Jump to content

Featured Replies

o da i ja napisem svoj ulazak i izlazak u cifutland... :)

- poslije slijetanja slijedi kratka setnja do pasoske kontrole gdje me doticna likushab salje 15-tak metara unazad u sobichak...

Dok sam dosao na red za prozivku (da samo vide jesam li tu) proslo je oko sat vremena. Dok za prvi "intervju" oko 1,5-2sata. Ispunjavanje onog standarnog formulara (ime.prezime.br telefona. email1. email2. ime oca. ime ocevog oca) i kratki razgovor o razlogu posjete i gdje cu biti (koji grad) i gdje cu odsjesti...

- slijedi njihovo trazenje informacija o meni (valjda preko e-mailova) na fb-u, twitteru (dao druge mailove koji su cisti)

- poslije nenalaska nekih informacija slijedi i drugi poziv u sobu, gdje se obavlja detaljniji razgovor i pregledanje telefona (imenik, album)... apl. facebk i mozzila su izbrisane unaprijed. Tako da ni nakon toga nisu nist doznali (imali). Zatim slijede pitanja: da li volite izrael, hocete li ici na palestinsku teritoriju i sl. pitanj.

- nakon toga slijedi vracanje u sobicu i nakon 4 sata zadrzavanja donose flasiranu vodu i sendvic od paradajza i krastavica...

- nakon proteka 5sati i 40-tak minuta ttdonose mi pasos sa papiricem na kojem je pecat...

U odlasku prilikon check inna levat mi daje pogresnu kartu od Natalije sto sam skontao tek kad sam djelimicno prosao zadnju provjeru (skener tijela). Uglavnom po covjeku za torbu (check in) i pregled tijela i licne prtljage treba odprilike pola sata...

Pa neka posle ide neko u Izrael... Ovo prevazilazi svake granice.

Pa neka posle ide neko u Izrael... Ovo prevazilazi svake granice.

С обзиром шта се дешава тој земљи и у тој земљи, не видим шта је коме чудно што се тако понашају. Очигледно им је битнија сигурност него туризам, што је потпуно разумљиво.

Ja bih da se kao i uvek pozovem na logiku. Ona kaže sledeće. Jevreji slove za najpametnije ljude na svetu (i sami to za sebe kažu), a i činjenica kaže da su dobitnici preko 20% Nobela? Ok, ima i onih (čudno-glupavih) teorija zavere po kojima su oni masoni koji drže banke i ceo svet u senci blablabla. Dalje logika kaže da njima takva situacija nije od juče, nego 70 godina?!? Dalje činjenice kažu da je Mosad možda i najefikasnija obaveštajna služba na svetu.

E sad da je tebe pitam druže jedno mnogo prosto pitanje. Uzevši u obzir da oni imaju takvu situaciju 70 godina, da znaju (ko ima povratnu kartu) kad ulećeš i napuštaš zemlju, samim tim i sve o tebi (normalno da sve provere unapred, još pre tvog dolaska), zar majku mu bre nisu naučili da razlikuju teroriste od prašnjavih bekpekera? Da li je zaista potrebno da nekog Srbina ili Hrvata maltretiraju toliko vremena silnim glupostima? Još i činjenice kažu da niko ko je srpskog porekla nije napravio neko sranje prema Jevrejima ikada (ispravite me ako grešim). Mislim, ja kapiram dosta stvari, njihovu situaciju, borbu za opstanak... Ali da neko ko te ima unapred skeniranog tebe zajebava par sati, ma idi beži, to nikad neću da razumem.

Ја бих то поставио овако: ко најбоље зна како треба, ти, ја или Мосад? 

Ако Мосад тако ради, најефикаснија тајна служба на свету, онда вероватно то тако треба ;)

Ја бих то поставио овако: ко најбоље зна како треба, ти, ја или Мосад? 

