Jump to content

Featured Replies

Beograd -- Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da bi sporazum o bezviznom režimu između Srbije i Rusije trebao biti potpisan početkom 2009. godine.

Konuzin je novinarima u Privrednoj komori Srbije kazao da je taj sporazum već usaglašen i da je u toku njegovo tehničko sređivanje. "Procedura tehničkog sređivanja se istovremeno obavlja u Srbiji i u Rusiji i očekujem da će sporazum u narednom periodu biti spreman za potpisivanje", kazao je Konuzin.

Ambasador Rusije je danas prisustvovao sednici sekcije za Rusku federaciju u Privrednoj komori Srbije.

Izvor: B92/Beta

Jasna stvar. Kada se zavrsi sve oko gasnog aranzmana i NIS-a bice potpisan i sporazum o bezviznom rezimu.

Dobra stvar kod Rusa je sto ce taj sporazum kod njih da stupi na snagu verovatno danom potpisivanja jedino ako ovi ovde kod nas ne traze da to prodje u parlamentu.

Nego jel zna neko koliko dana ce moci da se boravi: 30 ili 90?

• 2 weeks later...

Bice do 30 dana. Receno mi je da ce sporazum stupiti na snagu do proleca - koje za Ruse pocinje 1. marta. Znaci, vrlo brzo.

Nadam se da ce ovo biti signal za zakljucivanje slicnih sporazuma i sa drugim zemljama ex-SSSR - ili bar bogatijim zemljama sa tog podrucja, obzirom da uglavnom nemamo ni mi kod njih, niti oni kod nas ambasada, tako da je organizovanje pribavljanja viza (uglavnom preko Moskve) preskupo i prekomplikovano.

Trebalo bi nabaciti ovo kao temu za razmisljanje nasima u MIP-u.

Kolosus:

Ako bude bezvizni rezim do 30 dana kako ce do da se odnosi na boravak u Belorusiji?

Da li ce biti moguce 30 dana u Rusiji pa 30 dana u Belorusiji posto prilikom prelaska iz Rusije u Belorusiju nema pecata ulaska. Ili ce u Rusiji da gledaju datum ulaska u Rusiju pa ce da se boravak meri po tome iako se recimo odmah po ulasku u Rusiju (recimo na aerodrom u Moskvi) ode u Belorusiju i tamo boravi 30 dana a ne u Rusiji.

Posto si napisao "Receno mi je da ce sporazum stupiti na snagu do proleca" znaci da si to proverio na nekom zvanicnom mestu (negde u Moskvi) pa probaj da proveris i ovo gore.

Sto se tice ukidanja viza sa ostalim zemljama ex-SSSR tesko da tu moze nesto da se desi u dogledno vreme.

Sa Belorusijom bezvizni rezim je vec 10 godina, Ukrajina nudila bezvizni rezim vec neko vreme ovi ovde nisu na to obracali paznju. Kirgistan je imao bezvizni rezim ali su nam uveli vize izgleda negde tokom ove godine (kao i za sve ostale zemlje bivse SFRJ) - sada daju samo multi vize. Jermenija je dozvoljavala ulazak bez vize, pa onda ko ima pozivno pismo ne treba mu viza (to sada vazi samo za Crnu Goru) a sada nam treba viza. Sa ostale zemljama ex-SSSR ne treba ni pomisljati o ulasku bez vize.

Iz Moskve sam dobio ovaj odgovor - citiram:

В самое ближайщее время, до весны 2009 года, состоиться подписание

двустороннего Соглашения. В соответствии с которым взаимные поездки будут

осуществляться без виз на срок до 30 дней.

Od postavljanja mog pitanja do dobijenog odgovora je proslo sigurno mesec i po dana, tako da nema smisla pitati ih bilo sta vise. Mozda bi bilo najpametnije to pitanje postaviti ovima u beloruskoj ambasadi, obzirom da se verovatno ne ubijaju od posla.

