Jump to content

Featured Replies

petrovicu preterujes previse i jeste siris paniku...to sto ti nameces tu pricu o tome je jednostavno nesto sto si negde procitao i sad mislis da je to tako,ako je preko dozvoljeno da budes na nekoliko mesta ,uopste ne verujem u tu pricu da ce sad srbija praviti problema s tim jer kako moze neko da ti pravi problema ako imas adresu i dokumenta te zemlje,i pa sta ako nisi tu stalno,mozes biti eto tri meseca,svako moze imati nekoliko mesta gde je,glavno de ce ga pitati za porez i sporedno gde niko nema prava da te pita za porez,to je tako u stvarnosti idi prijavi se negde pa vidi,samo znas za nesto sto je negde nekad pisalo i pa sta,do god imas dokumente te zemlje niko ti ne moze zabraniti da tu budes i prijavljen kao i negde drugde gde imas druga dokumenta to je tako i tu nema sta vise da se prica

Nemam pojma, zakon je takav kakav je i ne ulazim u to da li je dobar ili je loš, to je neko sasvim petnaesto pitanje.

Poenta je da je čovek proveo 10 godina u inostranstvu a nije se odjavio, što je inače bio dužan da uradi i sad se pita šta li ga čeka kad se vrati ovde. Evidentno je da je prekršio zakon i da je vrlo realno da će da snosi neke posledice, a sumnjam da bilo ko sa foruma može da mu kaže konkretno kako i šta pošto ne znamo detalje. Može da se desi da ga jednostavno puste i da uopšte i ne obrate pažnju na taj detalj (vrlo verovatno) a možda graničar na koga naiđe tog jutra ima vanredno loš dan, probleme kod kuće ili je jednostavno ustao na levu nogu i jedva čeka da se iživljava nad nekim, a heroj ove priče je idealna meta za tako nešto jer postoji zakonska osnova za drndanje svake vrste.  To što nekome to izgleda kao širenje panike je potpuno irelevantno ovde.

A ja se zapravo slažem s tobom, prvi sam za to da se ta regulativa malo "modernizuje" iako lično nemam taj problem i ovo me ne kači, ali hajde već jednom da odrastemo i da krenemo da rešavamo te stvari onako kako se to radi u civilizovanom svetu a ne da bojkotujemo zakone koji nam se ne sviđaju i da decenijama pravimo zamenu teza "niko drugi ne poštuje pa neću ni ja" i "kad politikosi budu poštovali zakone tad ću i ja". Tako radimo preko 40 godina i krajnji učinak nije teško videti - vrlo je jadan ili još češće potpuno nepostojeći.

Edited by ppetrovic

7 hours ago, bam-bam said:

pa rekao sam da su moje poznanike, troje njih, kontaktirali iz poreske sluzbe zbog poreza na dohodak ostvaren van zemlje srbije, tako sto su pratili njihove uplate na devizne racune njih samih i  racune clanova njihovog domacinstva u srbiji, na kojem zajedno imaju prijavljeno prebivaliste...te uplate su vrsili oni sami kao fizicka lica, jednostavno prebacivali pare sa svog inostranog racuna na srpski, nije im nikakva firma ili drugi pojedinac iz inostranstva uplacivao, znaci nije u pitanju bio freelancing..a to se do pre par godina pricalo da je nemoguce da ce to da jure..

nije nikakva panika,  takodje se pominjalo u zadnje vreme da ce da krenu da proveravaju nase gastose sa neodjavljenim prebivalistem, i eto ga sad...covek se javlja...jedino sto je ovde problem je sto se likovi uglavnom samo pojave na forumu, traze neki info , i cim ga dobiju, nikad vise ne ostave neki feedback, pa ne saznamo kako su prosli na kraju, i sta je u stvari bilo posredi

mislim da ti tvoji poznanici,nemaju drzavljanstvo te zemlje niti neku dozvolu boravka tu gde su im ti racuni preko i da im je boravak samo u srbiji...da mene tako pitaju ja bi im reko da dodju da mi ga duvaju jer nikakvo poresko strane zemlje nema pravo to da te pita u vezi sta imas u drugoj zemlji gde si prijavljen za boravak ili gde imas drzavljanstvo...samo poresko u toj zemlji te moze nesto pitati o tome..ili ako hoce mogu njih tamo pitati pa cekati ako oce da im odgovore,a da bi im odgovorili uopste trebaju da imaju neki bolji razlog od toga da salje pare sa svog konta na svoj...pa sta zaradio preko pa salje,ne mora im nista pokazivati kako i koliko..nek pitaju tamo ako ih zanima..tako da eto pitaj ih da li imaju drzavljanstvo ili boravak tu gde su im racuni odakle su slali pare   pa ces znati u cemu je stvar

