Jump to content

Featured Replies

Otkud ti to? Jesu ga ratifikovali u skupstini/dumi ?

Javila mi sestra, oni u Hemofarmu dobili zvanicni dopis. I meni bilo cudno

Dobili zvanicni dopis od koga?

Malo je to cudno da kompanija dobija zvancini dokaz u vezi ukidanja viza.

Tu se radi o necem drugom verovatno.

Hemofarm proizvodi lekove, najnovijim sporazumom o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Rusije na listu su stavljeni i farmaceutski proizvodi pa je mozda Hemofarm dobio neki dopis u vezi toga ili slicno.

Ma da su to Rusi usvojili, to bi bilo svuda po nasim televizijama.

Ja sredio poslovnu multi vizu na pet godina sa boravkom od 90 dana pri svakom ulasku :dance:

Na koju foru?

Rusiji verovatno nisu usvojili a kako je ovde kod nas? Usvojise ili ne?

Na koju foru poslovna viza? Preko veza, poznanstava, moljakanja kod nekih ruskih kompanija da mi srede dokumentaciju i za to im je trebalo jedno godinu dana. To sam prosledio ambasadi i sada traze neku novu dokumentaciju, registraciju firme po novim propisima koji vaze u Rusiji od kraja prosle godine. Sada to opet cekam i dok dobijem verovatno ce da se ukine viza.

Kada sam poceo sa ovim pre toliko vremena bila je dobra ideja a sada je pitanje.

Na stranu sto cu morati da puknem $$$ za vizu.

Zvuci neverovatno, ali izgleda da nasa skupstinska glasacka masina radi efikasnije od one u ruskoj Dumi (gde prakticno nema opozicije). :P

Rusiji verovatno nisu usvojili a kako je ovde kod nas? Usvojise ili ne?

Na koju foru poslovna viza? Preko veza, poznanstava, moljakanja kod nekih ruskih kompanija da mi srede dokumentaciju i za to im je trebalo jedno godinu dana. To sam prosledio ambasadi i sada traze neku novu dokumentaciju, registraciju firme po novim propisima koji vaze u Rusiji od kraja prosle godine. Sada to opet cekam i dok dobijem verovatno ce da se ukine viza.

Kada sam poceo sa ovim pre toliko vremena bila je dobra ideja a sada je pitanje.

Na stranu sto cu morati da puknem $$$ za vizu.

meni je jedan drug pricao da je kupovao karte preko neke agencije kod hrama svetog save i da je dobio vaucer za dzabe :) i tako je i otisao :D

Agencija R-Turs daje vaucer ako se avionska karta kupuje preko njih.

Ranije je i Montavia davala vaucer ali mislim da vise ne jer se preko njih voze mahom nasi radnici koji imaju regulisan boravak u Rusiji.

R-Turs ako kod njih kupis avio kartu

Moma valjda daje

Putnik daje 100% ali deru za cenu nekih 50 evrica

Ili da nabavis vaucer/pozivno pismo iz Rusije

Ako na pozivno pismo moze da se udje vozom onda moze i vaucerom.

U putniku vole malo da drame: na vaucer ili pozivno pismo moze da se udje avionom samo ako se ide direktno Beograd - Moskva.

Nije moguce iz druge zemlje. Drzavljanin Srbije koji uzme recimo vaucer, ode u Grcku na more i onda resi da ide u Moskvu avionom na liniji Atina - Moskva verovatno ce da bude u problemu.

Geoplans, kako sada prisaglašenije ne važi kada se ulazi iz druge zemlje kada je ovde toliko pisano da je ono najbolji dokument sa kojim se može ući u Rusiju?   :?

Ako je to stvarno tako, onda sam u velikom problemu jer planiram da se sa pozivnim pismom pojavim na graničnom prelazu Nauški (Mongolija) negde krajem avgusta ili početkom septembra. 

Ne vidim nikakvu logiku pošto se i na stranim sajtovima može naći informacija da nam za Rusiju nije potrebna viza već je dovoljan poziv, prodelovni pečat ili vaučer.  :102:

Zato sam se i cimao toliko i napokon mi je gotov poziv koji će mi sutra biti poslat iz Moskve.

Kostan ne sekiraj se sve je ok.