Ако Мосад тако ради, најефикаснија тајна служба на свету, онда вероватно то тако треба ;)

Svašta... Pa ja, razume se! :D

Ma shvatam ja da je njihova logika ''što više provera to bolje (bezbednije) za nas'', ali očito da se nama putnicima taj metod ne sviđa. Koliko ja vidim, tim metodom turisti najviše naj-ebu dok im teroristi ponovo dižu sinagoge, ljude i vozila u vazduh, po sistemu dok je dobre volje, biće i načina. :D

Мада кад мало размислимо, да сам ја Мосадовац, мени би људи са српским пасошима, као и босанским, македонским, црногорским, хрватским и "косовским" били изузетно сумњиви. Без обзира на име и презиме, јер оно може итекако да завара.

Јер ако се не варам њима је циљ превенција а не да после нечега буде "хеботе, требали смо" :)

А замисли тек шта би им радили да не пазе оволико! ;)

Мада кад мало размислимо, да сам ја Мосадовац, мени би људи са српским пасошима, као и босанским, македонским, црногорским, хрватским и "косовским" били изузетно сумњиви. Без обзира на име и презиме, јер оно може итекако да завара.

Јер ако се не варам њима је циљ превенција а не да после нечега буде "хеботе, требали смо" :)

А замисли тек шта би им радили да не пазе оволико! ;)

Zamišljam... Kao što rekoh, Srbi verovatno ništa. :) Makedonci i Crnogorci su lenji za te stvari, dok za braću Kroasane, Bosančerose i ''Per Kosoves'' ne mogu da garantujem.  lol::

Da neko maltretira Jevreje bilo gde u svetu odmah bi napravili sranje. Da nema Jerusalima tj. pravoslavnih mesta ne bih nikad ni pomisljao da odem tamo.

Zamišljam... Kao što rekoh, Srbi verovatno ništa. :) Makedonci i Crnogorci su lenji za te stvari, dok za braću Kroasane, Bosančerose i ''Per Kosoves'' ne mogu da garantujem.  lol::

Није исто Србин и држављанин Србије, то је једно. Заборављаш да пасоше свих ових земаља имају и Албанци и Бошњаци, који се већ на десетине боре у Сирији на страни, хм, знамо већ кога.

Е сад, имаш и вести о етничким Србима који су прешли на ислам, а имена можда нису променили у документима. Имаш случај оног београдског таксисте, пореклом из неког села из околине Аранђеловца, дакле Шумадинца, који је целу породицу превео на ислам и ћерке поудао за вехабије. 

Врло је лако могуће да то није једини случај, по Босни знам за неколико случајева Срба који су прешли на ислам. Они могу да имају српска имена и босанске а богме и српске пасоше. 

Такође, српске пасоше имају Роми, па и они избегли са Косова, који су често не само муслимани већ и следбеници тих неких вехабијских идеологија.

А није искључено да се нешто слично могло десити и дешава и у ХР, ЦГ, МК...

И сад Мосадовац треба да губи очи по нашим документима и размишљам, хм, овај Јасмин, дал је он Србин православац, Бошњак муслиман, Албанац, Хрват... :D

Тако да, као што рекох, да сам ја Мосадовац, до гаћа и даље би нас претресао, све редом :)

Edited by Relja

Video / sreo sam se sa buljukom Palestinaca sa izraelskim pasošima - nisu mi delovali kao Hasidi

da bih rekao da su OK i da mogu preko crte bez trešenja gaća!

Ali, pasoš je pasoš (tj. ima zemalja & "zemalja": svi su jednaku samo su neki malo jednakiji).

Teško mi je da zamislim toliko trkeljisanje nekog  Nemca, Francuza, Španca... ili npr. Litvanca... 

Hahahaha, brate, stvarno si legenda, odakle ti svi ovi podaci ko je koje vere, kad se udao/oženio itd? Priznaj da radiš za Mosad ili tako neku ''bratsku'' agenciju! :D

Ok, prozajebavasmo se malo, odosmo u off donekle, ali smo svi saglasni u jednom - nije lepo to što nas tako zajebavaju po aerodromima.  :spot:

Мени прија кад се неко занима за мене, онај Мађар на Хоргошу ти честито ни пасош не погледа... Румуни бар питају де идеш... 

