Jump to content

Featured Replies

U mrtvoj trci jeftinih karata i povezanosti letova pobedila je Sardinija.

;D

hahaha i mi cemo na sardiniju u martu, za 4 evra. samo jos da vreme bude lepo :D

vidim da u glavnom pisete za putovanja po evropi (mozda sam propustio neki post) ali meni bi trebala karta do dominikane, pa ako ima neko predlog...

Cinjenica je da cheapflight operateri deluju samo po Evropi ali mozes da nadjes nesto jeftino i za napolje. Moja cimerka je nasla kartu do Kube za 550eura iz Rima.

Procitaj uputstvo za trazenje cheap flight-ova sa naslovne stranice sajta, tamo imas neke sajtove za pretrazivanje cheap letova pa ako se bas bash ne snadjesh po tim sajtovima javi se pa cemo ti pomoci.

;D

Cinjenica je da cheapflight operateri deluju samo po Evropi ali mozes da nadjes nesto jeftino i za napolje. Moja cimerka je nasla kartu do Kube za 550eura iz Rima.

Procitaj uputstvo za trazenje cheap flight-ova sa naslovne stranice sajta, tamo imas neke sajtove za pretrazivanje cheap letova pa ako se bas bash ne snadjesh po tim sajtovima javi se pa cemo ti pomoci.

;D

ima iz frankfurta za 450 condor ;)

Da se i ja oglasim..

Evo ja sam prvi put sebi kupio kartu preko lowcost kompanije.. Nju niste puno pominjali, ne znam zasto ja sam iskreno zadovoljan.. U pitanju je germanwings.

Let Zagreb-Berlin izasao me sve ukupno 140€.. oko 110€ je karta sa svim mogucim taksama, 10€ u jednom pravcu kosta prtljaga, i 5€ rezervacija sjedista.. Na kraju su mi jos naplatili 8€ transaction fee.. Placao Visa Revolving karticom.. Iskreno za razliku od normalnih kompanija kod kojih bi ovaj let platio mnooogo vise, ovo nije puno.. Sad tek vidim da postoje i jeftiniji nacini.. :D Kasno Marko na Kosovo stize :D hehe :bang:

Nisam imao nikakvih problema, i nadam se da necu pri chekiranju karte, ukrcavanju i ostalim.. E sad da li sam ja mogao da prodjem jeftinije, da sam preplatio ovo ostaje na iskusnima da procjene i dadnu svoje misljenje..

Da napomenem da sam iz BiH i da mi za svaku zivu zemlju treba viza skoro hehe :D

Ja sam uzeo kartu iz Temisvara za Rim, za 20 evra, Wizzair-om,odatle idem za Barselonu Ryanom za 15 eur,odatle Vuelingom za Lisabon za 50 eura,a iz lisabona vuelingom za Madrid za 40 eura.

Jedino sto je bitno kod lowcosta je da istrazis dobro,jer npr. let iz Rima za Barselonu Ryanom je 15 eura a vuelingom je 50-60. E sada,sta ti je bolje,da sa Ryanom poletis sa Campiana i sletis u Gironu ili sa vuelingom,za 40 evra vise skratis put za par sati i ustedis na prevozu od i do aerodroma.

Sto se tice onog decka sa Wizzair-om,letim stalno sa njima,kao i puno mojih prijatelja,u 99 odsto slucajeva su tacni,pogotovu polasci iz Temisvara.

Poz

Rezervacija sedista je bacanje para. Jedino ako ti je mnogo bitno da sedis bas na tom mestu.

Potpuno se slazem sa tim,a ako zelis da sednes pored prozora u mnogim Lowcost kompanijama ce ti dozvoliti da sednes ako ima mesta (uglavnom ima)

• 2 weeks later...

Danas sam čitajući vesti naišao na jednu izjavu izvesnog Nebojše Starčevića, koji vrši funkciju direktora Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, Veljin kadar, ako se ne varam. Iskopao sam jedan njegov intervju od pre tačno četiri godine, kada je ovaj gospodin bio v.d. generalnog direktora Jat Airwaysa. Intervju je bio toliko strašan da me nije mrzelo da ga prekucam, pa evo i ovde, da vidite ko upravlja našim nebom i kada možemo da očekujemo low cost kompanije.

----

Deo intervjua sa Nebojšom Starčevićem, v.d. generalnog direktora Jat

Airwaysa za nedeljnik "Vreme" br. 765 od 1. septembra 2005., str.

26-29, novinar Miša Brkić

---

Vreme: Sve to izgleda bajkovito, a realnost je surova. Da je tako,

pokazuje primer JAT-ovog oglasa u novinama da leti za Milano tri puta

nedeljno. A istovremeno Alitalia leti iz Beograda za Milano tri puta

dnevno. O kakvom je tu lepom poslovanju JAT-a reč kada je konkurencija

nemilosrdna?

Starčević: Mi ne možemo sa njima da se borimo.

Vreme: Kako ćete se onda boriti za Rumuniju, Bugarsku, Albaniju?

Starčević: Teško. Pre svega, moramo normativno da se borimo. Ta vrsta

borbe nije pitanje JAT-a. Recimo, morate da pitate neke državne organe

ko je dao dozvolu Alitaliji da iz Beograda leti tri puta dnevno za

Milano. Mi im sugerišemo da ne daju takve dozvole, ali nas ne slušaju.

