Jump to content

Featured Replies

10 hours ago, bam-bam said:

znate, ja mislim da to sa zdravstvenim osiguranjem lica koja nemaju prebivaliste u srbiji nije bas tako jednostavno i jeftino.....moj drug iz inostranstva na kraju nije to resio.....mozda nije hteo da se cima, ili mu ne treba, ali ne mogu tacno da se setim sta su mi sve rekli u RFZO, ima nekoliko godina od tad.

Ali ova tema uopste nije naivna, tako da cu ovih dana da skoknem do njihove filijale, nije mi daleko od kuce, i bas da se raspitam sve sta i kako, pa cu da napisem ovde sta su mi rekli....

jedne stvari se dobro secam.....nisam dugo imao licnu kartu, i sve stvari sam zavrsavao sa pasosem....ali kad sam zavrsio skole i prestalo mi vazenje zdravstvenog po tom osnovu, da bih izvadio novu zdravstvenu knjizicu, jednostavno mi je trebala licna, nije moglo sa pasosem....znam da sam se prvo iscimao oko vadjenja te licne karte,  pa tek onda je mogla zdravstvena.....

Hahaha lol::, nasmeja me s ovim komentarom.

Razgovor sa šalterskim radnicima u Srbiji obično dovodi samo do još veće konfuzije. Većina njih uopšte ne poznaje propise, niti hoće da se potrudi da uključi mozak. Ne bi mi ovde imali hiljadu mišljenja i različitih iskustava da je drugačije.  :wacko:

So, good luck with that!

• 2 weeks later...
On 11/10/2020 at 2:52 AM, marica said:

Hahaha lol::, nasmeja me s ovim komentarom.

Razgovor sa šalterskim radnicima u Srbiji obično dovodi samo do još veće konfuzije. Većina njih uopšte ne poznaje propise, niti hoće da se potrudi da uključi mozak. Ne bi mi ovde imali hiljadu mišljenja i različitih iskustava da je drugačije.  :wacko:

So, good luck with that!

evo dobio sam informacije u vezi zdravstvene knjizice za nase drzavljane koji zive u inostranstvu...nije da sam zaludan, nego #pitam za druga #  lol::....Bio sam prvo u RFZO, kod pravnika zaduzenog za ta pitanja koja salteras ne zna da odgovori...ovako kazu: ne  moze da se izvadi zdravstvena knjizica bez licne karte....ako drzavljanin Srbije zivi i radi u inostranstvu, mora da ima prijavljeno prebivaliste u Srbiji ( ne boraviste, to su razliciti pojmovi), a  to znaci da mora da ima licnu kartu Srbije. Pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje tako sto se prijavi u filijali mesta prebivalista, a osnovica za uplatu mu se odredjuje tako sto podnese dokaze o zaradi u inostranstvu, i kolika je naravno, kao i dokaze o zaradi svih clanova domacinstva koji zive na adresi na kojoj mu je prebivaliste...ako niko ne zivi od uze familije na toj adresi, onda super, bice mu manja osnovica.....moje pitanje je a sta ako nema prebivaliste u Srbiji, oni su mi rekli da onda nema sta da trazi nase osiguranje,  jer nema veze to sto ne zivi u Srbiji ( sto bi bilo boraviste- mesto duze od 90 dana u kome gradjanin privremeno boravi), ali da mora da ima prebivaliste- tj. mesto gde se gradjanin nastanio s namerom da u njemu stalno zivi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih zivotnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost sa tim mestom )...tako da,  bez licne nema zdravstvene

onda sam otisao u PU Stari Grad, i tamo mi je neka sefica objasnila da nas drzavljanin koji zivi u inostranstvu i predhodno se odjavio od prebivalista iz Srbije, da bi npr. mogao da prijavi prebivaliste u inostranstvu, i nema vazecu licnu kartu,  moze da izvadi novu ukoliko ponovo prijavi prebivaliste, i napise da je predhodno prebivaliste odjavio zbog potreba zivota/rada u inostranstvu, kao i da donese dokaz o prebivalistu u inostranstvu....ne traze otpust sa tog stranog prebivalista, samo dokaz da ga ima....

Edited by bam-bam

radis pogresno,ne treba da uopste spominjes da si u inostranstvu vec da si tu ceo zivot i eto bas sad ti treba zdrastveno,jeste  treba da imas licnu kartu i prebivaliste,ne razumem sto to nisi pre sredio,to ti uvek treba da bi mogao koristiti drzavu za svoje interese...eto ja sam trazio tu zdrastvenu pre par meseci,pa su videli da je nikad nisam ni imao te me pitali sto nisam nikad imao ,rekoh da mi nikad nije ni trebala pa eto sad cisto da se nadje...glumis jednostavno kao da si ceo zivot u srbiji a da si preko kazes samo ako moras tj vidis da ne ide dalje s necim sto treba da obavis..ako imas licnu kartu i prijavu boravka ne moze ti niko nista...nije uopste bitno dal si negde il nisi...da pre toga sam se prijavio da sam ne zaposlen ,ne znam dal mi to treba al me niko nije pitao onda  sta radim,mozda to vide tu na kompu,nije ni bitno odes i kazes da trazis poso pa te prijave pa vide da si ravnopravan clan drustva pa te ne smaraju  s drugim pitanjima...tako da eto nigde se ne prica da si negde vec da si eto tu stalno pa ako zatreba lako ces posle reci da nisi tu

