Jump to content

Featured Replies

1 hour ago, jms_uk said:

My bad.

Ali gde si video za odjavu prebivalista do 90 dana?  Sajt MUP RS kaze samo ovo (sto ima logike):

nisam to nigde video, nisam ja to ni pominjao....

znam samo da postoji odjava dobavišta ako se ostaje preko 90 dana van granica Srbije, ali to važi i ako si u Srbiji, tj. u nekom drugom mestu od tvog mesta prebivališta boraviš duže od 90 dana...i postoji odjava prebivalista, ako se  seliš iz Srbije na duuug vremenski period, ili zauvek, ili ako se u Srbiji seliš iz jednog mesta u drugo zauvek ili na duuug vremenski period....

15 hours ago, bam-bam said:

a reci mi ovo za  zdravstvenu knjižicu kad si naručivao- da li ti imaš prijavljeno prebivalište u srbiji, i našu ličnu kartu?

Licnu kartu nemam vec 12 godina, a kada mi je istekla nisam se ni cimao da vadim novu, pasos zavrsavao sve, sto se odjave tice to sam jednom cini mi se odradio privremeno kada sam isao poslovno na 4 meseca u Belgiju, ali to je bilo davno. 

4 hours ago, DjosaSaMoravu said:

Licnu kartu nemam vec 12 godina, a kada mi je istekla nisam se ni cimao da vadim novu, pasos zavrsavao sve, sto se odjave tice to sam jednom cini mi se odradio privremeno kada sam isao poslovno na 4 meseca u Belgiju, ali to je bilo davno. 

ok, znaci nemas odjavljeno prebivaliste...to sto si odjavio za 4 meseca je odjava boravista, to nista ne znaci za ove stvari o kojima pricamo...

znaci zdravstveno osiguranje ti je izdalo knjizicu tako sto su te nasli u sistemu preko maticnog broja, i tamo imas prijavljeno prebivaliste....

ali ako je tako, onda ne treba fizicki da se ima licna karta, vec samo da je u sistem uneseno prebivaliste....to je vrlo interesantno, jer to nikad do sad nisu dozvoljavali, svima koje znam su uvek obavezno trazili i licnu kartu, ukljucujuci i sebe, a to mi je rekao i pravni savetnik u zavodu, sad pre 10-ak dana kad sam bio da pitam....

objasnjenje moze da bude da je ta nasa cuvena digitalizacija :) uprave  konacno dostigla odredjeni nivo...

evo nasao sam link na euprava, to je verovatno ovo, https://euprava.gov.rs/usluge/3574, ima link za svaku opstinu posebno ali to je to....ovde pise da je ovo zahtev za izdavanje zdravstvene kartice umesto stare zdravstvene knjizice, papirne, koja je ranije bila....to je znaci samo zamena iz papirne u plasticnu...

ne znam, tebi ili je stara knizica i dalje vazeca, ili si samo dobio novu zdravstvenu karticu koja nije aktivna, jesi je proveravao da li radi? 

jel svakako moras da nekako prezentujes dokaz na osnovu cega ce da ti odrede kategoriju pod kojom si zdravstveno osiguran....ako si zaposlen u srpskoj firmi, oni uglavnom sami sallju te papire u zdravstveno osiguranje, ali nekad mora i zaposleni sam da ode u filijalu....

Edited by bam-bam

20 minutes ago, bam-bam said:

jel mozes da postavis link gde si to odradio?

Here you go

Registracija prvo sa licnom ili pasoses, ceka se na odobrenje tipa 24 sata od strane uprave, i nakon toga pod usluge mozes naci Zdravstvo, potreban je samo LBO broj i svi podaci ce biti povueni iz sistema i prikazani, uplata za zdravstvenu knjizicu moze preko banke, karticom i islicno, totalni ceh sa dostavom postom 531 dinar. 