Nismo mi to odobrili Alitaliji, nismo hteli da dozvolimo, nismo mi ti

koji želimo da Air France ili Lufthansa lete za Beograd, niti

Montenegro Airlines iz Beograda da leti za Cirih. Mi takve dozvole

nikada ne bismo dali.

...

Vreme: Zar za putnike nije najvažnije da su karte jeftine a putovanje sigurno?

Starčević: Sve zavisi od toga šta želite i kakvu državu želite.

Ukoliko pođete od običnog potrošača, verovatno se njemu mnogo više

isplati da na tržište pustimo i Ryanair jer će karta koštati 50 evra i

leteće bilo gde, a neće mu biti važno da li država ima nacionalnu

kompaniju ili ne. Ako tako postavljamo pitanje, onda ste u pravu. Ali

za državu to nije dobro. Po toj logici, mi bismo sada mogli da prodamo

strancima kompletnu Naftnu industriju Srbije i da oni kontrolišu

tržište. To će imati efekta za naše građane, jer će pumpe biti

uređenije, goriva će uvek biti i možda će biti jeftinije, ali ne

možemo to tako da postavimo. ... Postoji nešto što država mora da ima,

vojsku, policiju, pa i nacionalnu avio-kompaniju. To je neki statusni

simbol ozbiljne države.

---

Prekucavajući ovaj fragment intervjua, padali su mi na pamet različiti

komentari koje bih mogao dodati uz doslovno svaku rečenicu ovog

nadahnutog intervjua. Siguran sam da se i vama dogodilo isto, pa neću

to raditi.

Slazem se, jedino si pogresio ciji je kadar.

Ispravi me pliz. Kada sam već izvukao četiri godine star intervju, voleo bih da znam odakle dolazi i zašto je još uvek tu :)

Inače, problem je sada što je zapravo na tom Direktoratu i njihovoj dobroj volji kada će ratifikovani open skies biti zapravo primenjen.

Slazem se, jedino si pogresio ciji je kadar.

Ispravi me pliz. Kada sam već izvukao četiri godine star intervju, voleo bih da znam odakle dolazi i zašto je još uvek tu :)

Inače, problem je sada što je zapravo na tom Direktoratu i njihovoj dobroj volji kada će ratifikovani open skies biti zapravo primenjen.

hehe posto je clan moje najuze porodice, do odlaska u penziju radila u jatu, znaci do pre par godina, mogu da odgovorim na ovo pitanje...taj starcevic je bio kandidat SPO-a, i nije vise u JAT-u...

btw, glavnu rec za JAT je uvek imala Demokratska stranka,a tako je i sada....

mada, istine radi, vec 8-9 godina pokusavaju da dovedu JAT na najnize moguce grane, kako bi ga sto jeftinije prodali, i namerno stavljaju nerealne cene za vrlo losu uslugu, da bi svi zivi pljuvali po njemu, i posle kad nadju kupca, da ne bi bilo velike polemike oko toga, nego da ceo narod bude srecan sto smo se konacno ratosiljali te "uzasne kompanije"....valjda smo do sad imali prilike da shvatimo kako se to radi....

to je vrlo jednostavno, i vazi i za ostale firme...oterali stare JAT-ovce koji su znali posao, doveli klince koji nemaju pojma kako jedna aviokompanija funkcionise, a koje nema ko da nauci, da bi se sto lakse odradio posao rasprodaje, i naravno celokupan menadzerski i direktorski kadar koji je doveden sa strane, iz raznih kamionskih transport preduzeca, koji ce da pricaju ovakve gluposti, kao gorepomenuti starcevic...samo par ljudi od celokupnog menadzmenta JAT-a od 2000god. pa naovamo je radilo u JAT-u i pre te 2000....

treba malo dublje gledati na stvari u drustvu, jer uvek ima neka pozadina...

ne zaboravite da je JAT do pocetka 90-ih bio jedna od 30 najvecih aviokompanija u svetu, sa vrlo obrazovanim i dobrim kadrom, koji sada rade u najboljim svetskim kompanijama, oterani iz svoje firme..Kada bi se vodila normalna politika kuce, JAT bi ponovo mogao da bude jak i dobar, on ima tradiciju i ime, i ne samo to....samo mesto gate-a na londonskom  Heathrow-u koje JAT poseduje jos od zlatnih vremena, kosta 50 miliona evra...a to je samo jedan primer...

Inace Nebojsa Starcevic, bivsi SPO-vac a sadasnji DS-ovac, je avanzovao i u februaru ove godine je postavljen za direktora Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije

surovo je trziste i zaista retko ko moze da bude konkurent rajanu...

naravno bolje je da ih ima vise...

A sajt im zakocio! Taman sam video oko podne karte za Maroko za 2 centa povratna iz Milana i dok sam dosao kuci, poskupelo :(

• 4 weeks later...

sad mi stiglao mejl od ryanaira da moram da se cekiram online. Jel to neka nova procedura ? Nikad se do  sad nisam cekirao online

Kod Rajana je sada obavezno cekiranje onlajn, procedura je jednostavna, samo klikni na "check-in online?" i prati korake.

Bitna stvar je da prilikom dolaska na aerodrom moras da odes do tzv. visa saltera sa bording kartom koju si odstampao prilikom onlajn cekiranja, da ti pogledaju pasos i lupe pecat, bez toga te nece pustiti u avion. Ovo vazi za putnike koji imaju pasose koji nisu iz EU.