Jump to content

Featured Replies

Ja mislim da mu je najveca briga,pored hrane,da li ce moci i kazan rakije da ponese tamo (vidite da je rakiju prvo nabrojao) [emoji2]
Haha u pravu si :biggrin:

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

• 3 weeks later...

Juce se vratih iz Izraela. Nemam reci najbolje putovanje ikad, predivna zemlja. Imao sam srecu da imam najbolje vodice na svetu, obisao sam skoro ceo Izrael, ovakvu turu mi nijedna agencija ne bi mogla da obezbedi. Upoznah brdo dobrih ljudi, arljao koje kude, ma vrh. A sto se tice wizzaira i izraelske carine, mogao sam ladno poneti sve domace proizvode, mozda cak i omanji kazan rakije :smile: . Jedna zena bas na istom letu sa mnom, ponela punu torbu domacih zajebancija sinu, niko je nije dirao. Sve preporuke za Izrael :smile: P. S Cene su takve da deru kozu sa ledja :biggrin:

Zdravo,

i ja se spremam u Izrael u petak u svojoj režiji. Ako sam te dobro razumeo sam si organizovao putovanje? Imao si vodiče? Pojasni nam malo i preporuči :)))

Zdravo,
i ja se spremam u Izrael u petak u svojoj režiji. Ako sam te dobro razumeo sam si organizovao putovanje? Imao si vodiče? Pojasni nam malo i preporuči :smile:))
Pozdrav! E isao sam kod prijatelja, Izraelaca koje upoznah na moru u hrvatskoj . Prijatelj mi je bio vodic :smile:, sve zna o Izraelu. Nije bas da sam sve obisao al dosta toga jesam. Najvise mi se svideo nacin na koji sam upoznao Izrael. Bio sam tamo 12 dana, i svaki dan negde se islo, upoznao sam jako puno njihovih ljudi, tri dana sam spavao u pustinji Negev u beduinskom satoru, jedan pas je spavao i prdeo pored mene :biggrin:. Bio sam čak i na Šabat večeri kod porodice mog druga, sve sa rodbinom. Šta znam video sam jako dobro Jerusalim koji je predivan, Tel aviv, Nazaret, Galilejsko jezero, palatu Cesaria, Shivta ruševine, 3 dana u pustinji Negev. Bio sam čak i u Kibucu Samar na samom jugu. , Eliattu, i Timna parku. Nazalost nissm bio na mrtvom moru ali na jesen cu obnoviti gradivo. Hrana je odlična, kao meditersnska sa uticajima iz celog sveta. preporučujem Šavarmu, fFalafel. Mada meso sam samo jedan jeo, prijalo mi je vegeterijanski. Pustinja mi je najzanimljivija :smile:.

Još nam napisite koliko ste platili povratne karte i odakle-dokle?
E iz prvog pravca sam išao iz temišvara. Platio sam 80 e jer sam uzeo prtljag zbog poklona, u povratku sam uzeo kartu bez prtljaga do Budimpešte. Bila je 40e. Wizzair u pitanju. Ono odes na sajt, vidi nekad je jeftinije nekad skuplje, bez prtljaga je u svakom slučaju jeftinije. Imas pravo na manji prtljag uz tu najjeftiniju kartu. Cuo sam da je i Ryanair možda cak i jeftiniji do izraela ali slecu na sami jug u Elliat

• 7 months later...

Jel zna neko "radno vreme" one dzamije u Jerusalimu?

Prosli put kad sam bio tamo vojska mi je rekla da je (valjda) molitva zavrsena i da sad nema posete.A nije bilo ni nesto preterano kasno (po secanju 6-7 popodne).

A sto se transporta do Izraela i nazad tice,pored Wizz Air-a mozete proveriti i grcki Aegean Airlines.Prednost im je sto ne moras da se cimas do Budimpeste ili Temisvara,vec imaju letove iz Beograda (za kraj februara se moze naci po 55-56 evra u jednom pravcu,110-112 evra povratna;za iste datume je skoro ista cena ako se leti i iz Budimpeste;Temisvar je jos skuplji),a "mana" je sto im svi letovi idu preko Atine (tj. ima presedanja) i sto cekanje na atinskom aerodromu moze biti i po 5-6 sati.Ali,s' druge strane,mozda to nekom odgovara da usput skokne i do Atine na sat-dva.

To je više nego dobro. Bolje kulirati u Atini, nego se klackati vozom do B.