3 hours ago, superpera said:

mislim da ti tvoji poznanici,nemaju drzavljanstvo te zemlje niti neku dozvolu boravka tu gde su im ti racuni preko i da im je boravak samo u srbiji...da mene tako pitaju ja bi im reko da dodju da mi ga duvaju jer nikakvo poresko strane zemlje nema pravo to da te pita u vezi sta imas u drugoj zemlji gde si prijavljen za boravak ili gde imas drzavljanstvo...samo poresko u toj zemlji te moze nesto pitati o tome..ili ako hoce mogu njih tamo pitati pa cekati ako oce da im odgovore,a da bi im odgovorili uopste trebaju da imaju neki bolji razlog od toga da salje pare sa svog konta na svoj...pa sta zaradio preko pa salje,ne mora im nista pokazivati kako i koliko..nek pitaju tamo ako ih zanima..tako da eto pitaj ih da li imaju drzavljanstvo ili boravak tu gde su im racuni odakle su slali pare   pa ces znati u cemu je stvar

ne, nemaju drzavljanstvo ni prijavljeno prebivaliste u drugoj zemlji, pricam o kolegsma pomorcima..samo sam to naveo kao primer, posto do pre 2 god. je isto bila prica da pomorce ne mogu da navataju jer primaju platu preko inostranih banaka, pa je onda bila prica da onaj ko je bio na brodu, tj. van srbije duze od 6 meseci takodje ne podleze nasem oporezivanju, pa je na kraju sve to palo u vodu, i oni koji su se zajebali da sa svojih stranih racuna gde im je legala plata prebacuju te pare na srpski racun, ili oni koji su slali zeni i porodici sa kojom su prijavljeni na istom prebivalistu u srbiji, u zadnjih godinu dana su dobili pisamca da se pojave u poreskoj, a jednom liku su doski na gajbu..on je npr. namestio da mu se, cim legne pkata na racun u inostranstvu, automatski prebaci uplata zeni u srbiji za odredjen iznos, na njen racun...taj se tek zajebo za medalju, jer nije bilo povremeno slanje, pa da moze da kaze da mu neki rodjak pozajmio pare, nego je slao svakog mesecs i to u % of plate, pa su imali i tacan iznos kolika mu je bila mesecna plata...

ovo sam cisto dao kao primer za to da su poceli da trkeljisu, a sto se tice neodjavljivanja ovde u srbiji, ako zivis u inostranstvu, imaju pravo da te kazne, a i da ti naplate benefite koje si mozda koristio dok si bio sa fiktivnim prebivalistem u srbiji...bilo bi lepo da neko ko je dobio pozive i napise sta mu se na kraju dogodilo....ljudi samo traze neki info, i onda nestanu cim ga dobiju 

• 10 months later...

Ja sam iz Srbije usla pre skoro 3 meseca u Grcku i volela bi da se ne vratim sada opet u Srbiju,ne radim tu,zivim sa deckom koji ima stalni boravak u Grckoj,sta mogu da uradim i koje su posledice ako ostanem?

Ja sam iz Srbije usla pre skoro 3 meseca u Grcku i volela bi da se ne vratim sada opet u Srbiju,ne radim tu,zivim sa deckom koji ima stalni boravak u Grckoj,sta mogu da uradim i koje su posledice ako ostanem?

Predala sam papire za madjarsko drzavljanstvo u Atini,ali na to se ceka 6 meseci,a mozda me zbog necega i odbiju,da li postoji nacin da ostanem u Grckoj?

Edited by Besna

• 2 months later...

Било је речи да ли је неопходна лична карта при вађењу пасоша: да ако се вади у земљи, не ако се вади у конзулатима.
Ево шта кажу:
"Напомињемо да је, уколико грађани желе да поднесу захтев за издавање пасоша у земљи, неопходно да поседују важећу личну карту Републике Србије."
[Извор]

5 hours ago, jasamja said:

Било је речи да ли је неопходна лична карта при вађењу пасоша: да ако се вади у земљи, не ако се вади у конзулатима.
Ево шта кажу:
"Напомињемо да је, уколико грађани желе да поднесу захтев за издавање пасоша у земљи, неопходно да поседују важећу личну карту Републике Србије."
[Извор]

A da bi neko dobio ličnu kartu treba mu prebivalište. 

Ovo bi po meni bilo u redu da je cena vađenja pasoša ista u konzulatima kao u Srbiji. Medjutim ne, ona je i do 4-5 puta viša u zavisnosti od konzulata. Znači ako hoću da platim standardnu cenu za vađenje pasoša moram prvo da imam prebivalište u Srbiji, pa da izvadim ličnu kartu, pa onda na kraju da izvadim pasoš. 

Nije u redu. Takodje za decu rodjenu u inostranstvu se papreno naplaćuje vađenje krštenice i potvrde o državljanstvu dok unutar Srbije novorođeno dete dobija po jedan primerak ovih dokumenata besplatno. I naravno unutar Srbije upis u matičnu knjigu rođenih je takodje besplatan dok se u konzulatima debelo naplaćuje. Plus sto sam proces traje, u mom slučaju je bilo 6 meseci uz to da sam ih cimao. Moj drugar ih nije cimao pa je bilo godinu i po. 

Deluje mi da je konzulatima Srbije na prvom mestu da iscede što više novaca mogu iz gradjana koji žive u inostranstvu nego li bilo šta drugo. 

Na svoju sreću završio sam poslove što sam imao sa konzulatom, dete je dobilo državljanstvo i verujem da me neće tamo opet videti.

Pitanje u vezi vađenja pasoša unutar Srbije za dijasporu: da li prebivalište zarad vađenja lične karte može da se prijavi gdegod, kod rodjaka ili prijatelja?

