad se nema vazeci dokument, moze cak i stari SRJ/ SFRJ plus strani pasos.

@golosina kako ce oni znati da ne zivis tu?

dobro je znati, ja se bila polomila da izvadim ličnu kartu da bih izvadila pasoš pre par godina, jer na sajtu MUP-a tako piše ?‍♀️

stavka 1 - "važeću ličnu kartu ili, ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije, drugu javnu ispravu iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva"

9 hours ago, marica said:

Ako si besposlena individua, bez prava na porodično osiguranje (supručnik, dete) svakako nemaš prava na medicinsko osiguranje. 

Ovo sam i ja mislio, ali su me demantovali u RFZO. Kad sam se privremeno vratio u Srbiju početkom godine (nisam nikad odjavio prebivalište), mislio sam da nemam pravo na zdravstveno jer sam ovde zvanično 'besposlena individua', ali mi rekoše da to nikakve veze nema i da dođem lepo sa ličnom kartom i podnesem zahtev za mene i decu. Otišao, potpisao, dobio privremenu potvrdu da imam pravo na zdravstveno, a kroz ~2 meseca su stigle i čip kartice. Hteli su i mojoj devojci da daju koja je inostrani državljanin, jer su mislili da ima prebivalište ::crazy:

Na besplatno osiguranje ima svako pravo u Srb, dosta ljudi misli da mora da bude "na birou" ali su to razdvojene stvari.

4 hours ago, chivitli said:

Ovo sam i ja mislio, ali su me demantovali u RFZO. Kad sam se privremeno vratio u Srbiju početkom godine (nisam nikad odjavio prebivalište), mislio sam da nemam pravo na zdravstveno jer sam ovde zvanično 'besposlena individua', ali mi rekoše da to nikakve veze nema i da dođem lepo sa ličnom kartom i podnesem zahtev za mene i decu. Otišao, potpisao, dobio privremenu potvrdu da imam pravo na zdravstveno, a kroz ~2 meseca su stigle i čip kartice. Hteli su i mojoj devojci da daju koja je inostrani državljanin, jer su mislili da ima prebivalište ::crazy:

svaki gradjanin srbije ima pravo na zdravstveno osiguranje, Universal health coverage, 

On 11/6/2020 at 2:22 PM, marica said:

Na obrascu, koji dobiješ od Poreske uprave u Srbiji, u vezi sa oslobađanjem od poreza na prenos apsolutnih prava na osnovu kupovine prvog stana, na jednom mestu piše da na to nemaš pravo ako nemaš boravište u Srbiji, a na drugom ako nisi državljanin Srbije. Većina propisa zapravo brka ova dva pojma, tako da tvoja prava zavise ponajviše od tumačenja šalterskog radnika. 

Ne verujem da postoji neko jedinstveno mesto na kom se sumiraju ova tvoja prava.

Hmm... kako tačno može da utiče na ove stvari?

Ali medicinsko osiguranje, nasleđivanje? Kako bi tačno na to uticalo? Ako si besposlena individua, bez prava na porodično osiguranje (supručnik, dete) svakako nemaš prava na medicinsko osiguranje. Nasleđivanje isto, kakve to ima veze sa boravištem?

Boze Marice, kako pises tako netacne informacije, i to sa sigurnoscu...kako ce onda drugi ljudi koji traze informacije u vezi putovanja da ista veruju, ako mi lupamo ovde za najbanalnije stvari...

U Srbiji svako ko ima prebivaliste, ima pravo na zdravstveno osiguranje....pa nasta bi licilo da one stotine hiljada ljudi koji rade na crno, verovatno i vise od milion, a da im suproznik  takodje ne radi , ne mogu da se lece....pa ljudi u vanbracnim zajednicama....pa ljudi koji su samci....pa bio bi haos...

ako si besposlen, ode u zavod za zdravstveno osiguranje, podneses zahtev, i dobijes besplatno zdravstveno osiguranje, tj. placa ti socijalna sluzba....ukoliko imas nekih prihoda, a da nije zaposlenje ( npr. izdavanje stanova, freelance itd.) to navedes, pa oni izracunaju i shodno visini prihoda mozda moras da doplatis nesto , mozda i ne...isti je slucaj i ukoliko zivis u zajednici sa nekim ko ti nije supruznik, a ostvaruje prihode...u svakom sluaju, nikakve veze za zavodom za zaposljavanje ovo nema....oni samo sluze da izdaju uverenje za markicu za gsp, ako to neko uopste placa hahahah...