39 minutes ago, DjosaSaMoravu said:

Here you go

Registracija prvo sa licnom ili pasoses, ceka se na odobrenje tipa 24 sata od strane uprave, i nakon toga pod usluge mozes naci Zdravstvo, potreban je samo LBO broj i svi podaci ce biti povueni iz sistema i prikazani, uplata za zdravstvenu knjizicu moze preko banke, karticom i islicno, totalni ceh sa dostavom postom 531 dinar. 

da da, nasao sam, i onaj link gde se salje zahtev...ali da li ti je ta kartica aktivna? 

ona mora da se overi da bi se aktivirala....a ta overa mislim da zahteva licnu kartu..

ako si u srbiji, ili idi u bilo koju zdravstvenu ustanovu, moze i u apoteku, i vidi da li radi....ako nisi, moze i bilo ko umesto tebe da odnese da proveri....mislim da ona ne radi, tj. radi samo ukoliko ti je i dalje overena stara knjizica, do tog datuma do kad na njoj pise da je overena

Edited by bam-bam

2 hours ago, DjosaSaMoravu said:

Here you go

Da li neko zna kad su uveli te LBO brojeve?

Ima bas dosta, dok su jos bile kartonske knjizive pisao je na njima taj broj (Licni broj osiguranika)

Sto ce tice kartice, imam je i ja, ona je samo plastika, ali nije overena knjizica. A da se overi ne moze bez LK.

Zar se zdravstvene ne overavaju automatski već par godina unazad? Nisam morao da idem na šalter da je overim sigurno preko godinu dana a rok važenja mi se uredno produžava ako je verovati sajtu RFZO

16 hours ago, bam-bam said:

ali da li ti je ta kartica aktivna?

Taj deo ce morati malo pricekati jer za ovo nisam siguran, ali bi trebalo da je automatski overena kao sto je @ppetrovic naveo.

Nisam u Srbiji ali preneo sam roditeljima da urade sto si dao ka savet da se istestira. 

Sve u svemu i dalje smatram da je apsurd da tako olako izdaju neki dokument (pa bila to i zdravstvena knjizica) i salju na adresu zajedno sa pin kodom bez neke detaljnije provere, jer sama registracija na portalu euprave ne trazi nikakav sertifikat. 

3 hours ago, mveruovic said:

Za nezaposlene se ne overavaju automatski

Da ali sam i dobio informaciju da ko je nezaposlen ne mora da donosi nikakvu potvrdu ako odluci sam da uplacuje 2600-2700 dinara mesecno za zdravstvo, sto moze biti odradjeno bez ikakvog pojavljivanja licno. Karticu sam izvadio iz zajebancije kada je krenula cela ova prica da li ili netreba LK. 

Sve u svemu nesto moze, nesto ne moze i takodje zavisno od opstine. 

20 hours ago, jms_uk said:

Da li neko zna kad su uveli te LBO brojeve?

Ima vise od 20 godina, LBO ti je kao JMBG, jednom se dodeli i nikada se ne menja. 

6 hours ago, DjosaSaMoravu said:

Da ali sam i dobio informaciju da ko je nezaposlen ne mora da donosi nikakvu potvrdu ako odluci sam da uplacuje 2600-2700 dinara mesecno za zdravstvo, sto moze biti odradjeno bez ikakvog pojavljivanja licno. Karticu sam izvadio iz zajebancije kada je krenula cela ova prica da li ili netreba LK. 

Sve u svemu nesto moze, nesto ne moze i takodje zavisno od opstine. 

mora da se donese potvrda svake godine, tj. da se popuni jedan formular o statusu osiguranika....ako je nezaposlen, onda zavisi da li ima, ili nema primanja ..ako ima , mora da navede koliko su godisnja primanja....takodje zavisi i da li je u samostalnom domacinstvu, ili zivi sa nekim....oni sve to proveravaju u sistemu, i onda tek odrede visinu nadoknade za zdravstveno osiguranje...a sve ove stavke koje sam naveo su promenljive na godisnjem nivou....

znaci , da rekapituliramo, postoje 3 pitanja koja su ovde razmatrana, a koja su poprilicno vazna za sve ljude koji ne zive u srbiji, a njeni su drzavljani:

1. ako neko ima prebivaliste u srbiji, nebitno da li ima i jos negde u inostranstvu ili nema, da li je poreski rezident srbije, tj. da li bi trebalo i u srbiji da placa porez?

2. da li neko ko nema prebivaliste u srbije, tj. odjavio se, moze da izvadi licnu kartu?

3. da li drzavljanin srbije koji nema prjavljeno prebivaliste u srbiji moze da dobije zdravstveno osiguranje ( da overi zdravstvenu karticu), i da li to moze da dobije i bez licne karte?