Edited by noskich

11 hours ago, noskich said:

Pitanje u vezi vađenja pasoša unutar Srbije za dijasporu: da li prebivalište zarad vađenja lične karte može da se prijavi gdegod, kod rodjaka ili prijatelja?

da , to je bas interesantno pitanje..bilo je pre par nedelja price o tome, oko izbora, i pominjalo se da npr.  ljudi koji imaju prijavljeno boraviste u beogradu, tu glasaju za republicke izbore, ali da za lokalne izbore glasaju tamo gde im je prebivaliste....mislim da za prijavu boravista , adresa prebivalista ti ostaje stara, tj. ne menja se..uostalom, i kad se popunjavaju mnogi formulari, stoji adresa boravista, i posebno da se upise adresa prebivalista, ukoliko nije isto kao boraviste....za promenu prebivalista moras da se " odreknes" starog prebivalista, tako da, kapiram da i ako bi se prijavljivao za prebivaliste u srbiji, moras da doneses neki dokaz da si se odjavio od starog prebivalista....mada mi to za drzavljane koji su ziveli u inostranstvu i nije bas najjasnije kako ide, za nase drzavljane koji zive u srbiji je jasno- donesu otpust od predhodnog prebivalista....sto se tice rodjaka, prijatelja itd...mora neko da te prijavi na svoju adresu, ali kao adresu prebivalista, a to nije isto sto i kad te prijavljuje na boraviste, kao npr. kad stanodavci svako malo prijavljuju nove stanare 

Edited by bam-bam

Mislim da je van pameti da se državljani Srbije dovode u situaciju da nisu u stanju da izvade pasoš u Srbiji samo zato što žive u inostranstvu. Valjda je vađenje pasoša najosnovnije pravo gradjanina neke države i to pravo logično da bi moralo biti ostvarivo unutar same države. 

Po meni je sam koncept navođenja adrese unutar pasoša potpuna glupost. Kakve veze ima državljanstvo neke osobe sa boravištem ili prebivalištem iste. Treba strogo razdvojiti ličnu kartu i pasoš, oni ne bi trebali nikakve veze da imaju jedan sa drugim. Takodje treba izbaciti adresu iz pasoša. Potpuno suvišan podatak koji ne služi svrsi i samo nepotrebno komplikuje sve.

Šta to znači adresa u pasošu, ako se neko preseli u toku 10 godina važenja pasoša na neku drugu adresu, da li to znači da treba da vadi novi pasoš?

12 hours ago, noskich said:

Mislim da je van pameti da se državljani Srbije dovode u situaciju da nisu u stanju da izvade pasoš u Srbiji samo zato što žive u inostranstvu. Valjda je vađenje pasoša najosnovnije pravo gradjanina neke države i to pravo logično da bi moralo biti ostvarivo unutar same države. 

Po meni je sam koncept navođenja adrese unutar pasoša potpuna glupost. Kakve veze ima državljanstvo neke osobe sa boravištem ili prebivalištem iste. Treba strogo razdvojiti ličnu kartu i pasoš, oni ne bi trebali nikakve veze da imaju jedan sa drugim. Takodje treba izbaciti adresu iz pasoša. Potpuno suvišan podatak koji ne služi svrsi i samo nepotrebno komplikuje sve.

Šta to znači adresa u pasošu, ako se neko preseli u toku 10 godina važenja pasoša na neku drugu adresu, da li to znači da treba da vadi novi pasoš?

da, znam o cemu pricas, ali posto je kod nas pasos validan dokument kao i licna karta, za identifikaciju u samoj srbiji, zato su stavili adresu u samom pasosu..

12 hours ago, bam-bam said:

da, znam o cemu pricas, ali posto je kod nas pasos validan dokument kao i licna karta, za identifikaciju u samoj srbiji, zato su stavili adresu u samom pasosu..

Pasoš je validan dokument za identifikaciju i u drugim zemljama, pa opet ne sadrži adresu u slučaju mnogih zemalja. 

Ne znam statistiku ali mi deluje na osnovu onoga što sam video da daleko više zemalja ne stavlja adresu u pasoš nego što stavlja. Imaš samo mesto rodjenja i to je to.

Edited by noskich

• 2 weeks later...
On 4/24/2022 at 6:38 AM, noskich said:

A da bi neko dobio ličnu kartu treba mu prebivalište. 

Ovo bi po meni bilo u redu da je cena vađenja pasoša ista u konzulatima kao u Srbiji. Medjutim ne, ona je i do 4-5 puta viša u zavisnosti od konzulata. Znači ako hoću da platim standardnu cenu za vađenje pasoša moram prvo da imam prebivalište u Srbiji, pa da izvadim ličnu kartu, pa onda na kraju da izvadim pasoš. 

Nije u redu. Takodje za decu rodjenu u inostranstvu se papreno naplaćuje vađenje krštenice i potvrde o državljanstvu dok unutar Srbije novorođeno dete dobija po jedan primerak ovih dokumenata besplatno. I naravno unutar Srbije upis u matičnu knjigu rođenih je takodje besplatan dok se u konzulatima debelo naplaćuje. Plus sto sam proces traje, u mom slučaju je bilo 6 meseci uz to da sam ih cimao. Moj drugar ih nije cimao pa je bilo godinu i po. 

Deluje mi da je konzulatima Srbije na prvom mestu da iscede što više novaca mogu iz gradjana koji žive u inostranstvu nego li bilo šta drugo. 