E vidiš, možda je problem u meni što sam uvek preozbiljno shvatao te granice i granične kontrole... Kontam da bi trebalo da krenem sa mišlju da mogu da se zezam sa službenicima, kao jednom jedan naš lik iz Niša kada je prelazio kod Gradine, pitaju ga imaš li šta da prijaviš, on kaže: Ma ništa, samo 3kg heroina!  lol::

Па не знам баш колико је баш толико зафрканције паметно... али знаш онај осећај кад пролазиш поред патроле саобраћајне полиције, а имаш сву опрему, ниси направио неки прекршај, ниси пио алкохол... просто ти дође да сам станеш и кажеш "контролишите ме" ;)

Па не знам баш колико је баш толико зафрканције паметно... " ;)

Štaviše, verujem i da je [krivično] kažnjivo u većini legislatura. Kod Amera izvesno (znate koliko su oni control freakovi što se toga tiče):

Filing a false police report can lead to multiple criminal consequences. Many states call this charge "false report to a peace officer." It is one of the few types of speech that is not constitutionally protected. Lying to a law enforcement officer can result in a criminal conviction.

Depending on where you live and the extent of the deception, the criminal charge of filing a false police report can either be a misdemeanor or a felony. Cases that cause less inconvenience to police and other authorities tend to be classified as misdemeanors, while people who create greater confusion or harm by filing a false police report may face felony charges.

Read more: http://criminal-law.freeadvice.com/criminal-law/white_collar_crimes/false-police-report.htm#ixzz3JbXqsw8G

Under Creative Commons License: Attribution

Dobro raja, nemam ja nista protiv provjera i normalno da treba provjeriti osobe od tamo neke zemlje jos pri tome ako je osoba musliman (zbog opceg rata i medijske halabuke na muslimane), ali da ti treba 4-5h da provjeris jednu osobu, e to ne mogu shvatiti... vec mislim da je bilo cisto igranje zivaca i da vide moju reakciju na njihovu igru...

...jos mi postavlja pitanje: da li cu ici u Palestinska podrucja i hocu li upoznati Mahmuda Abaza a ja im odgovaram...

- da cu biti samo u Jerusalemu al da bih volio upoznati Abaza i Ariela Sharona ali mislim da ne bi oni voljeli upoznati mene :) 

• 4 weeks later...

Eh raja, ´ajmo sada pomoci buducem vizitoru ovog dijela zemlje...

Za putovanje u Betlehem, Hebron i Maslinsku goru najbolje je koristiti arapsku stanicu u blizini Damascus Gate-a  ?

Kako si prošao sa West Bank-om? Ja sam bila u septembru- odmah nakon primirja i nisam ni otišla do Hebrona koliko je bilo tenzije i nekog preteranog ludila.

Edited by Inna.Iva

Sretan put, siguran sam da ćeš uživati.

Za ostale koji planiraju, koliko vidim najjeftininja varijante je Sofija - Tel Aviv Wizz Air. Air Serbia je značajno poskupila.

Stevane, da se zahvalim i na savetima i na željama. Večeras ne mogu duže o Izraelu i okolini, jedino želim da potvrdim da sam imala sreće da čak i Izrael doživim u divnoj množini energija, ljudi, kultura, stavova itd. koje su se makar u mome slučaju, uvek pokazale kao uslužne i otvorene za komunikaciju. :)

Ovako, ne znam da li znate, ali uveli su i broj 7 kao vrh vrhunsku opasnost. Moja drugarica ladno zabola sedmicu. Samo na pogrešnom mestu... Ne znam kako bih vam objasnila šta sve rade u tom slučaju. Rećiću samo da su joj neke ikonice koje je nosila za poklon otvarali i razdvajali slike od osnove- znači uništavali ono što nosiš kao poklon u biti.