Realno, na ova pitanja nemamo bas jasne odgovore, a bitno je i da ih nadjemo, jer se pojavljuju razliciti saveti , koji mozda mogu da ljude kojima su upuceni  dovedu u neku pravno neugodnu situaciju....

cudi me da vise ljudi sa ovog sajta nema neke tacnije informacije, s obzirom da ih brdo zivi u inostranstvu, i svako sigurno na neki nacin ima resen status i ovde i tamo gde zivi....

Edited by bam-bam

6 hours ago, DjosaSaMoravu said:

Ima vise od 20 godina, LBO ti je kao JMBG, jednom se dodeli i nikada se ne menja. 

Hvala. Poslednja zdravstvena mi je overena verovatno '97 kad sam bio student, preko majke koja je radila tada u jednoj od onih drzavnih banaka koje su otisle u stecaj/bankrot 2001-02... i istekla '98. Mislim da je imam negde u nekoj fascikli, mozda tu ima taj LBO.

53 minutes ago, bam-bam said:

znaci , da rekapituliramo, postoje 3 pitanja koja su ovde razmatrana, a koja su poprilicno vazna za sve ljude koji ne zive u srbiji, a njeni su drzavljani:

1. ako neko ima prebivaliste u srbiji, nebitno da li ima i jos negde u inostranstvu ili nema, da li je poreski rezident srbije, tj. da li bi trebalo i u srbiji da placa porez?

2. da li neko ko nema prebivaliste u srbije, tj. odjavio se, moze da izvadi licnu kartu?

3. da li drzavljanin srbije koji nema prjavljeno prebivaliste u srbiji moze da dobije zdravstveno osiguranje ( da overi zdravstvenu karticu), i da li to moze da dobije i bez licne karte?

Realno, na ova pitanja nemamo bas jasne odgovore, a bitno je i da ih nadjemo, jer se pojavljuju razliciti saveti , koji mozda mogu da ljude kojima su upuceni  dovedu u neku pravno neugodnu situaciju....

cudi me da vise ljudi sa ovog sajta nema neke tacnije informacije, s obzirom da ih brdo zivi u inostranstvu, i svako sigurno na neki nacin ima resen status i ovde i tamo gde zivi....

Mene ne cudi, jer oni koji zive u inostranstvu (pogotovo duze) verovatno nemaju resen status (ili sva dokumenta, ili ne placaju porez ili zdravstveno i sl.) u Srbiji, sto se i da videti ovde iz primera i pitanja. 

evo za porez je da to vi sami odabirate s tim što kažete u kojoj ste zemlji duže tj preko pola god..ako je porez plaćen u nekoj zemlji nema šta više neko da vas juri za to,to što se pise nešto na netu su čiste glupostii da neko preko radi i daje srbije nešto,pa ko će da radi onda kad vam sve uzmu...to je nemoguće i s obzirom da ako zarađujete preko onda imate i konto preko i pare idu na taj konto i srbija nema pristupa tome niti može bilo šta pitati njih jer će im se smejati..jedino ako kažete da ste u srbiji duže onda plaćate ali zato ne plaćate preko porez,ne nasedajte na te priče ima ljudi što rade to knjigovodstvo pa nek vam rade papire oni treba sve to da znaju ako ne znaju odete kod drugo..vi njih plaćate da vam smanje davanja a ne da vam nakaće brdo izdataka...čim vidite da ne nalazi način da vam smanji poreze odmah prekidate s njim i idete kod drugog i to je to

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

da, zivim preko vec 5 godina, nisam ni znao da treba da se odjavim iz Srbije, 

Naravno da imam i pasos i licnu kartu, oba dokumenta validna - datumski.

Imam nekretninu u Srbiji (stan)

evo pitanja koncano:

u slucaju da odjavim boraviste u Srbiji, da li sam ja i dalje duzan po *zakonu* da placam racune?

kada kazem racune, prvenstveno mislim na racune upravnika zgrade, RTS-a i tako ti slicni racuni.

Hvala unapred na odgovorima.

2 hours ago, Nedzad said:

da, zivim preko vec 5 godina, nisam ni znao da treba da se odjavim iz Srbije, 

Naravno da imam i pasos i licnu kartu, oba dokumenta validna - datumski.

Imam nekretninu u Srbiji (stan)

evo pitanja koncano:

u slucaju da odjavim boraviste u Srbiji, da li sam ja i dalje duzan po *zakonu* da placam racune?

kada kazem racune, prvenstveno mislim na racune upravnika zgrade, RTS-a i tako ti slicni racuni.