7 hours ago, superpera said:

radis pogresno,ne treba da uopste spominjes da si u inostranstvu vec da si tu ceo zivot i eto bas sad ti treba zdrastveno,jeste  treba da imas licnu kartu i prebivaliste,ne razumem sto to nisi pre sredio,to ti uvek treba da bi mogao koristiti drzavu za svoje interese...eto ja sam trazio tu zdrastvenu pre par meseci,pa su videli da je nikad nisam ni imao te me pitali sto nisam nikad imao ,rekoh da mi nikad nije ni trebala pa eto sad cisto da se nadje...glumis jednostavno kao da si ceo zivot u srbiji a da si preko kazes samo ako moras tj vidis da ne ide dalje s necim sto treba da obavis..ako imas licnu kartu i prijavu boravka ne moze ti niko nista...nije uopste bitno dal si negde il nisi...da pre toga sam se prijavio da sam ne zaposlen ,ne znam dal mi to treba al me niko nije pitao onda  sta radim,mozda to vide tu na kompu,nije ni bitno odes i kazes da trazis poso pa te prijave pa vide da si ravnopravan clan drustva pa te ne smaraju  s drugim pitanjima...tako da eto nigde se ne prica da si negde vec da si eto tu stalno pa ako zatreba lako ces posle reci da nisi tu

pero nisi u toku, procitaj predhodne postove....marica je tvrdila da moze da se izvadi zdravstvena knjizica i ako nemas licnu kartu, tj. prijavljeno prebivaliste u srbiji, pa sam samo napisao ono sto su mi zvanicna lica rekla...bilo je bitno, da bi svi koji citaju znali ovu informaciju, a ne da ostane nedoreceno....

ah nisam ni gledao sta je marica pisala jer sta je marica bez ivice?...nisam ni znao da se moze to uzeti bez ostalog pa onda je super ako moze iako mi  zvuci neverovatno

ali ako ne provodis previse vremena tu  mozes i od preko uzeti neko turisticko osiguranje koje nije skupo i pokriva do 45 dana pa ici u privatne ambulante ako ti zatreba pa ti onda oni posle daju pare nazad..ne pokrivaju  samo zube ako radis ali ako ih vadis onda pokrivaju

1 hour ago, marica said:

Prilog raspravi o odjavi iz Srbije  (⊙_☉)

https://nova.rs/vesti/pored-frilensera-porez-ce-placati-i-gastarbajteri/

pa da, to je to...svako ko ima prebivaliste u Srbiji, mora da placa zdravstveno osiguranje, ako hoce da ga koristi....ukoliko nema prihoda, onda mu placa socijalno....

u tome je fora solidarnog zdravstvenog osiguranja, sistema koji mi imamo....svi ga placaju, svi koji zive (imaju prebivaliste u srbiji) i svi bi trebalo da imaju mogucnost da ga koriste

ko nema prebivaliste u srbiji, ne mora da placa osiguranje, ali ne moze ni da se leci ovde, sem ukoliko sa drzavom u kojoj ima prebivaliste srbija nema potpisan sporazum o zdravstvenom osiguranju.....

isto kao sto kod nas puko posedovanje drzavljanstva ne povlaci i obavezu placanja poreza ( kao sto je u SAD npr.), isto to vazi i za zdravstveno osiguranje...

a za porez i gastarbajtere koji zvanicno zive i u srbiji ( imaju prebivaliste, prim.prev) se uvek znalo, jedino sto je problem drzave da to dokaze, pa zato niko i ne placa...

Srbija porez i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje može zahtevati ne samo od frilensera, već i od državljana koji rade i žive u inostranstvu, navode iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije.

Ovo ne moze i da hoce, nisam porezni obveznik Srbije. Toliko o tom glupavom udruzenju frelance skupljaca kanti za otpad, vode ga ljudi koji pojma nemaju. 

Količina nebuloza koje iznose ti likovi iz tog udruženja je apsolutno neverovatna. Najpametnije je ignorisati ih po defaultu

1 hour ago, golosina said:

Da razdvojimo pojmove, rezident Srbije i poreski rezident.

Poreski rezident je osoba koja boravi 183+ dana na teritoriji republike Srbije 

Drzavljanin Srbije koji boravi u inostranstvu duze od 183 dana nije poreski rezident republike Srbije,

Mogu oni da uvode nove zakone i sta god, do suda u Strazburu se lako dolazi (a milioni su vec isplaceni na konto obesecenja) jer oporezovati gradjane koji zive preko na validnim boravisnim dozvolama je krsenje zakona, nismo mi Kanada ili US.

Ovo samo dokazuje a je drzava pred bankrotom gledajuci iz mog ugla.

Edited by DjosaSaMoravu

52 minutes ago, DjosaSaMoravu said:

Da razdvojimo pojmove, rezident Srbije i poreski rezident.

Poreski rezident je osoba koja boravi 183+ dana na teritoriji republike Srbije 

Drzavljanin Srbije koji boravi u inostranstvu duze od 183 dana nije poreski rezident republike Srbije,

Mogu oni da uvode nove zakone i sta god, do suda u Strazburu se lako dolazi (a milioni su vec isplaceni na konto obesecenja) jer oporezovati gradjane koji zive preko na validnim boravisnim dozvolama je krsenje zakona, nismo mi Kanada ili US.

Ovo samo dokazuje a je drzava pred bankrotom gledajuci iz mog ugla.

u pravu si, i meni su ranije pricali da, ako sam boravio duze od 183 dana van srbije, u toj godini ne placam porez....tako su govorili, medjutim, ja sam se jos davno raspitao malo detaljnije o tome, i ispada da mogu da naplate svima koji imaju prebivaliste u srbiji, ali je problem sto ne mogu da dokazu ako ti plata ili bilo kakva zarada ide preko racuna u inostranstvu...e sad, ako si se odjavio, tj. nemas prebivaliste, onda nema ni poreza, ali ni doprinosa...

