Jump to content

Featured Replies

Vratila sam se prosle nedelje iz Izraela, i moram da naglasim da pecatiranje NIJE ukinuto na svim granicnim prelazima . Na aerodromu u Tel Avivu daju taj papiric koji ce vam sluziti kao pecat. Na ostalim prelazima je drugacije!

Ja sam sletela u Tel Aviv i dobila papiric, koji mi je koristio kada sam izasla iz Izraela u Jordan, na Juznom prelazu, Wadi Araba, iz Eilata u Akabu.

Kada sam se posle nekoliko dana vracala u Izrael, na istom ovom prelazu, zena je krenula da mi udari pecat u pasos, a onda je sama zastala i pitala me da li zelim pecat u pasos ili na papir. Kada sam rekla da je bolje ipak na papir, dala mi je neki kratki formular da popunim i na njega kasnije udarila pecat.

Sto se ispitivanja tice, na ulazu je bilo prilicno brzo i lako. Pitali su me samo kod koga idem, ja rekla kod drugarice, pitali kako se zove drugarica, ja dala ima moje CS domacice, i to je to.

Na izlazu je bila druga prica, i procedura je trajala i trajala ... Iako sam stigla tacno 3 sata ranije na aerodrom, na kraju sam imala svega 15 minuta slobodno pre nego sto je pocelo ukrcavanje. Par isped mene su ispitivali u kakvoj su vezi, koliko dugo su zajedno, da li zive zajedno, posto ne zive koliko cesto se vidjaju, itd ... Svo vreme se devojka izvinjavala sto ih pita tako licna pitanja, ali mora zbog procedure.

Ja sam bila sama, pa su me samo pitali koliko dugo sam bila i sta sam obisla u Izraelu a sta u Jordanu, za Egipatski pecat koji imam u pasosu od ranije, kojim povodom sam isla i to je bilo to. Meni su ranac otvarali i pregledali detaljno, ali nisu svima.

Prvi put sam prosle godine putovala u Izrael I ispitivanje je trajalo pola sata.Pitanja tipa sta moji roditelji misle o mom suprugu (Arapinu ) isl. Pokusala sam da ih razumem I njihovu situaciju.

Usla sam u zemlju sa Kanadskim pasosem.Neverovatno je da za 10 dana u zemlji I prelaska 5 puta preko granicnih prelaza nijednom nisam cula ‘’dobrodosli u Izrael’’.

Pre par dana sam se vratila iz druge posete Izraelu I WestBank .Istina je da sada dobijes papiric na ulasku umesto pecata ali ni ranije nismo imali problem ako ih zamolimo.

Sto se tice ljubaznosti , suprugu i deci su odobrili ulazak nakon pola sata a ja sam cekala punih 6 sati za pasos.Bez ispitivanja ili bilo sta drugo,vec samo sacekajto malo, kao objasnjenje.Gde ce deca da idu sa granice bez majke I koju logiku imaju stvarno ne shvatam da me drze 6 sati.Majka sa 2 male dece,Kanadski pasos,jedino sta ih je ocigledno navelo na ovo je moje mesto rodjenja Bosna I poreklo supruga a ne sto smo im sumnjivi ili nesto nije u redu sa nasom prosloscu.

Tri puta sam pokusavala ljubazo da razgovaram I vidim koliko ce da to potraje ali nista na kraju u 19:00 uvece I nakon 6 sati cekanja trogodisnji sin mi se razbio po drugi put na metalne klupe ,to je sve sto se nalazi na prelazu.

Kad sam usla kod sefice im ljuta sa detetom koje krvari bukvalno I  vristi ona se pocela izvinjavati I govoriti da ne treba cekati 6 sati I sl. I dala mi pasos nakon minut.

Mnogo smo putovali kao I ocigledno mnogi od vas ovde I jasne su mi procedure na ulasku u zemlju ,ali se to odradi za sat dva I ides dalje ili te vrate ,a ne cekas 6 sati sa dvoje male dece bez reci objasnjenja i dobrodoslice.

U svakom slucaju to mi nije pokvarilo cilj posete I uzivanje u onom sto sam htela da posetim.