Hvala unapred na odgovorima.

pa ako je stan tvoj, moras da placas dazbine za njega, logicno...to nema veze s tim da li si drzavljanin neke zemlje, ni da li imas prebivaliste....te dazbine su vezane za stan, a ti si vlasnik...za RTS ako podneses izvestaj o racunima za struju na kojima nema nikakve potrosnje, i predas im zahtev da te oslobode pretplate, trebalo bi da usvoje..........evo ti mejl: [email protected]

Errrr Srbija je u sistemu automatskog deljenja informacija sa ino bankama potpisnicama sporazuma, AML regulacija i automatsko deljenje informacija, taj deo se promenio. 
http://www.oecd.org/tax/exchange-of-tax-information/Status_of_convention.pdf
dobro nešto se promenilo izgleda ali to je i dalje za neke krupnije stvari i treba imati neki dobar razlog za to,ja imam par konta preko u raznim zemljama i nisu mogli dobite infoe tek tako već su smarali s pitanjima dal imam i slično .da su smarali više otišao bi i zatvorio i kad se smaranje završi otvorio ponovo..nema tu neke ogromne sume tako da i nije neki prioritet za veće smaranje...jure vas kad im se isplati da vam uzmu nešto ako praznite konto redovno i nečekate da se nakupi brdo para uglavnom je sve ok

gledao sam jednu emisiju juce, i kako sagovornica rece, ispada da stvarno drzavljani srbije koji imaju prebivaliste, tj. nisu se odjavili u srbiji, podlezu placanju poreza u srbiji, pod uslovom da ne zive u zemlji sa kojom srbija ima potpisan sporazum o dvostrukom oporezivanju.....jedino sto i ona kaze, problem je dokazivosti....znaci ako se pare ne salju na srpske racune i prebacuju iz inostranstva, u nekom kontinuiranom obimu, tesko da oni to mogu da dokazu, kao sto rece superpera...ali svet se sve vise umrezuje, tako da  to verovatno u skorijoj buducnosti nece biti neki problem.....

ali ponovo, trebalo bi ovo ipak istraziti do kraja, da se tacno vidi na cemu smo...

mislim, logika govori da je vrlo jednostavno- imas prebivaliste, placas porez, ali mozes da koristis i benefite, tipa jeftino zdravstveno osiguranje, skole, obdanista, olaksice pri porezu na nekretnine, glasanje ( hahahah) itd....nemas prebivaliste, tj.  ne zivis u srbiji, onda ne placas porez, ali ne mozes ni da koristis benefite...

e sad, sta se nasim pravnim strucnjacima sve muva po glavi kad pisu propise, pitanje je 

gledao sam jednu emisiju juce, i kako sagovornica rece, ispada da stvarno drzavljani srbije koji imaju prebivaliste, tj. nisu se odjavili u srbiji, podlezu placanju poreza u srbiji, pod uslovom da ne zive u zemlji sa kojom srbija ima potpisan sporazum o dvostrukom oporezivanju.....jedino sto i ona kaze, problem je dokazivosti....znaci ako se pare ne salju na srpske racune i prebacuju iz inostranstva, u nekom kontinuiranom obimu, tesko da oni to mogu da dokazu, kao sto rece superpera...ali svet se sve vise umrezuje, tako da  to verovatno u skorijoj buducnosti nece biti neki problem.....
ali ponovo, trebalo bi ovo ipak istraziti do kraja, da se tacno vidi na cemu smo...
mislim, logika govori da je vrlo jednostavno- imas prebivaliste, placas porez, ali mozes da koristis i benefite, tipa jeftino zdravstveno osiguranje, skole, obdanista, olaksice pri porezu na nekretnine, glasanje ( hahahah) itd....nemas prebivaliste, tj.  ne zivis u srbiji, onda ne placas porez, ali ne mozes ni da koristis benefite...
e sad, sta se nasim pravnim strucnjacima sve muva po glavi kad pisu propise, pitanje je 
ako ces dzabe zdrastvo idi u skandinaviju pa se prijavi,dobices eu zdrastvenu kartu pa mozes de oces kod doktora u eu,ne treba ti nista,niti da radis,niti da imas firmu,samo dodjes i kazes ocu da zivim tu i eto ti,ok posle ce te pitati sta tu radis pa treba da smislis nesto,to ti je ako imas eu pasos..moz odes de oces da se prijavis...srpska zdrastvena treba samo ako je neko duze u srbiji,izvan zemlje nema nikakve koristi,jedino ako se poveze s nekim turistickim osiguranjem moze biti isplativo
a s porezima se samo smarate razmisljajuci,nema veze ta pravila jer je stanje na terenu drukcije,ja sam u tome ceo zivot
ko da oni ne znaju ali ne vide da se kurcim,gomilam lovu,..ja sutra mogu sve zatvoriti i recu da sam prokocko,propio,izdrogiro tu sitnu lovu i prijaviti se na socijalu i reci dajte mi pare i jos znaju da ja opet mogu uzeti neku lovu sa strane jer sam dugo u tome a da me tesko provale,tako da im se vise isplati da me puste tako
svi se tu cimate oko nekih pravila...samo jedno je pravilo a to je da ce vas juriti ako im se isplati i imaju sta uzeti i naravno ako se kurcite previse...najvise se pada na skupim kolima,nemate lovu a vozate se s tim bez pokrica za pare,pa niko nije lud da zatvori oci na to