Samo meni odgovara početak februara, možda ima nešto i Luft. Moram baciti pogled.

23 hours ago, Laza GNR said:

Jel zna neko "radno vreme" one dzamije u Jerusalimu?

Prosli put kad sam bio tamo vojska mi je rekla da je (valjda) molitva zavrsena i da sad nema posete.A nije bilo ni nesto preterano kasno (po secanju 6-7 popodne).

A sto se transporta do Izraela i nazad tice,pored Wizz Air-a mozete proveriti i grcki Aegean Airlines.Prednost im je sto ne moras da se cimas do Budimpeste ili Temisvara,vec imaju letove iz Beograda (za kraj februara se moze naci po 55-56 evra u jednom pravcu,110-112 evra povratna;za iste datume je skoro ista cena ako se leti i iz Budimpeste;Temisvar je jos skuplji),a "mana" je sto im svi letovi idu preko Atine (tj. ima presedanja) i sto cekanje na atinskom aerodromu moze biti i po 5-6 sati.Ali,s' druge strane,mozda to nekom odgovara da usput skokne i do Atine na sat-dva.

Šta si kucao tačno? Pošto kad uđem na aegeanair.com, ne nalazi u search polju ništa ni za Izrael ni za Jerusalim...

41 minutes ago, audioslave said:

Šta si kucao tačno? Pošto kad uđem na aegeanair.com, ne nalazi u search polju ništa ni za Izrael ni za Jerusalim...

Jerusalim nema aerodrom.

Tel Aviv (TLV) je glavni izraelski aerodrom.

• 2 weeks later...

^ samo dodatak na ovo tvoje - naziv aerodroma je Ben Gurion, i skracenica mu je TLV; otprilike se nalazi na pola puta izmedju Tel Aviva i Jerusalima (blize Tel Avivu)

• 2 weeks later...

Zar puštaju nemuslimane u "onu džamiju" u Jerusalimu? Nas pustili samo u dvorište.

• 3 months later...

Pozdrav! Volela bih u junu da posetim Izrael...koliko je sigurno ići tamo, da li je neko od vas imao veći problem ( ne mislim na kontrole i ostale administrativne stvari) prilikom posete prošle godine?

Hvala unapred,

Ma kakvi, sve je vrlo bezbedno i sigurno. Samo napred. !!!!!!!

Jedini problem može biti to, što su cene tamo više nego u bilo kojij zemlji koju sam posetio:(

Može li preporuka za dobru i jeftinu klopu u Jerusalumu. 4 dana u Izraelu, valjda tabanati, neću da se bacam na dijetu:)

U Eliat stižem u petak popodne, ako sve bude zatvoreno, izdržaću do subote:)

Da li je bolje poraniti pa na putu do Eliata svratiti do Mrtvog; izbunariti besplatnu plažu, plutati 1 min. pronaći grumen soli i sačekati sledeći bus ili možda da zapucam iz Jerusalima, pa da se vratim? Sad zbog stvari, ne znam šta mi je pametnije. 

Odlična klopa u Mahane Yehuda Marketu.

Bolji (i jevtiniji) falafel u Betlejemu.

Jako je malo 4 dana. Ne znam kada stižete ali ako je moguće u dolasku posetite Mrtvo more. 

Proverite red vožnje buseva petkom. Ređe saobraćaju.

Edited by pedjalon

Hvala!

Ostala su mi samo 4 dana u Izraelu, kocka je pala na Jordan 11 dana, pa možda neki drugi put opet posetim Izrael. Šišaju sa cenama, a gledam da putujem negde i u aprilu, nešto mora da se žrtvuje. Kroz Jerusalim ću protrčati, ne liči na mene, baš lupaju cene za rupčage, to me iznerviralo.

Lakše je do Mrtvog iz I. nego sa jordanske strane i jeftinije.

Da li na Ovdi radi aplikacija? Još mi samo fali da jurim internet kafe. Dobiću kod za ulazak u smeštaj, vlasnike neću videti, pa ta varijanta za štampu otpada.

• 4 weeks later...

U Izrael sam ušla preko mosta Kralj Hussein, postavili mi par pitanja, 2x da li imam prijatelje ili rodbinu u Izraelu, nasmejali se i ćao.

Na Ovdi radi aplikacija.

Na sigurnosnoj proveri pitali me da im rastumačim adresu stanovanja, a kada su videli da sam bila u Jordanu, pitali me kada ima let, došla druga službenica i počelo ispitivanje.

