Jump to content

Featured Replies

Eh, Holandija...

Tamo ljudi i bicikle shvataju kao ozbiljno prevozno sredstvo. Bacite pogled na ovo, ima stvarno zanimljivih sličica.

Mada, s druge strane, nagledao sam se motorizovanih Holanđana (tj Nizozemaca) u poslednje vreme, i nisu nas baš nešto konstatovali. Možda zato što smo stopirali na za to neobeleženom mestu  shtrumpf.

A baš sam pre neki dan, ilegalno stojeći po italijanskim naplatnim rampama (čak ispred rampe imaju tablu sa natpisom no autostop, gori su od Hrvata !), razmišljao kako bi bilo zgodno institucionalizovati autostop.

I ako smo nekakva oficijelna grupa građana/nevladina organizacija/šta li, verovatno se da poraditi na tome. Mada nemam iluzije da može da bude lako.

• 4 weeks later...
  • Author

Institucionalizacija autostopa je odlična ideja, al rekao bih da su šanse prilično male... Eto, čak ni na ovom forumu prepunom stopera, niko nema ništa da kaže na tu temu :)

U svakom slučaju, mislim da su u prošlosti postojali takvi pokušaji. Na primer, negde sam čitao da je na Kubi jedno vreme stop bio jako promovisan, za vreme energetske krize, kako bi se uštedelo na gorivu. Ljudi su tako išli na posao, deca u školu, itd. Jedan Izraelac mi je pričao da u Izraelu svako ima obavezu da pokupi vojnika koji stopira.

Našao sam i jedan interesantan tekst, američki, na tu temu.... Autor ne deluje preterano optimistično u pogledu mogućnosti da se tako nešto napravi, ali ideja je zanimljiva. Radi se o autostoperskom klubu, gde bi stoperi imali legitimacije (vidljive iz daljine) a vozači nalepnice na staklu, kako bi i jedni i drugi znali da je osoba proverena.

Kada bi se tome dodali i znaci za mesta gde je stop dozvoljen...

Ova priča zasad zvuči pomalo nemoguće, ali, koliko vidim, u svetu vlada prava pomama za "zelenim" strategijama, za uštedu energije... A institucionalizacija autostopa drastično bi smanjila broj vozila i, samim tim, potrošnju goriva.

Sad, sasvim sigurno možemo skupiti popriličan broj stopera koji će želeti legitimaciju, al pitanje je koliko bi se vozača uključilo u tu priču. Sem toga, postoje tu i druge logističke prepreke... No, eto, tema za razmišljanje.

E da, još nešto. U poslednje vreme sam razmišljao kako bi bilo dobro uvesti neke stoperske legitimacije, i nekako postići, na državnom nivou, da je ljudima sa legitimacijama stop dozvoljen, jer su, recimo, prošli posebnu obuku za to. Čisto da nas policija ne cima i ne uzima nam pare. Sad, da li je to moguće postići, pojma nemam.

A da mi probamo da to uradimo? Da izradimo stoperske legitimacije za one među nama koji redovno stopiraju? Kad ih i drugi stoperi vide i oni će to poželeti. Mogu da zamislim da će i mnogim vozačima biti simpatično, u najmanju ruku. Na taj način ćemo proveriti ideju u praksi... možda nema puno šanse da zaživi, ali ne znamo dok ne probramo! Ako nas ima nekoliko koji smo za tu ideju, mislim da ćemo naći način da prevaziđemo početne logističke prepreke. :D

• 5 months later...