Takodje, pravo na oslobadjanje poreza na kupovinu prvog stana imaju samo oni sa drzavljanstvom Srbije, i prijavljenim boravistem u Srbiji....logicno, neko ko zivi u inostranstvu 30 godina, ima tamo 3 stana, pa se pojavi ovde sa zeljom da kupi stan, zasto bi mu se oprastao porez...

Zato sto zakon treba da vazi za sve drzavljane, mada ko hoce da kupi stan moze da nadje nacin da se prijavi na mesec dana negde legalno dok ne sredi kupovinu stana, zasto bi bacao tolike pare tj izgubio sansu da ih dobije

2 hours ago, mveruovic said:

Zato sto zakon treba da vazi za sve drzavljane, mada ko hoce da kupi stan moze da nadje nacin da se prijavi na mesec dana negde legalno dok ne sredi kupovinu stana, zasto bi bacao tolike pare tj izgubio sansu da ih dobije

zato sto su oni ovim oprastanjem poreza hteli da stimulisu mlade ljude koji zive i rade u Srbiji da kupe prvi stan, bez dodatnih nameta, a ne da finansiraju one koji zive u inostranstvu, i cija se imovina ne moze proveriti......inace ne bi bilo posteno prema ovim ljudima koji imaju prebivaliste u srbiji, a cija se imovina moze proveriti....

ukoliko zelis da prijavis prebivaliste u srbiji, moras prvo da doneses dokaz da si se negde odjavio....

Edited by bam-bam

On 11/7/2020 at 12:22 AM, marica said:

Ajd za glasanje, možda te upišu u odgovarajući konzulat za glasačko mesto, tj. daju ti mogućnost da se upišeš na osnovu boravišta.

U medjuvremenu su drugi odgovorili za medicinsko osiguranje i nasledjivanje/kupovinu nekretnine.

A propo glasanja, tehnicki imas mogucnost da se registrujes u konzulatu Srbije za glasanje, u praksi u Sidneju konkretno nijedni izbori nisu bili organizovani da ja znam za to, a ovde sam preko 12 godina, sa objasnjenjem da nema dovoljno zainteresovanih za glasanje. Mislim da je minimum zainteresovanih valjda 100-200 ljudi sto cisto sumnjam da nema posto ovde zive desetine hiljada ljudi iz Srbije, ako ne i stotina. Pretpostavljam da racunaju da im ti glasovi ne bi isli u prilog, a mozda ih i jednostavno mrzi da organizuju. Taj konzulat je kao vremenska masina, udjes u zgradu, kao da su 80-te godine, oni prepotopski klima uredjaji, namestaj, vrata, sve...

U svakom slucaju moja licna procena je da je bolje NE odjavljivati se. Jednostavno je premala verovatnoca te kazne i sama kazna da bi se neko odrekao svih prava i beneficija boravista. 

Edited by noskich

3 hours ago, noskich said:

U medjuvremenu su drugi odgovorili za medicinsko osiguranje i nasledjivanje/kupovinu nekretnine.

A propo glasanja, tehnicki imas mogucnost da se registrujes u konzulatu Srbije za glasanje, u praksi u Sidneju konkretno nijedni izbori nisu bili organizovani da ja znam za to, a ovde sam preko 12 godina, sa objasnjenjem da nema dovoljno zainteresovanih za glasanje. Mislim da je minimum zainteresovanih valjda 100-200 ljudi sto cisto sumnjam da nema posto ovde zive desetine hiljada ljudi iz Srbije, ako ne i stotina. Pretpostavljam da racunaju da im ti glasovi ne bi isli u prilog, a mozda ih i jednostavno mrzi da organizuju. Taj konzulat je kao vremenska masina, udjes u zgradu, kao da su 80-te godine, oni prepotopski klima uredjaji, namestaj, vrata, sve...

U svakom slucaju moja licna procena je da je bolje NE odjavljivati se. Jednostavno je premala verovatnoca te kazne i sama kazna da bi se neko odrekao svih prava i beneficija boravista. 

gde to u sidneju 10 hiljada Srba zivi?

izbeglice i pre 90tih se ne racunaju jer nemaju srpske pasose

Zivi desetine ako ne i stotinu hiljada ljudi kao sto u Cikagu zivi pola miliona-milion Srba al juce. Briga ljude da se cimaju da glasaju kad svaki put moraju da se prijave i onda licno da glasaju. 