Listala je moj pasoš, pitala: kada sam bila u Egiptu, koliko puta, ko su mi bili saputnici, koga znam tamo, da li sam išla kod nekoga u goste ili ih primala u hotel, da li znam nekog da je iz E. bio u I. i da li planiram ponovo da idem tamo. Isto to i za Maroko. Viza za Tursku joj nije bila zanimljiva, ali me pitala zašto je imam za Maroko. 

Gde sam sve bila u J. koliko dana, na koji granični prelaz sam ušla i zašto kad je Akaba preko puta, da li sam primala poklone ili ostavila negde torbu bez nadzora. Upoznala lokalce, pila kod njih čaj ili kafu. Ne znam kako je zaboravila da pita za nargilu:) Da sam samo spomenula da sam bila hit na plaži i da su sva deca tražila da se slikamo, pozdravljali me i mladi i stari....

Posle su usledila pitanja lične prirode uz izvinjenje: bračni status, gde živim, šta radim, ko mi plaća putovanje.

Upisa ona nešto gore broj 3 i pored obrnuto T, a ispod 6 i obrnuto T (tako smo obeležavali tačno i netačno u školi, šta njima znači ne znam), stavi fluorescentnu roze traku na prtljag, a drugi su imali plavu i ode.

Pregled prtljaga uz otvaranje torbe, ali su druge drndali više, meni samo uzeli "briseve" koferčeta, pasoša, japanki (juče opranih u Crvenom moru)  i čizmi. Nisam morala da vadim stvari, a sve puno ušuškanih školjki i korala sa plaže.

Posle me odveli do check-in, neki Bugari imali veću torbu, traže doplatu. Bugarin objašnjava da su u Sofiji prošli, njih ne zanima, ja odoh ne znam šta je bilo. Službenik me sprovede dalje, držao je moj pasoš, pita koja je ovo zemlja, mislio garant Rusija, objasnih mu i ćao dođoh do završne provere srećna što ne mora da se skida kaiš:) 

Malo sam umorna, ali da napišem svežu info, jer sam se osećala posle izgubljeno, pa čisto da znate šta vas čeka.

On 2/17/2019 at 1:23 AM, petrovna said:

Upisa ona nešto gore broj 3 i pored obrnuto T, a ispod 6 i obrnuto T (tako smo obeležavali tačno i netačno u školi, šta njima znači ne znam), stavi fluorescentnu roze traku na prtljag, a drugi su imali plavu i ode.

Sve se menja sem kamenja, good old Israel. ? Te brojke su valjda kako te procene da li si rizična kategorija, koliko se sećam. Valjda zene mogu da dobiju 5 max a muškarci 6. Mislim da su meni dali šesticu, ali me nisu cimali kao tebe. 2019 i oni nastavljaju da maltretiraju ljude glupostima. Izgleda da Mosad ne radi posao kako treba. :D Ja sam uzgred bio pre 7 god, ušao i izašao na aeru.

Na kraju skontaš da su ti uzeli uzorak DNK-a, ubacili te u bazu podataka i malo igrali savremenom tehnologijom i otkrili gde si zapravo sve lutao ?

Forumaši su uglavnom bili u čuvenom Palmu. Našla sam još povoljniji smeštaj u Citadel Youth Hostelu, ali je ravan monaškoj ćeliji.

@Vodolija, stari grad je prekriven kamerama, bukvalno svaki ćošak. Dečica u jevrejskoj četvrti pored mora turista šetkaju, trčkaraju, igraju fudbal i vraćaju se iz škole kući sama. Uveče, posle 18 h stari grad deluje sablasno, radnje zatvorene, a ulična svetla uglavnom pogašena. Policije ima, ali manje nego po danu. Posle 21.30 h nisam bila napolju, pa ne znam za kasniju situaciju. U 5.30 h napuštala grad, mnogi krenuli na posao. Policija legitimiše, mene nisu.

Putovala sam iz Jerusalima do Eilata (bus 444) prolazi se pored Mrtvog mora, videla sam plaže Kalia, Ein Gedi i Ein Bokek. Ostaje da se overi neki drugi put. Ne nađoh grumen soli na jordanskoj strani, već samo blato.

Eilat je u odnosu na jordansku Akabu Las Vegas. Stigla sam u petak, neke radnje nisu radile i menjačnice, restorani su uglavnom bili otvoreni, baš živo na promenadi. Cene ludilo, platih sladoled 24 šekela ? Šabat je ipak karakterističan za sever, tako mi rekoše u TC. 