• 3 weeks later...

Pozdrav svima.

Putujem sa porodicom u Tel Aviv 13.6 sa aerodroma u Budimpesti Izraelskom avio kompanijom El AL.Zanima me ima li neko iskustva sa tog aerodroma i sa tom avio kompanijom?

Ја бих се надовезао са још једним питањем. Да ли се код Еилата још увек плаћа излазна такса када се иде за Акабу?

Da, nažalost, plaća se 105 šekela (što je oko 27 evra), a računaj i na to da ćeš morati da platiš i jordanski taksi do Akabe - fiksna cena je 11 JD (oko 13 evra), čista pljačka, ali jedini vid prevoza do Akabe. Naprosto, nema nikakvog izbora. Osim toga, plaća se i izlazna taksa iz Jordana, barem je tako na graničnom prelazu King Hussein Bridge (10 JD..-12 evra i 5 JD za prevoz autobusom do izraelske strane granice, takođe jedina opcija, pošto je njegovo korišćenje obavezno)...To su sveže informacije od pre dve nedelje...

Plaća se izlazna taksi iz Izraela, 105 šekela, može i kreditnom karticom.

Viza za ulazak u Jordan je besplatna, ja sam očekivala da mi naplate oko 20JOD, ali nisu mi ništa tražili.

Izlazak iz Jordana sam platila 8JOD.

Što se tiče Tel Aviv aerodroma, nov je, veliki, moderan .. ja sam sletela nešto iza ponoći pa nije bilo gužve. Kad siđeš po prljag, odmah pored trake imaš i menjačnicu, što sam ja iskoristila da promenim novac, i već na vratima su me startovali vozači šeruta (minibus taxi) za Jerusalim. Odvoze na adresu, cena je 62NIS.

Prosto mi je neverovatno šta čujem od vas nekih kako se dosta toga promenilo u par meseci, kao da nismo posetili istu zemlju!  ;D Ja hteo boks-meč da pravim sa njihovim ''pečatlijama'', a oni vas još pitali da li da vam udaraju! Mora da su zapamtili svađu sa mnom pa iz straha više ne lupaju pečate.  ;D

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Уопште није могуће добити печат у пасош. Ја тражио и добио средње нељубазан одговор да они то не раде. Добих картицу са сликом и подацима коју су ми зацепили на улазу и на излазу оставили, тако да ми је остала као сувенир уместо печата.

I ja imam odlično iskustvo u Izraelu: sletele smo kasno uveče i bila je malo gužva, pa se čekalo, ali sama procedura je bila vrlo jednostavna - par standardnih pitanja, papirčić sa slikom umesto pečata i to je to. Čak ne prave problem ni ako se izgubi taj papirčić -  jednoj od nas se to desilo (i sama se prijavila :D ).

Izlazak jeste komplikovaniji - i nama trebalo dobrih 3 sata, više puta su nas ispitivali i pregledali, svaki pečat iz arapske zemlje je morao da se objasni, prebacivali su nam soli iz Mrtvog Mora iz jednog ranca u drugi, kao da ima neki limit po komadu prtljaga i to iz bezbednosnih razloga  :?. Posle tog deljenja su nas čak i pratili sve do predaje prtljaga da budu sigurni da nećemo opet vratiti sve u isti ranac.

@Tales - dopao mi se tvoj post, onaj duži... Mada meni se više dopao Izrael, razočarao me samo Betlehem.

• 2 weeks later...

Zasto te razocarao Betlehem?Ja sam se samo malo neprijatno osecao jer svi zevaju u tebe kada se setas po ulici,ali zato je hrana u restoranu pored crkve dobra i jeftina

Pa ne znam, nacitah se knjiga Amosa Oza i stvorila neku sasvim drugaciju ideju o gradu i o brdascima okolo.

A grad je vrlo obican, standardno prljav (to mi nije problem) haotican sa veoma navaletnim taksistima.

Dodaj to da ja nisam vernik, a zadesila tamo u vreme pravoslavnog uskrsa, pa grad bio preplavljen ruskim hodocasnicima, koji su se bas gurali i gazili, a, boga mi i tukli i svakavih se paganskih rituala moglo videti.

Crkva mi se nije dopala, a mi smo ok klopali na trgu ispred crkve.

Ali najbolji felafel u zivotu sam jela u Jerusalimu, na Mahane Yehuda pijaci - http://youtu.be/Pi-E8AlCMOk

:eat:

Ehej, evo Talesa, tek sad videh ovo. :)

Taši Taši tanana, hvala na komplimentu - uvek u službi naroda!  ;D

Nikola, bio sam ja u Bahajanskim vrtovima, free je ulaz, dođeš tipa 20min ranije pre ture (koja koliko se sećam u 9 ili 10 počinje, raspitaj se) i onda te vodaju sat vreme unutra uz priču. Nije loše, interesna je ono stvar... zapravo, to je jedino interesantno što može u Haifi da se vidi.  ;)

Ако неко планира на север Израела, обавезно треба видети Акру (Јевреји град зову Акко). Много је интересантнија од Хаифе. Крсташка тврђава је фантастична.

Da, da, slažem se, Akru treba videti. Jeste da sam očekivao mnogo više od nje znajući kroz ''šta je prošla'' i znajući njen istorijski značaj za krstaše, ali ono što me je tu kupilo su Templarski tuneli. OBAVEZNO proći ispod. A po meni bolji feeling su dve trđave na severu, najpre Nimrod (gradili Seldžuci), na obroncima Hermona, a onda i Kohav ha Jarden južnije od Sea of Galilee (Belvoir je drugi naziv). Nema gužve, a ako pogodite dan imaćete FANTASTIČNE vidike. Još ako ste history freak... prava stvar za vas.  ;)

Ehej, evo Talesa, tek sad videh ovo. :)

Taši Taši tanana, hvala na komplimentu - uvek u službi naroda!  ;D

Nikola, bio sam ja u Bahajanskim vrtovima, free je ulaz, dođeš tipa 20min ranije pre ture (koja koliko se sećam u 9 ili 10 počinje, raspitaj se) i onda te vodaju sat vreme unutra uz priču. Nije loše, interesna je ono stvar... zapravo, to je jedino interesantno što može u Haifi da se vidi.  ;)

Ja sam isto bio,pitao sam druge jesu li bili ;)

• 3 months later...

Pozdrav svim putnicima! :)

Trebala bi mi pomoć oko pronalaska najpovoljnijeg leta za Izrael... Datum odlaska je 12, 13,14. ili 15. septembar, od a povratka 24. ili 25. septembar 2014.

Hvala unapred!

Ja sam skoro kupila Budimpesta - Tel Aviv za manje od 100 evra, ali to je za januar, totalno van sezone -  za septembar je isti let 184 evra. Mozda je povoljnija Air Serbia i direktan let Beograd - Tel Aviv, samo prati kad imaju ponude...

Ili Pegasus, koji je sad 209, ali mize biti nekigph popusta i tu.

Imas vremena...

Da li je neko menjao devize na automatu za menjanje na aerodromu Ben Gurion ili negde u Izraelu? Koji je bio odnos deviza i šekela i da li se bitno razlikovao do kursa NB Izraela?

Pedjalon,

nismo menjali, ali gotovo 100% sam siguran da se transakcija vezuje za kurs kartice koju koristis plus provizija banke.

Mozes proveriti zavisno od kartice koju imas, dajem linkove za Visu i Master kao najcesce kartice koje se koriste:

http://corporate.visa.com/pd/consumer_services/consumer_ex_rates.jsp

https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/

p.s. i dalje imam 60 sejkela kod sebe, ako treba nekome da mu zamenim pre polaska u Izrael, cisto da vas ne oderu na konverzijama na aerodromu :D

0k mogli bi trgovati za šekele. Ali ja sam pitao za automate koji menjaju keš novac. Ubaciš novčanicu od recimo 20$ a on ispljune nešto šekela.

Ako menjas na bankomatu banke, kurs je isti kao i kad bi otisao na salter doticne banke, samo sto ponekad je jeftinije na bankomatu nego na salteru, odnosno provizija je manja