Na svoju sreću završio sam poslove što sam imao sa konzulatom, dete je dobilo državljanstvo i verujem da me neće tamo opet videti.

Zaradjujes 10 puta vise nego neko u Srbiji i problem ti je da platis za pasos umesto 3600din 8500din? Sta si to platio 4-5 puta skuplje? Kako moze da bude ista cena, pa ne prave ti pasos na licu mesta nego salju sve za Srbiju, kako moze da bude ista cena?

Debelo se naplacuje upis u knjige, 1700 dinara je debelo? Jednom u zivotu se to radi. Pa ako ti je skupo ti skokni do Srbije i zavrsi. Ako ti trebaju dokumenta, u Srbiji moze neko da ti izvadi pa da ti posalje postom.

Ja razumem da bi ti dao bulju za 10 dinara ali nemoj da iznosis ovde gluposti.

1 hour ago, mveruovic said:

Zaradjujes 10 puta vise nego neko u Srbiji i problem ti je da platis za pasos umesto 3600din 8500din? Sta si to platio 4-5 puta skuplje? Kako moze da bude ista cena, pa ne prave ti pasos na licu mesta nego salju sve za Srbiju, kako moze da bude ista cena?

Debelo se naplacuje upis u knjige, 1700 dinara je debelo? Jednom u zivotu se to radi. Pa ako ti je skupo ti skokni do Srbije i zavrsi. Ako ti trebaju dokumenta, u Srbiji moze neko da ti izvadi pa da ti posalje postom.

Ja razumem da bi ti dao bulju za 10 dinara ali nemoj da iznosis ovde gluposti.

Vađenje pasoša u Australiji je preko 100 dolara na primer. Ne šalju oni samo moj pasoš zasebno, već šalju veliku količinu dokumenata plus se čeka preko mesec dana, znači nije reč o DHLu ili nekoj skupoj poštarini. 

Pri čemu se ja nisam žalio na tu cenu prvenstveno, već sam se zalio da državljanin Srbije koji živi u inostranstvu ne može da izvadi pasoš u Srbiji jer mu za to traze ličnu kartu i boravište koje on ne može da ima jer jelte živi u inostranstvu. Nije mi poznato da postoji ijedna druga zemlja na svetu u kojoj državljanin te zemlje ne može da izvadi pasoš unutar iste zato što živi u inostranstvu.

Ti kao državljanin zemlje po defaultu u najmanju ruku imaš pravo na vađenje pasoša. Uskraćivanje tog prava gdegod to bilo, a naročito unutar zemlje je suludo, a verovatno i protivustavno što ne bi bio prvi put da u praksi država Srbija radi direktno protiv svojih najviših zakona.

U Australiji ceo proces da bi dete dobilo srpsko državljanstvo košta oko ako se dobro sećam skoro 300 dolara. Ako je dete rodjeno u Australiji ne moze da se upiše u Srbiji već insistiraju da mora da se ide preko konzulata kao posrednika. 

Znači suštinski problem nije cena, već ograničavanje prava gradjana koji žive u inostranstvu da izvade pasoš i prijave dete za državljanstvo unutar Srbije. I na taj način te primoravaju da platis te cene u konzulatu.

Edited by noskich

14 hours ago, noskich said:

U Australiji ceo proces da bi dete dobilo srpsko državljanstvo košta oko ako se dobro sećam skoro 300 dolara. Ako je dete rodjeno u Australiji ne moze da se upiše u Srbiji već insistiraju da mora da se ide preko konzulata kao posrednika. 

Znači suštinski problem nije cena, već ograničavanje prava gradjana koji žive u inostranstvu da izvade pasoš i prijave dete za državljanstvo unutar Srbije. I na taj način te primoravaju da platis te cene u konzulatu.

to je mozda neki problem oko Australije, mada mi je sumnjivo to.....mom drugu se rodilo dete u Portugalu pre manje od godinu dana, posle par meseci je dosao i opusteno ga prijavio u maticnoj sluzbi u beogradu....i odma je upisan u drzavljanstvo srbije

Edited by bam-bam

11 hours ago, bam-bam said:

to je mozda neki problem oko Australije, mada mi je sumnjivo to.....mom drugu se rodilo dete u Portugalu pre manje od godinu dana, posle par meseci je dosao i opusteno ga prijavio u maticnoj sluzbi u beogradu....i odma je upisan u drzavljanstvo srbije

Takođe znam za slične situacije sa matičarem u Novom Sadu i nekoliko različitih evropskih i američkih država. Doduše mislim da niko od njih nije imao trajno odjavljeno prebivalište. Isto tako mislim da su najekstremniji slučaj bili prijatelji koji su menjali i ime i upisivali dvoje dece koje su već u školi, a da su prihvatili sva dokumenta bez prevoda (na engleskom) samo sa apostilima iz SAD-a.

3 hours ago, deleter said:

Takođe znam za slične situacije sa matičarem u Novom Sadu i nekoliko različitih evropskih i američkih država. Doduše mislim da niko od njih nije imao trajno odjavljeno prebivalište. Isto tako mislim da su najekstremniji slučaj bili prijatelji koji su menjali i ime i upisivali dvoje dece koje su već u školi, a da su prihvatili sva dokumenta bez prevoda (na engleskom) samo sa apostilima iz SAD-a.

kakve veze ima to dal neko ima odjavljeno ili neodjavljeno prebivaliste u srbiji, kod prijavljivanja dece? drzavljanstvo nema veze sa prebivalistem, odes u maticnu sluzbu sa svojim izvodom iz maticne knjige rodjenih, izvodom iz drzavljanstva, i pijavis dete...i ono bude upisano u nasu knjigu rodjenih, i dobije nase drzavljanstvo...