32 minutes ago, bam-bam said:

u pravu si, i meni su ranije pricali da, ako sam boravio duze od 183 dana van srbije, u toj godini ne placam porez....tako su govorili, medjutim, ja sam se jos davno raspitao malo detaljnije o tome, i ispada da mogu da naplate svima koji imaju prebivaliste u srbiji, ali je problem sto ne mogu da dokazu ako ti plata ili bilo kakva zarada ide preko racuna u inostranstvu...e sad, ako si se odjavio, tj. nemas prebivaliste, onda nema ni poreza, ali ni doprinosa...

e da, to tumacenje da placas porez ako boravis u tekucoj godini manje od 183 dana je neustavno, to mi je rekao drug pravnik....tako da to verovatno moze da se obori na sudu, ali nisam ni cuo da su nekog ganjali za porez ako ne zivi u srbiji duze od 183 dana...

Iako zakon kaže "na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa", mislim da je vrlo lako dokazati da to nisi ako imaš ugovor sa nekom firmom u inostranstvu (u ugovoru se obično pominje i lokacija rada, ili je to jasno iz samog ugovora), plaćaš stan itd. Na kraju krajeva imaš prbivalište u stranoj zemlji, a ono je često uslovljeno dužinom boravka. Ne moraš da zaista budeš formalno odjavljen, da bi dokazao da nisi rezident.

U najgorem slučaju bi mogli da naplate kaznu što se nisi odjavio, koja je između 10.000 - 50.000 RSD.

Kao što neko već reče, većinu sitnih neplatiša hvataju na osnovu redovnih prihoda iz inostranstva, a sumnjam da neko ko živi i radi u inostranstvu prima platu na srpske račune.

--------------------------------------

Inače, ako nekog zanima, evo i pismenijeg objašnjenja prava i dužnosti oko plaćanja poreza:

https://www.paragraf.rs/edokumenti/poreski/samooporezivanje-prijavljivanje-porez-na-prihode-iz-inostranstva.html

Sam tekst se fokusira na one koji su zaista poreski obveznici u Srbiji; "na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini".

9 hours ago, marica said:

Iako zakon kaže "na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa", mislim da je vrlo lako dokazati da to nisi ako imaš ugovor sa nekom firmom u inostranstvu (u ugovoru se obično pominje i lokacija rada, ili je to jasno iz samog ugovora), plaćaš stan itd. Na kraju krajeva imaš prbivalište u stranoj zemlji, a ono je često uslovljeno dužinom boravka. Ne moraš da zaista budeš formalno odjavljen, da bi dokazao da nisi rezident.

U najgorem slučaju bi mogli da naplate kaznu što se nisi odjavio, koja je između 10.000 - 50.000 RSD.

Kao što neko već reče, većinu sitnih neplatiša hvataju na osnovu redovnih prihoda iz inostranstva, a sumnjam da neko ko živi i radi u inostranstvu prima platu na srpske račune.

--------------------------------------

Inače, ako nekog zanima, evo i pismenijeg objašnjenja prava i dužnosti oko plaćanja poreza:

https://www.paragraf.rs/edokumenti/poreski/samooporezivanje-prijavljivanje-porez-na-prihode-iz-inostranstva.html

Sam tekst se fokusira na one koji su zaista poreski obveznici u Srbiji; "na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini".

Izvini Marice, ali ovo sto si napisala na kraju, u clanku nigde ne stoji, ili bar ja nisam uspeo da nadjem, a detaljno sam procitao....inace, tekst je odlican....

evo ga ceo zakon o porezu na dohodak gradjana, pa procitaj clan 7, koji govori o tome ko je , a ko nije poreski rezident za tekucu godinu...

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-porezu-na-dohodak-gradjana.html

kako razumes stav 4 i ovog clana?

ako imas licnu kartu, imas i prebivaliste....u licnoj karti je obavezno uneti adresu "prebivalista" u srbiji, da bi te bilo ko mogao naci, ukoliko je ( ne daj boze haha) potrebno...kad odjavljujes prebivaliste, vracas licnu kartu u sup...

Edited by bam-bam

4 hours ago, bam-bam said:

Izvini Marice, ali ovo sto si napisala na kraju, u clanku nigde ne stoji, ili bar ja nisam uspeo da nadjem, a detaljno sam procitao....inace, tekst je odlican....

U članku (link koji sam podelila) postoji ovaj deo:

"U skladu sa članom 7. stav 2. ZPDG, rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:

1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili

2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini."

Prvi deo mog komentara se bavio ovim pod 1) i sveopštom raspravom o odjavljivanju. Dakle, iako se nismo zvanično odjavili, postoje načini da dokažemo da nemamo prebivalište u Srbiji, tj. da nismo rezidenti Srbije po tom osnovu. 

Ovaj članak što si ti podelio to još jasnije objašnjava u članu 7, jer je u njemu istaknuto da je bitno koliko si boravio u Srbiji i kako se to vreme računa.

S tim u vezi, htela sam da ukažem da članak koji sam podelila nema u fokusu nas koji živimo van Srbije cele godine (bez obzira da li smo se zvanično odjavili ili ne) tj. nas koji ostvarujemo prihode u inostranstvu, a Srbija nam nije centar poslovnih i životnih interesa. 

evo ga ceo zakon o porezu na dohodak gradjana, pa procitaj clan 7, koji govori o tome ko je , a ko nije poreski rezident za tekucu godinu...

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-porezu-na-dohodak-gradjana.html

kako razumes stav 4 i ovog clana?

Šta je tačno stav 4? Jel možeš da kopiraš deo teksta?

ako imas licnu kartu, imas i prebivaliste....

Ostavila sam u okviru ove teme već link o zakonu o ličnoj karti. U njemu (po mom shvatanju, a obrazložila sam ga ranije) posedovanje lične karte se ne uslovljava prebivalištem. Ti nisi dužan da imaš LK ako se odjaviš, ali ne piše da ne možeš da je imaš.

u licnoj karti je obavezno uneti adresu "prebivalista" u srbiji, da bi te bilo ko mogao naci, ukoliko je ( ne daj boze haha) potrebno...kad odjavljujes prebivaliste, vracas licnu kartu u sup...