Sto se tice jermenskog 'bezviznog rezima', takav ne postoji. Pisem iz Jerevana i pri ulasku u zemlju sam na aerodromu platio vizu od 50$ (ne traze nista osim para i popunjenog formulara). Letos sam takodje bio u Jermeniji, kada mi nije prosla klauzula 'poslovno', nije proslo ni pozivno pismo firme - samo su mi se nasmejali i poslali me da menjam dolare. To je logicno, obzirom da nasi njima traze vize, koje moraju pribaviti u Moskvi (sto ih zajedno sa uslugom agencije kosta oko 150e). Ono sto pise na nasem sajtu MIP-a nije tacno. Ja sam poslovnom partneru poslao pozivno pismo, da bi on proverom u nasoj ambasadi u Moskvi utvrdio da isto nije dovoljno, vec da treba viza. Kad sam nazvao MIP da vidim o cemu je rec, dobio sam otprilike ovakav odgovor/kontrapitanje: "zasto bismo objavljivali detalje nasem o viznom rezimu?!"  :maddd:

Identican vizni rezim imamo i sa Gruzijom: za nas - plati 50$ i udji, a za njih kompletna vizna procedura.

Za centralnoazijske zemlje ZND-a uglavnom vazi prepiska preko Moskve...

Cemu sve to?

Ovaj ruski odgovor pominje "potpisivanje dvostranog sporazuma". Nije mi jasno zasto se pominje dvostrano kada je Srbija ukinula vize za drzavljane Rusije aprila 2008.

Ulazak u Jermeniju je bio moguc bez vize valjda. Njihov MIP ima informaciju od 23.5.2005. po kome drzavljani zajednice Srbije i Crne Gore mogu da udju u Jermeniju bez vize ako imaju pozivno pismo.

Medjutim jermenski MIP od 1.9.2007. ima novu informaciju po kojima samo drzavljani Srbije sa diplomatskim i sluzbenim pasosem mogu da udju bez vize. Nama (sa obicnim pasosima) treba viza. Ali na srecu nije nam potrebno pozivno pismo, samo se popuni obrazac i plati se koliko treba. Viza se moze dobiti na aerodromu Zvartnots i bilo kom kopnenom prelazu i kosta 50$. Ako se trazi u ambasadi kosta 32 Euro/44$. To je viza sa jednim ulaskom a multi viza kosta 171 Euro/234$. Cenu iz maja 2008. mozda su sada podignute.

Sajt naseg MIP-a sa informacijama o vizama je mahom pogresan. Informacije su od pre nekoliko godina i niko se ne trudi da to azurira.

Pitanje "zasto bismo objavljivali detalje nasem o viznom rezimu?!" ?

Pa verovatno misle da svi hoce u Sengeniju, niko nije valjda lud da ide negde na drugu stranu pa sto bi se mucili da objavljuju informacije o viznom rezimu sa Kirgizijom :o

Znaci ostaje za centralnoazijske zemlje ZND-a uglavnom vazi prepiska preko Moskve mada sam ja koristio Minsk.

A cemu sve to? Pa jos od raspada SFRJ i SSSR pa do danas Srbija ima diplomatiju sam sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom. Valjda tu lezi interes a drugo je nebitno. Sa druge strane opet iz bivse SFRJ samo Srbija ima ambasadu u Belorusiju i obrnuto.

Mislim da je smisao sporazuma sa Rusijom deportacija lica koja ostanu duze od dozvoljenog o trosku maticne drzave. Nesto slicno smo potpisali i sa eu, pa su sada kao nesto lakse krenuli da nam daju sengen vize - na duze vreme i vise ulazaka.

Sto se tice Jermenije, ja sam letos imao pozivno pismo firme i nisam prosao.

Viza se moze nabaviti na bilo kom granicnom prelazu i kosta 15.000 jermenskih drama, sto je malo manje od 50$ (ostane nesto malo metalnog kusura). Ne treba nista od dokumentacije, cak ni fotografija. Popunjava se formular koji se dobije na granici. Valja nabaviti nekakvu adresu u Jermeniji, cisto da mesto u formularu ne ostane prazno. To niko nece proveravati. Ne treba dodatna registracija u policiji i sl.

• 2 weeks later...

evo sad gledam voz kiev - st.petersburg ide kroz belorusiju, tj ulazi prvo u belorusiju, pa onda u rusiju.. a ako se ide preko vauchera (fiktivnog ili ne, nebitno), kako to posle regulisati posto izmedju rusije i belorusije nema granice?! izvinjavam se ako je vec odgovoreno na to pitanje negde..

mislim lepo ako nam do leta ukinu vize, ali sta ako ne :/

Buddha nisam bas u toku ... i malo mi je nejasno sta pricas? El pominjes ruski ili ukrajinski vaucere? Verujem da je ruski jer pretpostavljam da si vec resio kako ces do Kijeva (mada ako ces za st. Petersburg glupo je ici do Kijeva prvo, najbolje je presedati u Lvivu). Elem ... ako si u Kijevu imas dve varijante, da uzmes direktni voz Kijev - Peter koji ide preko Belorusije. Za belorusiju nam ne treba viza a za izmedju Belorusije i Rusije nema granice. U tom slucaju ces po dolasku u Peter otici da se prijavis (jer se u rusiji moras prijaviti ako ostajes u jednom gradu duze od 3 dana) i tamo ces overiti svoj boravak na papiru koji ces dobiti na Beloruskoj granici, naravno svoj vaucer ces priloziti tamo. Sruga varijanta je da uzmes voz Kijev - Moskva pa Moskva - Peter. Cekanje u Moskvi je taman dovoljno da sa Kijevskaja stanice u Moskvi odes do crvenog Trga, obidjes ga i onda odes do stanice odakle polazi voz za Peter.  Ovako ne ides preko Belorusije, dolazis u Petr sa 3 sata zakasnjenja ali si video i Moskvu! Eto!

hvala :)

1. varijanta je u opticaju.. posto je plan kiev-st.petersburg-pa onda moskva-irkustsk-ulan bator-peking-shanghai-itd. :)

sustinski vecinu info-a sam pokupio, a ako nesto jos zafali, ima do leta vremena :)

• 4 weeks later...

Premijer Rusije Vladimir Putin odobrio je nacrt sporazuma o uslovima putovanja državljana Rusije i Srbije, koji predviđa bezvizni režim ukoliko boravak na teritoriji druge države ne premašuje 30 dana.

U nalogu od 4. feburara ove godine, objavljenom na sajtu ruske Vlade, Ministarstvu inostranih poslova naloženo je da u ime vlade potpiše Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o uslovima uzajamnog putovanja državljana RF i RS, nakon postizanja sporazuma sa srpskom stranom. Uz nalog je priložen i tekst sporazuma u kojem se ističe da strane potpisuju sporazum vođene željom da se razvijaju prijateljski odnosi između dve zemlje i težnjom da se uprosti način putovanja državljana Rusije i Srbije.

Cela vest na sajtu Blica

:spot:

Nema sanse da Ukrajina pristupi nato-u.

A Rusi bi time debelo zeznuli vise od 40% stanovnistva Ukrajine, koji su ruskog porekla.

Ili bi svojima jednostavno podelili ruske pasose (kao sto su ih dali i Abhazima, Osetinima i Pridnjestrovljanima), a za ostale zatvorili granicu.

Ovo konacno ukidanje viza od strane Rusa je odlicna vest. Na leto ima da odem do Socija, posto svakako idem do Kavkaza...

Kao po obicaju narod niko nece da pita iako je u Ukrajini 70% stanovnistva protiv pristupanja NATO paktu.

Jedino oni na zapadu Ukrajine hoce. Situacija ce tek da se kompikuje. Takodje po NATO protokolu clanica ne moze da postane drzava koja na svojoj teritoriji ima stranu vojsku. U Ukrajini na Krimu stacionirana je ruska crnomorska flota koja ce tu da ostane do 2017. godine a verovatno i posle toga.

Da li ce Rusija da deli pasose je pitanje. Kada sam bio u PMR u Tiraspolu postoji "predstavnistvo" odnosno ambasada Rusije pod drugacijim imenom. Tamo se podnose zahtevi za rusko drzavljanstvo to je proces koji traje odredjeno vreme ali vecina stanovnista Pridnjestrovlja ima dva pasosa (ruski i moldavski) a neki cak i tri (ruski, moldavski i ukrajinski).

U Ukrajini vecina koji se izjasnjavanju kao Rusi ima i rusko drzavljanstvo ali su ga dobili uz obavezu da ne napustaju Ukrajinu vec da ostanu tamo i glasaju na izborima i tako resavaju politiku. To su glasaci "Partije regiona" koji su naklonjeni Rusiji. Takodje u Rusiji je donesen zakon po kome svaka osoba koja je za vreme SSSR rodjena na teritoriji danasnje Rusije kao i njihovi potomci moze da trazi rusko drzavljanstvo po skracenom postupku i to obilato koriste Ukrajinci (po naciji) iz Ukrajine. Ukrajinska vlada se zali da im Rusija "krade" stanovnistvo jer mnogi naopustaju Ukrajinu i sele se u Rusiju.. Sto i nije cudo kada Rusija koja ima 147 miliona stanovnika na izborima ima 101 milion glasaca.

Putin je potpisao ukaz a kada ce tacno vize biti ukinute ostaje da se vidi. Pre nekoliko dana sa sam se vratio iz Rusije i Belorusije i u Rusiju sam isao na pozivno pismo. Viza bi trebalo da se ukine marta meseca ali videcemo kada. Takodje u ukazu o ukidanju viza za drzavljane Srbije se kaze da ce Rusija zabraniti ulaz na svoju teritoriju drzavljanima Srbije za koje nadje da je to potrebno. Ovo se odnosi na Albance sa Kosova koji uzimaju nove srpske pasose.

Kika slazem se sa tobom.

Za vreme SSSR-a letovaliste za partijski aparat a danas za oligarhe i bogatase.

Verovatno se danas tamo mnogo kopa i gradi zbog olimpijade.

Ima i boljih i zanimljivijih mesta u Rusiji.

U sektoru vize nove informacije o Rusiji. Koliko je ovo tacno?

Za "poslovno" je problem jer se i ne izdaje, vaucer mora da bude pravi a ne fiktivni.

Ja sam nedavno bio sa novim pasosem i pozivnim pismom i sve je proslo bez problema.

Srbija je valjda uvek naslednica posle raspada drzave - prvo SFRJ, pa SRJ pa zadnja drzavna zajednica.

Razni sporazumi ostaju valjda na snazi do potpisivanja novih. To je i sada slucaj sa ukidanjem ruskih viza i tu je sve

jasno. Bez viza do 30 dana a sve ostalo treba viza, isto kao sto je i sa Belorusijom. Svi oblici beloruskih viza su besplatni, ali sumnjam da ce ruske vize (onima kojima budu trebale za duzi boravak) biti bespaltne.

Cekaj, sta je pitanje? Da li je tacno da se ne izdaju "poslovno za" jer Srbija nije nasledila sporazum? Ne znam, niti je to toliko bitno, koliko cinjenica da se klauzula "poslovno za" zaista ne moze dobiti sa novim pasosima, koji su vec preko pola godine u upotrebi.

Jel imas primedbe na opisani postupak za dobijanje vize ili ne? Koliko vidim, tvoje informacije ne protivrece onima koje su na sajtu, a to je da fiktivni vaucer vise ne prolazi. Ti si vizu dobio sa pozivnim pismom, a na sajtu nigde ne pise da se sa novim pasosem ne moze dobiti viza, vec da vaucer ne prolazi.

Nismo se razumeli.

"Poslovno" se ne izdaje to stoji, razlog je sto nema tih markica koje treba da se lepe u pasos.

Fiktivni vaucer ne prolazi vez duze vreme, recimo negde od prosle godine i to je jasno.

Vizu nisam dobio vec sam bio kao i ranije samo na pozivno pismo koje se pokaze na granici.

Znaci nema nikakve vize u pasosu.

Mene zbunilo ovo "Sa novim crvenim pasošima trebaju vize!" sada mozda se covek pogresno izrazio.

Znaci sa novim pasosem viza ne treba ako se poseduje originalni turisticki vaucer ili original pozivnog pisma koji se pokaze na granici. "Poslovno" sa novim pasosem se ne dobija a verovatno i nece, jer kada se ukinu vize za time prestaje potreba a verovatno ruska strana nece ni dati tu mogucnost.

Mene samo kopkaju dve stvari sa ukidanjem ruske vize.

Nema granice izmedju Rusije i Belorusije. Posto ce uskoro u obe zemlje moci bez viza da li to znaci Rusija mesec dana + Belorusija mesec dana = dva meseca u obe zemlje. Ili Rusija + Belorusija = obe ukupno mesec dana. Posto migraciona karta vazi za obe zemlje. Takodje mesec dana u Rusiji bez vize da li to znaci da moze da se boravi u Rusiji mesec dana pa se onda ode u neku susednu zemlju (Ukrajina ili Kina recimo) tamo se boravi jedan dan ili deset dana pa se onda vrati u Rusiju i ponovo moze da se boravi mesec dana. Ili ce taj boravak biti mesec dana u nekom vremenskom periodu. Recimo u Ukrajini moze da se boravi bez vize tri meseca ali u periodu od sest meseci. Znaci nije moguce boraviti tri meseca, izadji iz Ukrajine i ponovo uci kroz nedelju dana ili mesec dana. Takav je barem zakon a kako je u praksi to ne znam.

Za ovaj boravak u Rusiji i Belorusiju sam se raspitivao u beloruskom OVIR-u, ali nisu znali sta da kazu o tome.

Cak i nemaju informaciju da ce Rusija da nam ukine vize.

Ako treba da cekamo nas parlament ima da se nacekamo?

Ako se ne varam ukidanje viza izmedju Crne Gore i Rusije stupilo na snagu danom potpisivanja bez ratifikacije u parlamentima - ili mozda gresim?

U Rusiji je prica da sporazum stupa na snagu 1. marta.

Malo da komentarisem ovaj clanak...

- "građani Srbije bez komplikacija mogu da putuju u više od 20 zemalja sveta, dok vize na granicama bez problema izdaje skoro isto toliko država"

Ovo mi je nesto mali broj, verovatno nije tacan.

- "Prema sporazumu o bezviznom režimu između Rusije i Srbije, državljani jedne zemlje moći će da ulaze, izlaze, nalaze se u tranzitu i borave na teritoriji druge na osnovu važećih dokumenata bez vize, uz uslov da dužina njihovog neprekidnog boravka ne bude duža od 30 dana od dana ulaska"

Ovo tumacim da ce moci oni fora mesec dana u Rusiji, onda se izadje u susednu zemlju (Ukrajina, Kina) pa se opet vrati u Rusiju za novih mesec dana. Ruski propisi o vizama kazu da viza moze da traje do 90 dana a sam boravak 90 dana u toku 180 dana. Posto nama viza ne treba ovo verovatno nece da vazi ali opet ostaje pitanje za boravak Rusija i Belorusija zajedno.

- "Zanimljivo je da ruski mediji nisu mnogo pažnje posvetili potpisanom dokumentu o uspostavljanju bezviznog režima. "

Jednostavno za prosecnog Rusa Srbija nije neka zanimiljiva tursticka destinacija jer ogromna vecina stanovnika vrlo slabo putuje cak i po Rusiji. Velika zemlja za putovanje osim za porodicne obaveze. Interesantno da se poziv na vencanje odbija ako je mnogo daleko ali je zato na sahranu obavezan odlazak. Za one iz Rusije koji imaju para Srbija takodje nije interesantna.

- "Kako kaže Olga Stojanović, koja vodi program za Rusiju u agenciji Putnik, Rusija je sve popularnija destinacija za domaće turiste koji žele da iz prve ruke upoznaju kulturu i istoriju najmnogoljudnije slovenske zemlje."

Da ali te ture su nesto mnogo skupe ponuda tipa "7 dana u Moskvi = 1000 evra" ili slicno. A one ture brodom po Volgi i da ne pominjem.

- "Vize do sada nisu bile prepreka za turističke obilaske Rusije jer je za to bio dovoljan vaučer turističke agencije, kaže Ratko Čitaković, predstavnik kompanije R-tours."

Kao i odlazak uopste ako se ima pozivno pismo sto ovde na forumu svi znaju.

Dalje se pominje Jermenija kao zemlja u koju mozemo da idemo bez vize. Nije tacno, viza se dobija na granici.

Autor clanka nije obavesten cim se poziva na sajt MIP-a. :)