Evo sta kaze zakon: http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/drzavljanstvo/sticanje drzavljanstva poreklom

Član 9. Zakona

Državljanstvo Republike Srbije poreklom stiče dete rođeno u inostranstvu:

- Čiji je jedan od roditelja u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije, a drugi strani državljanin, ako ga roditelj koji je državljanin Republike Srbije prijavi do navršene 18. godine života kod nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije kao državljanina Republike Srbije i ako podnese zahtev za upis deteta u evidenciju državljana nadležnom organu u Republici Srbiji. 

Po zakonu dete koje je rodjeno u Srbiji "koje poreklom stiče državljanstvo činjenica državljanstva upisuje se istovremeno sa činjenicom rođenja, kroz matičnu knjigu rođenih bez donošenja rešenja." 

Dok kod deteta koje je rodjeno u inostranstvu ovo su dva razdvojena koraka i onda se primenjuje clan 9 koji sam citirao iznad. 

Primetite da clan 9 koristi veznik i, a ne ili. Prema tome meni deluje kada ga citam da je tu diplomatsko/konzularno predstavnistvo neizostavan deo procesa. Da li je to tako ne znam, meni je receno da jeste. A sama praksa nije dokaz nicega, jer nista neobicno u Srbiji da praksa bude protivna zakonu pa se onda zakon nekada postuje, nekada ne, kako kome odgovara.

1 hour ago, bam-bam said:

kakve veze ima to dal neko ima odjavljeno ili neodjavljeno prebivaliste u srbiji, kod prijavljivanja dece? drzavljanstvo nema veze sa prebivalistem, odes u maticnu sluzbu sa svojim izvodom iz maticne knjige rodjenih, izvodom iz drzavljanstva, i pijavis dete...i ono bude upisano u nasu knjigu rodjenih, i dobije nase drzavljanstvo...

Nije bas da nema nikakve veze. Jer da nema veze onda bi mogao da se izvadi pasos bez licne karte, a to nije slucaj prema postu ispod. Prema tome postoji spona izmedju drzavljanstva i prebivalista sto je po meni pogresno.

Evo i ovde sa linka koji sam podelio: "Dete rođeno u inostranstvu, čija su oba ili jedan roditelj u trenutku rođenja deteta državljani Republike Srbije, upisuju se takođe direktno kroz matičnu knjigu rođenih u matičnoj službi opštine po mestu poslednjeg prebivališta roditelja u vreme rođenja deteta. Ako roditelji nisu imali zajedničko prebivalište, upis se vrši po mestu prebivališta jednog od roditelja, a ako je mesto prebivališta roditelja nepoznato, upis se vrši po mestu rođenja jednog od roditelja (Zakon o matičnim knjigama Republike Srbije)."

On 4/24/2022 at 3:42 PM, jasamja said:

Ево шта кажу:
[Извор]

Edited by noskich

Dete mozes sam da odes da upises u Srbiji, ja licno uradio, placa se isto sitno nesto. Nema to veze kakva je praksa, po zakonu imas prava da uradis i jedno i drugo. 

Prijava rodjenja deteta je 21$. Bukvalno imas sve online, tako da te price nekom drugom mozes da prodajes. Pasos je kao sto sam naveo duplo samo skuplji nego u Srbiji. Dokumenta se ne salju obicnom postom kao sto ti kazes pa da bude jeftino, diplomatska posta se licno donosi ili salje posebnim putem. Nekoliko puta kad sam leteo iz BGa sam imao prilike da vidim ljude iz konzulata/ambasada Srbije kako nose diplomatsku postu ili odredjene papire u vrecama i posebnu proceduru koju imaju za njih. Dostava svakako nije toliko bitna u toj prici da lupas da je pasos do 4-5 puta skuplji nego u Srb, u tvom slucaju znamo cenu 105$ u Australiji ili u Srbiji 54$.

16 hours ago, bam-bam said:

Ima veze, jer se upis u maticne knjige vrsi prema mestu prebivalista.

9 hours ago, mveruovic said:

Dete mozes sam da odes da upises u Srbiji, ja licno uradio, placa se isto sitno nesto. Nema to veze kakva je praksa, po zakonu imas prava da uradis i jedno i drugo. 

Prijava rodjenja deteta je 21$. Bukvalno imas sve online, tako da te price nekom drugom mozes da prodajes. Pasos je kao sto sam naveo duplo samo skuplji nego u Srbiji. Dokumenta se ne salju obicnom postom kao sto ti kazes pa da bude jeftino, diplomatska posta se licno donosi ili salje posebnim putem. Nekoliko puta kad sam leteo iz BGa sam imao prilike da vidim ljude iz konzulata/ambasada Srbije kako nose diplomatsku postu ili odredjene papire u vrecama i posebnu proceduru koju imaju za njih. Dostava svakako nije toliko bitna u toj prici da lupas da je pasos do 4-5 puta skuplji nego u Srb, u tvom slucaju znamo cenu 105$ u Australiji ili u Srbiji 54$.