16 hours ago, superpera said:

ako ces dzabe zdrastvo idi u skandinaviju pa se prijavi,dobices eu zdrastvenu kartu pa mozes de oces kod doktora u eu,ne treba ti nista,niti da radis,niti da imas firmu,samo dodjes i kazes ocu da zivim tu i eto ti,ok posle ce te pitati sta tu radis pa treba da smislis nesto,to ti je ako imas eu pasos..moz odes de oces da se prijavis...srpska zdrastvena treba samo ako je neko duze u srbiji,izvan zemlje nema nikakve koristi,jedino ako se poveze s nekim turistickim osiguranjem moze biti isplativo
a s porezima se samo smarate razmisljajuci,nema veze ta pravila jer je stanje na terenu drukcije,ja sam u tome ceo zivot
ko da oni ne znaju ali ne vide da se kurcim,gomilam lovu,..ja sutra mogu sve zatvoriti i recu da sam prokocko,propio,izdrogiro tu sitnu lovu i prijaviti se na socijalu i reci dajte mi pare i jos znaju da ja opet mogu uzeti neku lovu sa strane jer sam dugo u tome a da me tesko provale,tako da im se vise isplati da me puste tako
svi se tu cimate oko nekih pravila...samo jedno je pravilo a to je da ce vas juriti ako im se isplati i imaju sta uzeti i naravno ako se kurcite previse...najvise se pada na skupim kolima,nemate lovu a vozate se s tim bez pokrica za pare,pa niko nije lud da zatvori oci na to

ma samo pricamo uopšteno, da istražimo šta je legalno šta nije...što naravno ne znači da se to mora i poštovati, barem što se Srbije tiče, gde ni sami pisci zakona ne poštuju to što su napisali....

problem je što uvek neki mali procenat najebe, i to po pravilu oni najneviniji...e zbog takvih treba reći prave i tačne informacije, kako stoji u zakonu.  pa posle svako nek razmišlja za sebe kako će raditi i šta...ali ne treba davati  savete za neke ozbiljne teme kao da su činjenične istine, ako su informacije neproverene...jer neko može da shvati to zdravo za gotovo, i posle da plače kad već bude kasno...

znači, ako se npr. daje savet - odjavi prebivalište, to ti neće praviti problem zbog toga i toga- taj savet mora da se potkrepi tačnim informacijama, jer stvar nije baš za zezanje...

Interesantno da imamo ugovore o dvostrukom oporezivanju sa recimo Korejom i Sri Lankom a nemamo sa SAD i Australijom:

https://www.mfin.gov.rs/propisi/ugovori-o-izbegavanju-dvostrukog-oporezivanja/

Narocito su u nezgodnom polozaju oni koji su u inostranstvu na privremenom radu, znaci nemaju papire zemlje u kojoj zive, sa tom zemljom nema ugovora o dvostrukom oporezivanju, a imaju imovinu u Srbiji.

Edited by Duya
Privatnost

1 hour ago, noskich said:

znaci nemaju papire zemlje u kojoj zive

Ti bi opet kroz zid umesto da ga zaobidjes?

Na privremenom radu imaju radno boravisne dozvole, ako residence permit nije papir onda.