Ne znam šta će u njoj da piše ako se odjaviš. Da li će ti je oduzeti ili ne? Na nekoj drugoj temi smo već raspravljali o tome, i tada sam "izguglala" negde sa MUP-ovog sajta šta se dešava u tom slučaju sa adresom. Mrzi me da sad ponovo to tražim.

Čini mi se i da je neko, ko se odjavljivao naveo da je vraćao LK. S druge strane, kad vadiš pasoš u Srbiji, teraju te da izvadiš i LK, ukoliko je nemaš. Sa te strane, ako se budem odjavljivala iz Srbije i oni požele da mi uzmu LK, prvo bih se dobro osigurala da ću moći da vadim pasoš u Srbiji bez LK u budućnosti. :)

Edited by marica

4 hours ago, marica said:

U članku (link koji sam podelila) postoji ovaj deo:

"U skladu sa članom 7. stav 2. ZPDG, rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:

1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili

2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini."

Prvi deo mog komentara se bavio ovim pod 1) i sveopštom raspravom o odjavljivanju. Dakle, iako se nismo zvanično odjavili, postoje načini da dokažemo da nemamo prebivalište u Srbiji, tj. da nismo rezidenti Srbije po tom osnovu. 

Ovaj članak što si ti podelio to još jasnije objašnjava u članu 7, jer je u njemu istaknuto da je bitno koliko si boravio u Srbiji i kako se to vreme računa.

S tim u vezi, htela sam da ukažem da članak koji sam podelila nema u fokusu nas koji živimo van Srbije cele godine (bez obzira da li smo se zvanično odjavili ili ne) tj. nas koji ostvarujemo prihode u inostranstvu, a Srbija nam nije centar poslovnih i životnih interesa. 

Šta je tačno stav 4? Jel možeš da kopiraš deo teksta?

Ostavila sam u okviru ove teme već link o zakonu o ličnoj karti. U njemu (po mom shvatanju, a obrazložila sam ga ranije) posedovanje lične karte se ne uslovljava prebivalištem. Ti nisi dužan da imaš LK ako se odjaviš, ali ne piše da ne možeš da je imaš.

Ne znam šta će u njoj da piše ako se odjaviš. Da li će ti je oduzeti ili ne? Na nekoj drugoj temi smo već raspravljali o tome, i tada sam "izguglala" negde sa MUP-ovog sajta šta se dešava u tom slučaju sa adresom. Mrzi me da sad ponovo to tražim.

Čini mi se i da je neko, ko se odjavljivao naveo da je vraćao LK. S druge strane, kad vadiš pasoš u Srbiji, teraju te da izvadiš i LK, ukoliko je nemaš. Sa te strane, ako se budem odjavljivala iz Srbije i oni požele da mi uzmu LK, prvo bih se dobro osigurala da ću moći da vadim pasoš u Srbiji bez LK u budućnosti. :)

Ovo je stav 4: 

Fizičko lice koje u određenoj poreskoj godini nije boravilo na teritoriji Republike i koje u njoj ne ispunjava uslov da se smatra poreskim rezidentom po osnovu kriterijuma predviđenih u stavu 2. tačka 1) ovog člana, neće se smatrati rezidentom Republike za tu poresku godinu.

Ovo je stav 1: 

Obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije (u daljem tekstu: rezident), za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika) i u drugoj državi.

Stav 2: 

Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:

2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Stav 3: 

Za određivanje boravka na teritoriji Republike iz stava 2. tačka 2) ovog člana, punim danom boravka u Republici smatraće se i boravak u delu dana, u bilo kom periodu između 00 i 24 časa, osim dela dana koji fizičko lice provede u tranzitu kroz Republiku.

Nama treba stav 4, koji se poziva na stav 2, ali na tacku 1 iz ovog stava, a tacka 1 glasi: 

1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa

Po meni, ovako kako je napisano, ispada da samo lice koje nije boravilo na teritoriji srbije u tekucoj godini,  i nije poreski rezident iz stava 1- a to je da nema prebivaliste u srbiji, nece placati porez za tu godinu...ovde se ne pominje stav 2, clan 2:  2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Bar sam ja ovako razumeo......

ako nemas prebivaliste, jasno je da ne mozes da izvadis licnu kartu, jer je to uslov da bi je izvadila, to ti traze....tako da, ukoliko se odjavis, ne znam kako mozes da imas licnu kartu, iako nigde ne pise da je zabranjeno da je imas....jedina mogucnost je, naravno, da si prvo izvadila licnu kartu dok si jos bila prijavljena, pa da si se tek onda odjavila....ali je problem sto oni traze da im se preda licna karta onda kad se odjavljujes...naravno, mozes da kazes da si je izgubila, onda je vec pitanje kako oni to poniste, da li ti moras da je oglasis nevazecom ili sta.....

U sv. slucaju, jednom kad izvadis pasos u srbiji ( biometrijski), koliko je meni poznato, ne treba licna karta da bi se izvadio novi pasos....treba samo kad vadis pasos prvi put u zivotu....meni bar ni jednom nisu trazili licnu kartu kad sam vadio nove pasose, a u zadnjih 10 godina sam izvadio 3 nova pasosa zbog popunjenosti stranica....moram da priznam da meni nisu trazili licnu kartu ni za prvi , plavi pasos, posto sam ga izvadio jos kao maloletan, a posle kad sam ga promenio za novi plavi ( isto zbog popunjenosti stranica), takodje mi nisu trazili licnu kartu iako sam vec bio punoletan, i to uveliko....ovoga se secam detaljno, jer nisam imao licnu kartu do svoje 23 godine, posto sam imao pasos i nije mi ni trebala, i znam da sam i taj drugi plavi pasos izvadio bez lk, mada su mi kenjali nesto...