Ruske radnje su najjeftinije.

Bus 282 ide do Ovde, cena 21. 5 NIS. Izbace tačno vreme na oglasnoj tabli kada bus kreće iz E. sa stanice (polazi iz Tabe), a to je 3h pre leta.

Edited by petrovna

Pozdrav svima,

Putujem za koji dan u Izrael, ostajem svega 5 dana pa sam hteo da Vas pitam koja je najpovoljnija opcija da se obidje Mrtvo more? Konkretno verovatno bismo preskocili Masadu, isli bismo izjutra sto ranije a verujem da vise od sat-dva se ne bismo zadrzavali tamo? Video sam da postoje linije 444 i 486 (redje ide)... I koja je plaza mozda najpristupacnija (iz pravca Jerusalima) a da postoje tusevi, Kalia ili neka druga? 

Ja imam nov pasos...uf Djurba, dobro bilo a? :)

Valjda cu jednom i u ove puteve, jednog dana.
Ovih godina.  Ovdi je mobilni operater u Izraelu i sire? 
Hvala Petrovna na informacijama, kao i ostalima, sto sam procitao.

Edited by PosetilacKaPutniku

• 2 months later...

Поздрав, путујем за Израел у периоду 28.07-05.08.2019. године, у сопственој режији. Почео сам да се информишем о могућностима за обиласке, тако да би ми значила свака препорука или искуство и савет који неко може да подели са мном. Волео бих да видим што више дестинација у Светој земљи. Захваљујем унапред :)

• 3 weeks later...

Vratih se iz Izraela pre nekih 20ak dana, pa ajde da malo doprinesem forumu :D

Imala bih svasta da napisem, zaista milion utisaka :) sve u svemu, bilo nam je super!

Citala sam naravno gomilu stvari pre polaska,

i kao i uvek, kako se makar do sada uvek ispostavi sa putovanjima, mnogo je opustenije nego sto sam ocekivala, tj. iskustvo je keva :D

Ja sam se kao prava streberka u Jerusalimu skroz obukla kao kaludjerica :D , da bih tamo shvatila da sam bolid,

i da mogu najopustenije da idem i izgledam kako hocu :) posebno u zapadnom Jerusalimu, kao i u starom gradu,

osim sto u muslimanskom kvartu moras ipak malo duge rukave i tako to, i to oko Kupole na steni.

Tel Aviv i da ne pominjem, najbezbedniji i najhipsterskiji grad u kom sam bila :D

Na granici i pri kontrolama sam shvatila da je najbolje reci istinu, jer ako lazes, samo komplikujes sebi stvari,

mada opet mislim da nista ne moze da se desi, osim da te malo drndaju na ulazu i izlazu.

Nas nisu mnogo, rekli da odsedamo kod CouchSurfera sto je i bilo istina, i tu nije bilo nikakvih problema.

Vecinu ljudi pri ulasku u Izrael su vodili u, kako smo se zezali "belu sobu" :D haha, na dalje zapitkivanje,

a mi smo odmah prosli, pretpostavljam zato sto je decko rekao da radi za Americku firmu :D sto je i istina

Uglavnom, prelepa i politicki komplikovana zemlja, upoznali divne ljude, jeli strava klopu (kad shvatis da mozes i bez mesa

da zivis :D), videli hiljadu cuda, uzivali :)

Nisam imala puno dana slobodnih dana sa posla, samo nekih 7, inace ima jos svasta da se radi ne samo u Izraelu,

nego i Palestini i okolnim zemljama... sl put :)

Poslednjeg dana pocelo je ono raketiranje juga Izraela, ali tada smo bili u Tel Avivu i tamo se nije osetila kriza.

Naravno, posle sam danima u Beogradu proveravala sta se desava tamo i dal se sve smiruje, investira se covek emotivno :)

ps. cek da napisem i nesto korisno haha :D

ono sto jeste istina je da je uzasno skupo, ali zaista. Ali opet moze

da se nadju jeftine stvari. Recimo lanac prodavnica / kafica Cofix, to je cini mi se za Izrael dosta jeftino,

tamo se moze uzeti kafa za usput, nesto od klope, pivo i sl a da su cene normalne.

Najbolji :D humus i ne uopste skup u Tel Avivu je def ovaj, lokalci ce isto to da vam kazu

https://www.facebook.com/pages/Abu-Hassan/396398840415380

pisacu jos ako mi nesto posebno padne na pamet!

Edited by angie