Rekao sam da je problem za putovanje avionom jer Rusi vaucer shvataju kao nesto sto vazi ako se avionom ide direktno Beograd - Moskva. Ako planiras da vaucerom udjes preko moskovskog aerodroma iz neke druge zemlje (a ne direktnim letom Beograd - Moskva) onda znaju da prave problem. Znaci to je samo za putovanje avionom.

Kopnom nema nikakvih problema moze da se udje odakle se hoce odnosno na bilo kom granicnom prelazu.

Ja sam imao malo problema leteci sa priglasenijem iz Engleske preko Svajcarske na Domodedovo aerodrom [i JAT i Aeroflot lete iz Beograda na Seremetjevo].

Prvo u Cirihu pred ulazak u avion proveravaju pasose za vize i osoba koja je to radila nije znala ni srpski ni ruski [jezici na kome je pozivno pismo napisano] i nije hteo da me pusti u avion. Srecom, pre zatvaranja vrata stigla je njegova koleginica koja zna ruski i ona je potvrdila da je to ok. Bila je nedelja ujutru i on je hteo da ja sacekam sledeci let dok on zove rusku ambasadu kasnije.

Na dolasku u Moskvu, devojka na imigracionom mislim da nije nikad videla taj papir jer je trebalo ukupno njih troje + neka debela knjizurina i 45 minuta vremena da utvrde da je ok da ja sa tim papirom [a bez vize] udjem u Rusiju.

Jeste li vi pročitali pažljivo tu vest sa B92?

"'Bezvizni režim je određen za građane dveju zemalja koji imaju dozvolu privremenog boravka na teritoriji druge zemlje, za akreditovano osoblje diplomatskih predstavništava, konzularnih odeljenja i kancelarija međunarodnih organizacija, i članove njihovih porodica koji imaju diplomatske ili specijalne pasoše', navedeno je u saopštenju ministarstva inostranih poslova Rusije.

U svim ostalim slučajevima, uključujući putovanje radi posla ili školovanja, državljanima Rusije i Srbije trebaće vize da bi usli na teritoriju druge strane, prenela je ruska agencija Itar-Tas." 

Koliko ja razumem, ovo znači da "običnim" putnicima i dalje treba viza.  :psuje:

to je 2. deo vesti koji se odnosi na 90 dana..

ovo je 1. deo vesti koji se odnosi na 30 dana..

""Sporazum potpisan 20. februara u Moskvi olakšava putovanja iz jedne u drugu zemlju za građane sa validnim pasošima. Oni mogu da, bez viza, uđu i ostanu na teritoriji druge zemlje do 30 dana", podseća se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da od 10. juna građanima Rusije koji putuju u Srbiju ili obratno, neće trebati pozivna pisma za privatne posete ili turistički vaučeri turističkih organizacija. "

Koje?

Kazahstan i Uzbekistan ali verovatno ima da se nacekamo. Kako sam nacuo oni prvo zahtevaju medjusobno otvaranje ambasada.

Nema nikakvih nejasnoca, treba procitati originalno saopstenje ruskog MIP-a na njihovom sajtu.

Za boravak do 30 dana (koje obuhvataju turisticke i privatne posete) viza nije potrebna kao ni pozivno pismo ni vaucer.

Za sve ostalo treba viza.

Nigde nisu rekli ali treba imati na umu da bezvizni rezim vazi samo za nove crvene pasose.

Za plave pasose je sve kao po starom.

Mada verovatno jos neko vreme treba ocekivati zbunjenost kod Rusa pri ulasku.

U svim ostalim slučajevima, uključujući putovanje radi posla ili školovanja, državljanima Rusije i Srbije trebaće vize da bi usli na teritoriju druge strane, prenela je ruska agencija Itar-Tas."  

Koliko ja razumem, ovo znači da "običnim" putnicima i dalje treba viza.  :psuje:

Ako pogledas malo bolje, to su kategorije lica kojima treba boravak duzi od 30 dana. Nama koji idemo kao turisti do 30 dana, nece trebati viza. Ja sam citao originalni ruski tekst sa sajta MID-a, gde je to malo jasnije objasnjeno nego na objektvnom b92.

Nasi bi trebalo da otvore 3-4 ambasade na postsovjetskom prostoru ili makar konzulate. Drzavljani kavkaskih i centralnoazijskih drzava ako zele u Srbiju, moraju prvo u Moskvu po vize. A mi ako ne u Moskvu, onda u Bec. Zapostavili smo taj deo sveta skroz. Nadam se da ce se ta greska u najkracem roku ispraviti.