licnu kartu sam tek izvadio kad mi je isteklo zdravstveno osiguranje na osnovu studija, tj. kad  sam zavrsio fax, i onda je trebalo da se prijavim za zdravstveno preko socijalnog, posto tad jos nisam bio zaposlen...i tad nikako nije mogla zdravstvena knjizica bez licne karte, kao ni sad....

e jedino mi nije jasno za to dokazivanje gde ti je prebivaliste, tj. da li moze da se ima prebivaliste na 2 mesta....i kod nas i u meksiku npr...ali ako i moze, kapiram da si i u tom slucaju sa prebivalistem u srbiji, pa time i poreski obveznik za tekucu godinu :) 

Edited by bam-bam

3 hours ago, bam-bam said:

Po meni, ovako kako je napisano, ispada da samo lice koje nije boravilo na teritoriji srbije u tekucoj godini,  i nije poreski rezident iz stava 1- a to je da nema prebivaliste u srbiji, nece placati porez za tu godinu...ovde se ne pominje stav 2, clan 2:  2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Bar sam ja ovako razumeo......

I ja sam tako razumela.

Ja sam samo dodala da to što se nisi odjavio, ne znači da si boravio u Srbiji više od 183 dana i da je to lako dokazati. 

ako nemas prebivaliste, jasno je da ne mozes da izvadis licnu kartu,

Zašto je jasno? To ne piše u zakonu o LK. To ne piše ni na sajtu MUP-a.

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/!ut/p/z1/tVVNc9owEP0rdDocHa0s-as3D3GcgTC0GJrgCyPbslEwMhEGmv76ioSZFAok04Avste7T_tW-1YoRg8olmwlClaLSrJSf49ie9zzujYOwey4FDD4th-6YLkmRBjdvzjAkccHFH8kHpueeUtCuOsF5g34uHc9GAbd9oC-xp-A_4liFKeyntcTNJovk1Kk41JnL5swr1JeS9aEQrHskUnRhKyaLmdc1qKxtem_OkKyxpSpmm2w5qnI0IgSym3Hyw3I08ygppUZHs2IwYjNmYVxlnspihZq3I_GX-9YLTWReJdreBtsuFI77F8Tk4b4Hwc7MMH_4XjXncAl7i1sHU6wbaO4KKvk9WB8mRC3QLHiOVdcXS2VNk_qer741oQmrNfrq6KqipJfqUUTDkVMqkWNHnYc0UgfiHP8QBx0vxJ8jYayUjOdR_RWM-KmDk7AMixOdc1I7hmJRYmR5DbGHqYpwRbSLE_v0MGf3OEdeOei8C16WfjLFqf12eK0Xxr4hJp1E4rHp6fY16KtZM1_6f7bqjZ9VqLULweFK2S-ySgVj7zxmzUWtWIy5dpViZXiWtKikVSKrdj0kG1L-015rRutPJt0_DvHxRDCcdofGgR78HtTznTOC7-bfRiQM8OHoZ413a5NBn2qa2NdMnsI8blr7-uW64IF3yMCYUQ_Cd9-7wI70dH_fw_NZ8PhzCV02nefSbmatRK3GxCrmI3_Wl7t60G-t9z7X_4AuT2dTg!!/?1dmy&urile=wcm%3apath%3a%2Fpublic_latin%2Fpocetna%2Fgradjani%2Fdokumenti%2Bgradjana%2Flicna%2Bkarta%2Fvadjenje%2Blicne%2Bkarte

A možda će ti na tu temu biti zanimljiv i ovaj članak:

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/993504/licna-karta-i-bez-stalne-adrese.html

jer je to uslov da bi je izvadila, to ti traze....

Moguće je da službenik nije dobro informisan ili je pogrešno informisan. To se redovno dešava na srpskim šalterima.

tako da, ukoliko se odjavis, ne znam kako mozes da imas licnu kartu, .....

Na sajtu MUP-a ne piše da ti treba LK da odjaviš prebivalište:

"Odjava prebivališta

Građanin je dužan da odjavi prebivalište ako se iseljava iz Republike Srbije u inostranstvo.

Odjava prebivališta radi iseljenja iz Republike Srbije u inostranstvo podnosi se na propisanom obrascu (koji se isključivo dobija kod službenika na šalteru), pri čemu je potrebno priložiti sledeća dokumenta:

- važeći dokument sa fotografijom;

- dokaz o iseljenju iz Republike Srbije u inostranstvo, odnosno pisanu izjavu podnosioca odjave da se iseljava iz Republike Srbije;

- dokaz o uplaćenoj naknadi na ime republičke administrativne takse za odjavu prebivališta."

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/!ut/p/z1/tVXbctowEP0VOh0_OlpZ8q1vHuKY4TK0GJrgF8YysiNiZCIcaPr1FYSZFAok0wS_yF7vHu1Z7VmhBN2hRKYrUaS1qGRa6u9x4kz6fs_BEVgdjwKGwAkiD2zPghij260DnHgCQMl74rHlWy0SQbcfWjcQ4P71cBT22kP6En8G_idKUJLJelHfo_HiiZUim5Q6e2nAosp4LVMDCpVOZ6kUBkyrh6c5l7Vo7Gz6L6uUZrys-QZpkYkpGnNKOLOYZdpOykzqYzA9nmPTdQmZOo6fMpaheKkmg3jytZvWUtNI9plGrXDDlDrR4JpYNML_ODihBcEP17_uhB7xWrBzOMO1jZKirNjLsQSSEa9AieI5V1xdPSltvq_rxfKbAQas1-uroqqKkl-ppQHHIu6rZY3u9hzRWB-He_o4XHS7EnyNRrJSc51H_Foz4mUuZmCbNqdTk5LcN5lNiclyB2Mf04xgG2mW53fo4A_u8Aa8e1H4Jr0s_GWL0_xocdrbBj6jZd2EYvb4mARaspWs-S_dfzvNZs9KlPrlqGyFzDcZZWLGG7_TxrJWqcy4dlVipbgWtGhsVZw-HLPtaL8qr3mjleeQTtB1PQwRnKb9rkFwAH8w4yz3c-H3s49C8snwUaRnTa_nkOGA6trYl8weIvzZtQ90y_XAhu8xgSimH4Rvv3V9neno_72FFvPRaO4R-jDwnkm5mjeZ1wuJXcwnfy0v9vUwP1hugy9_AGaWQ58!/?1dmy&urile=wcm%3apath%3a%2Fpublic_latin%2FPocetna%2FGradjani%2FDokumenti%2Bgradjana%2FPrebivaliste%2F

