Jump to content

Featured Replies

Trenutno je malo napeto zbog ovih otetih tinejdžera i jučerašnjeg incidenta na Golanu, najbolje da citiram druga iz Jerusalima: " There is everyday life but there is something in the air". U svakom slučaju, usudio bih se ići danas, sutra, prati situaciju.

Čitam  danas neka bombardovanja u pojasu Gaze radi ove djece...

Malo jeste napeto ali svakodnevni zivot funkcionise. U ovom momentu sacekao bih jos koji dan da se smiri situacija na Zapadnoj Obali i onda bih se zaputio u Aman ( msm da sam tamo). Sto se tice busa i vize zaista nisam isao, ali ima  mnogo uputstava na netu kada ukucas na engleskom. Postoji mogucnost da cete cimati zbog libanske vize u smislu da ce ti postavljati pitanja:1. Zasto si isla u Liban 2. Imas li prijatelje u Libanu i ko su 3. Gdje si tacno bila itd

Ipak, nakon večerašnjih gurkanja u Jerusalimu, bilo kakav odlazak u Izrael bih stavio na hold al to je naravno subjektivna procjena.

Edited by stevancelinac

Ipak, nakon večerašnjih gurkanja u Jerusalimu, bilo kakav odlazak u Izrael bih stavio na hold al to je naravno subjektivna procjena.

Hvala Stevane, 

Jeste, ta pitanja ne pomalo opterećuju, evo još uvek se mislim da li je pametnije da eskiviram pominjanje prijatelja iz Libana :) 

Ovo za tu decu, znam, to traje već neko vreme ali su opet počeli da se zagrevaju na tu temu. Baš sam pitala drugaricu kod koje treba da idem kakva je situacija, i jbga, to ti je kao i u Libanu (pošto idem tamo češće puta), bombe eksplozije itd. a ono svakodnevni život teče normalno... 

I ja sam rešila da sačekam još neki dan sa konačnom rezervacijom jer me je 2011. rat u Siriji (onaj koji se već rasplamsao) sačekao gotovo na graničnom prelazu između Libana i Sirije... 

Ne bih to opet :) 

Da, to je dobra odluka, koliko vidim vece su sanse da se sve to smiri, prateci vijesti.

Sto se tice oznaka Libana u pasosu, ne znam sta bih ti rekao. Ako kazes da si bila kod prijatelja, postoji mogucnost da te pitaju ko je i ne znam da li bi iskulirali ako odgovoris da radije ne bi govorila ime. Mene su pitali za egipatsku vizu, rekao sam da sam bio na seminaru, pitali kakve prirode seminar, kazem kakve, pitali imam li prijatelje, kazem ako smatrate da su prijatelji ljudi koje povrsno poznajem sa nekoliko dana seminara i koje imam na fejsbuku, onda da, imam prijatelje u egiptu. dalje nije ispitivala u vezi toga. ja sam ispitan i zadrzan na samom ulazu u zgradu, prije check in-a. poslije je bila gnjavaza sa prtljagom, ali vise nisu uzimali pasos niti zapitkivali za egipat.

sad ti promisli kako bi se mogla "izvuci". ja sam cak ponio pozivno pismo sa seminara, za svaki slucaj, ali nisam ga pokazivao, to sam kontao da ako upadne se u neku border israel dubiozu.

Ako ostane na standardnom konfliktu Izrael - Gaza, to ce se zavrsiti relativno brzo kao i svih proteklih godina.

Ako neredi pocnu na Zapadnoj obali, to je vec nesto drugo.

Koliko sam razumio lokalce, zivot se jos uvijek odvija normalno ( saobracaj i ostala svakodnevnica) ali da jeste napeto - jeste.

• 3 weeks later...

da ne zna neko gde mogu da zamenim Izraelski sekel u srbiji? ako neko zna neka javi ili ako nekom trebaju sekeli mogu zameniti za dinare ili eure. iznos je 1150 sekela.

1sekel je negde oko 25 dinara po kursnoj listi

Edited by Duya

Potrazi agencije koje organzuju putovanja za Izrael. Narocito letovanja. Ljude koji preko agencija idu za Izrael pre ces naci na forumu putovanja.info. I ovo poslednje nije reklama :)

• 3 weeks later...

Da, to je dobra odluka, koliko vidim vece su sanse da se sve to smiri, prateci vijesti.

Sto se tice oznaka Libana u pasosu, ne znam sta bih ti rekao. Ako kazes da si bila kod prijatelja, postoji mogucnost da te pitaju ko je i ne znam da li bi iskulirali ako odgovoris da radije ne bi govorila ime. Mene su pitali za egipatsku vizu, rekao sam da sam bio na seminaru, pitali kakve prirode seminar, kazem kakve, pitali imam li prijatelje, kazem ako smatrate da su prijatelji ljudi koje povrsno poznajem sa nekoliko dana seminara i koje imam na fejsbuku, onda da, imam prijatelje u egiptu. dalje nije ispitivala u vezi toga. ja sam ispitan i zadrzan na samom ulazu u zgradu, prije check in-a. poslije je bila gnjavaza sa prtljagom, ali vise nisu uzimali pasos niti zapitkivali za egipat.

sad ti promisli kako bi se mogla "izvuci". ja sam cak ponio pozivno pismo sa seminara, za svaki slucaj, ali nisam ga pokazivao, to sam kontao da ako upadne se u neku border israel dubiozu.

Jao hvala za ovaj post! E tako sam nešto i sama mislila da ponesem dokaze da sam bila na nekim konferencijama po Libanu, ali da, bolje ne. A super mi je spika za površna poznanstva i fejsbuk prijateljstva. To je to ;) Inače, reših da idem, super je da karta stoji sa istom cenom kao i od pre dva meseca :)

Sretan put, siguran sam da ćeš uživati.

Za ostale koji planiraju, koliko vidim najjeftininja varijante je Sofija - Tel Aviv Wizz Air. Air Serbia je značajno poskupila.

Jel imao neko iransku vizu u pasosu kada je prelazio u Izrael?
Ovog oktobra planiramo proputovanje po Jordanu, pa bi na prelazu Aqaba/Eilat presli u Izrael.

E sad, u pasosu imam vizu iz Irana, jednu iz Malezije, jednu iz Indonezije ... takodje, mozda im bode oci jer u pasosu imam 11 kineskih viza ...  ::crazy:
Znam da ce da me 100% smaraju, spreman sam na to ... flowers::  ali na kraju trebalo bi da me puste, zar ne!?

Jao hvala za ovaj post! E tako sam nešto i sama mislila da ponesem dokaze da sam bila na nekim konferencijama po Libanu, ali da, bolje ne. A super mi je spika za površna poznanstva i fejsbuk prijateljstva. To je to ;) Inače, reših da idem, super je da karta stoji sa istom cenom kao i od pre dva meseca :)

Mene su isto ispitivali oko libanskih pecata (i jordanskih, i egipatske, marokanske i jermenske vize), ali kad sam rekao da sam bio turisticki, i da nisam uzeo niciji email/broj telefona, nisu vise pitali za poznanstva.

• 1 month later...

Danas sam skontao. Pričao sam sa jednim članom foruma i sa drugim oko iranskih pečata i ostalih problematičnih, pri ulasku u Izrael. Došao sam do vrlo prostog i logičnog zaključka - kad idete u IL avionom, Mosad to sazna ranije (pri kupovini karte), dobro vas ''obrade'', pa vas zato na aerodromu ništa ne pitaju. A kad izlazite, normalno, prirede vam lepi ''oproštaj''. :)

E sad, problem nastaje kad ulazite iz Egipta ili Jordana ''nenajavljeno'', onda ih šokirate i zato vas drže po X do XX sati (zadnji primer mr. Noćni posmatrač).

Eto, i ta dilema je rešena! :D

• 3 weeks later...

Eh raja, ´ajmo sada pomoci buducem vizitoru ovog dijela zemlje...

Slijecem na Ben Gurion (terminal 3)  12.11 (srijeda) oko 09:10 ujutro i pretpostavljam da cu zavrsit sa aerodrumom do 10:00h

Da li mi je najbolja i najjednostavnija opcija BUS ?

http://www.jerusalem-insiders-guide.com/going-to-jerusalem-from-ben-gurion-airport.html#sthash.Y9K0FSBn.dpbs

http://www.itraveljerusalem.com/articles/to-and-from-tel-aviv-airport/

Za putovanje u Betlehem, Hebron i Maslinsku goru najbolje je koristiti arapsku stanicu u blizini Damascus Gate-a  ?

E sad najzeznuti dio puta mi je sljedeci:

Kako se u nedjelju prebaciti iz Jerusalema do Haife (nekih 150km udaljenosti)

Da li bi mi preporucili stop na toj dionici (vremenski nisam ogranicen) ili da idem na voz ?

http://www.rail.co.il/EN/Pages/Homepage.aspx

Da li neko zna gdje se nalaze ove dvije zeljeznicke stanice: Jerusalem Biblical ZOO i Jerusalem Malha ?

Edited by Nervozni

Mislim da ti je voz jevtiniji od busa... Ako ne zuris... Treba da odes do grada (Tel Aviva), pa na voz za Jerusalim - Malha station. A od nje do centra - busom (čini mi se 18) do bus stanice na Jaffa Gate-u, pa odatle peške ili tramvajem. Ako menjaš bus-tram, uzmi tranzitnu.

Do Betlehema možeš i peške, a možeš busom (opet nisam sigurna, mislim da je 21 - proveri sve na Eggedovom sajtu) sa Damascus Gate-a. U Hebron busom ili kombijem iz Betlehema. Na Maslinovu Goru peške.

Ja bih ti preporučila voz, ali ne moraš me slušati, ja ne stopiram nigde.

Imas buseve od Jerusalema do Haife. Pre par dana smo uzeli jedan.
Cena karte je 44 shekela, a voznja do Haife traje oko dva i po sata.
Do Bethlehem-a bus broj 21 sa Damascus gate-a (8 shekela) ... a do Hebrona ta varijanta sa shared taxi iz Bethlehem-a.
Kao sto rekose, na Maslinovu goru se ide peshke. Treba ti pola sata da izguras uzbrdo od starog grada do vrha brda.

Kasnije ako ces iz Haife u Tel Aviv ili Akko, preporucujem zeleznicu. Nema guzve i brzo se stize.

Kad imam vremena malo cu opsirnije o Izraelu i Jordanu ..
Sve u svemu, drzali su me i ispitivali 2-3 sata na Jordansko-Izraelskoj granici, zato sto sam imao iransku vizu u pasosu.
Na izlazu iz Izraela (Ben Gurion aerodrom) niko me nista nije pitao. Bacili su pogled i na iransku vizu, cackali 2 minuta nesto po kompjuteru i uz osmeh mi vratili pasos... znaci, oduzelo je svega tih 2 minuta da se prodje pasoska kontrola.  :D

Edited by Nightwatcher

Ovde možeš da vidiš red vožnje i cenovnik voznih karata u Izraelu: http://www.rail.co.il/EN/Tickets/Pages/Calculator.aspx

Kako od aerodroma do Jerusalima pogledaj na ovom uputstvu za dolazak u hostel:https://abrahamhostels.com/jerusalem/location/

Ja sam išao busom od aerodroma do Jerusalima a u povratku do TA išao sam vozom, a do žs Jerusalem Malha busom, kako reče Yael No: 18.

Moraš imati keš kada kupuješ kartu za bus kod vozača.

Skontasmo njihovu logiku - uvek treba da se računa na jedno maltretiranje pri ulazu/izlazu. Ako ulećeš avionom i izlećeš njim, biće ''na odloženo'', dakle maltretiranje sledi na izlasku. Kada ulaziš kopnom iz arapske zemlje (mora iz arapske), onda ti ne daju odloženo, nego ''plaćaš'' odmah. :) To što te nisu terorisali pri izlazu je zbog toga što su već ubacili ''istorijat'' sa ulaza i videli da su te već ''obradili'', te nije bilo potrebe. ;)

Ja sam prošao glat' u oba smera sa aerodroma dok sam i pri izlasku dobio harmless number stiker na pasošu  :banana:

Nisam siguran koliko je bitno, ali u mnogim sličnim situacijama sam imao manje ili gotovo nikakve zezancije kada sam putovao u paru sa suprugom. U Izraelu nas je bilo četvrto, drugo tvoje nisu bili par (momče i devojče) i prolazili su kroz maltretiranje dok je nas dvoje bilo odavno iza kontrole. Eh sad, da li je to zbog toga što smo putovali zajedno ili možda ona zrači nekom mađijom - pitanje je sad  :hihi:

Gde si ti video da teroristi vode svoje supruge u akcije?  lol::

Edited by Tales

Skontasmo njihovu logiku - uvek treba da se računa na jedno maltretiranje pri ulazu/izlazu. Ako ulećeš avionom i izlećeš njim, biće ''na odloženo'', dakle maltretiranje sledi na izlasku. Kada ulaziš kopnom iz arapske zemlje (mora iz arapske), onda ti ne daju odloženo, nego ''plaćaš'' odmah. :) To što te nisu terorisali pri izlazu je zbog toga što su već ubacili ''istorijat'' sa ulaza i videli da su te već ''obradili'', te nije bilo potrebe. ;)