On 11/6/2020 at 9:48 PM, jms_uk said:

Mislim da ne mozes da imas LK ako si odjavljen.

Zakon o LK https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_licnoj_karti.html

kaže:

član 2 (Pravo na ličnu kartu) Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije (u daljem tekstu: državljanin), stariji od 16 godina života.

član 3 (Dužnost da se ima lična karta) Državljanin stariji od 16 godina života koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužan je da ima ličnu kartu.

član 13 (Sadržina zahteva za izdavanje LK) Podnosilac zahteva dužan je da u zahtevu za izdavanje lične karte da sledeće podatke: .... 9) strana država u kojoj živi, za lica bez prebivališta na teritoriji Republike Srbije; ....

Sudeći po zakonu, LK možeš da imaš i ako si odjavljen, ali nisi u obavezi da je imaš u tom slučaju.

On 11/7/2020 at 12:46 AM, jms_uk said:

On 11/7/2020 at 1:05 AM, ThirstyTraveler said:

Tacno, ja imam pasos a licnu nisam nikad imao.

On 11/7/2020 at 1:09 AM, golosina said:

dobro je znati, ja se bila polomila da izvadim ličnu kartu da bih izvadila pasoš pre par godina, jer na sajtu MUP-a tako piše ?‍♀️

stavka 1 - "važeću ličnu kartu ili, ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije, drugu javnu ispravu iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva"

Što se tiče izdavanja pasoša. Predpostavljam da ako pasoš vadiš u Srbiji, a nisi odjavljena iz Srbije da će ti tražiti LK. Mene su isto terali kada sam vadila biometrijski pasoš (onomad kada su se pojavili) u Beogradu, da izvadim i LK. Iako su mi ga izdali po hitnom postupku na osnovu toga što živim u drugoj zemlji. Predpostavljam da je to zato što nisam odjavljena, zvanično živim u Srbiji, znači moram da imam LK. A u isto vreme imam i dokument druge zemlje u kojoj živim, pa je mogao ubrzani postupak. 

Ja sam predpostavila, da sam insistirala na tome da mi ne treba LK jer ne živim u Srbiji, onda bi oni insistirali na tome da sam odjavljena, tj. da se odjavim. A kako ja to nisam htela, nisam se mnogo raspravljala.

Ali, isto tako se sećam da sam pasoš pre tog biometrijskog vadila u konzulatu u Frankfurtu jer smo tad tamo živeli i da mi LK nije trebala tada. Dakle, izdali su mi pasoš bez LK. Što je opet logično jer za njih ti živiš tamo, tako da nisi u obavezi da imaš LK. I ne bave se time da li si odjavljen ili ne.

Tako da ukratko, moja iskustva (za nas neodjavljene) su ti da u konzulatu (Frankfurt) ne traže LK kad vadiš pasoš, a u Srbiji insistiraju na tome (MUP Palilula i MUP Stari Grad).

Btw, nevezano za pasoše, ja sam prošle godine vadila LK u Beogradu i opet koristila singapurski pass za ubrzano izdavanje dokumenata. Niti mi je iko branio da izvadim LK jer živim u Singapuru, niti mi je iko predlagao da se odjavljujem.

On 11/7/2020 at 6:45 AM, chivitli said:

Ovo me je podstaklo da sednem i pročitam zapravo propise. Ja sam svoj netačni zaključak o "besposlenim induviduama" donela na osnovu par posrednih i neposrednih iskustava. No, posle ovog tvog posta, kad bolje razmislim, niko meni u tim situacijama nije rekao da ja nemam pravo na osiguranje, nego su me odbili (u bolnici) iz nekih drugih razloga. A verovatno predugo već živim u Singapuru, pa mi je poremećeno shvatanje prava i zaštita u socijalnim državama. :)

Inače, zakon o zdravstvenom osiguranju http://www.zso.gov.rs/doc/dom-p/zdr-os/2019/Zakon-o-zdravstvenom-osiguranju-2019-lat.pdf

kaže da pravo na osiguranje u Srbiji imaju i državljani Srbije koji žive van Srbije u određenim uslovima:

9) državljani Republike Srbije zaposleni u inostranstvu kod stranog poslodavcakoji nemaju zdravstveno osiguranje stranog nosioca zdravstvenog osiguranja ili kojinisu obavezno osigurani prema propisima strane države, odnosno ako prava iz zdravstvenog osiguranja po propisima te države, za sebe ili članove svoje porodice,ne mogu ostvarivati ili koristiti van teritorije te države;

Dakle, odjavljivanje ili ne iz Srbije nema uticaja ni na pravo na zdravstveno osiguranje.

26 minutes ago, marica said:

9) državljani Republike Srbije zaposleni u inostranstvu kod stranog poslodavcakoji nemaju zdravstveno osiguranje stranog nosioca zdravstvenog osiguranja ili kojinisu obavezno osigurani prema propisima strane države, odnosno ako prava iz zdravstvenog osiguranja po propisima te države, za sebe ili članove svoje porodice,ne mogu ostvarivati ili koristiti van teritorije te države;

Dakle, odjavljivanje ili ne iz Srbije nema uticaja ni na pravo na zdravstveno osiguranje.

Naravno da odjavljivanje ima uticaja. Oni te u registru zdravstvenog osiguranja traze po maticnom broju, i po adresi stanovanja... Kad ukucaju JMBG, automatski izadju sva lica koja su prijavljena na istoj adresi kao i ti, i na osnovu toga procenjuju na koji nacin se kvalifikujes za dobijanje zdravstvenog osiguranja. 

Prvo sto moras da uradis je da podneses dokaze o prihodima svih osoba prijavljenih na istoj adresi....

ako si odjavljen, onda ti nemas adresu, zar ne.....pa su drugi nacini za ostvarivanje prava za zdravstveno osiguranje....Onda se osiguranje placa, kao sto bi placao i tvoj poslodavac da je u Srbiji...znaci svakog meseca bi morala sama sebi da uplacujes odredjenu, ne tako malu sumu, za zdravstveno osiguranje, ukoliko zelis da ti tece.....i to ne moze da se uplati samo onda kad si u Srbiji na odmoru, pa posle da ukines....mora da se uplacuje kontinuirano....trebalo bi da se obnavlja jednom godisnje, tako mi je rekao sluzbenik kad sam pitao za jednog druga pre par godina, koji je odjavljen i zivi u inostranstvu,mada ipak ne mogu da kazem sa 100% sigurnosti da je tih 1 godina validan period, jer se kod nas zakoni i propisi menjaju dok trepnes, ali svakako da mora biti jedan odredjen vremenski period, da se ne bi desilo da uplatis npr. 6000din jedan mesec, a onda odes na operaciju kuka i potrosis drzavnih para u vrednosti od 20000 evra hahahh

On 11/6/2020 at 7:36 PM, noskich said:

18 hours ago, noskich said:

Mislim da se nismo razumeli. Moje pitanje je bilo kako odjava utiče na glasanje (i druge navedene stvari)? (tvoj prvi post)

U tvom slučaju, ti konkretno ne možeš da ostvariš biračko pravo iz tehničkih razloga (ne postoji biračko mesto) a ne zato što si se odjavio ili nisi. Mene je zanimalo da li možeš da glasaš u Sidneju ako nisi odjavljen iz Srbije? Da li je dovoljno da u konzulat odeš sa australijskom boravišnom ili ti treba potvrda da si odjavljen?

Na medicinsko osiguranje, odjava ne utiče. I na žalost niko na to pitanje zapravo nije odgovorio, ljudi su se u svojim postovima bavili pravom na socijalno osiguranje nezaposlenih lica.

Za nasleđe i dalje nemamo odgovor.

22 minutes ago, bam-bam said:

Naravno da odjavljivanje ima uticaja. Oni te u registru zdravstvenog osiguranja traze po maticnom broju, i po adresi stanovanja... Kad ukucaju JMBG, automatski izadju sva lica koja su prijavljena na istoj adresi kao i ti, i na osnovu toga procenjuju na koji nacin se kvalifikujes za dobijanje zdravstvenog osiguranja. 

Prvo sto moras da uradis je da podneses dokaze o prihodima svih osoba prijavljenih na istoj adresi....

ako si odjavljen, onda ti nemas adresu, zar ne.....pa su drugi nacini za ostvarivanje prava za zdravstveno osiguranje....Onda se osiguranje placa, kao sto bi placao i tvoj poslodavac da je u Srbiji...znaci svakog meseca bi morala sama sebi da uplacujes odredjenu, ne tako malu sumu, za zdravstveno osiguranje, ukoliko zelis da ti tece.....i to ne moze da se uplati samo onda kad si u Srbiji na odmoru, pa posle da ukines....mora da se uplacuje kontinuirano....trebalo bi da se obnavlja jednom godisnje, tako mi je rekao sluzbenik kad sam pitao za jednog druga pre par godina, koji je odjavljen i zivi u inostranstvu,mada ipak ne mogu da kazem sa 100% sigurnosti da je tih 1 godina validan period, jer se kod nas zakoni i propisi menjaju dok trepnes, ali svakako da mora biti jedan odredjen vremenski period, da se ne bi desilo da uplatis npr. 6000din jedan mesec, a onda odes na operaciju kuka i potrosis drzavnih para u vrednosti od 20000 evra hahahh

Pa sad ti izbrka dve odvojene stvari. Nije problem u plaćanju osiguranja, nego ostvarivanju istog. I naravno da ga ne vadiš na 2 nedelje, nisam ni ulazila u to.

Ne znam kako tačno ide ta procedura, ali ako pročitaš zakon na tom linku videćeš da te niko ne uslovljava time da živiš u Srbiji. To koliko će da te košta, na koje vreme se obnavlja itd. je posebna tema.

Edited by marica

8 hours ago, bam-bam said:

Ne tako malo sumu? Bukvalno je 2500 dinara mesecno osiguranje, a peraciju kuka ces da cekas jedno 5 godina placao ili ne osiguranje. Nema nikakvog obaveznog perioda koliko dugo moras da budes osiguran da bi dobio zdravstvenu negu, to je nebulozno. Sta onaj ko se prijavi kao nezaposleno lice i posle mesec dana mora da "potrosi drzavnih para u vrednosti od 20000 evra", potpuno ista situacija. 

8 hours ago, marica said:

tvoj prvi post)

U tvom slučaju, ti konkretno ne možeš da ostvariš biračko pravo iz tehničkih razloga (ne postoji biračko mesto) a ne zato što si se odjavio ili nisi. Mene je zanimalo da li možeš da glasaš u Sidneju ako nisi odjavljen iz Srbije? Da li je dovoljno da u konzulat odeš sa australijskom boravišnom ili ti treba potvrda da si odjavljen?

Mozes da odes i glasas u bilo kom slucaju. Postoje dve opcije, odjavljena si iz Srbije/imas prebivliste u Srbiji ali si se u trenutku glasanja zatekla u stranoj zemlji, moras da se prijavis par nedelja ranije konzulatu/ambasadi. Jedino moze da se glasa na predsednickim i parlamentarnim izborima sto je i logicno, na lokalnim ne moze da se glasa u ambasadi. To su debili iz DJBa predlagali da svi imaju pravo glasa u inistranstvu za lokalne izbore u BGu :D

15 hours ago, marica said:

Mislim da se nismo razumeli. Moje pitanje je bilo kako odjava utiče na glasanje (i druge navedene stvari)? (tvoj prvi post)

Na medicinsko osiguranje, odjava ne utiče. I na žalost niko na to pitanje zapravo nije odgovorio, ljudi su se u svojim postovima bavili pravom na socijalno osiguranje nezaposlenih lica.

Za nasleđe i dalje nemamo odgovor.

Moderator mi je ogranicio postovanje na jedan post u toku 24 sata tako da cu morati da te ostavim uskracenom za odgovor jer mi je tim aktom postovanje na forumu od razbribrige preinacio u ozbiljan posao; da prvo iscitam sve teme, pa da odlucim na koju cu da odgovorim, pa da citiram sve postove u toj temi na koje hocu da komentarisem, sve pripremim unapred i onda objavim. Pa ne moze, to je onda rabota, a ne razbribriga. 

znate, ja mislim da to sa zdravstvenim osiguranjem lica koja nemaju prebivaliste u srbiji nije bas tako jednostavno i jeftino.....moj drug iz inostranstva na kraju nije to resio.....mozda nije hteo da se cima, ili mu ne treba, ali ne mogu tacno da se setim sta su mi sve rekli u RFZO, ima nekoliko godina od tad.

Ali ova tema uopste nije naivna, tako da cu ovih dana da skoknem do njihove filijale, nije mi daleko od kuce, i bas da se raspitam sve sta i kako, pa cu da napisem ovde sta su mi rekli....

jedne stvari se dobro secam.....nisam dugo imao licnu kartu, i sve stvari sam zavrsavao sa pasosem....ali kad sam zavrsio skole i prestalo mi vazenje zdravstvenog po tom osnovu, da bih izvadio novu zdravstvenu knjizicu, jednostavno mi je trebala licna, nije moglo sa pasosem....znam da sam se prvo iscimao oko vadjenja te licne karte,  pa tek onda je mogla zdravstvena.....