U sv. slucaju, jednom kad izvadis pasos u srbiji ( biometrijski), koliko je meni poznato, ne treba licna karta da bi se izvadio novi pasos....treba samo kad vadis pasos prvi put u zivotu....meni bar ni jednom nisu trazili licnu kartu kad sam vadio nove pasose, a u zadnjih 10 godina sam izvadio 3 nova pasosa zbog popunjenosti stranica....moram da priznam da meni nisu trazili licnu kartu ni za prvi , plavi pasos, posto sam ga izvadio jos kao maloletan, a posle kad sam ga promenio za novi plavi ( isto zbog popunjenosti stranica), takodje mi nisu trazili licnu kartu iako sam vec bio punoletan, i to uveliko....ovoga se secam detaljno, jer nisam imao licnu kartu do svoje 23 godine, posto sam imao pasos i nije mi ni trebala, i znam da sam i taj drugi plavi pasos izvadio bez lk, mada su mi kenjali nesto...

Opet, na sajtu MUP-a kažu drugačije:

"- važeću ličnu kartu ili, ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije, drugu javnu ispravu iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva ;

- pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni;

- dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje pasoša;

- nije obavezno, ali se po želji podnosioca zahteva može priložiti i fotografija veličine 50X50mm („en face“, na jednobojnoj sivoj pozadini);

-za hitne slučajeve – dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi)."

Opet, to ne znači da tvoje iskustvo nije bilo drugačije. A ne bih se kladila ni da ovo ne može da se ospori. 

Kakvo iskustvo čovek ima na šalterima, zaista zavisi ponajviše od službenika. 

Moj primer od prošle godine: Vadim novi pasoš u Srbiji. U starom pasošu imam 7 praznih strana. Šalterska radnica me u Starom Gradu odbija uz obrazloženje da ne mogu dobiti pasoš ako imam više od 2 prazne strane. Krenem da se žalim načelnici, ili zamenici načelnika/načelnice. Žena je tvrdila da nije ni jedno, ni drugo, iako sedi u kancelariji. Kasnije će se ispostaviti da  je lagala. Nezadovoljna, pišem MUP-u na mejl za žalbe. U roku od 24h me zove ista ta načelnica (ili zamenica), da mi javi da dođem u MUP Stari Grad taj dan da podnesem zahtev za novi pasoš. Dobijam pasoš po ubrzanom postupku jer živim u inostranstvu. 

Ista stvar se desila mojoj prijateljici na drugoj beogradskoj opštini, ali kada je objasnila situaciju šalterskoj radnici ona je primila dokumenta. Ona čak nije morala ni do načelnika.

Hoću da kažem, isustva su bitna da bi znali kroz šta ljudi prolaze i da bi se na vreme pripremili za potencijalne probleme. Npr. ja sam očekivala problem sa brojem strana, jer sam baš na ovom forumu čitala o tome. Ali, to ne znači da je to zakon, da će se svima desiti, niti da će se istim putem na kraju razrešiti. 

e jedino mi nije jasno za to dokazivanje gde ti je prebivaliste, tj. da li moze da se ima prebivaliste na 2 mesta....i kod nas i u meksiku npr...ali ako i moze, kapiram da si i u tom slucaju sa prebivalistem u srbiji, pa time i poreski obveznik za tekucu godinu :) 

Po zakonu ne možeš da imaš 2 prebivališta. Po zakonu smo dužni da odjavimo prebivalište. Većina to ne radi, jer se taj zakon retko primenjuje, tj. premalo je onih koji bivaju za kršenje zakona kažnjeni. Npr. ja zaista imam prebivalište u Singapuru, živim ovde 365 dana u godini, ovde radim, plaćam zdravstveno i ovde nam se primanja oporezuju. Poreski sam obveznik Singapura. Svake godine ispunjavam poresku prijavu. 

Ja nemam legalno prebivalište u Srbiji. Ja tamo ne živim. Na graničnim prelazima mogu da utvrde, kada sam ušla i izašla iz zemlje. Provela sam 14 dana u BG-u ove godine. Nemam posao u Srbiji. Ne primam platu u Srbiji. To što se nisam odjavila, znači da kršim zakon koji reguliše odjavu i prijavu prebivališta, ne znači da imam prebivalište.

E sad, to što meni odgovara da ga "imam", ili sam lenja da se odjavim, to je totalno deseta priča.

I mojim prethodnim komentarom, i ovim ovde, želela sam da pojasnim da je moje razumevanje zakona sledeće:

Oni koji imaju prebivalište u stranoj zemlji, zaista žive cele godine u toj zemlji, zaposleni su, primaju platu u toj zemlji i u njoj plaćaju poreze, nisu poreski obveznici Srbije. 

Dakle, ne ulazim u specijalne slučajeve, kada radiš u ambasadu, konzulatu, poslodavac ti je srpska firma u Srbiji, a ti 9 meseci boraviš u Moskvi, radiš po 2-3 meseca godišnje van Srbije, živiš u Srbiji, a primaš platu iz inostranstva, itd. Nisam komentarisala te slučajeve (niti se u njih udubljivala), nego isključivo one slične ili iste mom. 

Edited by marica

13 hours ago, marica said:

A možda će ti na tu temu biti zanimljiv i ovaj članak:

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/993504/licna-karta-i-bez-stalne-adrese.html

"Odjava prebivališta

Građanin je dužan da odjavi prebivalište ako se iseljava iz Republike Srbije u inostranstvo.