Inače, moje iskustvo sa aerodroma je prilično pozitivno. Dolazak na aerodrom sa sve mojim libanskim vizama i ulazak je protekao laganica. E sada, sigurna sam da je to imalo veze sa mojim stavom, jer su devojku ispred mene momentalno ispratili u čuveni sobičak, a mislim da ona i nije imala neke viza sjebove, već nije imala pravi stav. A stav je tipa Ja vladam svetom ali onako nobl i nenameljivo. Tako nekako :) Govorim tiho i nosim smartphone u ruci, na kome nonšalantno, tu na šalteru proveravam gde mi radi drugarica kod koje idem u posetu.

Znaaaači, idiot; pitaju me standardno za libanske vize, zašto šta, i nisam lagala, rekla da je bilo poslovno, ali opet moj stav, kao neke nebitnosti svega toga je doprineo da u nekih 7 minuta završimo sa pitanjem jbenih viza u pasošu. Ali... Pita ona mene sada dalje o tome kome idem u posetu. Pričam ja i onako kulerski normalno uz jedno Just a moment tražim u telefonu Note na kome imam Memo o drugaricinim podacima. I jbte, sve lepo piše tu, mislim ja. Kad, ispostavi se da plavuša nije upisala ime bolnice u kojoj radi i lepo stoji: works at: i prazno... Brrrrrr. Haos. Ja ne znam napamet. Znam da je neko nemačkasto prezime, ali to je to.

Ovoj odmah to sumnjivo, vidim opet počela da se vraća na vize i da ih lista onako sa sve facom opasna-sam-i-reći-ćeš-mi-sve-jel-jasno! ;) Ali zadržim ja moj vladam-svetom-ali-nobl stav i ladno tu na šalteru uključim Fejsbuk da pronađem šta joj stoji gde jebeno radi lol:: eeeeej koja scena. I sve ja polako, bez naglih pokreta, listam ja FB, tražim Moju Vloru gde je. Da ne verujete. I jbte prođem! Znači sve ukupno 15 minuta!

Izlaz Eilat-Aqaba sve laganica. Ali vičite za pečat!!!

Ulazak iz Jordana je bio loš i smešan. Zabola sam 6icu ali nisu me mnogo cimali, opet verovatno zbog stava i onog mog gledanja direktno u oči. MNOGO VAŽNO, ovde obavezno morate da sto puta ponovite da vam ne lupe pečat pri ponovnom ulasku u Izrael. Meni znači ženska uz najlepši osmeh zabola pečat!!! Možda je to kazna za vize... :)

Ubile su me žene na ovom prelazu. Ženska koja mi je određivala brojčanu sudbinu, je bila potpuno frustrirana i baš onako spremna da cima. E da, još nešto je bitno u tim situacijama koliko sam shvatila, oni vam postavljaju isto pitanje u 1000 varijanti. Ne dajte da vas to zbuni. Znači ako pitaju 15 puta npr. zašto Liban, 15 puta direktan, jasan odgovor, čak i isti, ili ako vam dosadi malo premeštajte red reči u rečenici. Ali poenta je da vas ne zbune da zastanete, makar ne a da se to vidi. Pošto me ona nije slomila u tih 15 minuta, poslali su me dalje na proveru prtljaga i zadržala je pasoš, tj. prosledila ga je sa druge strane ekipi koja je pregledala torbe.

E to je tek bilo presmešno. Pošto ne razdvajaju ove obeležene i neobeležene meni je tip (strpljivo sam sačekala da to bude muškarac a ne još jedna žena  ) jedva pipnuo ranac a ručnu torbu koju sam nosila nije ni pogledao jer sam je privremeno bila stavila na neko mesto za odlaganje stvari koje nije bilo tu gde se vrši kontrola. A onda kada sam ga zamolila da mi doda pasoš, e onda je usledilo detaljno opipavanje sa čuvenim uređajčićem. Ali OPET nije pogledao ručnu torbu.  A moram priznati da je ovaj tip bio super, veoma kulturan i videlo se da ga smara što mora da isprati proceduru. Tada kada je uzeo pasoš je prevrnuo očima!!! Znači hit.