Itekako ima veze kakva je praksa. Pretprosli put kad sam bio u Srbiji sam pokusao da izvadim novi pasos iako mi je prethodni isticao za 6 meseci. I bio sam odbijen. Dok su neki vadili nov pasos iako prethodni nije istekao bez ikakvih problema. Znaci sve zavisi od cinovnika sta moze, a sta ne moze.

Koliko vidim cena u Srbiji je 3600 dinara sto je 46 AUD, dok je u Australiji 105 ili 113 ako prethodni pasos jos nije istekao.  Secam se kada sam bio vadio pasos 2009 da je razlika u ceni bila daleko visa od danasnje, zato sam napisao 4-5 puta. 

15 hours ago, noskich said:

Itekako ima veze kakva je praksa.

Ima još više veze na koga naletiš na šalteru. Glavobolja sa Srbijom je što svaki službenik, ako mu se svidiš pokušava da ti "pomogne" muljajući nešto, što mu nisi ni tražio, a onaj kome se ne svidiš da ti "odmogne" na sve moguće načine. Pri tome, ogroman deo njih ne zna propise i zakone, niti su ikada imali normalnu obuku jer se zapošljavaju preko veze, a još ih plus niko ni ne otpušta ako posao ne rade kako treba.

Ja sam i sama iskusila gomilu problema sa raznoraznim državnim službama u poslednjih 5-6 godina. Jedna od njih je bila i oko izdavanja pasoša. U svakom slučaju, ja im uvek pišem mejlove, da bih imala pisani trag s kojim mogu da se jurcam s njima na višim nivoima. Moje iskustvo, sa MUP-om je da odgovaraju u roku od 24h i to su me svaki put zvali. Svaki put su bili efikasni. Kontaktirala sam ih i u vezi prijava stranaca.

Moj slučaj sa pasošem je bio specifičan; u Singapuru nema diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, a ako se ne varam po biometrijski pasoš u to vreme nismo mogli u Džakartu (koja nas oficijalno pokriva), nego smo morali za Peking. Plus nama treba viza za gomilu zemalja u regionu. A svakako mi je trebala nova maležanska i kolumbijska viza za mesec-dva, taman da nigde drugde nisam putovala, pasoš bi mi bio skoro pun nakon te 2 vize (zbog toga što obično traže da ima dve susedne prazne strane kad ti lepe vize u pasoš). Ta dva argumenta su bila dovoljna da mi izdaju novi pasoš, iako sam u starom imala 5-6 slobodnih strana i bio je svega 2-3 godine star.

Ne znam zašto si hteo da vadiš pasoš u Srbiji, nisi to naveo u postu. Ali pod uslovom da imaš LK tj. da možeš da je dobiješ, 6 meseci pred istek pasoša je dovoljan argument da tražiš novi pasoš jer većina zemalja traži kao uslov za putovanje da pasoš ima validnost 6+ meseci. To je bar lako dokazati, trebao si samo da im pošalješ mejl sa tim argumentom na [email protected]

Na sajtu MUP-a jasno stoje uslovi:

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/putne isprave/biometrijski pasos/!ut/p/z1/fczBCgIhFEDRX5mhdTxHarCltBAqCXKRuRleYNNrSkVtvr_5gpYXDhccWHABZxqxUgz4Xvrm-uG8032nGD-KDeuY7KUSbCs4Mx2YkoeLGVYnrAEO4P7rZcez3usRXML6XFN4RLDpW4NvqKSMswd7p_jxNdOrTNQkLLFAmtRVyrb9AVYWgbk!/

1. važeća lična karta ili ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, druga javna isprava iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva;

2. pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni;

3. uplatnica generisana na portalu eUprave;

4. nije obavezno, ali po želji podnosioca zahteva može priložiti i fotografija veličine 50x50mm („en face“ na jednobojnoj sivoj pozadini);

5. za hitne slučajeve- dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi).

Tvoj slučaj bi bio ovo pod 2 : Pasoš ne može da služi svojojoj nameni jer je validan samo 6 meseci a mnoge zemlje traže validnost pasoša te dužine. Mogao si čak i da izguglaš neki oficijalni sajt neke zemlje u kojoj stoji takav uslov i priložiš ga. To ne znači da opet, taj mejl ne bi pročitao neki polupismeni službenik, ali bi bar imao pisan trag koji bi mogao dalje da eskaliraš. 

On 5/9/2022 at 12:59 PM, noskich said:

Evo sta kaze zakon: http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/drzavljanstvo/sticanje drzavljanstva poreklom

Član 9. Zakona

Državljanstvo Republike Srbije poreklom stiče dete rođeno u inostranstvu:

- Čiji je jedan od roditelja u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije, a drugi strani državljanin, ako ga roditelj koji je državljanin Republike Srbije prijavi do navršene 18. godine života kod nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije kao državljanina Republike Srbije i ako podnese zahtev za upis deteta u evidenciju državljana nadležnom organu u Republici Srbiji. 

Po zakonu dete koje je rodjeno u Srbiji "koje poreklom stiče državljanstvo činjenica državljanstva upisuje se istovremeno sa činjenicom rođenja, kroz matičnu knjigu rođenih bez donošenja rešenja." 