Odjava prebivališta radi iseljenja iz Republike Srbije u inostranstvo podnosi se na propisanom obrascu (koji se isključivo dobija kod službenika na šalteru), pri čemu je potrebno priložiti sledeća dokumenta:

- važeći dokument sa fotografijom;

- dokaz o iseljenju iz Republike Srbije u inostranstvo, odnosno pisanu izjavu podnosioca odjave da se iseljava iz Republike Srbije;

- dokaz o uplaćenoj naknadi na ime republičke administrativne takse za odjavu prebivališta."

Po zakonu ne možeš da imaš 2 prebivališta. Po zakonu smo dužni da odjavimo prebivalište. Većina to ne radi, jer se taj zakon retko primenjuje, tj. premalo je onih koji bivaju za kršenje zakona kažnjeni. Npr. ja zaista imam prebivalište u Singapuru, živim ovde 365 dana u godini, ovde radim, plaćam zdravstveno i ovde nam se primanja oporezuju. Poreski sam obveznik Singapura. Svake godine ispunjavam poresku prijavu. 

Ja nemam legalno prebivalište u Srbiji. Ja tamo ne živim. Na graničnim prelazima mogu da utvrde, kada sam ušla i izašla iz zemlje. Provela sam 14 dana u BG-u ove godine. Nemam posao u Srbiji. Ne primam platu u Srbiji. To što se nisam odjavila, znači da kršim zakon koji reguliše odjavu i prijavu prebivališta, ne znači da imam prebivalište.

E sad, to što meni odgovara da ga "imam", ili sam lenja da se odjavim, to je totalno deseta priča.

I mojim prethodnim komentarom, i ovim ovde, želela sam da pojasnim da je moje razumevanje zakona sledeće:

Oni koji imaju prebivalište u stranoj zemlji, zaista žive cele godine u toj zemlji, zaposleni su, primaju platu u toj zemlji i u njoj plaćaju poreze, nisu poreski obveznici Srbije. 

Da, ovo je vrlo zanimljivo, gledaj sad ovo: oni su tražili da se izmeni zakon o prebivalištu, kako bi i npr. beskućnici mogli da dobiju lične karte, pa su izmenili zakon i u njemu dodali da za prebivalište može da se stavi i adresa najbližeg centra za socijalni rad ( član 11, stav 2, tačka 4 - https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_prebivalistu_i_boravistu_gradjana.html), i potom su podzakonskim aktom regulisali kako centar za socijalni rad izdaje tu potvrdu ( član 4 https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/ministarstva/pravilnik/2013/68/2/reg)..

medjutim, iste godine je donesen i zakon u licnoj karti, i u njemu piše ono što si i ranije tvrdila- član 13, tačka 9 https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_licnoj_karti.html, a to je da u zahtevu  za izdavanje lične karte podnosilac mora da da podatak: strana država u kojoj živi, za lica bez prebivališta na teritoriji Republike Srbije..ovo bi logično impliciralo da može da se izvadi lična karta i bez prebivališta na teritoriji republike srbije, ali da neko prebivalište mora da piše , čim su se toliko cimali za jadne ljude koji nemaju krov nad glavom...u članu 7 prvobitno u zakonu nije ni pisalo da na ličnoj karti piše adresa prebivališta, ali su u tom zakonu smatralo da svi moraju da imaju čip, gde bi to pisalo, pa kad se narod pobunio, onda su doneli izmene , gde piše da u samoj ličnoj karti ( nečipovanoj) piše i adresa prebivališta ( član 1 http://mup.gov.rs/wps/wcm/connect/cc8fc6fc-a11e-46d8-9e9d-4f85f49b270a/1.NACRT+ZAKONA_LAT_+izm.i+dop.zakona+o+LK_LAT+-+4.11.2019.pdf?MOD=AJPERES&CVID=mV1h7NA), ali je i dalje ostalo nejasno kako se piše prebivalište za našeg državljanina bez prebivališta u srbiji....ja to nikad nisam video, da li je neko video takvu ličnu kartu? nek se javi hitno da razjasnimo hahah...

što se tiče odjave prebivališta, 

da, i ovde stvarno ne piše ništa o ličnoj karti i da treba da se preda,, ali ovo može da se tumači da je ovo samo potrebna dokumentacija da bi se podneo zahtev za odjavu prebivališta...a potom, kad ti se zahtev procesuira i usvoji, traže da se vrati lična karta....mada, to nigde ne piše u zakonu o ličnoj karti, tako da izgleda da to što uzimaju ljudima, a ja isto znam da su uzimali lk, da to ne smeju da rade...

međutim, najveći problem od svega je zdravstveno osiguranje....oni jednostavno traže ličnu kartu, i bez toga nema zdravstvenog...međutim, oni u stvari ukucaju matični broj u komp, i njima je bitna adresa prebivališta, jer tako mogu da utvrde koliko članova domaćinstva živi na toj adresi i da tako izračunaju sumu koliko neko treba da uplati mesečno da bi imao osiguranje...to naravno važi za ljude koji sami plaćaju osiguranje, tj. koji nisu osigurani preko firme....e sad, kako bi oni to utvrdili za lice koje je državljanin srbije, a nema prijavu prebivališta u srbiji,to je najveće pitanje....meni su rekli da takvo lice koje nema prijavljeno prebivalište u srbiji, ne može ni da plati osiguranje, tj. ne može da bude zdravstveno osigurano u srbiji... ukoliko ovo sa ličnom kartom i prebivalištem u inostranstvu stvarno postoji, onda bi to moglo da se sredi u zdravstvenom osiguranju tako što se podnesu dokazi o primanjima iz inostranstva, ali onda bi oni morali da imaju i neke referentne tačke i osnovice za naplatu, što u zakonu o zdravstvenom osiguranju nigde ne piše.....tako da, ako ne piše u zakonu, pretpostavljam da  ne može

Za ovo za 2 prebivališta,  sve je krajnje logično što kažeš, i trebalo bi da bude tako, međutim, problem je što u zakonu iza član 7, stav 2, tačka 1 ne stoji " i " nego "ili", tako da to što nisi boravila u srbiji više od 183 dana, ne znači da i dalje nisi poreski rezident, iz prostog razloga zato što i dalje imaš prebivalište u srbiji....tačke 1 i 2 nisu vezane, nego je -ili -ili....