Da mi nasmejana gospodža ne lupi pečat, rekla bih super 6ica iskustvo :)

Moj odlazak sa Ben Gurion-a je bio potpuno OK. Napomena, jeste da treba da se dođe ranije, ali spremite se da recimo to što dođete 4 sata pre vremena zakazanog za check in, ne znači da ćete tada biti ispitani-skenirani-šta već. Oni otvaraju let 3 sata pred polazak i to je to. Dobro je doći ranije svakako da biste bili među prvima u redu za ispitivanje. Ja sam nakon 25ominutnog ispitivanja, koje je meni delovalo kao da traje satima, uspela da se provučem sa 5icom. :) A cica mica me je ispitivala tu na licu mesta i brzo je ona završila samu temu viza, možda 7 minuta, a sve ostalo vreme je potrošeno na jedno jedino pitanje i njegove varijacije: Čime se bavite? I šta Vi to radite kao Head of Library? Koji je vaš posao?

Ja uredno skoro 20 minuta jedan isti odgovor davala, gledala je u oči sa gore pomenutim stavom i tako... Uspela da izvučem 5. Da, jednog trenutka mi je rekla da stanem na posebno mesto, sigurno jer odatle gledaju na kamerama tvoje mimike, i ona je tada uključila voki toki (mislila da nisam videla, pifff) i valjda procenjivala zajedno sa nekom ekipom za koju sam brojku lol:: . Ma hit! Ja se samo radovala da neće ispred mene da otvaraju moju torbu punu sitnica koje vraćam kući. samo sam razmišljala KAKO ću spakovati sva ta čuda natad kada ih jednom izvade da bi prešli spravicom po svemu... :) Ovako su oni to sami tamo otvorili i skenirali detaljno i spakovali nazad. E to im je za kaznu :D :D

A ovamo gde su mi pregledali ranac sam naišla na drugačiju taktiku- prijateljsku. Kao pita mene ona ženska: Jao pa kako ste se proveli? Jeste li uživali? Dža-bu, pa gde ste sve bili? AHA, tu smo... Hoće da se izletim da sam bila po Palestini.. Nemo' guja da vas opeče da pomenete išta na tu temu... E ali se ona prevarila, jer meni je malo i profesija da se mlatim sa ljudima pa ti ja sada ubacim nju u priču. Skontala sam da je iz Akka, pa ja hvalospeve o humusu, kolačima, ljudima- što je btw tačno, i onda na sve to dodam još i kako sam spasila život jednom Izraelcu- o tome u nekom drugom postu, i zatvori ti ova moj ranac, ne pregleda telefone za podatke, ma ništa. Sretan put, dođite nam opet!

Uh, u kojoj zemlji ste to vi bili? :)

Ja sam i u dolasku i u odlasku prošao sve kontrole za par minuta kao i u Budimpešti.

(A nije da ne ličim na Arapina):). (I bio sam u puuuuuuuuuuno arapskih zemalja)

Ili su me odmah pročitali?:)

Od Jerusalema (Damascus gate-a) do Hebrona prebacio se sa arapskim taxijem (25 sekela u jednom pravcu), dok sam u povratku prosao za 20 sekela (kombi)...

Dolje oko dzamije/sinagoge Ibrahim situacija je za nepozelit...imao sam osjecaj kao da sam u Iraku :) sve vojnik do vojnika...

Ja sam bio dolje u subotu za vrijeme shabata, kada oni (jevreji) "okupiraju" dzamiju/sinagogu za svoje potrebe, ali me to nije sprijecilo da istu posjetim i budem nakon 15-tak minuta deloziran iz iste (nakon standardnih pitanja: odakle si, kako se zoves, jesi li musliman?)

Uglavnom, kako mi rece jedan Norvezanin (novinar), kojeg sam sreo na Maslinskoj gori: Hebron je pravo mjesto da se vidi realna situacija u ovoj zemlji.