Dok kod deteta koje je rodjeno u inostranstvu ovo su dva razdvojena koraka i onda se primenjuje clan 9 koji sam citirao iznad. 

Primetite da clan 9 koristi veznik i, a ne ili. Prema tome meni deluje kada ga citam da je tu diplomatsko/konzularno predstavnistvo neizostavan deo procesa. Da li je to tako ne znam, meni je receno da jeste. A sama praksa nije dokaz nicega, jer nista neobicno u Srbiji da praksa bude protivna zakonu pa se onda zakon nekada postuje, nekada ne, kako kome odgovara.

Nije bas da nema nikakve veze. Jer da nema veze onda bi mogao da se izvadi pasos bez licne karte, a to nije slucaj prema postu ispod. Prema tome postoji spona izmedju drzavljanstva i prebivalista sto je po meni pogresno.

Evo i ovde sa linka koji sam podelio: "Dete rođeno u inostranstvu, čija su oba ili jedan roditelj u trenutku rođenja deteta državljani Republike Srbije, upisuju se takođe direktno kroz matičnu knjigu rođenih u matičnoj službi opštine po mestu poslednjeg prebivališta roditelja u vreme rođenja deteta. Ako roditelji nisu imali zajedničko prebivalište, upis se vrši po mestu prebivališta jednog od roditelja, a ako je mesto prebivališta roditelja nepoznato, upis se vrši po mestu rođenja jednog od roditelja (Zakon o matičnim knjigama Republike Srbije)."

Rekao sam da nema veze dal neko ima prijavljeno ili odjavljeno prebivaliste u slucaju da hoce da prijavi dete u nase maticne knjige, a ne dal mozes da podignes pasos bez licne karte ili ne.....to su dve razlicite stvari...

Raspitao sam se kod tetke koja je maticar u opsitini savski venac, znaci tamo gde je vecina beogradjana rodjena, i potvrdila mi je da svi mogu da prijave rodjenje deteta u opstini mesta rodjenja ( jednog od roditelja naravno heheh), nevezano dal imas prebivaliste i gde ga imas, ako ga imas...prema tome, eto resenja....dodatak: rekla je da je praksa da se upisuje tamo u opstini gde je bilo poslednje prebivaliste roditelja, ali moze i u opstini rodjenja roditelja, to se cesto i desava posto ljudi dovode decu svojoj kuci da vide babe/dede, a tu odma i prijave, a ne tamo gde su imali prebivaliste pre nego sto su se preselili u inostranstvo,jer sa tim gradom mozda nemaju vise nikakve veze niti ga ikad posecuju....

a to se vidi i iz ovog tvog zadnjeg posta prekopiranog sa linka.....jos jedna stvar- ono "i" sto si pominjao, je nekako koso, lici na kosu liniju i jedino je koso slovo od celog teksta, tako da je to malo sumnjivo...mozda je to u stvari kosa linija koja nije dobro odstampana ;) 

On 5/10/2022 at 4:29 AM, mveruovic said:

odgovorio sam na noskicev post iznad, znaci ta informacija je proverena kod lica koje licno radi te upise

Edited by bam-bam

5 hours ago, marica said:

Ima još više veze na koga naletiš na šalteru. Glavobolja sa Srbijom je što svaki službenik, ako mu se svidiš pokušava da ti "pomogne" muljajući nešto, što mu nisi ni tražio, a onaj kome se ne svidiš da ti "odmogne" na sve moguće načine. Pri tome, ogroman deo njih ne zna propise i zakone, niti su ikada imali normalnu obuku jer se zapošljavaju preko veze, a još ih plus niko ni ne otpušta ako posao ne rade kako treba.

Ja sam i sama iskusila gomilu problema sa raznoraznim državnim službama u poslednjih 5-6 godina. Jedna od njih je bila i oko izdavanja pasoša. U svakom slučaju, ja im uvek pišem mejlove, da bih imala pisani trag s kojim mogu da se jurcam s njima na višim nivoima. Moje iskustvo, sa MUP-om je da odgovaraju u roku od 24h i to su me svaki put zvali. Svaki put su bili efikasni. Kontaktirala sam ih i u vezi prijava stranaca.

Moj slučaj sa pasošem je bio specifičan; u Singapuru nema diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, a ako se ne varam po biometrijski pasoš u to vreme nismo mogli u Džakartu (koja nas oficijalno pokriva), nego smo morali za Peking. Plus nama treba viza za gomilu zemalja u regionu. A svakako mi je trebala nova maležanska i kolumbijska viza za mesec-dva, taman da nigde drugde nisam putovala, pasoš bi mi bio skoro pun nakon te 2 vize (zbog toga što obično traže da ima dve susedne prazne strane kad ti lepe vize u pasoš). Ta dva argumenta su bila dovoljna da mi izdaju novi pasoš, iako sam u starom imala 5-6 slobodnih strana i bio je svega 2-3 godine star.

Ne znam zašto si hteo da vadiš pasoš u Srbiji, nisi to naveo u postu. Ali pod uslovom da imaš LK tj. da možeš da je dobiješ, 6 meseci pred istek pasoša je dovoljan argument da tražiš novi pasoš jer većina zemalja traži kao uslov za putovanje da pasoš ima validnost 6+ meseci. To je bar lako dokazati, trebao si samo da im pošalješ mejl sa tim argumentom na [email protected]

Na sajtu MUP-a jasno stoje uslovi:

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/putne isprave/biometrijski pasos/!ut/p/z1/fczBCgIhFEDRX5mhdTxHarCltBAqCXKRuRleYNNrSkVtvr_5gpYXDhccWHABZxqxUgz4Xvrm-uG8032nGD-KDeuY7KUSbCs4Mx2YkoeLGVYnrAEO4P7rZcez3usRXML6XFN4RLDpW4NvqKSMswd7p_jxNdOrTNQkLLFAmtRVyrb9AVYWgbk!/

1. važeća lična karta ili ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, druga javna isprava iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva;

2. pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni;

3. uplatnica generisana na portalu eUprave;

4. nije obavezno, ali po želji podnosioca zahteva može priložiti i fotografija veličine 50x50mm („en face“ na jednobojnoj sivoj pozadini);

5. za hitne slučajeve- dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi).

Tvoj slučaj bi bio ovo pod 2 : Pasoš ne može da služi svojojoj nameni jer je validan samo 6 meseci a mnoge zemlje traže validnost pasoša te dužine. Mogao si čak i da izguglaš neki oficijalni sajt neke zemlje u kojoj stoji takav uslov i priložiš ga. To ne znači da opet, taj mejl ne bi pročitao neki polupismeni službenik, ali bi bar imao pisan trag koji bi mogao dalje da eskaliraš. 

moram malo da stanem u odbranu srpskih institucija, jer takva situacija je skoro pa svuda, da administrativni radnici ne znaju zakone....nije to nista specificno za nas...durgarica je pre nekoliko meseci odbijena za temporary resident u spaniji , a konkurisala je na osnovu jednog uslova za koji su joj rekli da na nju nije primenljiv...sad je saznala od advokata da nisu smeli da je odbiju, i da je njen zahtev bio potpuno validan.....otisla u istu sluzbu, samo naravno drugi sluzbenik, i on joj je potvrdio da je ona eligible za residency, al sad mora da prodje neko vreme do novog zahteva....eto, spanija evropska unija, stara evropa :)))........takvih primera imam milion, prema tome, nije bas sve do srpskih salterusa i salterasa, ima nesto i do tog radnog mesta :) 

Edited by bam-bam

On 5/10/2022 at 8:10 AM, noskich said:

Itekako ima veze kakva je praksa. Pretprosli put kad sam bio u Srbiji sam pokusao da izvadim novi pasos iako mi je prethodni isticao za 6 meseci. I bio sam odbijen. Dok su neki vadili nov pasos iako prethodni nije istekao bez ikakvih problema. Znaci sve zavisi od cinovnika sta moze, a sta ne moze.

Koliko vidim cena u Srbiji je 3600 dinara sto je 46 AUD, dok je u Australiji 105 ili 113 ako prethodni pasos jos nije istekao.  Secam se kada sam bio vadio pasos 2009 da je razlika u ceni bila daleko visa od danasnje, zato sam napisao 4-5 puta. 

'Ispravka, pogresio sam oko cene da je 4200 dinara u Srbiji, to je ako je vazi duze od 6 meseci. 3600 je i dalje klasican. 

Pasos mozes da izvadis i ako istice tek za 5 godina, ja sam vadio pasos 2018. mislim gde je vazio jos nekoliko godina, imao sam slobodnih 4-5 stranica u pasosu ne secam se tacno koliko al nije bio skroz popunjen, samo sam napisao obrazlozenje uz zahtev za pasos i to je to. 

Edited by mveruovic

2 hours ago, mveruovic said:

Pasos mozes da izvadis i ako istice tek za 5 godina, ja sam vadio pasos 2018. mislim gde je vazio jos nekoliko godina, imao sam slobodnih 4-5 stranica u pasosu ne secam se tacno koliko al nije bio skroz popunjen, samo sam napisao obrazlozenje uz zahtev za pasos i to je to. 

Ne znam koliko puta treba da se ponavljam, otisao sam u MUP sa pasosem koji je isticao za malo duze od 6 meseci i bio odbijen. Receno mi je da se vratim kada pasos istekne. To sto si ti izvadio novi pasos kada ti stari jos nije isticao ne znaci da apsolutno bilo ko ko useta u bilo koji MUP u Srbiji ce ostvariti isto. Jos sam imao kao nekakvu vezu, komsinica je poznavala tog nekoga sto radi na vadjenju pasosa i nista.

On 5/11/2022 at 2:56 PM, marica said:

Hteo sam da izvadim jer sam vec bio tamo na licu mesta pa sto da ne. A vazecu licnu kartu nisam imao. Nisam tamo boravio jako dugo vremena pa da vadim i licnu i pasos. 

Moja je sreca da imam australijski pasos pa mi to sto nisam mogao da izvadim srpski nije predstavljalo ogroman problem. Ko ima samo srpski pasos, a zivi u inostranstvu, to mora da je zabavno. Inace Australija insistira da njeni drzavljani ulaze u i izlaze iz zemlje iskljucivo sa australijskim pasosem, dok Srbija na tome ne insistira, pa nije problem ici u Srbiju sa australijskim pasosem. Ne bih isao tamo samo radi vadjenja pasosa, ali ako sam vec tamo, sto da ne izvadim kada se moze dobiti brze i jeftinije nego u konzulatu.