Edited by bam-bam

Za ovo za 2 prebivališta,  sve je krajnje logično što kažeš, i trebalo bi da bude tako, međutim, problem je što u zakonu iza član 7, stav 2, tačka 1 ne stoji " i " nego "ili", tako da to što nisi boravila u srbiji više od 183 dana, ne znači da i dalje nisi poreski rezident, iz prostog razloga zato što i dalje imaš prebivalište u srbiji....tačke 1 i 2 nisu vezane, nego je -ili -ili....

Ovo se lako dokazuje, jer sam slao pare samom sebi i banka je trazila scan radne/boravisne dozvole pod deviznom doznakom 781 i tu nema sta vise da se dokazuje i prica.

Sto se odjave tice tu tek ulazimo u limbo, postoje 2 opcije, privremena odjava i trajna odjava, za ovu drugu draze gomilu papira, a ona prva je samo do 90 dana i licna ostaje kod vas.

Elem sto je najveci apsurd, koristio sam sajt euprava, pasos za registraciju jer ima ta opcija, i narucio novu zdravstvenu knjizicu i danas je stigla, iako mi je stara zdravstvena istekla pre 15 godina, sve sto mi je trebalo je LBO broj, niko A nije pitao i dostavljena mi je na kucnu adresu.   

Ima i odjava duza od 90 dana (a da nije trajna).

Sent from my iPhone using Tapatalk

1 hour ago, jms_uk said:

Ima i odjava duza od 90 dana (a da nije trajna).

Another trouble. Hvala na informaciji posto opet onda zavisi od grada do grada kako oni tumace zakone. 

Edited by DjosaSaMoravu

30 minutes ago, DjosaSaMoravu said:

Another trouble. Hvala na informaciji posto opet onda zavisi od grada do grada kako oni tumace zakone. 

ta odjava duža od 90 dana je odjava boravista, ali to nije isto sto i prebivaliste.....prebivaliste je mesto u kome živis, tj. trajno si nastanjen i životno vezan, a boravište je tamo gde trenutno boraviš...

porez, lična karta  i zdravstvena knjižica su vezani za prebivalište....mi izdajemo stan na duže, stanari najčešće traže da odemo u policiju i potvrdimo njihovo novo boravište, oni i dobiju potvrdu za novo boravište...ali im se ne menja prebivalište, tj. ne mogu da promene ličnu kartu i stave našu adresu.....prebivalište im je ono u njihovom gradu odakle su došli...e ako kupe svoj stan u bgu npr. ili se ožene/udaju ovde, onda menjaju i adresu prebivališta, ličnu kartu, zdravstvenu i sve redom...

a reci mi ovo za  zdravstvenu knjižicu kad si naručivao- da li ti imaš prijavljeno prebivalište u srbiji, i našu ličnu kartu?

a za uplatu kinte preko banke, to nema veze sa poreskom upravom, banka može da priča šta hoće, ali ona nije poresko, ona ne naplaćuje porez....vidiš da su i oni iz poreskog davali pogrešne informacije frilenserima....svašta su po bankama pričali, i meni, pa se za brdo stvari pokazalo da to nije tačno.....

bitno je samo šta poresko kaže, a nikako da saznamo konkretno od njih za slučaj naših državljana koji imaju prebivalište u srbiji, da li su dužni da plaćaju porez i u srbiji ili ne....i da li su samo oni koji žive u zemljama sa kojima srbija ima sporazum o sprečavanju dvostrukog oporezivanja oslobođeni plaćanja poreza....i na koji način se to ostvaruje...a tu je i problem npr. pomoraca, koji legalno rade, imaju i dalje prijavljeno prebivalište u srbiji, ne mogu da ga odjave jer nemaju gde drugo da se prijave ( ne mogu da prijave prebivalište na brodu), a mogu da budu van srbije i po 2 godine....oni jedino šta mogu da urade je da odjave boravište ( to od 90 dana naviše), ali to im ništa ne znači za porez, tj. eventualno oslobađanje.....kako ćemo njih? ne može prema njima jedan tretman, a prema drugima drugi...i njihove kompanije za koje legalno rade ,u inostranstvu, su platile porez na njihove zarade u zemljama u kojima su registrovani...

Edited by bam-bam

6 minutes ago, bam-bam said:

ta odjava duža od 90 dana je odjava boravista,

My bad.

Ali gde si video za odjavu prebivalista do 90 dana?  Sajt MUP RS kaze samo ovo (sto ima logike):

Odjava prebivališta

važeći dokument sa fotografijom;

dokaz o iseljenju iz Republike Srbije u inostranstvo, odnosno pisanu izjavu podnosioca odjave da se iseljava iz Republike Srbije;

dokaz o uplaćenoj naknadi na ime republičke administrativne takse za odjavu prebivališta (vidi tabelu)

to je nekad bilo da banke gledaju svoja posla a sad su dužne dati informacije ako im se traže
tako da poresko može kontrolisati nečiji konto u zemlju u kojoj je neko prijavljen dok u drugoj zemlji već teže može dobiti informacije i mora imati dobar razlog za to
nikad se ne šalju pare sa svog konta negde na svoj konto negde drugde ako niste čisti sto posto...bolje je da vam neko drugi pošalje a vi mu date te pare

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока